objavi na
pozareport.si
Zadnje objave
Požareport
pred 4 dnevi
Pod Janšo kolovodja upora, zdaj sam počne vse to še bolj avtoritarno. Pa še za pisarno se prepira z drugim šolskim ministrom. Če smo včeraj poročali o zahtevi vlade oziroma ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča (Gibanje Svoboda) za nenavadno povečanje števila vpisnih mest za študij psihologije (vir: Mentalno stanje v državi), danes opozarjamo predvsem na ministra Papiča, kar je pravzaprav glavna blamaža tega procesa. Papič je bil namreč januarja 2021, pod vlado Janeza Janše (SDS), kot - takrat še - rektor ljubljanske Univerze, zaradi vpisnih mest in stališč vlade glavni kolovodja upora pri Janši oziroma tedanji ministrici za izobraževanja, znanost in šport Simoni Kustec (SMC, kasneje Konkretno), zdaj, ko je Papič na oblasti, ko je minister, pa tega ne počne samo enako, ampak celo še bolj avtoritativno.
Ker če je Janša takrat sklical posvet rektorjev, kjer so se pogovorili, uskladili, minister Papič danes dela s pisnimi ukazi in neverjetno ukazovalno dikcijo: "Še danes"!
So pa zdaj, zanimivo, ob teh oblastniških ukazih ministra Papiča in Golobove vlade, boljkone tiho vsi rektorji, pa tudi mediji ne delajo takšne drame, kot so jo uprizarjali takrat, ko je bil premier Janša, šolstvo pa je vodila Kustečeva, češ, delo slovenskih univerz bo onemogočeno in podobno, saj, ker zdaj je svoboda.
Mimogrede: Papič, tako naši viri s šolske scene, naj bi bil sicer v petelinjem sporu z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem, ki je Papiča na volitvah premagal aprila 2021. Pri čemer je pa tudi zanimivo, kako je Majdič ob rektorskih volitvah izžareval energijo in revolucionarnost, danes pa ga na sceni praktično ni opaziti.
Se pa Igor Papič hkrati zakulisno prepira z novim ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo, ki ga širša itak sploh ne pozna, za ministrsko pisarno na vrhu stavbe, v šestem nadstropju dosedanjega skupnega šolskega ministrstva na Masarykovi cesti 16, sredi Ljubljane. Pisarna je namreč lepa, svetla, razkošna, Papič bi jo rad zadržal, noče se preseliti, vendar se bo, kot zdaj kaže, moral preseliti v sosednjo stavbo, kjer je pred leti, med vlado Boruta Pahorja, sedel tedanji minister za visoko šolstvo Gregor Golobič (Zares), a v tem primeru Papič zahteva, da se mu dodeli primerljiva pisarna z enako opremo, kot jo je imel zdaj. (Bojan Požar)

Požareport
Jan 25, 2023
Nove spletke na vrhu Elektra Ljubljana: spet zraven Andrej Ribič. In potem odkrijete, da tudi tam kasira televizijec Bergant. Hja, ob nedavnem imenovanju začasnega predsednika uprave Elektra Ljubljana (EL), 75-letnega upokojenca Vekoslava Korošca, sicer člana nadzornega sveta EL, se je, kot vedno skrito v ozadju, očitno marsikaj dogajalo in na koncu tudi resnično zgodilo. Nove silne spletke na vrhu Elektra Ljubljana, pri čemer naši viri pripovedujejo naslednje podrobnosti:
- Še pred imenovanjem Korošca so na kadrovski komisiji nadzornega sveta za novega predsednika uprave (nekateri) predlagali Urbana Likozarja, direktorja distribucijskega omrežja EL iz Kočevja, vendar se je že na sami seji komisije izkazalo, da gospod nima vseh formalnih pogojev za službo predsednika uprave. In zato so potem na hitro postavili Korošca.
No, Likozarja je pred leti na Elektru Ljubljana zaposlil razvpiti Andrej Ribič, prejšnji predsednik uprave EL, zdaj, spomnimo, novopečeni član uprave Darsa in prvi nadzornik Elesa, vmes pa vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda.
- Toda prejšnji teden se je pri Korošcu na sedežu EL pojavil Ribič, kakor sestanek, takoj potem pa Korošec za prokurista Elektra Ljubljane čudežno predlaga - Urbana Likozarja. Skratka, Likozar nima pogojev za predsednika uprave, zdaj pa to državno družbo vodi kot prokurist?!

Vir: Bizi / Ajpes


In za nameček: naši viri pravijo, da se je moral Korošec, čeprav je on začasni predsednik uprave, tudi fizično izseliti iz pisarne predsednika uprave, kamor se je vselil Likozar, Korošcu pa so nekje drugje dali neko manjšo pisarno.
Slovenski državni holding pod vodstvom Žige Debeljaka pa nič?!
Je pa hkrati slišati, da naj bi medtem tudi že odstopil predsednik nadzornega sveta Elektra Ljubljana David Skornšek, taisti Skornšek, ki je 29. decembra lani, skupaj z Andrejem Ribičem, postal novi član uprave Darsa.
Ko Bergant kasira, pa se to ne vidi na Erarju
In zanimivo, ko novinarsko raziskujete Elektro Ljubljana in seveda zaidete tudi na njihovo interno glasilo Elektro novice, lahko odkrijete, da na tej državni firmi postrani služi tudi voditelj paradne informativne oddaje Odmevi na javni RTV Slovenije - Igor E. Bergant. Kot povezovalec njihovih poslovnih dogodkov, pri čemer je - za vse - dodatna ugodnost dejstvo, da plačila Elektra Ljubljane niso javno razvidna na Erarju, kar Bergantu ponuja zaželeno diskretnost.
Da je "neodvisnega novinarja" Berganta na tak način, preko njegovega s.p., postrani plačeval Ribič, Odmevi pa so (potem) "neodvisno" poročali o taistem Ribiču, Gibanju Svoboda, Elektru Ljubljana, Ribiču na Darsu in tako naprej, Berganta in javne RTV Slovenija očitno nič ne moti ... (Bojan Požar)
Požareport
Jan 24, 2023
Politična moč Roberta Goloba vidno usiha: nov dokaz je skupščina Petrola, ko se zaštrikajo Debeljak, Jamnik in Berločnik Eno so ankete javnega mnenja, ki jih posredno celo financira država, torej vlada (na primer: Mediana za javno RTV Slovenija), drugo pa realno stanje politične moči. In da politična moč predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda) zadnjih nekaj tednov zapored pospešeno in vidno usiha, dokazuje tudi včerajšnja skupščina Petrola. Kjer je poraz doživel predlog Slovenskega državnega holdinga, da se predčasno odpokliče člana nadzornega sveta Aleksandra Zupančiča, donedavnega tudi predsednika uprave Elektra Ljubljana. Za predlog SDH je glasovalo dobrih 60 odstotkov zastopanega kapitala, toda potrebne bi bile vsaj tri četrtine. No, proti je glasoval tudi Dari Južna, eden od največjih Petrolovih zasebnih delničarjev (Južna prek različnih podjetij sicer obvladuje okoli 10 odstotkov Petrola), kar je dejansko bilo ključno.
A to se, tako poznavalci, če bi bil predsednik vlade politično dovolj močan, zagotovo ne bi zgodilo. Ni pa to fiasko na odprti sceni samo za Goloba, ampak tudi za predsednika uprave SDH Žigo Debeljaka, ki sicer velja za Golobov kakor ključni kader pri upravljanju državnega gospodarstva.
Južna : Jamnik, 1:0
Namreč, konkretno se je zgodilo tudi naslednje:
- Rok Ponikvar, ki naj bi ga država (SDH, vlada) inštalirala namesto Zupančiča, naj ne bi bil koalicijsko usklajen, šlo naj bi za predlog Žige Debeljaka.
- Naši viri sicer pravijo, da "državne" kadrovske poteze na Petrolu Debeljak koordinira z Borutom Jamnikom, novim predsednikom uprave SID banke, in prejšnjim predsednikom uprave Petrola Tomažem Berločnikom, Ponikvar pa je bil v bistvu Berločnikov kandidat.
- Kar naj bi šlo tudi mimo predsednika vlade Goloba in mimo koalicije.
- Berločniku naj bi se predvsem zelo mudilo, saj ima februarja znova napovedano že nekajkrat prestavljeno sojenje, zaradi njegovega spornega vodenja Petrola (vir: Berločnik solastnik firme, ki jo je kupoval Berločnikov Petrol), padec Ponikvarja pa zanj ni samo izguba pozicije znotraj nadzornega sveta, ampak tudi spoznanje, da Petrol obvladuje zasebni kapital ter da mu kljub Debeljaku in Jamniku ne bo uspelo zrušiti sedanjega nadzornega sveta in posledično uprave z Nado Drobne Popovič na čelu.
- Kar tokrat še posebno čudi, pa je slaba priprava. Pri "slavnem" Jamniku smo bili namreč doslej navajeni, da je kadrovsko kombinatoriko matematično dobro obvladal, toda rojevanje vedno novih razlogov za odpoklic člana nadzornega sveta Zupančiča se (tokrat) ni obneslo in so se grdo zaštrikali. Na kratko: Južna : Jamnik, 1:0.
Mimogrede: prav Tomaž Berločnik je - v krogih na levici - trenutno največkrat omenjeni kandidat za tehničnega mandatarja, ki bi lahko nadomestil - Goloba. (Bojan Požar)
Požareport
Jan 22, 2023
Ko prizna(jo), ni šlo za državni(ški) obisk, ampak polet na koncert in kosilo, začne(jo) trditi, da je letalo cenejše od avta Spomnimo: takoj po tem, ko se je začelo govoriti, da je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) na novoletni koncert dunajskih filharmonikov poletela z vladnim letalom falcon, smo na državni zbor naslovili naslednja vprašanja (4. januarja, ob sedmih zjutraj):

Spoštovani, v zvezi z udeležbo predsednice državnega zbora na znanem dunajskem novoletnem koncertu filharmonikov nas zanima naslednje:
- Ali držijo informacije, da je P DZ na Dunaj (minulo nedeljo, 1. 1. 2023) odletela in se v Ljubljano vrnila z vladnim letalom falcon?
- Če to drži, kdo vse je bil v letalu in kolikšni so bili stroški poleta oziroma stroški celotne udeležbe P DZ ter drugih oseb (spremstva) na dunajskem koncertu?
- Če P DZ in spremstvo na dunajski koncert na Dunaj ni odletelo z vladnim letalom falcon, potem vsa postavljena vprašanja, povezana s stroški udeležbe na dunajskem koncertu, smiselno veljajo za drugo prevozno sredstvo?
Vaše odgovore pričakujemo še tekom današnjega dne.
Lep pozdrav in srečno 2023, Bojan Požar

Odgovorov nismo prejeli, se je pa zato, vemo, razplamtela velika afera. Ker pa državni organi in državni funkcionarji na novinarska vprašanja morajo oziroma so dolžni odgovarjati, smo se znova oglasili minulo sredo, 18. januarja, tokrat tudi že z upravičeno grožnjo postopka informacijske pooblaščenke:

Spoštovani, 4. januarja smo vam pisno posredovali spodnja vprašanja, vašega odgovora pa še nismo prejeli. Vmes so sicer bile nekatere stvari, na katere so se nanašala naša vprašanja, že odgovorjene, še vedno pa nimamo vaših odgovorov na naslednje - že takrat - postavljeno vprašanje:
- Kdo vse je na Dunaj potoval z vladnim falconom in kolikšni so bili stroški poleta oziroma stroški celotne udeležbe P DZ ter drugih oseb (spremstva) na dunajskem koncertu?
Ker je vmes poteklo že 14 dni, vas prosimo, da na postavljeno vprašanje nemudoma odgovorite, sicer bomo zadevo prisiljeni predati informacijski pooblaščenki.
Hvala in lep pozdrav, Bojan Požar

No, kot rečeno, bilo je to minulo sredo, je pa tokrat odgovor (sicer še ne na vsa postavljena vprašanja) vendarle prišel, dva dni kasneje, v petek, 20. januarja.
A glej ga zlomka: če je Urška Klakočar Zupančič prej trdila, da je na Dunaju šlo za državni(ški) obisk, no, enkrat je govorila državni, drugih spet državniški, tokrat - v njenem kabinetu, prek službe za odnose z javnostmi - priznavajo, da je res šlo samo za "koncert in delovno kosilo". Kar hkrati pomeni uradno priznanje, da je predsednica državnega zbora javno lagala. Za stroške po novem trdijo, da je bil polet z vladnim letalom cenejši od vožnje z avtomobilom, sicer pa, presodite sami, saj njihove odgovore in primerjave objavljamo v celoti, kot smo jih prejeli:

Spoštovani! Pošiljamo vam odgovore na vaša vprašanja:
1. Stroški udeležbe predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič in generalne sekretarke Državnega zbora Uršule Zore Tavčar na novoletnem koncertu in delovnem kosilu s predsednikom Državnega zbora Republike Avstrije mag. Wolfgangom Sobotko, 1. januarja 2023 na Dunaju so okvirno znašali 7.352,36 EUR. Stroški so zajemali:
- Polet s posebnim letalom Falcon v znesku 6.926,75 EUR.
- Stroški Fraport (oskrba potnikov).
- Predvideni stroški dnevnic za vse udeležence.
- Dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini - CORIS.
- Predvideni stroški prevoza na/z letališče v Ljubljani (vštet tudi dodatek za delo na praznik za voznika DZ) 36,00 EUR.
- Predvideni stroški prevoza z/na letališče na Dunaju: za prevoz je poskrbel gostitelj in zanj kril tudi stroške.
2. V primeru, da bi predsednica Državnega zbora na Dunaj odpotovala z avtomobilom, bi se pot pričela 31. 1. 2022 ob 15.00, v Ljubljano bi se vrnili 1. 1. 2023 ob cca. 20.00. Predsednica Državnega zbora in generalna sekretarka Državnega zbora ter celotno spremstvo bi prespali na Dunaju, in sicer v hotelu po izbiri gostitelja Hotel Imperial. Gostitelj bi v tem primeru kril stroške ene nočitve za Predsednico Državnega zbora in za generalno sekretarko Državnega zbora, pri čemer bi vsi ostali člani delegacije morali prenočiti v istem hotelu na stroške delodajalca. Stroški celotne poti bi v tem primeru okvirno znašali 7.503,68 EUR. Na tem mestu poudarjamo, da gre za nočitev na Silvestrovo na Dunaju in za delo na prazničen dan. Stroški bi zajemali:
- Predvideni stroški prevoza za vozilo DZ in vozila varnosti.
- Predvideni stroški nočitev.
- Predvideni stroški dnevnic za vse udeležence in dodatka za delo na soboto in praznični dan za voznika Državnega zbora.
- Dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini – CORIS.
Dodatno pojasnjujemo, da v nobeni zgornji kalkulaciji niso upoštevani stroški morebitnih nadur oz. urna postavka za nedelje oz. praznične dni za Protokol RS in varnost. Prav tako ne navajamo števila varnostnikov in avtomobilov, ki so oz. bi spremljali predsednico Državnega zbora na njenih poteh (realiziranih ali potencialnih) na Dunaj, in sicer iz razlogov vezanih na metode in taktike varovanja. Razlika v stroških med potencialno potjo z avtomobili na dan 31.12.2022 in izvedeno potjo 1. 1. 2023 ima svojo utemeljitev  v tem, da je bilo 31. 12. 2022 Silvestrovo in temu primerne so dunajske cene, kar je splošno znano dejstvo. 
Lep pozdrav.
Služba za odnose z javnostmiPublic Relations Office

No, pri tem odgovoru, kot rečeno, je zanimivo vsaj troje: prvič, ni nobenega osebnega podpisa, zgolj Služba za odnose z javnostmi, drugič, Urška Klakočar Zupančič si namerava za dunajski koncert in delovno kosilo izplačati celo še (predvideno) dnevnico*, naše vprašanje, koliko oseb je bilo v letalu oziroma, koliko potnikov poleg Urške Klakočar Zupančič in Uršule Zore Tavčar je dejansko letelo na Dunaj, tako še vedno ostaja neodgovorjeno. Čeprav so si pri tem odgovoru vzeli ogromno časa za neke primerjalne podatke, po katerih mi sicer sploh nismo spraševali. Kakorkoli, zato smo še isti dan, v petek popoldne, zahtevali dopolnitev odgovora. (Bojan Požar)

* Kar že sodi v rubriko "Saj ni res, pa je!".
Požareport
Jan 17, 2023
Sodni epilog generalmajorke Alenke Ermenc: na dan predsedniške prisege Nataša Pirc Musar izgubila proti Bojanu Požarju Po skoraj štirih letih se je, z odločitvijo višjega sodišča v Ljubljani, zdaj vendarle končala tudi tista pravna saga, kjer sta državno tožilstvo in generalmajorka Alenka Ermenc, nekdanja načelnica Generalštaba Slovenske vojske, ki jo je zastopala odvetniška pisarna sedanje predsednice republike Nataše Pirc Musar, kazensko preganjala avtorja teh vrstic, končala pa se je s pravnomočno odločitvijo, da se pregon novinarja Bojana Požarja  - ne dopusti.
Skratka, še en padec sodnega pregona zoper mojo malenkost zaradi novinarskega dela*, sicer je pa ta medijsko-politična in pravosodna zgodba imela tudi celo vrsto pomenljivih okoliščin, tako zelo značilnih za tranzicijsko Slovenijo:
- Alenka Ermenc je avtorja teh vrstic - zaradi članka - ovadila vojaški policiji, čeprav sem novinar in tudi sicer 100-odstotna civilna oseba.
- To naj bi storila na podlagi sugestije tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca (Desus). Bil je sicer čas vlade Marjana Šarca, ko je Mors dejansko vodil Damir Črnčec, takrat državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade.
- Pri tem naj bi oba, Erjavec in Ermenčeva, zlorabila OVS (varnostno-obveščevalno službo pri ministrstvu za obrambo), da bi odkrila Požarjeve vire znotraj vojske in Morsa.
- Po vloženi ovadbi in napovedi sodnega pregona novinarja je Marko Crnkovič, sodelavec Odlazkovega časnika Večer, porabil pol članka za to, da je privoščljivo in primitivno zapisal, kako je to priložnost, da se "Požarju enkrat končno zapre gobec".
- Nataša Pirc Musar je med postopkom znova dokazala svoje značajske lastnosti (na sodišče je vložila celo lažne dokaze!) in resnično čudaške poglede na medijsko svobodo in novinarsko delo, ko je med pritožbo celo zapisala, da bi novinar smel objaviti le uradno informacijo ministrstva za obrambo?!
- Dokončni oziroma pravnomočni sodni poraz v tej zadevi - proti Bojanu Požarju je (ob poprejšnjem porazu državnega tožilstva) odvetnica Nataša Pirc Musar dočakala točno na dan svoje zaprisege kot predsednica republike (22. decembra 2022), kar je seveda tudi svojevrstna simbolika in ironija hkrati.
- In ne glede na dejstvo, da mediji o tem sodnem procesu niso ravno veliko poročali, gre za izjemno pomembno etapno zmago slovenskega novinarstva pri uveljavljanju medijske svobode. Požarja je sicer zastopal odvetnik Franci Matoz.
Mimogrede: Alenka Ermenc je na danes zaposlena kot svetovalka načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, delovno mesto pa ima znotraj Vojašnice Teritorialne obrambe v ljubljanskem Šentvidu. (Bojan Požar)
Prelomni članki v zadevi Alenka Ermenc proti Bojanu Požarju
31. marca 2019, bila je nedelja zjutraj, objavimo kasneje inkriminirani članek, ki ga sicer hitro povzamejo tudi številni drugi mediji:

Neuradno: zlom generalmajorke. Nazaj bi imeli Dobrana Božiča?!

Potem sledi, kronološko:
1. september 2019 "Prestal prvo zaslišanje zaradi ovadbe "Alenke Ermenc": Kriminalistom na postavljena vprašanja nisem odgovarjal."
14. september 2020 "Država petič proti Bojanu Požarju: 2x Sova, 1x Senica-Kresal, 1x policist Kerneža, zdaj zaradi generalmajorke Alenke Ermenc"
30. september 2020 "Pričanje brigadirja Škerbinca že razbremenilo Bojana Požarja: Tudi njemu je generalmajorka povedala, da se je zlomila"
6. januar 2022 "Tožilstvo, generalmajorka Alenka Ermenc in Pirc Musarjeva pri pregonu Bojana Požarja ostali praznih rok"
17. februar 2022 "Povsem izgubljena odvetnica: Nataša Pirc Musar dokazljivo ujeta pri prevarantskem pisanju sodnih laži"
12. september 2022 "Primer generalmajorke Alenke Ermenc in lažnih dokazov Nataše Pirc Musar: sodišče že drugič zavrnilo pregon Bojana Požarja"

* Stroški sodnega postopka bodo tokrat sicer v glavnem bremenili proračun, saj je kazenski pregon novinarja, na podlagi ovadbe Alenke Ermenc, sprva prevzelo državno tožilstvo, oziroma država, razen ene sodne takse in odvetniškega honorarja Nataše Pirc Musar, kar mora generalmajorka plačati iz lastnega žepa.
Požareport
Jan 16, 2023
Res neverjetni kadri za državna podjetja: odstopljeni, preiskovani, upokojeni. Plus potrčko od Alenke Bratušek. Nekaj imen, ki se zadnje tedne pojavljajo kot najnovejši kadri za državna podjetja, med izbranci Slovenskega državnega holdinga, so res neverjetna zbirka:
- Tako je novi član nadzornega sveta Elektra Ljubljana postal Marko Naraločnik, verjetno za nagrado, ker je na listi Gibanja Svoboda kandidiral za velenjskega mestnega svetnika. Je namreč znan po tem, da je Komisija za preprečevanje korupcije zoper njega uvedla preiskavo zaradi domnevno spornih nabav mask in druge zaščitne opreme med prvo epidemijo covida-19 oziroma med vlado Janeza Janše, kjer je bil pomočnik direktorja Zavoda za blagovne rezerve.
- Med kandidati za novega člana nadzornega sveta Luke Koper (skupščina Luke je sklicana za 6. februar) pa se je znašel celo Jožef Petrovič, nekdanji minister za gospodarstvo med vlado Mira Cerarja, ki je moral, zaradi očitkov kartelnega poslovanja, odstopiti že po tridesetih dneh ministrovanja (vir), zdaj bo pa, kar je res skrajno nenavadno, "nadzoroval" državno Luko Koper. Petrovič je danes zaposlen na Slovenskih železnicah, prihodnje leto pa naj bi šel v pokoj.
- No, začasni direktor Elektra Ljubljana je medtem, pred nekaj dnevi, postal 75-letni Vekoslav Korošec, sicer nekdanji direktor Elesa, ki je, seveda, letom primerno, že upokojen. Sedanji direktor Elesa, Aleksander Mervar, pa je minuli petek odstopil kot predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic.
A prihajajo še novi biseri. Jernej Pavlič, dolgoletni generalni sekretar propadle stranke SAB, medijsko znan kot "potrčko" Alenke Bratušek, pa si tokrat ...

Jernej Pavlič in Alenka Bratušek (foto: Bobo)


... namesto uradniške službe na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga prevzema Bratuškova, želi postati član uprave - kakšnega večjega - državnega podjetja. No, tako (se) vsaj govori naokoli. (Bojan Požar)
Požareport
Jan 11, 2023
Kje in Kako kupiti Enjin (ENJ) NFT-ji se od običajnih kriptožetonov razlikujejo v pomembnem vidiku. Vsak žeton je namreč edinstven.
Predstavljajte si, da podedujete zlat prstan. Verjetno bi vas zanimalo, koliko je vreden?
Ponavadi bi prstan odnesli k draguljarju, ki ga lahko hitro oceni.
Vendar to morda ni vsa zgodba. Če je bil to poročni prstan vaše babice, ima edinstveno zgodovino, ki mu dodaja vrednost. Nobena ocena draguljarja vam ne more povedati, koliko je vreden za vas, saj je unikaten. Zaradi njegove edinstvene dediščine ga ni mogoče primerjati z drugimi prstani.
Prstani, ki nimajo sentimentalne vrednosti ali edinstvene dragocenosti, so zamenljivi. Beseda "zamenljiv" je pravni žargon iz zavarovalniške industrije. Pomeni, da je nekaj generično, zamenljivo z enakimi predmeti.
Večina kriptovalutnih kovancev in žetonov je zamenljivih. En Bitcoin je enak kateremu koli drugemu.
Nekateri žetoni pa so povezani z edinstvenimi predmeti iz resničnega sveta - na primer z umetniškimi mojstrovinami. Ko kupite takšne žetone, kupite delno ali popolno lastništvo tega edinstvenega predmeta. To lastništvo je predstavljeno kot NFT žeton, kar pomeni "nezamenljiv" žeton. NFT žetoni delujejo serijske številke: Imajo edinstveno povezavo z online ali offline blagom, s katerim so povezani.
Vsak zamenljiv žeton ima popolnoma enako vrednost, medtem ko lahko ima vsak nezamenljiv žeton edinstveno vrednost, ki temelji na razmerju med NFT žetonom in osnovnim sredstvom. To pomeni, da se NFT žetoni kupujejo in prodajajo glede na tržne dejavnike, vključno z redkostjo, notranjo vrednostjo, naložbenim potencialom in pomembnostjo povezanega sredstva.
Enjin ponuja orodja za ustvarjanje, izmenjavo, shranjevanje in trgovanje z NFT-ji.
Enjinova lastna kriptovaluta, ENJ, je vsestranska kriptovaluta, uporabna za plačevanje provizij, povezanih z nakupom, prodajo ali zamenjavo NFT-jev.
Tukaj je kratek pregled in nekaj nasvetov o tem, kje in kako kupiti Enjin (ENJ).
Kje kupiti Enjin (ENJ)
ENJ žetone je mogoče kupiti na številnih spletnih mestih in kripto platformah. Pravzaprav je prav zaradi velikega števila prodajnih mest izbira spletnega mesta ena najtežjih nalog, ko ugotavljate, kako kupiti Enjin.
Večina borz, vključno z decentraliziranimi borzami, ki so v kripto skupnosti v zadnjem času pridobile veliko pozornosti, je specializirana za majhno občinstvo izkušenih kripto strokovnjakov, katerim izbira denarnice, zavarovanje heksadecimalnih kriptografskih ključev in neposredna interakcija z blockchainom ne predstavlja nobenih težav.
Danes se vse več ljudi - tudi NFT zbirateljev, ki niso člani kripto skupnosti - prvič zanima za nakup ENJ. Platforme, ki so namenjene samo strokovnjakom, ne zagotavljajo varnosti, pomoči in orodij, ki bi uporabnikom novincem lahko pomagali pri uspehu. Večinoma so prilagojene potrebam diplomantov računalništva in blockchain strokovnjakov.
Za večino uporabnikov to ni najboljši odgovor na vprašanje, kje kupiti Enjin. Če vam programski jeziki, kot sta Solidity ali Rust, niso materni jezik, je bolje, da si ustvarite račun na skrbniški kripto platformi, kot je Kriptomat.
Skrbniške platforme so enostavne za uporabo. Ponujajo trenutno ceno za Enjin Coin in možnost nakupa. Če ste novinec v blockchain svetu in bi radi kupili ENJ žetone, je Kriptomat odlična izbira.
Hitro boste ugotovili, da je ustvarjanje računa nekoliko bolj zapleteno kot samo izbira uporabniškega imena in gesla. Če sodelujete z ugledno kripto borzo, bo ta od vas zahtevala potrditev identitete s predložitvijo elektronske kopije vašega potnega lista ali drugega osebnega dokumenta. Te predpise o poznavanju strank (Know Your Customer - KYC) mora izpolnjevati vsako podjetje, ki izpolnjuje določbe o preprečevanju pranja denarja iz uredbe EU GDPR.
Preverjanje identitete lahko na nekaterih spletnih mestih traja dneve, ali celo tedne. Na Kriptomat platformi je KYC postopek opravljen v nekaj minutah.
Začnete tako, da vnesete svoj naslov in naložite visoko-ločljivo sliko potnega lista (v nekaterih državah tudi vozniškega dovoljenja). Kriptomat vas vodi pri ustvarjanju selfija - fotografije, ki se ujema s fotografijo na vašem vladnem osebnem dokumentu. V večini primerov je identiteta preverjena v nekaj minutah.
Kako kupiti Enjin
Ko ste ustvarili in potrdili svoj račun, ste pripravljeni na naslednje korake nakupa ENJ.
Najhitrejši in najlažji način, da kupite Enjin (ENJ) je z Visa ali Mastercard kartico. V meniju izberite Kupi in sledite navodilom - že v nekaj sekundah lahko kupite ENJ žetone in jih dodate v svojo Kriptomat denarnico.
Če vam je ljubše, lahko sredstva presenete prek bančnega nakazila ali s storitvijo za gotovinski prenos, kot sta Skrill ali Neteller. Kriptomat sprejema depozite v več kot ducatu najbolj razširjenih evropskih fiat valut. Ko se vaše nakazilo prikaže na vašem računu, lahko sledite meniju in opravite nakup.
To je vse kar morate vedeti. Zdaj ste strokovnjak umetnosti nakupa ENJ.
Najpomembnejša odločitev, ki jo boste sprejeli, je kje kupiti Enjin. Ko ocenjujete kripto platforme, upoštevajte licenciranja in regulacije, varnostne certifikate, naložbena orodja, enostavnosti uporabe in podporo strankam.
Ko kupite ENJ, ne dobite fizičnih kovancev. Kupljeni kovanci se prenesejo na vaš elektronski naslov na blockchainu. Kriptomat poskrbi za vse podrobnosti šifriranja z javnim ključem, tako da so vaše kriptovalute prenesene takoj in ostanejo varne.
O Kriptomat platformi
Kriptomat je bil ustanovljen leta 2018 in je z uvedbo najpreprostejše platforme v Evropi povzročil revolucijo v svetu kriptovalut. Kriptomat omogoča, da so digitalne finance tako preproste, da lahko vsi in vsepovsod dostopajo do svobode, pravičnosti in zadovoljstva, ki jih predstavlja kripto. Več sto tisoč strank po Evropi in v 120 državah po svetu zaupa Kriptomat platformi pri nakupu, prodaji, menjavi, zaslužku in vlaganju v kriptovalute. (Reklamna informacija)
Požareport
Jan 09, 2023
Stranka SD sprožila napad na Goloba, češ, v čem je on boljši od Janše, Golob pa je Loredanu obljubil obračun z Jankovićem?! Željko Železnik ni kdorsigabodi. Gre za vplivnega člana vodstva Socialnih demokratov iz Zagorja ob Savi, kjer je tudi SD-jevski pretendent za župansko funkcijo. In Železnik je tisti vidni - sicer lokalni - politik SD, ki je tokrat, zaradi stanja v zdravstvu, javno napadel ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, petkove kolesarje ter predvsem predsednika vlade in Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Češ, citiramo Železnikov zapis na facebooku, "v čem je svojem delovanju Golob boljši od Janše? Enega avtokrata smo zamenjali za drugega. Razlika je zgolj v tem, da je danes vse v redu."
Viri - zato - pravijo, SD ali vsaj del Socialnih demokratov je sprožil napad na Goloba.
Zelena luč Goloba, da se gre nad Jankovića
Pomenljive informacije pa prihajajo tudi iz Ljubljane, kjer da Gibanju Svoboda ne gre za reševanje zdravstva, ampak za dolgo načrtovano vojno Goloba proti Zoranu Jankoviću, s katerim naj bi zdaj Golob obračunal prek ministra Bešiča Loredana. Slednjemu naj bi Golob tudi obljubil "obračun z Jankovićem". Da stoji za njim. Ker pa se Golob te vojne ne upa iti sam, naj bi to naročil vodji ljubljanske svetniške skupine GS (ki je del ljubljanske mestne koalicije, skupaj z Listo Zorana Jankovića in SD) in novemu ljubljanskemu podžupanu Samo Logarju. Da morajo napeti vse sile, da Gibanje Svoboda prevzame vodenje prestolnice iz rok župana Jankovića. Logar, sicer ne ravno najuspešnejši ljubljanski odvetnik, vendar osebni odvetnik predsednika vlade Roberta Goloba (tukaj), ki se pa, kot pravijo, "fura po nadzornih svetih", pa naj bi tudi komaj čakal na Golobovo zeleno luč, da Jankoviću zasadijo nož v hrbet. (Bojan Požar)
Zadnji komentarji

Zadnji komentarji

Facebook
Twitter
prikaži časovnico