objavi na
pozareport.si

forum

2007 Pozareport

Ponedeljek, 10. september 2007 ob 18:47

Nova sprememba na vrhu razvpitega filmskega sklada
Prodnik namesto Miklavčiča, DSFU govori o državnem vandalizmu, Širca zahteva zamenjavo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Člani nadzornega sveta Filmskega sklada RS so 7. septembra na izredni seji z mesta predsednika nadzornega sveta razrešili Denisa Miklavčiča in nanj izvolili Igorja Prodnika, dotedanjega namestnika predsednika nadzornega sveta. Denis Miklavčič naj bi bil razrešen zaradi tega, ker menda ni zagotovil izvajanja nacionalnega filmskega programa. Novi namestnik predsednika nadzornega sveta je postal Andrej Vajevec, je sporočila Nerina T. Kocjančič, vodja promocije in trženja na skladu.
Igor Prodnik bo zaradi izvolitve na mesto predsednika nadzornega sveta filmskega sklada opravljal tudi začasno funkcijo uprave. Njegove prednostne naloge bodo, kot je zapisano v sporočilu za javnost, v čim krajšem času zagotoviti tekočo filmsko produkcijo za leto 2007, ustvariti pogoje za izvedbo filmskega programa za leto 2008, poskrbeti za nemoteno realizacijo Festivala slovenskega filma in omogočiti pogoje za nadaljnje poslovanje sklada. Prodnik v okviru položaja generalnega direktorja direktorata za medije na kulturnem ministrstvu do nadaljnjega ne bo vodil postopkov ali odločal o zadevah, ki se nanašajo na filmski sklad.
S filmskega sklada so še sporočili, da je nared za prikazovanje osem celovečernih filmov, ki jih je financiral sklad. To so L kot ljubezen, Estrellita, Jaz sem iz Titovega Velesa, Mokuš, Petelinji zajtrk, Pokrajina št. 2, Inštalacija ljubezni in Ljubezen, traktor in rock'n'roll. Filmi bodo prikazani na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.
Zanimivo je, da je v zvezi z nedavnimi spremembami v nadzornem svetu Filmskega sklada RS krajše pojasnilo sklada medijem zgodaj popoldne posredovala tudi Nina Orel iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo. Sporočilo z ministrstva je identične vsebine kot tisto poslano s sklada, z izjemo pojasnila, zakaj je bil razrešen Denis Miklavčič.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev trdi, da gre za državni vandalizem
Država, ki se je doslej le flagrantno vmešavala v delo po zakonu avtonomnega Filmskega sklada, je ta sklad preprosto podržavila, je ob Prodnikovem imenovanju zapisalo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU). V samo petih letih se je slovenska kinematografija iz obetajočega evropskega tigra uspela razviti v zaostalo paradržavno produkcijo. Danes je mednarodno priznani filmski bolnik na evropskem filmskem zemljevidu, menijo na DSFU in ponovno zahtevajo od vlade, ministrstev za finance in za javno upravo, predvsem pa odgovorne službe za nadzor nad zakonitim delovanjem države, naj čimprej ukrepajo in ustavijo "ta državni vandalizem".
DSFU se je z izjavo odzvalo na petkovo sejo nadzornega sveta sklada, na kateri so odstavili vršilca dolžnosti direktorja FS RS Denisa Miklavčiča, potem ko na pozive predsednika le-ta ni hotel odstopiti sam. Na Miklavčičevo mesto je svet imenoval prav predsednika samega, sicer direktorja direktorata za avdio vizualne medije na ministrstvu za kulturo Igorja Prodnika. Za so glasovali Stane Malčič, Igor Prodnik, Jože Pogačnik in Andrej Vajevec, vzdržala pa sta se Matjaž Pavlovec in Tomaž Perše.
Razlog za opisano zamenjavo je po sodbi DSFU za demokratično državo nadvse bizaren in alarmanten. Odstavljeni Denis Miklavčič si je namreč na namerno ohromljenem Filmskem skladu prizadeval, da bi realiziral letošnji program v skladu z zakonom in predpisi. Med tem časom je z ministrstva prejemal grožnje, da mora izvesti že sestavljeni program, ki je po presoji velikanskega dela pravne stroke protizakonit. Ker se Miklavčič ni uklonil, ga je nadzorni svet zamenjal, navaja DSFU.
Minister za kulturo Vasko Simoniti je junija vztrajal, da v slovenski kinematografiji vse teče normalno in da težave ustvarjajo mediji. Isto je ponovil avgusta v strankarskem glasilu Demokracija, dodaja DSFU in pojasnjuje: "Pogovori, ki so zato, da bi skupaj poskusili poiskati izhod iz poglabljajoče se krize, na pobudo društva potekali od junija z ministrom Simonitijem, so se izjalovili v neokusne pritiske, da bi društvo podprlo nezakonite postopke ministrstva in Filmskega sklada."
DSFU v izjavi za javnost opozarja, da ministrstvo za kulturo in sklad že skoraj leto dni izvajata sistematično uničevanje slovenske kinematografije. "Namesto da bi država v skladu z zakonom ustvarjala ustrezne pogoje za kar se da strokovno neoporečno in učinkovito delovanje filmskih ustanov (Filmskega sklada in Viba filma), grobo, nestrokovno in protizakonito posega v avtonomnost teh ustanov. Tako je dosegla popolno ohromitev njunega delovanja," navaja DSFU.
Društvo ministrstvu očita, da slovenskemu filmu namesto temeljite institucionalne reforme povzroča nepopravljivo škodo. Tudi predlog novega zakona, ki je sicer zaustavljen na ministrstvu za finance, grozi s celovitim in sistematičnim za Evropo regresivnim podržavljenjem kinematografije. Evropske organizacije, ki bi med predsedovanjem Slovenije EU tudi na tem področju potrebovale slovensko pobudo, ugotavljajo, da ministrstvo za kulturo in sklad trenutno predstavljata za Evropo neodzivno črno luknjo, je v imenu izvršnega odbora DSFU zapisal njegov predsednik Igor Koršič.

Majda Širca zahteva sklic izredne seje odbora, zamenjavo Prodnika in vodstva Filmskega sklada
Poslanska skupina nepovezanih poslancev pa je na predsednika parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport Branka Grimsa naslovila zahtevo za sklic izredne seje odbora. Na njej bi skušali osvetliti trenutno stanje na področju slovenskega filma. Po mnenju poslanke Majde Širca, ki je predstavila zahtevo, smo namreč priča eni največjih kriz slovenske kinematografije od ustanovitve Filmskega sklada RS dalje.
"Višek fars in cinizma se je zgodil v petek na seji nadzornega sveta Filmskega sklada, ko je bil v zadnjem letu imenovan že tretji vršilec dolžnosti direktorja Filmskega sklada Igor Prodnik, ki je hkrati tudi visoki funkcionar na področju medijev in avdiovizualne kulture na ministrstvu za kulturo in tudi bližnji ali celo najbližji svetovalec ministra Vaska Simonitija. V tej točki lahko govorimo o zmanjšani ali celo odvzeti avtonomnosti Filmskega sklada," je dejala Širca.
Po njeni oceni se je zaupanje v domači film z napačnimi odločitvami v zadnjem času zmanjšalo, na odgovornih mestih ni kredibilnih ljudi, v nadzornem svetu pa se člani menjajo kot po tekočem traku. Pri tem je opozorila še na dejstvo, da slovenski film nima legitimnega programa za letošnje leto, zato se lahko zgodi, da se bodo sredstva, ki niso majhna, vrnila nazaj v proračun.
Predlagatelji nujne seje zato želijo, da bi odbor, če bodo njihovi sklepi sprejeti, pozval vlado, da v najkrajšem možnem času pojasni, kako bo razporedila proračunska sredstva, ki bodo zaradi nerealizacije filmskega programa ostala neporabljena.
Nepovezani poslanci želijo tudi, da bi odbor pozval ministra Simonitija, naj Prodnika razreši z mesta direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, vlado pa k zamenjavi vodstva Filmskega sklada. Z zadnjim sklepom, ki ga predlagajo, pa bi vlado pozvali, naj ponovno odloča o programu dela Filmskega sklada RS.


nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Denisa Miklavčiča Igorja Prodnika Andrej Vajevec Nerina T. Kocjančič, Nina Orel Stane Malčič Jože Pogačnik Matjaž Pavlovec Tomaž Perše Vasko Simoniti Igor Koršič Branka Grimsa Majde Širca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

jre

2007-05-22 13:43:36


pol pa očitno gledava različna članka.
jaz gledam tega:
http://www.pozareport.si/?Id=kultura&View=novica&novicaID=1730

ki je napisan v pretekliku (primer: v petek se je zgodil.. itn)
Meta

2007-05-20 20:03:06


Kaj pa ti blebetaš?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nova sprememba na vrhu razvpitega filmskega sklada