objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Nedelja, 6. oktober 2019 ob 06:58

Ponavljalci: Vlada, Sova, Banka Slovenije, NPU - ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste!
Prosim zapomnite si ta članek in ga čez nekaj let povlecite "na videlo". Torej, prvič in premierno vam kažemo, da je komaj vzpostavljen sistem že začel razpadati ...
Forum !

Odpri galerijo

Tik tak, tik tak, tik tak. Čez deset let se bomo zbudili in v obraz nam bodo zopet eksplodirali bančni sistem in preboji sankcij. Zdaj pa razmislite, kaj točno se dogaja okoli vas, ker ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste.

Piše: Rado Pezdir

Ste kdaj pomislili, da se slovenska sodobna zgodovina, tja od začetka tranzicije dalje, neverjetno ponavlja? Recimo, komajda nekaj več kot desetletje po prvi sanaciji bančnega sistema se zgodi druga. Po odmrtju gradbenih baronov ne mine niti desetletje in tu je že nova generacija nedotakljivih, ki so celo tako močni, da določajo način delovanja slovenskih institucij. Potem ko tisočkrat sanirajo ena in ista podjetja, in to že trideset let, ta vedno znova propadajo, njihove stečaje pa spremlja množica sumov kaznivih dejanj. Pomislite samo na Adrio Airways, Elan in Muro. Pri tem seveda ni odgovornih, ker se vse skupaj izgubi v neskončnem mehanizmu prenašanja odgovornosti na nekoga drugega in na abstraktne pravne tehnikalije.

In recimo, da danes glede na razvoj dogodkov že lahko napovemo resne težave. Prosim zapomnite si ta članek in ga čez nekaj let povlecite "na videlo". Torej, prvič in premierno vam kažemo, da je komaj vzpostavljen sistem že začel razpadati.

Konec leta 2008 je v Novo Ljubljansko banko vkorakal Iraj Farrokhzadeh, ki je v naslednjih dveh letih prek banke kanaliziral milijardo evrov. To že veste, kakor tudi veste, da je celotna operacija potekala v omrežju, ki je bilo v času te iranske akcije na celi paleti embargo seznamov. Čeprav sta za to vedeli tudi slovenska policija in Sova, to ni preprečilo prelivanja iranskega denarja prek udbovskega bančnega ponosa. Notorični primer je leta kasneje vendarle prišel v javnost, toda epiloga ni bilo. Celo huje, policija si je sama začela umivati roke, da vse te embargo liste ne pomenijo nič kaj dosti, Sova pa kot običajno ni bila sposobna ugotoviti niti, kaj se je zgodilo. Iranski obveščevalci so enostavno prebili embargo in to izpeljali tako, da sankcij ni bilo.

KO SOVA ZAPUSTI EU IN PRESTOPI K RUSKI FEDERACIJI

In potem mine nekaj let, ko v sklopu vladnega obiska v Ruski federaciji manager leta 2019 Tomaž Berločnik (predsednik uprave Petrola) v navzočnosti predsednika vlade Marjana Šarca podpiše pogodbo z ruskim podjetjem T Plus. Gre za podjetje, ki je v lasti družbe Renova Group, ta pa je v lasti ruskega oligarha Viktorja Vekselberga. Ne da bi šli v podrobnosti o Vekselbergovi poslovni zgodovini, povejmo, da je bil v trenutku podpisa te pogodbe Vekselberg s svojo Renovo na embargo listi OFAC (Urad za nadzor tujega premoženja). To sicer ni nova zgodba, saj je bila nedavno razkrita v reviji Reporter, zanimivejše je tisto, kar je splošni javnosti ostalo skrito. To pa je vprašanje, kako je mogoče, da je Sova pripeljala predsednika vlade do te točke, da je institucionalno pokril pogodbo, ki je zaradi uvrstitve Vekselberga in Renove sploh ne bi smelo biti? In začelo se je odvijati popolnoma enako kot v primeru Farrokh. Tistim, ki bi zadevo morali preprečiti, je uspelo najti kup izgovorov, da pogodba ni sporna. A kot kaže povezava:

(https://www.treasury.gov/ofac/downloads/sdnlist.pdf), še kako je.

Ker razumem, da bi samo objava povezave (bodite pozorni, ta seznam je datiran na 30. 9. 2019) sprožila nove manipulacije, izvolite neposredni izrezek:

[UKRAINE-EO13661]. JSC RENOVA GROUP OF COMPANIES (a.k.a. JOINT-STOCK COMPANY RENOVA GROUP OF COMPANIES; a.k.a. RENOVA GROUP), V, 28 Balaklavskiy Prospekt, Moscow 117452, Russia; 40, Malaya Ordynka, Moscow 115184, Russia; Registration ID 1047796880548; Tax ID No. 7727526670; Government Gazette Number 772701001 [UKRAINE-EO13662] (Linked To: VEKSELBERG, Viktor Feliksovich).

VEKSELBERG, Viktor Feliksovich, Russia; DOB 14 Apr 1957; POB Drogobych, Lviv region, Ukraine; Gender Male (individual) [UKRAINEEO13662].

Morda primera Farrokh javnost decembra 2008 ni zaznala in je vsem eksplodiral v obraz, ta škandal, ko je vlada Republike Slovenije prevzela patronat podpisa pogodbe med Petrolom in podjetjem s trenutne embargo liste, pa je vseeno neverjeten. Zakaj? Ker je naloga Sove, da prepreči, ne pa omogoči, da predsednik vlade sodeluje pri preboju sankcij. Ampak to v resnici ni šokantno, ker se iz primera Farrokh ni nihče ničesar naučil. Po Farrokhu in zdaj še Petrolu bo ta država postala znana kot varno okolje za prebijanje sankcij. Kot nekakšna evropska Severna Koreja.

Naj vam natančno povem, kaj se dogaja: slovensko podjetje, ki je v delni lasti države, posluje s podjetjem, ki je pod embargom in katerega premoženje je zamrznjeno. Ker Petrol sodeluje s tem podjetjem, ni daleč dan, ko bodo tudi za Petrol prišle kakšne omejitve. Kdo je kriv? Prav tiste institucije, ki so dovolile kršenje sankcij v iranskem primeru. Kdo je najbolj kriv? Sova. Ta bi morala predsednika vlade obvestiti, naj se podpisa pogodbe ne udeleži na noben način oziroma naj te pogodbe ne umesti v sklop vladnega obiska.

Ker tega ni naredila, kaj drugega lahko sklenete kot to, da je vlada Republike Slovenije na obisku v Moskvi pokrila kršitev sankcij? In ne, to ni norost, to se dogaja pred očmi vseh nas.

BOŠTJAN VASLE, GUVERNER NARODNE BANKE SLOVENIJE

Potem je tu bančni sektor. Saj veste, tisti del ekonomije, ki ga regulira Banka Slovenije s svojimi legendarno topoumnimi guvernerji. Tako topoumnimi, da ne samo, da niso videli kreditnega balončka v slovenskih bankah in bolestno visokih slabih posojil, ampak jim je redno uhajalo ugotavljanje lastniške strukture slovenskih bank. Tako ni bilo nič nenavadnega, če so bili solastniki slovenskih bank neznana podjetja iz Švice, Liechtensteina ali če je banka udbovskega ponosa prikrivala svoje lastništvo v hrvaški banki na Reki ali pa celo imela svoje off shore podjetje na otoku Guernsey. Zanimivo, ampak leta 2019 smo spet v enakem položaju: arogantno in naduto vodstvo Banke Slovenije se je spet zavestno odločilo, da ne želi videti, kaj se odvija pred njihovimi očmi.

Irski Kylin Prime Group je s svojo ciprsko podružnico, ki se poskuša zavleči v Hranilnico Lon, povsem enaka neznanka, kot sta bila nekoč Promos ali pa Hiram. In ponavljavce iz Banke Slovenije spet nič ne zanima. Toda ta irski sklad je daleč najmanjši problem lastniške strukture slovenskega bančništva danes. Ker se mi v tej fazi enostavno ne da prenašati nadležnega teženja Francija Zavrla, njegovega Stratkoma in desnih patriotov, ki so se nekoč borili proti Slobodanu Miloševiću, danes pa so prvi branik permutacije miloševićevega kapitala, naj omenim zgolj to, da nas čaka pestra bančna prihodnost. V zvezi s tem pa je treba reči tudi nekaj o Sovi in njenem razumevanju nacionalne varnosti v bančnem sistemu. Bralci naj mi sledečih stavkov ne zamerijo, ampak resnično bi si želel, da me v Sovi razumejo, zato jim moram sporočiti sledeče: "Nemojte se zavaravati, da niko ne shvaća šta i kako to radite. Možete, da se zajebavate u Sloveniji, ali sistem vašeg operativnog rada na slučaju s kojim ste upoznati nije nepoznat partnerskim agencijama. Vaša če se priča završiti ružnim epilogom."

Pa še nismo na koncu. Tu je recimo še primer Agroruše, za katerega se je razkrilo, da je banksterska mreža z mikrooperativne ravni zaradi mrtvoudnosti pregona bančnega kriminala spet pošteno zadihala. Banka Slovenije in policija sta s svojim delom namreč omogočili, da je popolnoma mogoče izsiljevati podjetja tako, da jim banka ali podeli ali pa obnovi kredite, če jim kreditojemalci v zameno izplačajo bolestne podkupnine. V primeru, ko njihove žrtve ne privolijo v korupcijske posle, pa se začnejo grožnje in izsiljevanja, ki se ne zaustavijo pri poslovnih težavah reketiranega podjetja, ampak se nadaljujejo v grožnje z umorom. Da ne bo pomote, zadnji popolnoma rekonstruirani primeri banksterskega reketiranja segajo v leto 2018!

Sumljivi lastniki slovenskih bank, reketiranje in druge oblike banksterskega kriminala so spet tukaj. Komaj nekaj let po tem, ko je iranska obveščevalna služba izkoristila NLB za svoje operativne akcije, smo spet tam, kjer smo bili. Zakaj? Zaradi ljudi, kot so Darko Majhenič, Harij Furlan, Marko Kranjec, France Arhar, Mitja Gaspari, in vseh drugih, ki niso opravili svoje naloge. Zato zdaj kot ponavljavci drsimo v novo brezno.

Razlika pa seveda obstaja. Odkar je javno zapisano, da Sova ni preprečila državno sponzoriranega preboja sankcij v Moskvi leta 2019 in da je ne zanima nacionalna varnost v slovenskem sistemu ter da guverner Boštjan Vasle na noben način ne želi razrešiti vprašanja suma spornih lastnikov slovenskih bank, pa čeprav ga od tega loči samo nekaj minut dela, so imena znana. Nihče od njih se ne bo več mogel skriti v labirinte prelaganja odgovornosti, kot so to naredili nekdanji guvernerji Banke Slovenije, direktorji NPU, policisti in obveščevalci Sove iz nedavne preteklosti.

Čez deset let se bomo zbudili in v obraz nam bodo zopet eksplodirali bančni sistem in preboji sankcij. Zdaj pa razmislite, kaj točno se dogaja okoli vas, ker ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste.

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
rado pezdir

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-13 21:10:05


ZAHTEVAMO UREDITEV OBJAVLJANJA IN izvajanja "MERITEV T.I. "JAVNEGA MNENJA" Z URADNIMI - PREDPISI ! Objavljanje "sfriziranih meritev" javnega mnenja - zlasti pa "meritev" "NINA MEDIE" - JE "SRAMOTNO" ODMEVNOST, VPLIV TEGA ODLIČNEGA E-PORTALA gospoda B. POŽARJA - JE IZJEMEN. Taka nedvomna negativna dejstva kot jih najde - cenjeni gospod, odlični novinar B. POŽAR JE NEMOGOČE- ZANIKATI: vsak, ki je bil s strani - g. POŽARJA UJET PRI KAKI NEKOREKTNOSTI - je imel in ima velike težave, da se "nepoškodovan" - izmota - IZ NJEGA LASTNE - NEKOREKTNOSTI. Čestitke g. POŽARJU ! KAR - TAKO DALJE ! 10. 10. 2019 - po prelomnem SHODU civilnih skupin in SLS, SDS - pri Prešernovem spomeniku, po zahtevah izrečenih s strani vodje OK stranke SDS - gospoda J. JANŠE ZLASTI PA PO ZAČETKU URADNIH POSTOPKOV - PROTI MOL ŽUPANU Z.J., - proti sodnikom v zadevi "PATRIA" ter proti LMŠ - v zvezi z "dezorganiziranostjo" LMŠ in - proti premierju LMŠ - v zvezi z nejasnim načinom kadrovanja v "SOVI" bo pravi - "ČUDEŽ" - če se "hišica iz kart" - LMŠ - NE BO SESULA, morda SE BO "SESULA" celo -- VLADNA KOALICIJA. Vsekakor - pa je že opazno, da "krepitev "medijske podpore" LMŠ-JU - NE DELUJE. Ljudje danes večino info - dobijo , dobimo - preko FACEBOOKA, E- PORTALOV tudi TWITERJA - zelo ekspresno. Da realnih info preko živih stikov z znanci in prijatelji - sploh ne omenjam. TUDI SHOD 10. 10. JE BIL - ZELO ODMEVEN. Obiskanost - odličnega e-portala "POŽAREPORT" - se veča. Tudi vpliv NOVE24TV, DEMOKRACIJE - se zelo VEČA. Nekaj razveseljujočh pojavov ob naraščajoči množici - zaskrbljujočih - pojavov !L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA, "SLOVENIANA", sloveniana.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ponavljalci: Vlada, Sova, Banka Slovenije, NPU - ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste!