objavi na
pozareport.si

forum

7 dni v tednu

Sobota, 7. december 2019 ob 07:56

Tudi Brščič gre na predčasne volitve! Če bodo, seveda.
Potrjeno, soglasno ...
7 DNI V TEDNU

Odpri galerijo

Bernard Brščič

Tudi Bernard Brščič gre na predčasne volitve! Če bodo, seveda.

(Torek, 18. februarja) Tudi izvršni odbor stranke Dom, ki jo vodi Bernard Brščič, je soglasno sprejel sklep, da se bo stranka udeležila morebitnih predčasnih volitev.

Drama na Delu, odpuščajo celo noseče novinarke. Toda vsi so tiho, tiho "kot riti". Nihče več ne vpije, vsi smo Karba.

(Nedelja, 16. februarja) Novi val množičnih odpuščanj na Delu, ki so ga sicer napovedovali že decembra, se zdaj dogaja. Odpustili naj bi 30 zaposlenih, med njimi po navedbah Spletnega časopisa celo tudi nosečo novinarsko Slovenskih novic in celo četico Delovih fotografov (vir).

Ob tem je zanimivo, da drugi mediji o tem sploh poročajo, novinarski ceh, vključno z vsemi novinarskimi združenji, pa poklekne in je tiho. Tiho so "kot riti", kaj šele da bi vpili "Vsi smo Karba!" kot pred leti, ko je takratno vodstvo Dela na cesto metalo novinarja, danes pa poklicnega politika Socialnih demokratov Dejana Karbo?! Hja, spomnimo: časopisna hiša Delo je v lasti Kolektorja oziroma Stojana Petriča, člana Kučanovega Foruma 21.

Ne samo pri Šabedru, Črnčeca ujeli tudi NPU-jevci: telefonske prisluhe dali naprej. Petrol, Agrokor, Šarec dviga roke?! (II.)

(Sobota, 15. februarja) Objavljamo odgovor Generalne policijske uprave, povezan s člankom z naslovom "Ne samo pri Šabedru, Črnčeca ujeli tudi NPU-jevci: telefonske prisluhe dali naprej. Petrol, Agrokor, Šarec dviga roke?!", objavljenim 13. februarja:

"Nacionalni preiskovalni urad skrbno ravna s tajnimi podatki, tako da vedno in v vseh preiskavah pridobljene izsledke nadzora telefonskih komunikacij s prisluškovanjem posreduje samo na državno tožilstvo in nikoli ne na Komisijo Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

NPU preiskuje najzahtevnejše oblike kriminalitete in ne sodeluje v aktualnih političnih razpravah, zato so navedbe o tihem uporu proti direktorju NPU neresnične in brezpredmetne. Preiskovalci so vajeni najrazličnejših oblik napadov na njih in njihovo delo, ki imajo za posledico edino upor do kogarkoli, ki bi hotel vplivati na njihovo preiskovanje. Osebe, ki lahko usmerjajo preiskave NPU, so edino državni tožilci in ne minister za notranje zadeve.

Strokovna integriteta kriminalističnega dela je za preiskovalce preveč pomembna vrlina, da bi jo zapravili s preiskavami, v katerih bi svoje aktivnosti prilagajali kakršnimkoli vplivom." S spoštovanjem

Drago Menegalija

Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, Generalna policijska uprava

Govorice: Hakl že nekaj tednov prodaja časopis Večer. Za pol milijona, a bi ga na koncu dal tudi za 300 tisoč evrov.

(Četrtek, 13. februarja) Naše informacije, objavljene 8. januarja, da je praktično že konec napovedanega združevanja časopisov Dnevnik in Večer, so se izkazale za točne. Zdaj o tem podrobno pišejo tudi Finance (vir). In zato so zagotovo resnične tudi govorice, da Uroš Hakl, večinski lastnik Večera, že nekaj tednov mrzlično išče kupca za svoj lastniški delež mariborskega časopisa, zanj pa pričakuje pol milijona evrov, čeprav se ocenjuje, da bi ga na koncu prodal tudi za 300 tisoč evrov, kar je glede na poslovno stanje časopisa (leta 2018 so po javno dostopnih podatkih imeli 4.500 evrov dobička) tudi dosti bolj realna cena. Se pa na Večeru (in tudi na Dnevniku, da ne bo pomote) zdaj pripravljajo drastični ukrepi poslovnega preživetja. Finance poročajo, da naj bi tako med drugim na spletu zaklenili dostop do branja osmrtnic, dokazano najbolj branih vsebin na Večeru, in to začeli zaračunavati ...

Koga zdaj resnično preiskuje NPU, tki. imenovane "Janševe medije" ali pač financiranje Mladine?!

(Sreda, 12. februarja) Sodeč po navedbah televizije Nova24TV, ki se sklicuje na uradne izjave generalne policijske uprave (vir), ni povsem jasno, koga zdaj resnično preiskuje Nacionalni preiskovalni urad?! Tako imenovane "Janševe medije" ali pač financiranje Mladine? Možno je namreč oboje. Toda če NPU preiskuje Mladino, potem je RTV Slovenija, ki je prva direktno lansirala novico, da NPU preiskuje medije blizu SDS, (zavestno) lagala ...?!

Šarec pravno nasedel, podobno kot pred leti Dejan Karba

(Torek, 11. februarja) Marjan Šarec, odstopljeni predsednik vlade, je, kot kaže, pravno nasedel, podobno kot pred leti novinar Dejan Karba. Eno so namreč tako imenovani "šarcizmi", Šarčeva tržna niša pri javnem in političnem komuniciranju v slogu njegovega odrskega lika Serpentinška, drugo pa direktno izrečeni očitki, da je nekdo storil kaznivo dejanje. V tem primeru stranka SDS, kar ji je Šarec pred dnevi celo dvakrat direktno očital (namreč, da se stranka nezakonito financira iz tujine, česar doslej ni ugotovilo niti računsko sodišče niti kdo drug), kot izhaja iz dopisa odvetnika Francija Matoza v imenu stranke SDS, poslanega Šarcu in tudi že javno objavljenega (vir).

				Iz dopisa odvetnika Francija Matoza, poslanega Marjanu Šarcu ...			Iz dopisa odvetnika Francija Matoza, poslanega Marjanu Šarcu ...

Šarec mora zdaj preklicati te svoje izrečene izjave, sicer sledi odškodninska tožba. Če do tožbe pride, bo to sicer spet en nov fenomen slovenske politike (tožba neke politične stranke zoper predsednika vlade!), je pa po svoje res neverjetno, kako komunikacijsko naivno je Šarec zdrsnil v takšne izjave oziroma pravno nasedel, podobno kot pred leti Dejan Karba, ko je skoraj enake očitke za stranko SDS navedel v časopisu Delo. SDS je vložila tožbo, Delo je na koncu izgubilo in plačalo odškodnino (vir), Karba pa ni več novinar, ampak uradnik na plačilni listi stranke SD oziroma ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi SD.

Nedeljske kave Aleksandre Pivec: Žmavc, Glaser in Rakuša, naslednjič pa zraven pride še Jurša

(Ponedeljek, 10. februarja) To nedeljo dopoldne se je nova predsednica Desusa in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec dobila na kavi z Gorazdom Žmavcem, nekdanjim ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu, ko je bila Pivčeva še njegova državna sekretarka (se govori, da sta si bila zelo blizu, tudi zasebno), potem pa še z razvpitim Romanom Glaserjem, nekdanjim direktorjem Perutnine Ptuj in članom Kučanovega Foruma 21, zraven pa je bil tudi razvpiti ptujski podjetnik Igor Rakuša. Dobili so se v ptujskem hotelu Primus (Terme Ptuj), ki velja za staro Kučanovo bazo. Žmavc sicer rad zahaja v hotel Mitra, vendar Mitro vodi Peter Vesenjak, zaupnik oziroma oči in ušesa Zdravka Počivalška, in so zato verjetno raje šli v Primus.

				Aleksandra Pivec, Gorazd Žmavc in Roman Glaser v hotelu Primus na Ptuju.			Aleksandra Pivec, Gorazd Žmavc in Roman Glaser v hotelu Primus na Ptuju.

Kot pravijo naši lokalni viri, naj bi se omenjena druščina ponovno dobila prihodnji petek po 10. uri dopoldne, ko Pivčeva konča terapijo v ptujski bolnišnici, zraven pa naj bi prišel tudi vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša ...

Ne Luka Dončić, mene bolj navdušuje Žan Kranjec!

(Nedelja, 9. februarja) "Vsi bi odgovorili Luka Dončić, saj je zvezda na mednarodni ravni. Mene bolj navdušuje Žan Kranjec, saj mu je uspel neverjeten preskok. Prek vas mu sporočam, naj rdečo majico sleče šele v hotelski sobi v Cortini d'Ampezzo." Tako pravi Andrea Massi, nekdanji smučarski trener in zasebni partner Tine Maze, na vprašanje, kateri slovenski športnik vas najbolj navdušuje, v intervjuju za Siol (vir).

				Žan Kranjec			Žan Kranjec

Hja, res, vsi bi rekli Dončić, toda Massi je pač Massi. Eden in edini, poseben!

Na državnem tožilstvu, ki zaradi dodatkov preganja Mramorja in Tekavčičevo, si tudi sami izplačujejo dodatke.

(Petek, 7. februarja) Očitno ni meja bizarnosti za slovensko pravosodje: saj, na državnem tožilstvu, ki zaradi famoznih stalnih dodatkov za stalno pripravljenost že nekaj časa sodno preganja nekdanjega ministra za finance Dušana Mramorja in dekanjo ljubljanske Ekonomske fakultete Metko Tekavčič (obema grozi celo zapor!), si tudi sami izplačujejo te iste dodatke, enako pa velja tudi za sodišče, ki sodi Mramorju in Tekavčičevi. Še več, na tožilstvu in sodiščih si tovrstne dodatke izplačujejo na podlagi povsem enake zakonske podlage (!?), kot so to počeli na Ekonomski fakulteti, ali pa, pozor, celo brez zakonske podlage (?!).

				Za državno tožilsko osebje je bilo od leta 2014 do marca 2016 izplačano več kot 43.000 ur (stalne) pripravljenosti. (vir: Računsko sodišče; Revizijsko poročilo; Opravljanje nujnih procesnih dejanj v pravosodnih organih, stran 61)			Za državno tožilsko osebje je bilo od leta 2014 do marca 2016 izplačano več kot 43.000 ur (stalne) pripravljenosti. (vir: Računsko sodišče; Revizijsko poročilo; Opravljanje nujnih procesnih dejanj v pravosodnih organih, stran 61)

Vse te številke črno na belem razkriva priloženo revizijsko poročilo računskega sodišča o opravljanju nujnih procesnih dejanj v pravosodnih organih iz lanskega leta, ki ga objavljamo v celoti:

Revizijsko poročilo RS 2019 - pravosodni organi.pdf

Bobovnik ne vodi več Milijonarja. Neuradno: ni se ravno obnesel in preskromna gledanost za vloženi denar.

(Četrtek, 6. februarja) Slavko Bobovnik, nekdanji voditelj Odmevov na TV Slovenija, ni več voditelj kviza Milijonar na Planet TV. Naši viri na tej televiziji pravijo, da so ga zamenjali zaradi preskromne gledanosti glede na vložena finančna sredstva, poleg tega se nikoli ni znal prav vživeti v voditelja tovrstnega kviza.

				Slavko Bobovnik			Slavko Bobovnik

Ime novega voditelja naj bi bilo znano že 12. februarja.

(Sreda, 5. februarja). Objavljamo nelektorirano pismo uradnice (ime in priimek sta znana uredništvu), ki zatrjujejo, da ji plača zadostuje samo še za pokrivanje osnovnih življenjskih stroškov:

"Na vas se obračam z željo po predstavitvi javnosti o tem kakšne plače so v javni upravi. Zmotno govorjenje kako se nam plače višajo (morda res komu, jaz s 20. plačilnim razredom tega nisem občutila) me je privedlo do tega, ker sem opazila, da se o tem pa ne govori v javnosti, pa bi se moralo.
Namreč lansko leto z avgustom smo dobili podatek, da se bodo potni stroški vračali z enotnimi mesečnimi vozovnicami. Seveda so ti stroški nižji. Tako sem prišla iz 121 E ma 115 e. Letos smo z novim letom dobili podatek, da se bodo potni stroški vračali z imenskimi enotnimi mesečnimi vozovnicami. Seveda so ti stroški nižji, tako sem prišla iz 115 e na 93 e.
Mislim da številke povejo dovolj, je pa pri tem vseeno potrebna razlaga o tem, kako se plače v javnem sektorju zvišujejo. Morda se tako res zdi, ampak kar nam na eni strani dajo, nam na drugi strani večkratno vzamejo. Kje je potem tukaj logika???? Pa brez skrbi se zavedam, da potni stroški niso plača (po zakonu), a meni je pomembna vsota, ki jo na koncu meseca dobim ne glede na to kake se to imenuje,...
Jaz osebno hodim v službi samo zato, da pokrijem osnovne življenjske stroške!!!!!!!!!!!!! Osnovne mislim na položnice, stroške prevoza, stroške malice za otroka, šolske stroške za otroka, osnovne potrebe otroka in 1 x trgovina. Pri tem se zgodba ženske z 22 letno delovno dobo zaključi. Malica v službi???? To je luksuz, ki si ga lahko privoščijo le redki!!!!
Sramota, sramota, sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Pejte se srat s takimi nastopi: Pahorjev izbranec za šefa KPK včeraj izpadel, kot bi ga kdo nabrcal tja na ta položaj.

(Torek, 4. februarja) Robert Šumi, izbranec predsednika države Boruta Pahorja za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, je resda doktor znanosti s področja poslovne etike in kadrovskega menedžmenta in je bil 15 let zaposlen v policiji. Toda včeraj, na svoji prvi javni predstavitvi, ki jo je vodila Nataša Kovač, generalna sekretarka Pahorjevega urada, je - vsaj po javno izraženi oceni Edvarda Kadiča, priznanega strokovnjaka za javno nastopanje in govorico telesa - "deloval, kot da ga je kdo nabrcal na ta položaj".

				Robert Šumi in Nataša Kovač			Robert Šumi in Nataša Kovač

"Pejte se srat s takimi nastopi in kandidati na izpostavljenih javnih funkcijah," je po Šumijevi predstavitvi na twitterju čivknil Edvard Kadič.

2. februarja 2010 izbruhne afera Baričevič. Kje so danes in kaj počnejo glavni akterji te razvpite afere?

(Ponedeljek, 3. februarja) Številni pravijo, da po aferi Baričevič v tej državi ni nič več tako, kot je bilo. Slovenija naj bi takrat izgubila svojo medijsko nedolžnost in takrat se je tudi prvič zgodilo, da je internet znotraj Slovenije - predvsem po zaslugi portala, ki ga pravkar berete - prebil medijsko blokado večinskih medijev. In to enkrat za vselej.

				Oražnova ulica v Ljubljani, prizorišče afere Baričevič			Oražnova ulica v Ljubljani, prizorišče afere Baričevič

Kaj pa danes, deset let pozneje ...

... kje so in kaj počnejo glavni akterji te afere?

- Dragica Kotnik, takrat državna tožilka na specializiranem državnem tožilstvu, ki si je edina drznila preiskovati morebitno prisotnost "druge osebe" na prizorišču tragične smrti zdravnika Saše Baričeviča, je po 4-letni sodni kalvariji pristala med odvetniki.

- Janko Goršek, takrat generalni direktor policije, je danes, po končani diplomatski misiji v Sarajevu, kjer je bil predstavnik slovenske policije, svetovalec aktualne generalne direktorice policije Tatjane Bobnar.

- Aleksander Jevšek, takrat generalni direktor kriminalistične službe na generalni policijski upravi, je danes župan občine Murska Sobota.

- Branko Japelj, takrat direktor kriminalistične službe na Policijski upravi Ljubljana, je danes diplomatski predstavnik slovenske policije v Beogradu.

- Katarina Kresal, takrat ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS, je danes lastnica Evropskega centra za reševanje sporov.

- Miro Senica je še vedno odvetnik in zasebni partner Katarine Kresal

- Borut Pahor, takrat predsednik vlade, je danes predsednik države.

- Spletni portal Požareport, ki razkril afero Baričevič, je danes eden od najbolj branih in vplivnih medijev v državi.

2.2. Mineva 10 let od izbruha afere Baričevič. Takratni prvi članek na Požareportu prebralo več kot 600 tisoč ljudi!

(Nedelja, 2. februarja) Danes, 2. februarja, mineva točno 10 let od izbruha afere Baričevič. Razvpite afere, ki je vrgla ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika ter sprožila začetek konca politične kariere ambiciozne Katarine Kresal in vlade Boruta Pahorja.

				Oražnova ulica v Ljubljani, 2. februarja 2010.			Oražnova ulica v Ljubljani, 2. februarja 2010

In spomnimo: takratni prvi članek na Požareportu (vir: Šokantno. Blizu oklanega Baričeviča našli umetni penis s kondomom) je prebralo več kot 600 tisoč ljudi ...

Pri Jakiču ne gre za blazno velik znesek, gre pa za dokaz, da se kleptomansko krade do zadnjega. Diha in centa.

(Sobota, 1. februarja) Roman Jakič, nekdanji poslanec, minister za obrambo, blagajnik evropske liberalne zveze strank Alde, trenutno predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek, velja za enega od najrazvpitejših likov slovenske tranzicije. Samo za ilustracijo ali osvežitev spomina: zamenjal je že kopico strank, zdaj pa mu tudi sodijo zaradi zlorabe položaja, v zadevi Stožice, in grozi mu več let zapora. Kljub temu je brez pomisleka vzel proračunski denar za svetovanje, 24 tisoč evrov, pogodbo pa mu je takoj po prevzemu ministrske funkcije podpisala Angelika Mlinar. To je včeraj razkril tednik Reporter in primer je po medijih in družabnih omrežjih postal skorajda viralen. Znesek, ki ga je/bo pobasal Jakič, sicer ni ogromen, tudi ni največji, je pa lep dokaz, kako nam ti liki slovenske tranzicije, kot jezno sporočajo ljudje prek facebooka in twitterja, kleptomansko kradejo do zadnjega, do zadnjega diha in centa ...

				Roman Jakič			Roman Jakič

In temu res ni mogoče reči drugače!

Repovž, urednik Mladine, išče novo službo in menda prosi Petriča, ali lahko pride za urednika Sobotne priloge Dela

(Petek, 31. januarja) Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine, menda išče novo službo. Tako naj bi prosil Stojana Petriča, lastnika časopisne hiše Delo, ali bi lahko prišel za urednika Delove Sobotne priloge, ki jo sicer ureja Ali Žerdin.

				Grega Repovž			Grega Repovž

Viri tudi pravijo, da si Repovž želi oditi zaradi najnovejših sprememb lastništva Mladine.

Razkol?! Dragan Matić, eden od najspornejših SMC-jevcev, napisal pismo članstvu SMC: Smo za Šarca ali Janšo?!

(Četrtek, 30. januarja) Dragan Matić, nekdanji poslanec, nesojeni župan Ljubljane, nesojeni minister vlade Marjana Šarca in bivši predsednik sveta SMC, ki sicer velja za enega od najspornejših SMC-jevcev, pred časom pa je dobil službo glavnega inšpektorja za okolje, je na facebooku objavil pismo - članom SMC. Sprašuje se, ali s(m)o v SMC za Šarca ali Janšo, pismo pa diši po razkolu znotraj stranke:

Tole je zapis navadnega državljana, ki je sicer član stranke SMC, ni pa noben strankarski funkcionar. Niti nima nobenega vpogleda v to, kaj se po padcu vlade dogovarjajo prvaki političnih strank. Vse kar vem, ve vsakdo, ki spremlja medije.
Špekulacije, vezane na vprašanje, ali so na vidiku nove volitve ali pa bomo dobili novo koalicijo, ki bi bila nujno pod dominacijo Janeza Janše, namenjajo pomembno vlogo SMC. Vse skupaj sloni na tem, kako se bo odločila ta stranka, brez katere že zaradi matematičnih zakonitosti koalicije ne more biti.
Vemo, da so v SMC člani, ki bi radi v koalicijo z SDS. V zadnjem času se nekateri ne morejo premagati, da se ne bi oglašali preko Twitterja, zmerjali predsednika vlade v odhodu in navijali za poroko z Janezom Janšo. Vemo pa, da so v njej tudi člani, ki tej morebitni koaliciji nasprotujejo. Koliko je katerih v poslanski skupini in koliko med članstvom ni povsem jasno. Res je, da ima predsednik stranke Počivalšek v tem odločanju pomembno vlogo. Vendar imajo odločilno vlogo organi stranke, ki bodo, kot je videti, v kratkem sprejeli usodne odločitve. Usodne za državo in usodne za SMC.
In kaj imamo na mizi?
Najprej je tu ponudba Marjana Šarca za sodelovanje na volitvah. Nihče ne ve, kaj naj bi to točno pomenilo. Če gospod Šarec misli s to ponudbo resno, bi mu svetoval, naj pohiti s kakšnim konkretnim pisnim osnutkom in čim prej pozove k resnim pogajanjem. Ta bi morala steči čim prej. Kajti, roko na srce, Zdravko Počivalšek ima (ne glede na to, kam se intimno nagiba) utemeljene vzroke zato, da dvomi v iskrenost ponudbe. Na lanskoletnih evropskih volitvah smo bili priča izmuzljivemu dogovarjanju, ki na koncu ni prineslo usklajenega nastopa treh liberalnih strank, pač pa je vse propadlo zaradi soliranja LMŠ. Zato so pomisleki, da ponudba ni resna in da gre zgolj za manever, s katerim se želi preprečiti nastanek desno-sredinske koalicije, na mestu. Da bi pokazal, da tokrat temu ni tako in da si res želi povezovanja, bi se gospod Šarec moral izkazati z veliko bolj energičnim pristopom. Pristopom, ki bi imel za cilj čim prejšnji podpis dogovora in javno oznanitev sklenitve sporazuma o sodelovanju LMŠ/SMC.
O smiselnosti desno-sredinske koalicije, v kateri naj bi dosegli boljše rezultate, kot jih je dosedanja vlada, pa so dvomi več kot upravičeni. Ne želim naštevati vseh primerov, ko je Janez Janša v maniri žlahtnega kanibala kuril svoje koalicijske partnerje. Kdor je dovolj star in ima dober spomin, se bo tega še predobro spomnil. Vprašanje je, na kakšni osnovi bi se taka »projektna« koalicija sporazumela? Potem ko je SMC branila javno zdravstvo ves prejšnji mandat, naj bi zdaj našla skupen jezik s koncepti privatizacije in voucherskega sistema zdravstvenega zavarovanja? Je stranki SMC, ki je v slovenski prostor prinesla normalizacijo, konec izrednih gospodarsko-socialnih razmer ter prenehanje ideološkega boja, res namenjena vloga mlajšega brata v koaliciji z orbanovsko-salvinijevskimi političnimi liki? Do zdaj je bila SMC garant za ohranitev življenja, kot smo ga poznali od osamosvojitve do zdaj. Garant za ohranitev družbe brez pavperizacije, brez drastičnega razslojevanja, s solidnim javnim servisom in dovolj priložnosti za gospodarsko uspešnost in iniciative. Družbe, ki je skrbela za to, da je vsak dobil pošteno priložnost. In zlasti družbe, kjer se ohranjajo demokratične vrednote, ki temelji na antifašizmu in kjer nas ne zanaša po poteh Madžarske in Poljske. Po poteh držav, kjer manko demokracije spravlja v obup ne le Evropsko unijo pač pa tudi konzervativno Evropsko ljudsko stranko. Po poteh, s katerih ni lahkega in enostavnega povratka. Vendar – to so zgledi, ki jih občudujejo potencialni koalicijski partnerji SMC.
Če bo SMC ohranila svojo dušo, je odvisno od njenega vodstva – predsednika in organov stranke. Odvisno pa je tudi od potez Marjana Šarca in hitrosti, s katerimi jih bo vlekel.

Oddaja #Faktor razkriva: To je nova torbica Alenke Bratušek, ki stane tja do 20 tisoč evrov!

(Sreda, 29. januarja) Včerajšnja oddaja #Faktor.com na TV3 je med drugim razkrila nov luksuz Alenke Bratušek, ministrice za infrastrukturo, predsednice Stranke Alenke Bratušek in samooklicane borke za višje pokojnine. Njena nova torbica znamke Louis Vuitton stane med 4.400 in 20 tisoč evrov.

				#Faktor.com na TV3, 28. 1. 2020			#Faktor.com na TV3, 28. 1. 2020

Več pa na tej povezavi.

Dobra novica iz politične scene: Norma Korošec in Bernard Brščič - poročena!

(Torek, 28. januarja) Iz politične scene vendarle prihaja tudi ena dobra novica: Norma Korošec in Bernard Brščič sta se poročila.

				Norma Korošec in Bernard Brščič (foto: Bobo)			Norma Korošec in Bernard Brščič (foto: Bobo)

Druge podrobnosti še niso znane, sta pa, kot sporoča mladoporočenka Norma, srečno poročena ...

Če bo Damjanić z Ninamedio hotel spet delati za RTVS, bo moral na razpis. Tako se zdaj vsaj hvali direktor Kadunc.

(Nedelja, 26. januarja) Če bo Nikola Damjanić, lastnik agencije Ninamedia, hotel spet delati ankete javnega mnenja za RTV Slovenija, bo moral na javni razpis. Tako se zdaj vsaj hvali generalni direktor RTV Igor Kadunc v svojem odgovoru na poročanje tega portala - pred dvema dnevoma:

Toda razpis je menda zapletena zadeva in ga še pripravljajo ...

Kako se lastnik Večera Uroš Hakl hvali, da je toliko zaslužil, da mu ni več treba delati, kave pa ne plača in ne plača?!

(Petek, 24. januarja) Uroš Urbas, odgovorni urednik časopisa Delo, je pred kratkim objavil verjetno spregledano kolumno z naslovom "Kako s kavo (p)ostati milijonar" (vir). Medijski poslovnež, ki ga Urbas v svojem članku opisuje, ne pa tudi omeni z imenom in priimkom, je Uroš Hakl, večinski lastnik mariborske časopisne hiše Večer. Zato je za vse tiste, ki si želijo nekoliko več (iz)vedeti o profilih in značajih lastnikov slovenskih medijskih hiš novega kova, ta kolumna skorajda obvezno branje. Bere se namreč kot zgodbice o tistih prvih generacijah nesocializiranih ruskih tajkunov, seveda v naših majhnih slovenskih razmerah ...

Vir: Delo, del kolumne Vir: Delo, del kolumne "Kako s kavo (p)ostati milijonar".

Ninamedio in Damjanića storniral Kadunc. Zaradi Jančiča, Dobre države ter izsiljevanja vladnega denarja

(Četrtek, 23. januarja) Agencija Ninamedia, ki jo vodi Nikola Damjanić, od 1. januarja dalje ne dela več za TV Slovenija. Po naših informacijah, uradnih pojasnil namreč še ni, je sodelovanje z agencijo Ninamedia osebno storniral generalni direktor RTV Igor Kadunc (oziroma, kot se temu reče, niso jim podaljšali pogodbe), menda iz treh razlogov:

- Zaradi poročanja Petra Jančiča na Spletnem časopisu o spornosti pogodbe med javnim zavodom RTVS in Ninamedio (vir).

- Zaradi nedavnih dokumentiranih razkritij neparlamentarne stranke Dobra država, da Ninamedia ni član priznanega mednarodnega združenja ESOMAR in da so - tudi zato - vprašljive reference in prijemi agencije Ninamedia pri raziskavah javnega mnenja, kar pa si javni zavod, kot je RTV Slovenija, ne bi smel privoščiti.

- In - morda celo predvsem - zaradi poskusov direktorja Kadunca pri izsiljevanju Šarčeve vlade in politike za povišanje prispevka RTV Slovenija, češ, poglejte, saj nimamo več denarja niti za redno anketiranje javnega mnenja ...?!

Sinoči, neuradno: Nada Drobne Popovič imenovana za novo predsednico uprave Petrola

(Sreda, 22. januarja) Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah je nadzorni svet Petrola na včerajšnji seji, ki se je zavlekla v "nočne ure", za novo predsednico uprave imenoval Nado Drobne Popovič, ki je Petrol vodila po zamenjavi prejšnje uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika. Nadzorniki so jo sicer imenovali soglasno.

				Nada Drobne Popovič			Nada Drobne Popovič

Ta del sage, kdo bo vodil Petrol, je torej končan, zdaj sledi še drugi del, iskanje in imenovanje preostalih dveh (ali treh) članov uprave.

Danes zaslišanje Črnčeca, v petek pa Šarca. Vse to bi moralo biti javno kot v ameriškem senatu. In to bi prineslo učinke!

(Torek, 21. januarja) Afera Lepa N.-Sova se znova stopnjuje. Po petkovih zaslišanjih posameznih obveščevalcev Sove, z direktorjem Sove Rajkom Kozmeljem na čelu, bo danes pred Knovsom zaslišan Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost, ki velja za arhitekta sporne zaposlitve Šarčeve prijateljice Nataše Hribar na Sovi. In potem se zaslišanja nadaljujejo v petek, ko bo pred Knovsom zaslišan tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Žal pa vsa ta zaslišanja potekajo tajno, za strogo zaprtimi vrati. Bi pa morali to početi tako kot v ameriškem senatu. Javno, in to bi bilo nekaj, kar bi tudi prineslo prave učinke!

Zaskrbljena: Kaj se dogaja v garderobah Plesne šole Miki?!

(Ponedeljek, 20. januarja) Znano obljubljansko Plesno šolo Miki pretresa dogajanje, ki ga razkriva anonimka, posredovana medijem, posameznim osnovnim šolam, kjer PŠM organizira plesne tečaje in valete, in tudi že na policijo, napisala pa naj bi jo nekdanja pedagoginja te šole. Šlo naj bi za neprimerno vedenje enega od plesnih pedagogov, poleg tega naj na sedežu šole v Radomljah ne bi imeli vseh ustreznih dovoljenj, toda pristojne inšpekcijske službe - menda zaradi povezave med domžalskim županom Tonijem Dragarjem in lastnico šole Sašo Eminić - ne ukrepajo ...

Celotno pismo s podpisom "Zaskrbljene", sicer nekdanje pedagoginje, si lahko preberete tukaj:

Dogajanje na Plesni šoli Miki. Podpis: Zaskrbljena.pdf

Ko Zdravko Počivalšek lajka kolumno Aljuša Pertinača o kavčarju Marjanu Šarcu

(Nedelja, 19. januarja) Najnovejša kolumna Aljuša Pertinača, objavljena na Požareportu, z naslovom "Marjan Šarec je tipični kavčar. Edino, v čemer je res dober, je pizdenje. Pizdi čez vse. In zdaj je padel s kavča," sodi med njegove najboljše. Eni pravijo, vsaj na twitterju, da bi Pertinač za to kolumno moral dobiti celo Prešernovo nagrado. No, nekaj bo že na tem, če je to Pertinačevo kolumno lajkal tudi predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek ...

Vir: Twitter Vir: Twitter

Velika resnica o Tadeju Golobu, ki se hvali, da piše bolje kot Nesbo, a se samo smeši. Fura ga 20 frendov po medijih.

(Petek, 17. januarja) Vedno bolj znana blogerka Simona Rebolj je tokrat napisala daljšo kritiko pisatelja Tadeja Goloba in njegovega romana oziroma televizijske nadaljevanke Jezero. Vredno branja, tudi zaradi pronicljive ocene stanja na naši sceni, kjer je očitno mogoče kot pisatelj uspeti tudi tako, da te forsira dvajset frendov v medijih ... Kritiko Goloba in njegovega Jezera si lahko preberete na tej povezavi: Blog Simone Rebolj.

Črni ponedeljek za lastnike Večera: vse tožbe, vložene proti Bojanu Požarju, so gladko izgubili

(Sreda, 15. januarja) Lastnika časopisa Večer, Uroš Hakl in Sašo Todorović, ne izgubljata samo bralcev, ampak tudi tožbe. In to kot po tekočem traku. Tako je Hakl, sicer večinski lastnik tega mariborskega časopisa, minuli ponedeljek na okrožnem sodišču v Ljubljani izgubil že svojo drugo kazensko tožbo, vloženo zoper Bojana Požarja, ustanovitelja tega portala, Todorović pa isto dopoldne svojo "prvo" oziroma edino tožbo, ki jo je vložil zoper Požarja, medtem ko je Hakl doslej vložil že dve. Pri tem je zanimivo, da je Hakl eno tožbo vložil zgolj zaradi Požarjevih podanih mnenj v eni od oddaj na televiziji Nova24TV, kjer je bila razprava na temo slovenske medijske scene:

Bojana Požarja je na sodišču kot običajno zagovarjala odvetniška družba Matoz. In, pričakovano in pomenljivo, na časopisu Večer so vse te tri (3!) sodne primere tudi gladko zamolčali.

Povesti iz Dražgoš: Šarca sovražijo zaradi Črnčeca, Počivalška pa imajo za vrtavko, ki bo šel z Janšo. In druge podrobnosti!

(Ponedeljek, 13. januarja) Tradicionalne partizanske Dražgoše niso samo prvovrstna javna manifestacija tranzicijske levice, ampak tudi pravi nedeljski sejem političnih povesti in drugih podrobnosti. Če je vreme lepo, še toliko boljši in večji. Vsaj za insajderje ali boljše poznavalce slovenske politične scene.

				Nedeljske Dražgoše: prva VIP-vrsta: od ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika (na sliki levo) do ljubljanskega župana Zorana Jankovića (desno)			Nedeljske Dražgoše: prva VIP-vrsta: od ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika (na sliki levo) do ljubljanskega župana Zorana Jankovića (desno)

Poglejmo nedeljski jagodni izbor:

- Včeraj v Dražgošah ni bilo nobenega iz LMŠ in SMC?!

- Na vladi, pravijo naši sogovorniki iz Dražgoš, je katastrofa, znotraj vladne koalicije pa sovražijo Marjana Šarca, ker ima Damirja Črnčeca.

- Prisluškuje se "na polno", vsem, Črnčec pa naj bi tudi zakuhal "p........ na Petrolu".

- SD-jevci ne marajo Zdravka Počivalška, ker da je vrtavka, in mislijo, da bo na koncu šel z Janezom Janšom.

- Med vidnimi politiki SD sta na Dražgošah manjkala evropski poslanec Milan Brglez in ministrica za pravosodje Andreja Katič.

- Zorana Jankovića, ki se je sicer postavil v prvo protokolarno VIP-vrsto, nihče več "ne šljivi". Če so ga še pred letom, ko je prihajal v Dražgoše, vsi objemali, se ga danes prejkone vsi izogibajo, razen Julke Žibert. Imidž mu je totalno upadel in tudi držal se je temu primerno.

- Ekipa Alenke Bratušek je v Dražgoše prišla v polni sestavi: poleg AB še minister Peter Jožef Česnik, Alenkin vsestranski sekretar Jernej Pavlič in zvesti poslanec Andrej Rajh.

- Milan Kučan je prišel v svoji standardni družbi: z Gezo Vogrinčičem, Marjanom Šiftarjem in Janezom Kocijančičem. Občasno je - Kučan - stal tudi na prstih.

- Razvpiti državni sekretar za šolstvo Jernej Štromajer se je držal bolj v drugi vrsti, skupaj z ministrom in svojim šefom Jernejem Pikalom.

- Levica pa se je držala ful samozavestno. Ne nazadnje so edina politična stranka, ki jo je slavnostni govornik, pesnik in dramaturg Ervin Fritz, javno - pohvalil.

Nova prikrita afera Šarčeve vlade: kako naj bi ministru Rudiju Medvedu iz skladišča ukradli 70 prenosnih računalnikov?!

(Sobota, 11. januarja) Po naših informacijah naj bi Šarčeva vlada prikrivala (še eno) precej bizarno afero: iz skladišča ministrstva za javno upravo, ki ga vodi minister Rudi Medved (LMŠ), pri Iliriji, naj bi decembra lani, menda med 23. in 29. decembrom, ukradli 70 prenosnih računalnikov.

				Rudi Medved, minister za javno upravo			Rudi Medved, minister za javno upravo

Pa to še ni cela afera: da bi bila mera polna, so ti prenosni računalniki letnik 2017, kar pomeni, da jih je vlada že dve leti pol držala pod ključem v skladišču, namesto da bi jih dali v uporabo različnim inštitucijam, ki jih, kot vemo, krvavo potrebujejo. Podrobnosti še raziskujemo.

Kaj nam sporočajo Dražgoše, k(j)er slavnostni govornik ne bo Šarec niti novi predsednik Zveze borcev Križman!?

(Petek, 10. januarja) Dražgoše nedvomno sodijo med najpomembnejše simbolne dogodke tranzicijske levice, zato ima tudi vsakoletni izbor slavnostnega govornika ob neverjetni medijski pokritosti poseben politični pomen in nosi posebno politično sporočilo. Zato boljši poznavalci Dražgoš pravijo, da tudi navidezno presenetljivi izbor pesnika Ervina Fritza za letošnjega slavnostnega govornika (proslava bo to nedeljo ob 12.00) pomeni vsaj dvoje: prvič, da Marjan Šarec ni več tisti izbranec levice za prihodnje volitve, in drugič, da Marijan Križman, novi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB (nasledil je razvpitega Tita Turnška), znotraj teh struktur ne pomeni veliko. Saj bi sicer bil slavnostni govornik Šarec ali Križman.

				Vsako leto Dražgoše: Danilo Türk, Zoran Janković, Janez Stanovnik in Roman Jakič ...			Vsako leto Dražgoše: Danilo Türk, Zoran Janković, Janez Stanovnik in Roman Jakič ...

Več o sobotnih ali nedeljskih pohodih na Dražgoše pa si lahko preberete na tej povezavi.

Kdo bi si to mislil: da bo na koncu ravno Masleša rehabilitiral domobranskega generala Rupnika?!

(Četrtek, 9. novembra) Ob sodbi vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo obsodbo zoper domobranskega generala Leona Rupnika, na podlagi katere so ga zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem septembra 1946 usmrtili pod Golovcem, kar posledično pomeni tudi Rupnikovo rehabilitacijo, je aktualno zanimiva tudi sestava senata vrhovnega sodišča, ki je sodbo razveljavilo. Predsednik senata je bil namreč nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, sodnica poročevalka pa Vesna Žalik, oba razvpita tudi iz afere Patria. Hja, res, in kdo bi si mislil, da bo ravno sodnik Masleša tisti, ki bo na koncu rehabilitiral generala Rupnika ...

Celotno sodbo pa si preberete na tej povezavi (vir: Dnevnik).

Združevanje Večera in Dnevnika: Petan naj bi Hakla na hladno postavil zato, ker se je Hakl začel pogajati tudi z Odlazkom

(Sreda, 8. januarja) Naše informacije, objavljene pred dnevi, da naj bi združevanje Dnevnika in Večera - vsaj zaenkrat - padlo v vodo, so tako rekoč že "uradno potrjene" (vir), čeprav jih Uroš Hakl, večinski lastnik Večera, kakor zanika.

				Uroš Hakl			Uroš Hakl

Težave pa naj bi bile dvojne: gre za razlike pri vrednotenju obeh časopisov, Dnevnika in Večera, kjer se Bojan Petan, prvi človek Dnevnika, in Hakl ne moreta sporazumeti, poleg tega naj bi Petan postavil Hakla na hladno, potem ko se je Hakl začel pogajati tudi z Martinom Odlazkom, lastnikom medijske hiše Media24, ki med drugim izdaja dnevni tabloid Svet24.

Ustavno sodišče zavrnilo Bavčarja, Klemen Jaklič napisal ločeno mnenje

(Torek, 7. januarja) Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Igorja Bavčarja zoper znano sodbo vrhovnega sodišča iz februarja 2019. Bavčar pravi, da je nad odločitvijo ustavnega sodišča razočaran, saj je pričakoval, da bodo "vsaj ustavni sodniki, ki naj bi bili najvišji branik pravne države, v njegovem primeru prepoznali kršitev ustavnih in človekovih pravic".

				Igor Bavčar			Igor Bavčar

"Očitno je," tako Igor Bavčar, "da se je ustavno sodišče z odločitvijo, da ne sprejme ustavni pritožbi, pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti pa zavrže, želelo izogniti meritornemu odločanju. Vtis je, da se večina ustavnih sodnikov, ki je tako glasovala, edino na ta način, da sploh ne dopusti možnost vsebinskega odločanja, lahko izogne svoji očitni zadregi, ki sploh ne more izvirati iz strokovnih dilem, ampak je njihov izvor potrebno iskati zunaj stroke in osnovne sodniške integritete".

Je pa ustavni sodnik Klemen Jaklič ob tej odločitvi ustavnega sodišča napisal ločeno mnenje. Oboje, sklep ustavnega sodišča (12. 12. 2019) in ločeno mnenje ustavnega sodnika Klemna Jakliča, objavljamo v celoti:

Primer Bavčar: Sklep ustavnega sodišča in ločeno mnenje Klemna Jakliča.pdf

#Faktor na TV3. Podatki gledanosti potrjujejo: to je medijska gazela leta 2019. In gremo mi po svoje še naprej!

(Ponedeljek, 6. januarja) Danes ni več nobenega dvoma. Podatki gledanosti ...

Oddaje Faktor si v živo običajno ogleda okoli 15 tisoč gledalcev, pri čemer tukaj niso vštete ponovitve, ogledi z zamikom ter na spletu, kar gledanost kasneje poveča še za najmanj dodatnih 100 odstokov, graf pa nam pokaže tudi skokovito porast gledanosti oddaje v zadnjih petih mesecih minulega leta. (vir: AGB) Oddaje Faktor si v živo običajno ogleda okoli 15 tisoč gledalcev, pri čemer tukaj niso vštete ponovitve, ogledi z zamikom ter na spletu, kar gledanost kasneje poveča še za najmanj dodatnih 100 odstotkov, graf pa nam pokaže tudi skokovito porast gledanosti oddaje v zadnjih petih mesecih minulega leta. (vir: AGB)

... (vir: AGB in IP - mobilna aplikacija Daljinec, Telekom Slovenije) potrjujejo, da je oddaja #Faktor na TV3 medijska gazela minulega leta 2019. Zabeležili smo namreč skoraj 40-odstotni porast gledanosti, in oddaja Faktor se je že pred časom utrdila na 5. mestu najbolj gledanih oddaj v svojem terminu, takoj za Kanalom A in 2. programom TV Slovenija. Kar je  - vsaj za poznavalce televizij - izjemen dosežek, glede na format oddaje (gre za pogovorno oddajo) in veliko konkurenco znotraj tega zahtevnega termina.

Toda na teh lovorikah ne bomo počivali. Mi gremo po svoje - naprej! Tako je danes, ob štartu 3. sezone, in kot vedno - ob 19.15., na sporedu že 372. #Faktor po vrsti, tokrat na temo včerajšnjih predsedniških volitev na Hrvaškem. Saj: #nivseenokdokajreče!

Kako je Andrej Šiško sploh prišel na Osankarico, če je tam mrgolelo policistov in hodilo pol državnega vrha?!

(Nedelja, 5. januarja) Ob včerajšnjem prijetju Andreja Šiška, poveljnika famozne Štajerske varde, na Osankarici, med spominsko slovesnostjo na legendarni Pohorski bataljon, se postavlja predvsem vprašanje, kako je sploh mogoče, da je Šiško, za katerim je (bila) razpisana tiralica, sploh lahko prišel na Osankarico, do Treh žebljev, in da naj bi ga prijeli oziroma "aretirali" policisti v civilu šele takrat, ko naj bi se hotel približati - znotraj tako imenovanega VIP-prostora - predsedniku republike Borutu Pahorju. Na Osankarici je namreč mrgolelo policistov in hodilo pol državnega ali političnega vrha (poleg Pahorja je bil tam tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, pa evropska poslanka Tanja Fajon ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je bil tudi slavnostni govornik), Šiško pa je pred aretacijo v civilni obleki in s temnimi sončnimi očali celo poziral fotografom, kar dokazujejo tudi objavljene fotografije na spletni strani Pigac.si.

				Andrej Šiško, prijet na Osankarici (foto: Marko Pigac)			Andrej Šiško, prijet na Osankarici (foto: Marko Pigac)

Hja, kakšno policijo pa to sploh imamo?!

Kasneje se je Andrej Šiško očitno še preoblekel v uniformo Štajerske varde, ta se je celo postrojila, in se tako sam razkril ter predal policiji ...

Po razkritju solzave zgodbe Marka Potrča o belem božiču užaljeni zvezdnik otročje zaklenil svoj twitter profil

(Sobota, 4. decembra) Potem ko so na twitterju javno razkrinkali solzavo zgodbo o "belem božiču", ki jo je objavil radijski in televizijski zvezdnik Marko Potrč in v kateri je šlo zgolj za prikrito oglaševanje avtomobilske znamke BMW, je užaljeni Potrč v svojem značilnem slogu najprej - na twitterju - obračunal s kritiki, potem pa otročje zaklenil svoj twitter profil, da mu nihče ne bi mogel nič čivkniti nazaj.

				Marko Potrč na twitterju - po novem ...?!			Marko Potrč na twitterju - po novem ...?!

Poznavalci sicer pravijo, da gre za hudo poslovno napako, saj se Marko Potrč med drugim trži kot "influencer", vplivnež, tako zaklenjeni twitter profil pa mu že vnaprej onemogoča širšo občinstvo in posledično bistveno manjšo odzivnost prikritega oglaševanja, ki ga Potrč opravlja prek družbenih omrežij. Je pa seveda vprašanje, ali bo znamko BMW (oziroma podjetje A-Cosmos), potem ko je bila zgodba o belem božiču na tak način javno razkrinkana, sploh še zanimalo sodelovanjem z Markom Potrčem ...

Razkrinkana solzava zgodba o belem božiču Marka Potrča: šlo je zgolj za reklamo sposojenega BMW, in to z nemško registracijo

(Petek, 3. januarja) Zgodba o "belem božiču" družine Potrč, ki jo je radijski in televizijski voditelj Marko Potrč objavil na instagramu, so družbena omrežja kmalu ter učinkovito razkrinkala in raztrgala. Pri tej "solzavi zgodbi" ...

... je namreč šlo zgolj za poceni in banalno reklamo avtomobila znamke BMW, ki ga je omenjeno podjetje za nekaj dni posodilo družini Potrč, pa še to z nemško registracijo. Kar bi, kot je pripomnil nekdo na twitterju, utegnilo zanimati tudi Furs.

Spomnimo: Marko Potrč se je pred leti, prej rojstvom prvega otroka, skupaj s partnerko Lili Žagar, javno in glasno zaklinjal, da svojih otrok ne bo nikoli izpostavljal javnosti. Toda par je kmalu požrl te svoje besede ...

Vir: Instagram Vir: instagram

... in zdaj otroke izkoriščata celo za reklamiranje - čez božične praznike - sposojenih avtomobilov.

Vse kaže, da napovedane združitve Dnevnika in Večera sploh ne bo. Se je Petan umaknil?

(Nedelja, 29. decembra) Po nekaterih informacijah, ki prihajajo iz obeh medijskih hiš, napovedane združitve časopisov Dnevnik in Večer sploh oziroma vendarle ne bo. Tako naj bi na Večeru to minule dni že sporočili svojim novinarjem, Bojan Petan, predsednik uprave Dnevnika, pa teh informacij ne komentira. Toda po navedbah naših virov naj bi pri tem združevanju pritisnil na zavoro ravno Petan oziroma se je že umaknil. Družbe DV mediji, d. o. o., ki naj bi sicer nastala iz združitve Dnevnika in Večera in na katero naj bi prenesli oba časopisa, tudi v Ajpesu še ni mogoče najti, kar pomeni, da formalno še ni ustanovljena.

				Večer + Dnevnik = DV mediji, d. o. o.?!			Večer + Dnevnik = DV mediji, d. o. o.?!

Viri tudi pravijo, da naj bi se Petan umaknil zato, ker Dnevnika ne želi "prepustiti" Urošu Haklu, večinskemu lastniku Večera, ki naj bi postal direktor družbe DV mediji, Petan pa predsednik nadzornega sveta.

Že padajo tožbe: Makarovičeva toži Slapšakovi, Šurc toži Valenčiča, zaslužili pa bodo Čeferinovi

(Sobota, 28. december) Razvpiti medijski spopadi med ključnimi akterji knjige Luciferka, biografije Svetlane Makarovič, ki jo je izdala Založba Beletrina, zdaj padajo še tožbe.

				Svetlana Makarovič			Svetlana Makarovič

Tako - po naših zanesljivih informacijah - Makarovičeva toži Svetlano Slapšak zaradi njenih izjav, da ima garjave mačke, novinar Radia Slovenija Matej Šurc pa toži novinarja Erika Valenčiča zaradi njegove izjave, da je Šurc izgubil vso novinarsko kredibilnost. Zaslužili pa bodo, kot kaže, pri odvetniški pisarni Čeferin, kjer zastopajo Makarovičevo in Šurca ...

Odstopil: Prešiček ni več kandidat za ravnatelja ljubljanske Opere. Favorit ostaja Ravter.

(Četrtek, 26. decembra) Dejan Prešiček, nekdanji minister za kulturo, ni več kandidat za ravnatelja Opere in baleta Ljubljana.

				Dejan Prešiček			Dejan Prešiček

Sicer se je na javni razpis, ki je potekel pred kratkim, Prešiček prijavil, nato pa se, vsaj po naših informacijah, na zaslišanju pred pristojno komisijo ni pojavil ter od kandidature - odstopil. Tako favorit za funkcijo novega direktorja ostaja Staš Ravter, sedanji vršilec dolžnosti ravnatelja ljubljanske Opere in balete, odločitev pa naj bi padla januarja prihodnje leto.

Naša napoved, stara 4 leta: "Sedela bosta samo Šrot in Bavčar, Uroš Rotnik očitno preveč ve", popolnoma točna!

(Sreda, 24. novembra) Vsem tistim, ki so kakorkoli presenečeni nad "sramotno" pogojno obsodbo Uroša Rotnika, nekdanjega direktorja Teša, na 10 mesecev pogojne zaporne kazni (vir), priporočamo ponovno branje članka, ki smo ga - točno s takšno napovedjo - objavili pred dobrimi štirimi, no, skoraj že petimi leti.

				Vir: Požareport, 14. 1. 2015			Vir: Požareport, 14. 1. 2015

Preberete ga lahko tukaj!

Če danes Cinkarna izvoli Bobinca, je Borut Jamnik premagal Marjana Šarca. Če ne, pa je Šarec premagal Jamnika!

(Ponedeljek, 23. decembra) Za dobre poznavalce ni prav nobenega dvoma: če današnja izredna skupščina Cinkarne Celje, d. d., (vir) za novega člana nadzornega sveta izvoli Franja Bobinca, nekdanjega predsednika uprave Gorenja, bo to nesporno zmaga Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice, ki je pred časom odstopil kot prvi nadzornik Cinkarne, zdaj pa na to mesto forsira Bobinca, in to prek Kapitalske družbe, največjega državnega delničarja Cinkarne.

Lastniška struktura Cinkarne d.d. (vir: Gvin) Lastniška struktura Cinkarne d.d. (vir: Gvin)

Toda naši viri blizu kabineta predsednika vlade Marjana Šarca in vrha LMŠ napovedujejo drugačen razplet, češ, Bobinac ne bo novi nadzornik celjske Cinkarne, Jamnika bomo na vsak način ustavili. To pomeni, da če danes izredna skupščina Cinkarne za novega nadzornika izvoli Franja Bobinca, je Borut Jamnik premagal Marjana Šarca, sicer pa so Šarčevi premagali njega!

Formalno je pa zdaj še vedno samo takole: Franjo Bobinac je kandidat države, mali delničar Marko Potočnik iz podjetja Envester pa kot nasprotni predlog za novega člana nadzornega sveta predlaga širši javnosti neznanega Boruta Bizaja. Toda če vsaj približno držijo napovedi naših virov iz Liste Marjana Šarca, se bodo na današnji skupščini pojavila še nova imena ...

Za take nesmiselne in nezakonite žrtve bi morala odstopiti tudi Alenka Bratušek, ki se vsak dan vozi mimo!

Objavljamo nekaj ogorčenih elektronskih sporočil, odzivov, prejetih na naslov Požareporta, po tragični smrti delavca med postavljanjem LED-prikazovalnika na Celovški 206, kjer naj bi bili ti prikazovalniki celo prepovedani:

"Globoko sočustvujem s sorodniki in prijatelji ponesrečenega delavca!
Tisti, ki so naročili to delo in tisti, ki so jo delavcu ukazali izvesti, bodo morali odgovarjati tudi zaradi slabih varnostnih ukrepov, ki bi morali biti v tem primeru vsaj zaradi višine vrhunski!
Prav gotovo ne samo zato, ker take reklame tja, zaradi bližine nevarnega križanja državnih cest, ne bi smeli postaviti!
Ampak take stvari se pri nas dogajajo tudi na še veliko bolj odgovornih mestih, ker za nekatere izbrance ni pomembno, kaj morajo vedeti, znati in upoštevati, da potem smejo naročati, voditi in izvajati taka in dostikrat še veliko odgovornejša in zahtevnejša dela!
Žal pa v Sloveniji ni tako samo pri višinskih delih. Podobno ali še veliko pogosteje je tako tudi v državnem zboru, na sodiščih, v vladi in še
marsikje, kjer bi to smeli najmanj pričakovati!
Zelo me recimo žalosti to, da za varnost prebivalcev Koroške Bele pred grozečimi zemeljskimi plazovi niti slučajno še ni narejenega toliko,
kot bi lahko bilo in bi zato moralo biti!
Tečejo pa medtem intenzivni razgovori, kako bi porabili denar za sanacijo nekaterih bistveno manj nevarnih plazov, ki so bili s posebnim zakonom
o sanaciji velikih zemeljskih plazov v Sloveniji predvideni po katastrofalnem drobirskem toku leta 2000, ko se je v njem, ko je v trenutku
zalil nekaj hiš, v hipu zadušilo vseh 7 ljudi, ki so bili tisto noč doma.
Mar je res potrebno, da se nekaj podobnega v še hujši obliki zgodi tudi v Koroški Beli (spodaj: hiša v Baški grapi)?


Tako, kot jaz, ki razen stalnega opozarjanja in podajanja predlogov (MHE Koroška Bela bi rešila plazenje tal in proizvajala elektriko!)
ne morem storiti ničesar, vedo tudi vsi, ki so v tej državi odgovorni za preprečevanje naravnih in drugih nesreč, da je v Koroški beli podobno ogroženih vsaj desetkrat več hiš, kot jih je bilo pred 19 leti v Logu pod Mangrtom?
Lep pozdrav vsem! Danijel Magajne, univ.dipl.inž.gradbeništva"

"Za take nesmiselne in nezakonite žrtve, bi morala odstopiti tudi ministrica Alenka (Bratušek, ministrstvo za infrastrukturo; op.u.), ki se vsak dan vozi mimo in bi jo moralo skrbeti lastno zdravje, če pritegne njenega voznika kakšna ritka na LED prikazovalniku.
Je LED displey še na Šubičevi?
Tam je mešano cona še posebej nevarna, če nisi zbran.
Na hotelu Krim na Bledu smo se ga že znebili, k sreči.
Lep pozdrav, Andrej Čufer, OrbiPark"

"Tragično,
včeraj je umrl delavec ki je postavljal LED prikazovalnik na Celovški 206.
Ta zgradba je ob državni cesti in na tej so LED prikazovalniki prepovedani (Zakon o državnih cestah)
Lep pozdrav, Andrej Mohar"

Neuradno: Drago Kos kmalu brez svoje funkcije v OECD. Menda zaradi forsiranja politične agende?!

(Sobota, 21. decembra) Po naših neuradnih informacijah Drago Kos, nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, ostaja brez funkcije znotraj OECD (vir). Menda naj bi mu - med preiskavami, ko gre za korupcijo znotraj držav, kjer so na oblasti desne vlade - očitali forsiranje "svoje politične agende", njegov odhod pa naj bi sprožile interne preiskave Kosovega dela na podlagi zahtev iz Nizozemske, Velike Britanije, Avstrije in Madžarske. Viri pravijo, da Kos na funkciji predsednika delovne skupine za boj proti korupciji na OECD za zdaj ostaja le še do marca prihodnjega leta, ko naj bi izvolili novega predsednika. Več pa bo verjetno znano v prihodnjih tednih in po odzivu Draga Kosa.

Kavarna v Koseškem bajerju nov diskretni punkt tranzicijske levice

(Petek, 20. novembra) Da Milan Kučan že dlje časa ne zahaja več v ljubljansko slaščičarno Zvezda na Kongresnem trgu (zaradi "družinskega" spora z dolgoletnim zaupnikom in nekdanjim šefom Kučanove varnosti Petrom Šefmanom) ter da je Zvezdo zamenjal z enim od lokalov v pritličju Maximarketa in kavarno v Cankarjevem domu, je bolj ali manj že znano, ni pa še znano, da nov diskretni "punkt"  tranzicijske levice postaja kavarna Lokus v Koseškem bajerju.

				Kavara Lokus			Kavara Lokus

Tam je namreč, pravijo viri, po novem mogoče videvati Kučana, pa odvetnika Miho Kozinca, predsednika sveta Stranke Alenke Bratušek Romana Jakiča in celo Bojana Petana, prvega človeka DZS in časopisa Dnevnik ...

Sodnik Radonjić oglobil Natašo Pirc Musar zaradi "gostilniškega" vedenja med obravnavo: 800 evrov!

(Sreda, 18. decembra) Tik ob koncu včerajšnje glavne obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču v sodnem procesu Viktorja Knavsa proti Bojanu Požarju, ki mu očitno še ni videti konca (več o tem procesu si lahko preberete tukaj), je sodnik Zvjezdan Radonjić oglobil odvetnico Natašo Pirc Musar, pooblaščenko Viktorja Knavsa, zaradi njenega, recimo temu "gostilniškega" vedenja med - obravnavo. Kazen: 800 evrov!

Pirc Musarjeva je namreč po koncu zapisnika podala zahtevo, ki jo je predsednik senata, sodnik Radonjić, opredelil kot "nedopustno" in opozoril pooblaščenko, da bo "v primeru nadaljevanja takšnega obnašanja, denarno kaznovana" (vir: Zapisnik glavne obravnave), Nataša Pirc Musar pa je nato odgovorila "komaj čakam", nakar jo je Radonjić kaznoval. Ob tem je treba tudi povedati, da je bila Pirc Musarjeva že med prejšnjimi obravnavami večkrat opozorjena na - gostilniško - vedenje, no, tokrat pa je bila tudi kaznovana.

				Vir: Sodni zapisnik o glavni obravnavi, 17. 12. 2019			Vir: Sodni zapisnik o glavni obravnavi, 17. 12. 2019

In hja, zanimivo bi bilo vedeti, ali bo denar za plačilo te kazni Nataša Pirc Musar poskušala prevaliti med stroške in račune odvetniških storitev, ki jih izstavlja Viktorju Knavsu ...?!

Razvpiti Ficko se že ponuja Arsenoviču - za novega direktorja mestne uprave?!

(Torek, 17. septembra) Gregor Ficko, nekdanji razvpiti direktor Direkcije za ceste, zdaj pa direktor Javnega komunalnega podjetja Radlje ob Dravi, d. o. o., kjer naj bi sicer že dal odpoved, se ponuja mariborskemu županu Saši Arsenoviču - za novega direktorja mariborske mestne uprave, če/ko bo Arsenovič zamenjal sedanjega direktorja Borisa Železnika. Ficko to počne na dva načina: po Radljah je razširil govorice, da odhaja za direktorja uprave v Maribor, na facebooku pa hvali Arsenoviča.

				Gregor Ficko			Gregor Ficko

Spomnimo: Gregor Ficko je bil član in predsednik mariborskega lokalnega odbora Dobre države, potem so ga tam izključili in je za mariborskega mestnega svetnika - neuspešno - kandidiral na Listi za pravičnost in razvoj pod vodstvom Stojana Auerja.

Odzivi. Tomaž Berločnik: Imam samo eno delnico. Janez Kocijančič: Ni res!

(Ponedeljek, 16. decembra) Objavljamo dva odziva na današnji članek o zakulisju Petrola:

1/ Danes, 16. 12. 2019, ste na portalu Požareport objavili članek z naslovom "Zakulisje Petrola. Dokumenti, fotografije: kaj, kje, koliko ima Berločnik na Hrvaškem in zakaj tega ni povedal nadzornikom?!". V njem ste objavili domnevo, da naj bi imel parkiranih 10 odstotkov Petrola na Hrvaškem. Navedeno ne drži. V lasti imam zgolj eno delnico Petrola. S spoštovanjem, Tomaž Berločnik

				Tomaž Berločnik in Janez Kocijančič			Tomaž Berločnik in Janez Kocijančič

2/ Spoštovani gospod Bojan Požar, navedbe v internetnem članku: "Zakulisje Petrola. Dokumenti, fotografije – Kaj, kje, koliko ima Berločnik na Hrvaškem in zakaj tega ni povedal nadzornikom?!", kjer se omenja moje ime, so v celoti neresnične. Zahtevam, da to izjavo objavite! Lep pozdrav, Dr. Janez Kocijančič

Arsenovič že menjuje direktorja mestne uprave?! Pravijo: bivši komandir ptujske policije sploh ne ve, za kaj se gre.

(Nedelja, 15. decembra) Mariborski župan Saša Arsenovič naj bi kmalu, menda že po novem letu, zamenjal direktorja mestne uprave Borisa Železnika. To naj bi Arsenovič celo sam razlagal "po občini", zdaj, ko že vsi vedo, da se Železnik, nekdanji komandir policijske uprave na Ptuju, ki naj bi ga zraven Arsenoviča inštalirala SMC, kot direktor uprave Mestne občine Maribor ne znajde in ne znajde; še huje, mnogi pravijo, da sploh ne ve, za kaj se gre. Tudi na sejah mestnega sveta je praktično ves čas tiho, ko se ga kaj vpraša, pa odgovarja Arsenovič.

				Boris Železnik (prvi z leve), Saša Arsenovič in Jelka Vrečko, šefinja kabineta mariborskega župana			Boris Železnik (prvi z leve), Saša Arsenovič in Jelka Vrečko, šefinja kabineta mariborskega župana

Sicer pa namesto Železnika praktično vse dela njegova namestnica Mateja Cekič, ki je mestno upravo na koncu vodila že pod prejšnjim županom Andrejem Fištravcem.

Kučan in tovariši zaspali. Dobesedno. In to sredi kavarne v ljubljanski Drami.

(Sobota, 14. decembra) Minulo sredo, na predstavitvi knjige Zdenka Roterja, dolgoletnega tesnega sodelavca Milana Kučana, z naslovom Usodne prevare poražencev in zmagovalcev, so Kučan, Franci Perčič, znan tudi kot eden od nekdanjih direktorjev Petrola, in Marjan Šiftar, nekoč šef Kučanovega kabineta, zaspali. Dobesedno, in to sredi kavarne v ljubljanski Drami.

				Milan Kučan, Franci Perčič in Marjan Šiftar (vir: Top TV, zaslonska fotografija)			Milan Kučan, Franci Perčič in Marjan Šiftar (vir: Top TV, zaslonska fotografija)

"Režim se poslavlja," je ob tem na twitterju pripomnil znani kardiolog Blaž Mrevlje.

Vse za naše, kot nam paše: februarja še nov obraz Planet TV, danes že piarovka pri Arsenoviču

(Četrtek, 12. decembra) Še februarja letos so tabloidni mediji novinarko Sanjo Hrgota pompozno razglašali za "nov obraz" televizije Planet TV, kot voditeljico oddaje informativne Danes (vir) ...

Vir: Svet24 Vir: Svet24

... danes, 12. decembra, pa je Sanja Hrgota že piarovka v kabinetu mariborskega župana Saše Arsenoviča pa tudi oddaje Danes ni več.

				Drago Cotar (predsednik NK Maribor in nekdanji dolgoletni direktor Zavarovalnice Maribor), Saša Arsenovič in Sanja Hrgota.			Drago Cotar (predsednik NK Maribor in nekdanji dolgoletni direktor Zavarovalnice Maribor), Saša Arsenovič in Sanja Hrgota.

Ampak vse za naše, kot nam paše ...

"Ide mi, u životu, ide mi ..." Bivši minister Koprivnikar poleg pogodbe na Molu dobil tudi občino Kranj.

(Sreda, 11. decembra) Boris Koprivnikar, nekdanji minister SMC, razvpit po aferi Frekvence-BTC, je poleg že znane pogodbe na Mestni občini Ljubljana zdaj dobil tudi svetovalno pogodbo z Mestno občino Kranj. To se je po naših zanesljivih informacijah zgodilo 20. novembra, gre pa za svetovanje prek Koprivnikarjevega podjetja Sincular, d. o. o., pri čemer naj bi Koprivnikarja v Kranju plačevali projektno, tokrat bo, na primer, dobil točno 2.196 evrov, in sicer za pregled aktivnosti kranjske občine pri uvedbi mestne kartice in za akcijski načrt uvedbe te kartice.

				Boris Koprivnikar			Boris Koprivnikar

Morebitni posli nekdanjega ministra Cerarjeve vlade za javno upravo s podjetji v zasebni lasti zaenkrat niso znani, toda bivši minister Koprivnikar si za zdaj že lahko poje tisto znano pesem hrvaške pevke Daniele, ki jo sicer rad sliši tudi ljubljanski župan Zoran Janković, saj veste, ide mi, u životu (v tem primeru v javnem sektorju), ide mi ...

Odpikali so jo! Alenka Bratušek doma v Kranju ostala brez svoje stranke SAB.

(Ponedeljek, 9. decembra) Sodeč po navedbah lokalnega spletnega portala Kranjska trma (vir), je Alenka Bratušek v domačem Kranju ostala brez svoje stranke SAB (Stranka Alenke Bratušek). Lista oziroma stranka Več za Kranj, ki jo je ustanovil nekdanji kranjski župan Boštjan Trilar, je na Mestno občino Kranj namreč sporočila, da se od zdaj naprej v mestnem svetu ne imenujejo več Več za Kranj - SAB, ampak samo še VZK. Spomnimo, njihov skupni kandidat za župana Kranja je bil Iztok Purič.

				Alenka Bratušek			Alenka Bratušek

Zakaj je počilo med Trilarjem, ki je pred kratkim postal direktor razvpite ljubljanske zasebne klinike Barsos, in Bratuškovo, še ni znano, je pa z uradne spletne strani stranke SAB razvidno, da lokalni odbor stranke SAB v Kranju ustanavljajo že leta. In čeprav tam stanujeta tako Alenka Bratušek in generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, jim ga kljub temu še ni uspelo ustanoviti ...

Kdo "ne mara" hčerke Bojana Petana? Pozivi novinarjem, naj malo raziščejo primer Petre Petan - celo v angleščini.

(Nedelja, 8. decembra) Prejeli smo zanimiv dopis, ki ni anonimen, saj je avtor znan uredništvu. Ker gre za slovensko diplomacijo, naše interese v Bruslju in za proračunski denar, ga navajamo v celoti:

"Spoštovani g. Požar,

Šarčeva vlada je tokrat požela "ogromen" uspeh: uspešno je lobirala za umestitev hčerke Bojana Petana, t.j. Petre Petan, v kabinet evropskega komisarja Gentilonija. Prilagam:

1) novico na MMC v zvezi s tem: Bitka za položaje v komisarskih kabinetih je končana. Kaj je iztržila Slovenija? (" ... Kako uspešno je Slovenija lobirala tokrat, bo znano v naslednjih dneh, neuradno naj bi Slovenci mesto dobili v kabinetu resorja za širitev madžarskega komisarja Varhelyija in kabinetu komisarja za gospodarstvo iz Italije Gentilonija, v igri pa je še nekaj položajev v drugih kabinetih ...")

2) razmeroma bizarno samohvalno Facebook objavo Petre Petan o tej umestitvi (vir)

3) Twitter objavo Petre Petan o svoji umestitvi:

4) LinkedIn profil Petre Petan, ki kaže, da je kljub svojim skromnim izkušnjam delovala kot "višja svetovalka" (?!) Šarčevi vladi (vir). Morda vam lahko posredujem tudi zadolžitve Petre Petan v Gentilonijevem kabinetu - v zvezi s katerimi, kolikor vem, nima relevantnih izkušenj in/ali komptenc.

Vljudno prosim za anonimnost."

Potem je sledil še anonimni poziv slovenskim (in drugim) novinarjem, naj malo raziščejo, kako se v Ljubljani in Bruslju kadruje, prav v povezavi s primerom Petre Petan:

"Dear,

Find attached two snapshots of Ms. Petra Petan, the daughter of Bojan Petan who is publicly celebrating her success of getting into the Cabinet of the Commissioner Gentiloni.

Rumours say this is a somewhat fishy candidate, who presents herself in the social media as an economist (apparently no such education obtained). However, she has been working on socially sensitive issues in DG for Employment - defending social rights given her family background and actions raises an eyebrow. Furthermore, now she is joining one of the highest decision bodies of the European Commission (The cabinet of the DG for economic affairs), which among other focuses has in its domain a serious fight of money laundering (herself being involved in some of the diversions of money through partnership companies might raise another eyebrow). Having a look into Ms. social media accounts - Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram might provide you with even more information.

A critical journalist might address the question to the European Commission and its cabinets how is this possible and if the European Commission does not check thoroughly the background of the members of the cabinets.

A critical jounalist might also discuss other own nationals in the cabinets of the new commission including the strategy of the national Commissioner and hiscabinet in chosing their staff and supporting national candidates. It would be interesting if media would achieve more transparency who of the national -s has joined the cabinets. Some countries do that.

Contacting Politico might help in obtaining more inner information than the roumors described here."

Kdo torej "ne mara" Petra Petan - v Bruslju? Raziskujemo naprej.

Jamniku propadla operacija spremembe dnevnega reda skupščine Petrola, da bi zamenjali nadzornike. Berločnik pride ali ne?!

(Sreda, 4. decembra) Borutu Jamniku, predsedniku uprave Modre zavarovalnice, je že propadla tajna operacija spremembe dnevnega reda izredne skupščine Petrola, ki bo prihodnji četrtek, 12. decembra, ob 10. uri. Jamnik je namreč poskušal pridobiti podpise vsaj petih odstotkov delničarjev Petrola, kar bi minimalno zadoščalo za njegovo želeno spremembo dnevnega reda (vir), to je za odpoklic oziroma zamenjavo članov nadzornega sveta Petrola, ki je pred časom zamenjala Petrolovo upravo s Tomažem Berločnikom na čelu, vendar mu to ni uspelo, 7-dnevni rok po sklicu skupščine pa se je že iztekel. Pri tem je zanimivo, da naj bi Jamniku soglasje zavrnila celo Nova Kreditna banka Maribor, čeprav je Jamnik član nadzornega sveta te banke, sicer lastnice skoraj 2 odstotkov Petrolovih delnic (trenutno lastniško strukturo Petrola si lahko ogledate tukaj), no, še bolj pomenljivo pa je dejstvo, da Borutu Jamniku ni uspelo pridobiti niti soglasja Kapitalske družbe, ki jo tako ali drugače obvladuje prav - Jamnik. Po naših informacijah naj bi podpis soglasja zavrnil predsednik uprave Kada Bachtiar Djalil, ki sicer velja za dolgoletnega tesnega in zvestega Jamnikovega zaveznika. Menda zato, ker naj bi Djalil modro ugotovil, da bi bil ta podpis v tem trenutku  zanj lahko - prevroč?!

				Borut Jamnik			Borut Jamnik

Spomnimo: do sklica izredne skupščine Petrola je prišlo na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga. Eno od najbolj vročih vprašanj pred skupščino pa je, bo Berločnik na skupščino prišel ali ne. Teoretično mu ni (več) treba priti, saj teoretično ni več član uprave, je pa še vedno delničar Petrola ...

Kaj trenutno počne zloglasni Igor Velov? Lobira po Makedoniji in ponuja slovenske donacije.

(Ponedeljek, 2. decembra) Če se morda sprašujete, kaj trenutno počne Igor Velov, nekdanji "zloglasni" direktor Javne agencije za varnost prometa (AVP), je odgovor naslednji: lobira po Makedoniji - v funkciji državnega in mestnega svetnika občine Kranj.

				Igor Velov in župan občine Berovo Zvonko Pekevski			Igor Velov in župan občine Berovo Zvonko Pekevski

Iz zapisa na uradni spletni strani občine Berovo je sicer razvidno, da Velov v imenu Republike Slovenije ponuja tudi donacije, več pa si lahko preberete tukaj.

Savič ob Vodebu: netoleranten, agresiven, pa še močno mu je smrdelo iz ust - po siru

(Petek, 29. novembra) Vsi tisti, ki s(m)o se včeraj ob treh popoldne - iz takšnih ali drugačnih razlogov in motivov - znašli v Cankarjevem domu na predstavitvi razvpite knjige Romana Vodeba Prvi spol, smo bili hočeš nočeš žive priče liku in delu Domna Saviča. Ta se je ob nenehnem fizičnem motenju Vodebovega nastopa, kar je delovalo otročje in bizarno hkrati pa tudi tako napeto, da so morali posredovati varnostniki in celo policija, no, potem se je Savič le nekoliko umiril, izkazal za skrajno netolerantnega, agresivnega, a hkrati tudi za precej nevednega "aktivista" družbene scene. Ko je - v primerjavi z njim izjemno potrpežljivemu - Vodebu le postavil dve vprašanji, je to nerodno bral iz nekega članka na mobilnem telefonu, pri čemer je dajal vtis, da niti ne ve točno, kaj sploh sprašuje. Za nameček pa mu je hkrati močno smrdelo iz ust, in to po nekem siru, kar je za nekoga, ki celo javno nastopa in pride med ljudi na knjižni sejem v Cankarjev dom, predvsem vprašanje osebne higiene.

				Domen Savič, včeraj v Cankarjevem domu.			Domen Savič, včeraj v Cankarjevem domu.

Res je sramota za takrat še Cerarjevo SMC, koga - takšnega Saviča - so kadrovali v programski svet RTV Slovenija (vir) in koga je pred kratkim osebno sprejel predsednik državnega zbora Dejan Židan ...

Danes vsi na(d) Romana Vodeba! In videli bomo, kaj se bo dogajalo?!

(Četrtek, 28. februarja) Roman Vodeb, razvpiti psihoanalitik, publicist in stalni komentator oddaje Faktor na TV3, danes ob treh popoldne na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu prestavlja svojo zloglasno knjigo z naslovom Prvi spol. Prepoved njegovega današnjega nastopa so, resda neuspešno, od organizatorjev knjižnega sejma že pisno in javno zahtevala razna famozna LGTB in feministična združenja ter nekaj radikalnih levih fašistov, ki pa zdaj, ko se ve, da Vodeb kljub vsemu prihaja oziroma je že tam in se pripravlja ter predstavitev knjige tudi zares bo, napovedujejo celo fizično motenje Vodebove predstavitve. Drugi bodo prišli zato, da podprejo Vodeba in pravico do svobode javne besede, pa nekaj bo verjetno tudi firbcev, da bi videli, kaj se bo dogajalo. In zdi se, da je Roman Vodeb na vhuncu svoje slave ...

				Roman Vodeb			Roman Vodeb

Se torej vidimo v Cankarjevem domu!

Da ne bo pomote: Ivo Vajgl doslej zamenjal že pet (5) političnih strank. Edina njegova stalnica je - Kučan.

(Nedelja, 25. novembra) Ob "nenadnem" izstopu Iva Vajgla, med drugim nekdanjega evropskega poslanca, iz stranke DeSUS, je treba - ne glede na njegove izstopne razloge (Aleksandra Pivec vs Karl Erjavec in to) - ugotoviti ter povedati predvsem naslednje: DeSUS je bil že peta (5!) Vajglova stranka (spomnimo, po tem vrstnem redu je šlo: ZKS-Demokratična unija-LDS-Zares-DeSUS), ki tako s svojimi vstopi in izstopi iz političnih strank pospešeno lovi tovrstne strankarske rekorde Romana Jakiča (trenutno SAB), Janija Möderndorferja (trenutno SMC) in Alenke Bratušek (trenutno SAB).

				Ivo Vajgl in Karl Erjavec			Ivo Vajgl in Karl Erjavec

Ima pa Ivo Vajgl eno politično stalnico: po Ljubljani ga ves čas, ne glede na njegovo trenutno politično stranko, videvamo z Milanom Kučanom ...

Glej ga, zlomka: Nataša Pirc Musar medtem že odstopila, menda zaradi nove funkcije v bowlingu?!

(Petek, 22. novembra) Včeraj, pozor, malo pred polnočjo (?!) so nam iz Društva poslovnih žensk FAM uradno sporočili, da je njihova predsednica in odvetnica Nataša Pirc Musar medtem že - odstopila. Citiramo elektronsko sporočilo Silvie Lippai, podpisane kot vodja in zakonita zastopnica društva FAM: "Nataša Pirc Musar je odstopila z mesta predsednice Društva poslovnih žensk FAM 14. 11. 2019 zaradi prevzema nove funkcije generalne sekretarke Evropske bowling federacije. V društvo FAM smo jo povabile članice same. Društva nikakor ni mogla finančno izčrpavati, ker je za vsako finančno odločitev odgovoren programski svet društva, ki odobri strošek. Na podlagi sprejetih sklepov programskega sveta društva izplačila izvaja vodja in zastopnica društva."

Nataša Pirc Musar med bowlingom. Nataša Pirc Musar med bowlingom

Hm, ta odstop Nataše Pirc Musar naj bi se torej zgodil po tem, ko smo pred desetimi dnevi izvedeli za dogajanja znotraj društva FAM, sicer opisana šele v včerajšnjem članku, in medtem ko tudi na uradni spletni strani društva FAM zamenjava predsednice (še) ni zabeležena ...?!

Po debaklu z Rdečim križem razvpito Natašo Pirc Musar zdaj mečejo tudi iz ženskega društva FAM

(Četrtek, 21. novembra) Odvetnico Natašo Pirc Musar, nesojeno generalno direktorico RTV Slovenija in nekdanjo predsednico Rdečega križa, zdaj "mečejo" tudi iz Društva poslovnih žensk FAM, kjer je - spomnimo - pred časom nenadoma postala - predsednica (vir). Po navedbah naših virov naj bi članice FAM že zbirale podpise za sklic izredne skupščine, da bi Pirc Musarjevo zamenjali, kar pa naj bi Pirc Musarjeva želela preprečiti s telefoniranjem, pritiski in pogovori s posameznimi damami. Sicer pa ji nekatere članice društva, ki se javno ne želijo izpostavljati, očitajo intrige in celo finančno izčrpavanje društva (menda povezano z izdelavo spletne strani), pravzaprav zelo podobno že znani zgodbi iz Rdečega križa (vir). 

Ozadje knjige Luciferka. Ko se dve Svetlani, Makarovič in Slapšak, in dva radikalca, Valenčič in Šurc, spopadejo za denar.

(Torek, 19. novembra) Spor med razvpito umetnico Svetlano Makarovič in založbo Beletrina, ki je izdala njeno biografijo z naslovom Luciferka, razkriva tudi ozadje nastajanja te knjige; še natančneje, spopad med dvema Svetlanama, Makarovič in Slapšak, ter dvema novinarjema, Erikom Valenčičem in Matejem Šurcem (oba sta znana kot izrazito leva radikalca, podobno kot obe Svetlani), ki so se, kot kaže, brezkompromisno spopadli za denar.

Vse to se namreč lepo prebere iz sporočila za javnost, ki ga je včeraj objavila založba Beletrina, večinski mediji pa vam bodo, da bi zaščitili "integriteto vpletenih", vse to večinoma previdno zamolčali.

Vredno branja - tudi zato, da se bo točno vedelo, s kom imamo opravka:

Spoštovani,

posredujemo vam odgovor na izjave Svetlane Makarovič glede promocije njene knjige Luciferka, ki je izšla pri založbi Beletrina. V petek, 15. 11. 2019, je na predstavitvi knjige Luciferka v Mini teatru Svetlana Makarovič namreč izjavila, da se je založba Beletrina odpovedala promociji njene knjige in novinarjem samovoljno ni razdelila recenzijskih izvodov. 14. člen pogodbe med Svetlano Makarovič in založbo Beletrina na njeno vztrajanje predvideva samo 20 brezplačnih izvodov, kar pa je absolutno premalo za promocijo, poleg tega so ti izvodi namenjeni tudi vsem, ki so knjigo soustvarjali. Za intervjuje, recenzije, refleksije in vse ostale tekste Beletrina vsakič nameni vsaj 50 brezplačnih izvodov knjige, ker se zavedamo, kako pomembna je prisotnosti literature v javnem in medijskem prostoru. Ko smo se obrnili na Avtorsko agencijo in jo opozorili, da je 20 brezplačnih izvodov absolutno premalo za promocijo knjige, smo naleteli na gluha ušesa, ker je avtorica pri tej omejitvi vztrajala rekoč, naj novinarji knjigo kupijo. Ker nismo želeli novinarjev deliti na nekaj teh, ki bi lahko knjigo prejeli brezplačno, in druge, ki bi jo morali kupiti, smo se odločili javnosti pojasniti, zakaj recenzijskih izvodov tokrat žal ni.

Ponovno poudarjamo, da se soavtorja Svetlana Slapšak in Erik Valenčič nista sama odločila, da projekt zapustita, kot je v petek zatrdila Svetlana Makarovič. Slapšak prekinitev sodelovanja komentira: "Po devetih mesecih dobrega in intenzivnega dela sem dobila serijo žaljivih sporočil Mateja Šurca, po čemer sem sklepala, da se moje delo ne bo nadaljevalo. Nekaj podobnega je doživel Erik Valenčič. Svetlana Makarovič mi nikoli ni pojasnila, kaj in zakaj prekinja sodelovanje – niti z eno besedo. Po mojih merilih je to neotesano. Ves ta čas sem bila priča skrbi Aleša Štegra za knjigo; bil je uslužen, odprt za vsako zahtevo Svetlane Makarovič in neskončno potrpežljiv." Erik Valenčič pa dodaja: "Makarovičeva pravi, da naj bi se jaz nekje izgubil in vztrajno ponavlja, da se nam knjige sploh ni dalo pisati. Ko izgovarja oziroma zapisuje te besede, sama dobro ve, da bedno laže. Na knjigi smo vsi (razen nje) trdo delali mesece in mesece; sam sem prepisal veliko ur naših pogovorov, ki so osnova te zoprne knjige, in organiziral ljudi ter potek dela za njen nastanek. Kaj se je torej zgodilo? Ne, nismo se skregali, sporekli ali sprčkali. Moja ocena je, da sta na neki točki Makarovičeva in pa Šurc, ki je žal med procesom dela izgubil zdravorazumsko in nujno novinarsko distanco do objekta našega preučevanja ter se prelevil v karikaturo klečeplaznega, priliznjenega oprodo gospe Makarovič, prišla do zaključka, da je bolje razdeliti denar na dva dela kot pa na štiri. Gospa, ki tako zelo rada pridiga o simbolu rdeče zvezde, ima, kot vidim, raje simbol evra. Pa naj jih imata – vse te evrčke, v onostranstvo jih tako ali tako ne bosta mogla odnesti, njuna sramota pa bo ostala. Kar zadeva samo knjigo, lahko kot eden od njenih (nesojenih) soavtorjev z gotovostjo trdim, da vsaj zadnje tri strani v njej vsebujejo čisto resnico."

Zakaj na petkovem dogodku knjiga ni bila na voljo za prodajo, pojasnjuje strateški vodja projektov, dr. Eva Premk Bogataj: "Na založbo Beletrina nihče ni klical, da si želi prodajnih izvodov Luciferke za dogodek v Mini teatru. Če bi bili o tem obveščeni, bi jih pravočasno dostavili. Dogodek sta avtorja organizirala sama in ne v sodelovanju z založbo."

Beletrina je imela na vztrajanje Svetlane Makarovič sprva podpisano pogodbo o sozaložništvu knjige s Čezvesoljskim humanitarnim skladom Sapramiška. Obenem so vsi štirje avtorji (Svetlana Makarovič, Matej Šurc, Erik Valenčič, Svetlana Slapšak) na vztrajanje Makarovič prenesli vse avtorske pravice in prihodke iz dela na biografiji na Čezvesoljski humanitarni sklad. Ko sta se humanitarni sklad Sapramiška in Svetlana Makarovič, častna svečenica Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja, skregala, je Makarovič vztrajala na prekinitvi pogodbe vseh vpletenih s Čezvesoljskim humanitarnim skladom. Obenem je bil sklenjen dogovor med vsemi štirimi soavtorji in Beletrino, da se sklenejo direktne pogodbe in da se prihodek iz knjige deli enakovredno med vsemi štirimi (Makarovič, Valenčič, Slapšak, Šurc). Beletrina je kmalu dosegla razvezo pogodbenih razmerij (Humanitarni sklad Sapramiška je bil pri tem kooperativen), nakar Makarovič ni držala besede. Najprej je brez obrazložitve prekinila komunikacijo s Svetlano Slapšak in Erikom Valenčičem, potem tudi z Beletrino. Po posredovanju Avtorske agencije je Beletrina, ki je v projekt do takrat že vložila zelo veliko dela, podpisala novo pogodbo, tokrat le še s Svetlano Makarovič in Matejem Šurcem. Kljub temu so se šikaniranja in nekorektni poslovni in medčloveški odnosi s strani obeh preostalih avtorjev do založbe nadaljevali vse do izida knjige. Še posebej pa nas žalosti, da se je avtoričin bes na tako nizkoten način usmeril proti uredniku knjige Alešu Štegru, ki je naredil vse, da bi knjiga izšla.

Radio Center. Račun blokiran že 75 dni, a še vedno oddajajo, direktor Memedović pa celo medijski menedžer leta?!

(Ponedeljek, 18. novembra) Hecna je ta slovenska medijska scena in zanimivi so ti slovenski "menedežerji leta". Radio Center (Radio Center, d. o. o.), znan po sloganu "Najboljši glasbeni miks za vso Slovenijo", ki je prek družbe Kolmar, d. o. o., v 100-odstotni lasti znanega poslovneža Marka Kolbla (Europlakat, Bicikelj), sicer tudi enega od najbogatejših Mariborčanov, ima na primer že 75 dni zapored blokiran edini transakcijski račun (pri NKBM) - a še vedno oddajajo:

Vir: Bizi Vir: Bizi

Pri tem pa je bil direktor Radia Center razglašen celo za "medijskega menedžerja leta" 2018: gre za Gregorja Memedovića, ki je sicer direktor še ene medijske družbe - Next Media, d. o. o.:Vir: MM Vir: MM

Tiha leteča menjava znotraj "globoke države": novi šef klinike Barsos postal bivši župan Kranja Boštjan Trilar

(Petek, 15. novembra) Povsem na tiho je novi direktor ljubljanske klinike Barsos, razvpite po aferi Baričevič, postal nekdanji župan Kranja Boštjan Trilar, dosedanji direktor Barsosa Simon Vrhunec, prej dolgoletni direktor UKC Ljubljana, pa se je pod Trilarjem umaknil na varno funkcijo svetovalca.

				Vir: LinkedIn			Vir: LinkedIn

Za Trilarja ne bi niti izvedeli, če ne spremljali poslovnega omrežja LinkedIn, saj so denimo na lokalnem spletnem portalu Kranjska trma še pred kratkim poročali, da naj bi se Trilar zaposlil pri Alešu Sladojeviću oziroma njegovi družbi Heads Adriatic (vir).

(Sreda, 13. novembra) Uroš Hakl, večinski lastnik mariborskega časopisa Večer, ki ga pod zaveso "združevanja" prevzema ljubljanski Dnevnik, je včeraj, po treh letih in pol, izgubil kazensko tožbo, vloženo zoper Bojana Požarja že 31. maja 2016 in potem še enkrat spremenjeno 23. septembra istega leta. Gre sicer za prvo od dveh tožb, ki ju je Hakl doslej sprožil zoper ustanovitelja tega portala, obakrat zaradi domnevne žalitve obdolžitve po 160. členu kazenskega zakonika. Članek, ki je kakor užalil Uroša Hakla, si lahko preberete tukaj.

				Katja Šeruga in Uroš Hakl			Katja Šeruga in Uroš Hakl

Proces pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je sicer končal že po eni sami obravnavi, tako rekoč ekspresno, saj se okrožna sodnica Maja Povhe niti ni spustila v vsebinsko presojo zadeve, ampak je sodbo zavrnila iz procesnih razlogov, ker je bila vložena na okrajno, ne pa na okrožno sodišče, torej na stvarno nepristojno sodišče, in potem je bila celo še – prepozna. Hakl mora zdaj Požarju povrniti tudi vse sodne, odvetniške in druge stroške, povezane s postopkom.

Zanimivo pa je vsaj še dvoje.

Prvič, Haklova odvetnica je (bila) Bojana Pretnar Todorović, žena Saša Todorovića, manjšinskega lastnika Večera in nekdanjega kandidata Virantove Državljanske liste za poslanca državnega zbora, ki je hkrati tudi odvetnica časopisne hiše Večer. Toda kljub temu da dotična ljubljanska odvetnica dela za medijsko hišo, očitno ne ve, katera sodišča, okrajna ali okrožna, so pristojna za medijske tožbe, kar je pravzaprav ena velika blamaža za Hakla, Večer in predvsem zanjo. Bilo je tudi precej bizarno in po svoje smešno, ko je taista odvetnica med obrazložitvijo tožbe zatrjevala, da se je moral Hakl zaradi spornega članka zagovarjati pri svojih poslovnih partnerjih, pri čemer je Haklov edini poslovni partner njen mož Sašo Todorović. In drugič, Uroš Hakl, ki je na začetek sojenja prišel narejeno samozavestno, med sojenjem pa celo dobil glasno opozorilo sodnice, naj preneha klepetati, je sodišče potem zapustil vidno slabe volje. Čeprav bo – predvidevamo, poznavajoč Uroša Hakla – vse stroške tega postopka tako ali drugače prevalil na časopisno hišo Večer …

Ko sodnik Radonjić napiše, filozof Vezjak obmolkne. Stanje šoka ali pač samo dopust?!

(Nedelja, 10. novembra) Po tistem famoznem tekstu, ki ga je trenutno najbolj znani slovenski sodnik Zvjezdan Radonjić napisal o mariborskem filozofu ter medijskem in političnem analitiku Borisu Vezjaku ("O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?" - vir), je Vezjak "ostao bez teksta". Ampak res, dobesedno, kar pa se za filozofa oziroma analitika, četudi zgolj lokalnega, skorajda ne spodobi oziroma mu ne pritiče. Radonjić je svoj komentar na Vezjakovo analizo njegove, torej Radonjićeve sodbe v primeru Novič, objavil 25. oktobra, in od takrat dalje Vezjak na svojem blogu In medias res ni objavil niti besedice več. Vezjakov zadnji članek, če nismo česa spregledali, je bil tako objavljen 23. oktobra.

				Boris Vezjak			Boris Vezjak

No, zakaj je Vezjak ostal brez teksta, še ni znano in lahko samo ugibamo. Je pa možno vse. Od tega, da je mariborski filozof in analitik padel v posebno stanje šoka, do tega, da je zgolj na (zasluženem) dopustu?!

Večer ima poslovne težave tudi zaradi Svetlane Slapšak. Njenih članki sprožili množične odpovedi naročnin.

(Petek, 8. novembra) Vodstvo usihajočega mariborskega časopisa Večer, ki ga sicer prevzema ljubljanski Dnevnik (več o tem poročamo jutri), se sooča z novo poslovno težavo. Po naših zanesljivih informacijah - tudi iz Večera - namreč zadnji članki Svetlane Slapšak sprožajo množične odpovedi že tako ali tako močno upadajočih naročnin na Večer.

				Svetlana Slapšak			Svetlana Slapšak

Znana beograjska intelektualka, ki živi v Ljubljani (vir), za Večer piše kolumne, ki so praviloma nabite s čisto navadno ceneno in agresivno politično propagando in še precejšnjo dozo sovraštva do drugače mislečih, posamezni novinarji Večera pa jih celo ponosno promovirajo po družabnih omrežjih.

Brglez razkriva edino svojo skrivnost bruseljskih hodnikov: kandidaturo za predsednika države - po Pahorju

(Torek, 5. novembra) Milan Brglez, nekdanji predsednik državnega zbora, ko je bil še član SMC, danes pa evropski poslanec SD, vabi na pogovor pred sobotnim programskim kongresom Socialnih demokratov v Velenju (9. novembra), kjer naj bi on in njegova kolegica Tanja Fajon "razkrila tudi kakšno skrivnost bruseljskih hodnikov":

Vir: twitter Vir: twitter

Toda naši viri iz stranke SD ugotavljajo naslednje: edina prava bruseljska skrivnost strahovito ambicioznega Milana Brgleza je njegova želja postati predsednik države, leta 2022, po Borutu Pahorju, in sobotni kongres SD naj bi bil tudi začetek njegove neuradne volilne kampanje za novega šefa države ...

Cubo, Jure Janković, njegov najnovejši mercedes in Aleksander Čeferin

(Nedelja, 3. november)  Bilo je prejšnjo soboto zvečer, 27. oktobra. Ljubljana se je čez dan sončila v čudovitem jesenskem poletju, pozitivno vzdušje prestolnice pa je narekoval tradicionalni ljubljanski maraton. Toda zvečer se je v znani restravraciji Cubo na Šmartinski cesti zbrala neka povsem druga druščina, zaokrožena družba družine Janković, kjer sta kraljevala županov mlajši sin Jure in županova žena Mija, kdaj se je družbi v posebnem delu restavracije, resda blizu toaletnih prostorov, pridružil Zoran Janković, žal ni znano. So pa prisotni opazili tudi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki pa je Cubo zapustil okoli pol enajstih zvečer. Nekateri gostje restavracije so se takrat tudi začudeno spraševali, ali je Čeferinu to - no to, zasebno sobotno druženje z Jankovići - res nujno potrebno ...?! Jure Janković, ki je sicer v osebnem stečaju, Fursu po javno dostopnih podatkih dolguje več sto tisoč evrov, je pa pred Cubom parkiral svojega najnovejšega mercedesa, model GLE.

				Najnovejši mercedes Jureta Jankovića, parkiran pred restavracijo Cubo.<br>			Najnovejši mercedes Jureta Jankovića, parkiran pred restavracijo Cubo.

Restravracija Cubo d.o.o. sicer sodi v orbito družine Janković, preko fomalnega lastništva širši javnosti neznane Martine Pestotnik ...

... zaposlene v podjetju DemaPlus, krovni družbi Jankovićevega hišnega gradbinca Denisa Pereta (vir). Še nekaj let nazaj se je Boštjan Trstenjak, ustanovitelj restavracije Cubo, javno hvalil, kako je on duhovni vodja in lastnik restvracije Cubo (tukaj), danes pa je nemalo poznavalcev poslovno-političnih ozadij prepričanih, da so pravi lastniki restavracije Cubo prav - Jankovići.

In to je konec osme (zadnje) izgubljene tožbe razvpitega para Senica-Kresal proti ustanovitelju spletnega portala Požareport ...

(Sreda, 30. oktober) Sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, zadeva II K 53645, 14. oktober: odvetnik Miro Senica mora ustanovitelju tega portala poravnati sodne in druge stroške (499 evrov) zaradi izgubljene (oziroma umika) kazenske tožbe iz leta 2013.

In to je hkrati tudi formalni konec osme (zadnje) izgubljene tožbe razvpitega para Senica-Kresal proti Bojanu Požarju.

NADALJEVANJE ...

nalagam...
Priloge:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bernard brščič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Bon Ton :

18.02.2020 22:41

Nezaslišano
Tilen Zvezda :

18.02.2020 10:42

obup

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Tudi Brščič gre na predčasne volitve! Če bodo, seveda.