objavi na
pozareport.si
Slovenija

Torek, 8. December 2020 ob 06:00

V mojih knjigah ni žalitev partizanske borbe, opisujem pa partijske zlorabe. Kjer je bil poleg tudi partizan Janez Stanovnik.
Odgovor Igorja Omerze, ki ga niso hoteli objaviti v časopisu Dnevnik ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Knjiga Pravi obraz Janeza Stanovnika

V Dnevnikovi sobotni prilogi Objektiv sta bili 21. novembra 2020 objavljeni dve pismi, ki sta se ukvarjali z mojo knjigo "Pravi obraz Janeza Stanovnika" oziroma z mojim pogovorom z Jožetom Možino na Televiziji Slovenija. Čez nekaj dni sem odgovornemu uredniku Miranu Lesjaku poslal odgovor, ki pa ni bil objavljen. Zato sem prosil Bojana Požarja, da objavi taisti odgovor na svojem portalu.

Odgovor Alešu Stanovniku in Ljubu Bavconu

"Aleš Stanovnik in Ljubo Bavcon enačita neprijetna dejstva o Janezu Stanovniku z žaljenjem. Iz takšne nesmiselne enačbe potem izpeljeta, da je to tudi žaljenje NOB oziroma napad na vrednote antifašizma in antinacizma.

V knjigi Pravi obraz Janeza Stanovnika dokumentiram vse, kar sem povedal v televizijskem pogovoru z Jožetom Možino. Ob tem sem tudi jasno poudaril spoštovanje do upora proti okupatorju. V mojih knjigah ne boste nikjer našli žaljenja partizanske borbe, pač pa mnogokrat opisovanje partijske zlorabe partizanstva. In v tem je aktivno sodeloval partizan Janez Stanovnik, ker je tajno vstopil v partijo (kandidat decembra 1943, vstop aprila 1944) in nato še vedno brez skrupulov deloval v skupni krščanskih socialistov! In ne samo on!

Za takšno zadržanje je veliki partizanski voditelj in vodja krščanskih socialistov Edvard Kocbek na splošno zapisal, da "vstopajo tajno v partijo, na zunaj pa tega še nočejo ali ne smejo povedati" in da je "nekaj takih skrivačev celo med krščanskimi socialisti … Tiho masovno izdajstvo." Stanovnika samega pa je Kocbek, ko je v prvi polovici leta 1946 končno izvedel za njegovo agenturo znotraj krščanskih socialistov, opredelil kot "majhno dušo" in "pol paža pol mežnarja". In tudi: "Ugotavljam na samem sebi sovraštvo ljudi, ki so duhovno glajhšaltali in ne morejo v svoji sredini trpeti izjeme, ki jih demaskira in demantira (Mikuž, Jane Stanovnik, Fajfar itd.)."

Te neprijetnosti ter še več njih, ki jih je Edi Kocbek zapisal o Janu Stanovniku, je mogoče najti v moji knjigi Pravi obraz Janeza Stanovnika. Ali bosta zato, spoštovana Tine Stanovnik in Ljubo Bavcon, tudi velepartizana Kocbeka obtožila žaljenja partizanske borbe!? No, ne bi bila prva, saj so vrhovi komunistične partije in njihovi podrepniki obtoževali zvestega partizanskega tovariša Kocbeka pačenja in žaljenja partizanske borbe, ker si je že leta 1975 upal v Pahorjevem tržaškem Zalivu javno povedati neprijetno resnico o medvojnem partijskem terorju in povojnih pomorih!"

Igor Omerza, avtor knjige Pravi obraz Janeza Stanovnika

Knjigo Pravi obraz Janeza Stanovnika lahko naročite na spletni strani Dobra knjiga - več na tej povezavi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
igor omerza janez stanovnik Dobra knjiga Dnevnik jože možina tv slovenija ljubo bavcon

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

V mojih knjigah ni žalitev partizanske borbe, opisujem pa partijske zlorabe. Kjer je bil poleg tudi partizan Janez Stanovnik.