objavi na
pozareport.si
Zadnje objave
Požareport
pred 3 dnevi
Kako so si včeraj elegantno (raz)delili Dars: Golobu dva, Alenki Bratušek in Zoranu Jankoviću po enega Spomnimo. 8. novembra lani smo na tem portalu v članku z naslovom "Sploh ne gre za Ribiča, on je parodija, žrtvovan kot Petan: gre za reševanje Goloba, za službe in denar" med drugim zapisali naslednje:
... "Samo Žolger, širši javnosti manj znani uslužbenec Gen-I, ki med boljšimi poznavalci poslovno-politične scene velja za "Golobovega potrčka", je pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 za kampanjo SDS daroval 13 tisoč evrov, kar je bilo največ od vseh fizičnih oseb (?!), pri čemer ta denar, so prepričani dobro obveščeni, skoraj zagotovo ni šel iz njegovega žepa, ampak iz fondov energetskega imperija Roberta Goloba, ki se je takrat - očitno - želel prikupiti Janševi stranki. Zakaj Borut Dolanc kot generalni sekretar SDS tega denarja ni zavrnil, je pa drugo vprašanje" ...
Toda Žolger je tudi mož Nevenke Hrovatin, profesorice na ljubljanski Ekonomski fakulteti, ki je na včerajšnji skupščini Darsa - kjer je Slovenski državni holding pod vodstvom predsednika uprave Žige Debeljaka (SDH namreč opravlja dolžnosti skupščine Darsa) zamenjal štiri od devetih članov nadzornega sveta (vir) - postala nova nadzornica te državne družbe.

Mimogrede, Nevenka Hrovatin je minulo sredo postala tudi nova nadzornca Holdinga slovenske elektrarne.

Tako je Robert Golob, predsednik vlade in največje vladne stranke Gibanja Svoboda, z gospo Nevenko Hrovatin dobil enega člana oziroma članico NS Darsa, drugega pa prek Andreja Šušteršiča, tistega nekdanjega predsednika nadzornega sveta Elektra Ljubljana, ki je leta 2015 in 2016 požegnal razvpito pogodbo med Elektrom Ljubljana in Gen-I (tukaj) o prevzemu družbe Elektro energija, znano tudi kot najbolj varovano skrivnost slovenske državne energetike (vir: Maske padle):

Vir: Dnevnik, april, 2016

Alenka Bratušek, zdaj državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo, je svojega člana nadzornega sveta Darsa dobila z dolgoletnim politikom in nekdanjim direktorjem Leka Metodom Dragonjo (na zadnjih parlamentarnih volitvah je Dragonja neuspešno kandidiral za poslanca SAB), ljubljanski župan Zoran Janković pa z Jankom Kramžarjem, sicer direktorjem ljubljanskega javnega podjetja Voka Snaga.
Hja, tako so si včeraj elegantno (raz)delili državni Dars, kjer predsednik uprave zaenkrat sicer še ostaja vidni član NSi Valentin Hajdinjak. (Bojan Požar)
Požareport
Sep 16, 2022
Kdo bi si mislil, da se kandidati za predsednika republike lahko tako zlažejo. Potem pa jih še Kučan podpre. Ko smo včeraj (v četrtek) na tem portalu opisali tudi rahlo nostalgično srečanje predsedniškega kandidata Iva Vajgla s (točno petimi) volivci na mariborskem Vekšu, smo med drugim objavili tudi njegove - tam izrečene - besede, da ga pri tej kandidaturi podpira stranka DeSUS in da mu je to povedal, ko sta se usedla skupaj, predsednik Desusa Ljubo Jasnič. (*)
A glej ga zlomka, 79-letni Ivo Vajgl se nam je vsem prisotnim očitno - zlagal.
To sem kandidatu gospodu Ivu Vajglu povedal ...
Kmalu po naši objavi namreč dobimo elektronsko sporočilo Ljuba Jasniča (ob 8. uri in 13 minut), ki Vajglovo izjavo o podpori Desusa pisno zanika, kar dokazuje tudi priloženi sklep sveta stranke DeSUS, z dne 7. septembra:Ob tem nam Jasnič sporoči še naslednje: "Torej, podpora kandidatom je osebna odločitev članov stranke in ne stranke. To sem kandidatu gospodu Ivu Vajglu povedal na razgovoru 13. 9. 2022. S spoštovanjem, Ljubo Jasnič, predsednik DeSUS."
In zdaj se, skratka, lahko samo še vprašamo in hkrati čudimo, kako je možno, kako je to mogoče, da se nam spoštovani kandidati za predsednika republike, kandidati in kandidatke za najvišjo politično funkcijo v državi, lahko tako (z)lažejo. A za nameček, pozor: nekdanji predsednik države Milan Kučan nam ravno včeraj sporoči, da on zdaj - poleg Nataše Pirc Musar - podpira tudi predsedniško kandidaturo Milana Brgleza (itak) in še kandidaturo Iva Vajgla?! (Bojan Požar)

* Spomnimo: Ivo Vajgl je bil en mandat evropski poslanec na listi stranke DeSUS:

Ivo Vajgl in Karl Erjavec

Požareport
Sep 16, 2022
Zamolčana prometna nesreča poslanca Levice?! Policija posredno pritrjuje. Šli smo po sledeh informacij, da naj bi Miha Kordiš, poslanec Levice, predprejšnji četrtek (8. septembra), v popoldanskih urah blizu Škofje Loke, povzročil prometno nesrečo, pri čemer naj bi pri voznici avtomobila, v katerega naj bi se od zadaj - s svojim vozilom - zaletel Kordiš, čez dva dni ugotovili pretres možganov:

(Naša vprašanja, posredovana na policijo, 14. septembra)
Spoštovani, preverjamo naslednje informacije:
- da naj bi prejšnji četrtek popoldne v okolici Škofje Loke poslanec Miha Kordiš povzročil prometno nesrečo.
- od zadaj naj bi se, s svojim avtomobilom, zaletel v voznico, ki naj bi ji šele po dveh dneh ugotovili pretres možganov
- poslanec naj ne bi bil vinjen, ni pa bil testiran na droge
Zanima nas, ali te informacije držijo, in če držijo, kako je postopala policija. Globa, sodnika za prekrške ...?!

Policija tem informacijam posredno pritrjuje (čeprav o konkretnih fizičnih osebah, vemo, ne morejo dajati odgovorov), povzemamo pa pisne navedbe (odgovore) Bojan Kosa, predstavnika policije za odnose z javnostmi:
- Škofjeloški policisti so (pred)prejšnji četrtek obravnavali dve prijavi prometnih nesreč z materialno škodo. V drugi, ki se je zgodila v Škofji Loki, je voznik zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil pred seboj. Proti povzročitelju uveden prekrškovni postopek z izdajo plačilnega naloga. Nihče od udeležencev ni bil pod vplivom alkohola in pri nobenem ni obstajal sum vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Policija hitri test na prepovedane droge odredi, kadar je podan sum, da je udeleženec cestnega prometa pod vplivom prepovedanih drog, sicer testa ne odreja. Okoliščina, če se pri oškodovancu prometne nesreče kasneje ugotovi lažja telesna poškodba, nima vpliva na sam postopek policije in na ukrep proti povzročitelju nesreče.
Poslanec Levice Miha Kordiš o tej prometni nesreči zaenkrat sicer še molči, no, drugi mediji pa tudi. (Bojan Požar).
Požareport
Sep 12, 2022
Primer generalmajorke Alenke Ermenc in lažnih dokazov Nataše Pirc Musar: sodišče že drugič zavrnilo pregon Bojana Požarja Za osvežitev spomina, pisalo se je leto 2019, premier pa je bil Marjan Šarec: avtor teh vrstic se je v primeru generalmajorke Alenke Ermenc, takratne in zdaj že nekdanje načelnice generalštaba Slovenske vojske, znašel pred sodiščem zaradi izjemno odmevnega članka z naslovom "Neuradno: zlom generalmajorke. Nazaj bi imeli Dobrana Božiča?!", na tem portalu objavljenim 31. marca 2019.
Ermenčeva je pregon novinarja (menda na tiho zakulisno pobudo takratnega ministra za obrambo Karla Erjavca, kar slednji sicer zanika) začela tako, da ga je prijavila (ovadila) vojaški policiji, čeprav je novinar 100-odstotna civilna oseba, vojaška policija je njeno ovadbo potem posredovala na državno tožilstvo, to pa je po koncu sodne preiskave tudi vložilo obtožnico. Toda okrožno sodišče v Ljubljani je obtožnico zavrnilo in odločilo, da se sodni pregon Bojana Požarja, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, ne dopusti. Tožilstvo se na takšno odločitev, kar je po svoje tudi precej zanimivo, ni pritožilo, se je pa zato pritožila Alenka Ermenc, kot oškodovanka, prek odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle.
No, zdaj je senat ljubljanskega okrožnega sodišča o tem znova odločal (2. avgusta letos) in že drugič zavrnil sodni pregon zoper avtorja teh vrstic.
Sodbo sicer objavljamo v celoti:


Sodba okrožnega sodišča v Ljubljani (II Ks 59737/2019).pdf

In še prevarantska poteza odvetnice, ki danes kandidira celo za predsednico republike
Je pa ta sodni postopek zanimiv tudi zato, ker se je izkazalo, da je Nataša Pirc Musar, danes kandidatka za predsednico države in ki bi rada postala celo moralna avtoriteta republike Slovenije, v svoji pritožbi zoper prvo odločitev okrožnega sodišča dokazljivo prevarantsko navedla lažne dokaze. Pritožbi Alenke Ermenc je namreč priložila članek, ga citirala in se nanj sklicevala, a ga sploh ni napisal avtor teh vrstic, temveč nekdo drug - Aljuš Pertinač, kolumnist in voditelj oddaje Faktor na TV3. (Bojan Požar)

Več o tem lahko preberete tukaj: "Povsem izgubljena odvetnica: Nataša Pirc Musar dokazljivo ujeta pri prevarantskem pisanju sodnih laži" (Požareport, 17. 2. 2022).
Požareport
Sep 11, 2022
Robert Golob gre na Požareportu za med: članki o njem dosegajo že blizu fascinantnih 100 tisoč ogledov Robert Golob, predsednik vlade in Gibanja Svoboda, je medijsko najbolj maziljeni novi obraz tranzicijske levice doslej, neprimerljiv tudi z Mirom Cerarjem ali Marjanom Šarcem. Po drugi strani pa ime nekdanjega predsednika uprave Gen-I, ki se je v politiko vrnil iz osebnega maščevanja, praktično samo zato, ker ni dobil še enega mandata na čelu te državne firme, gre medijsko res za med, kar dokazuje tudi gola tehnična statistika letošnje branosti portala (Požareport - 100 najbolj branih člankov leta 2022, ob 100 dneh vlade Roberta Goloba), ki ga pravkar berete:
- Tako je članek z naslovom "Ekskluzivno: Golob v Bruslju - "zasebno". In zakaj se je iz Kromberka na skrivaj preselil v Solkan.", objavljen 27. junija, do včeraj popoldne dosegel že 99.479 ogledov (klikov), kar je - za nišni portal na majhnem slovenskem medijskem tržišču - tako rekoč fascinantna številka*.
- Tudi drugi najbolj brani članek letošnjega leta se začenja z imenom Golob, a je tesno povezan tudi z Urško Klakočar Zupančič, predsednico državnega zbora in podpredsednico GS, objavljen 7. junija: "Golob je ne bo mogel več krotiti, a skrivnost Urške Klakočar Zupančič menda skriva njen zdravstveni karton". Število dosedanjih ogledov tega članka prav tako izjemno veliko: 98.411!
- Na tretje mesto najbolj branih člankov letošnjega leta pa se, razumljivo, dramatično hitro prebija nedavni in pravzaprav prelomni članek afere Smodej / Fotopub, z naslovom "Šok za del ljubljanske elite: zakaj je Roman Uranjek naredil samomor? Nove razsežnosti afere Smodej?!", sicer objavljen v nedeljo, 21. avgusta: doslej že 85.227 ogledov.
- No, našo lestvico 100 najbolj branih člankov letošnjega leta pa zaključuje prav tako Robert Golob oziroma tekst z naslovom "Golob ne ve, ali je brigadir Krkovič dvojni agent, a to je njegov, Golobov problem", objavljen 5. januarja, ki je doslej dosegel zavidljivih 19.575 ogledov.
Razlog tolikšne branosti tekstov, povezanih z Robertom Golobom, je nedvomno predvsem dejstvo, da smo eden od redkih medijev, ki tudi o sedanjem predsedniku vlade poroča in komentira s potrebno novinarsko kritično distanco. Skratka, drage bralke, spoštovani bralci, hvala za veliko zaupanje, se beremo še naprej. (Bojan Požar)

* Opomba: ne gre za število ogledov celotnega portala, ampak za število ogledov konkretnega članka oziroma posameznih člankov, zato so te visoke številke toliko bolj izjemne. Vir: Google Analytics.
Požareport
Sep 07, 2022
Saj se jim je res odpulilo: Erika Žnidaršič piše mejle, da Bojan Požar urednikuje namesto Jadranke Rebernik in posega v Tarčo Novinarji in drugi zaposleni (slučajno, po zvezah in poznanstvih ali na podlagi svojih sposobnosti, vseeno) na javnem zavodu RTV Slovenija so tam zgolj in samo najemna delovna sila, ki jo plačujemo davkoplačevalci, skozi obvezni RTV-prispevek. Plačujemo jih, sicer tudi kot uslužbence javnega sektorja, pa zato, da ustvarjajo televizijski in radijski program, na podlagi sprejetih programsko-poslovnih načrtov (PPN-jev), v skladu s svojimi poklicnimi standardi, in čisto nič drugega. Toda novinarske pozicije, če že gre za novinarje ali urednike, jim niti slučajno ne dovoljujejo uzurpacije javne RTV, kaj šele fizičnih okupacij televizijskih in radijskih studiev, v slogu razvpitega nedavnega fizičnega vdora pojočega majorja Ladislava Trohe in peščice njegovih privržencev v enega od studiev na RTV, nad čemer so se zgražali prav ti isti novinarji, ki so zdaj že dvakrat v živo okupirali TV Dnevnik, ali pač v slogu ludizma iz začetka 19. stoletja v Angliji.
Če se nad novinarji na RTV res dogajajo kakšne (politične) grožnje ali pritiski, naj jih vendarle že enkrat, za božjo voljo, javno razkrijejo (ne nazadnje, razni Igorji E. Berganti in Saši Krajnci so dali na to temo že nešteto intervjujev, imajo permanentni dostop do medijev, od časnika Delo do vseh Odlazkovih tabloidov, pa nikoli nič konkretnega, razen osebnih žalitev na račun tistih novinarjev, ki jim politično ne ustrezajo, podobno pa velja tudi za številne zapise na družbenih omrežjih, ki jih producirajo razne Eugenije Carl ali Borisi Vasevi, znani tudi kot primerki tipičnega sovražnega govora), ne pa da o tem samo na splošno bluzijo, medtem ko iz stavbe RTV Slovenija že nekaj časa prihajajo povsem konkretna pričevanja o tem, kako peščica politično-novinarskih aktivistov (menda jih je 15 do 20, nič več, ki očitno želijo voditi RTV in zadržati vse svoje pridobljene privilegije, nekje že prav družinske fevde in nasloh zasebne interese) žali in zlorablja svoje kolegice in kolege, ki se ne želijo pridružiti njihovemu političnemu boju za ponovni "prevzem RTV", kar je sicer - kot njihov cilj - nedavno ter eksplicitno napovedala tudi novinarka in aktivistka Helena Milinkovič.

Mimogrede, Helena Milinkovič po javno dostopnih podatkih "že več kot dvajset let" dela kot novinarka zunanjepolitične redakcije na TVS ("Journalist, Presentor, Editor at RTVS"), smo pa zanjo pravzaprav izvedeli šele pred dvema letoma, ko se je odkrito politično aktivirala. Brez ene same znane novinarske zgodbe:
Vir: Wikipedia

Da so pritiski in grožnje na njihovo novinarsko delo tako rekoč povsem izmišljeni, pa zagotovo in pristno dokumentirano dokazuje elektronsko sporočilo Erike Žnidaršič*1, voditeljice oddaje Tarča, ki ga je minuli ponedeljek posredovala odgovorni urednici informativnega programa TVS Jadranki Rebernik. Kjer Žnidaršičeva, ne boste verjeli, zatrjuje, da avtor teh vrstic, citiramo, "posega/pritiska" na urednikovanje informativnega programa TVS, prevzema vlogo odgovornega urednika namesto Jadranke Rebernik in "nekaj določa":

Od: Znidarsic Erika <Erika.Znidarsic@rtvslo.si> Poslano: ponedeljek, 5. september 2022 10:16 Za: Rebernik Jadranka <jadranka.rebernik@rtvslo.si>
Zadeva: https://pozareport.si/post/653180/ce-je-vedela-megla-je-vedelo-tudi-urednistvo-mladine-vrh-lds-zdaj-levice-in-zakaj-direktor-policije-ne-vliva-zaupanja
Jadranka,
Prosim, da ustaviš te "posege/pritiske" zunanjih ljudi na svoje urednikovanje in posledično tudi na naše. To se mi zdi podcenjujoče, da nek zunanji človek kar prevzema tvojo vlogo odgovornega urednika rtv-ja in nekaj določa.
Lp,
Erika Žnidaršič, oddaja Tarča
ODDAJA TARČA
RTV Slovenija, Kolodvorska 2, 1550 Ljubljana
E: erika.znidarsic@rtvslo.si

Del omenjenega članka na tem portalu, ki ga v svojem sporočilu linka Erika Žnidaršič in se nanaša na Tarčo, za boljše razumevanje objavljamo v celoti:

Požareport, 5. 9. 2022

No, tudi če pustimo ob strani pregovorno skromno pismenost povprečnih televizijskih novinarjev, ki veje tudi iz elektronskega sporočila voditeljice Tarče, lahko zlahka ugotovimo, da pričujoči del članka, ki zadeva Tarčo, niti slučajno ne more pomeniti niti najmanjšega posega/pritiska na ustvarjalce te oddaje, prav tako to ni nobeno urednikovanje - namesto Jadranke Rebernik.
Pa tudi sicer ni jasno, kako si Erika Žnidaršič sploh predstavlja, da bi lahko Jadranka Rebernik ustavila objave na Požareportu?! Kaj pa ima ona s tem portalom?!
Stanje duha
Hja, sodeč po tem, kakšna elektronska sporočila piše voditeljica paradne oddaje Tarča Erika Žnidaršič, si teh petnajst ali dvajset novinarjev (ki se, ob podpori dela politike, na RTV gredo aktivizem - in politiko ter pri tem evidentno zlorabljajo javni zavod RTV) posege/pritiske ali grožnje preprosto izmišlja, razen, seveda, če se imajo za tako nedotakljive, da se o njihovem novinarskem (javnem) delu ne sme niti razpravljati niti komentirati, ga opisovati, ali pa, da se jim je zaradi življenja v svojem mehurčku že res čisto odpulilo*2. Kakorkoli, to je zdaj njihovo stanje duha. (Bojan Požar)

*1 Eriko Žnidaršič sem nazadnje srečal pred približno enim letom in pol, v prostorih RTV, na Kolodvorski 2-4, kjer me je voditeljica Tarče hotela na hitro prepričati, da me bodo postavili za generalnega direktorja RTV?!
*2 Odpuliti = "Biti ves iz sebe".
Požareport
Aug 23, 2022
Paradna novinarka Reporterja: Uranjek hotel, da me Smodej f... pred njim, on bi pa gledal (in snemal?!) Med množico zapisov na družbenih omrežjih, neposredno povezanih z eksplozijo afere Smodej-Fotopub alias #SexRadiator, izstopajo tudi nekatere objave Ane Jud, kar je verjetno vredno posebne pozornosti in analize. Zakaj:
- Ker gre za nekdanjo novinarko Pop TV, Direkta, RTV Slovenija, Reporterja, PortalaPlus, pa verjetno še kašnega medija, in zdaj znova "paradne" novinarke Reporterja, kjer po novem piše celo zgodbe z naslovne strani.
- Ker gre za avtorico dveh sicer tabloidnih knjig (Operacija Direkt, v kateri Judova popiše svoje - domnevno dramatično - štirimesečno sodelovanje na uredništvu Dnevnikovega tabloida Direkt in v kateri svoje početje na Direktu v knjigi nonšalantno pripiše drugim, ter Dosje Rokomavhi), ki naj bi jo, sodeč po različnih medijskih objavah, stale tudi več tisoč evrov prisojenih sodnih odškodnin (vir).
- Ker gre za novinarko, ki jo (tedanji) novinarski in drugi sopotniki poznajo kot akterko živahnega erotičnega medijsko-političnega zakulisja, tesno povezanega z zadnjo fazo in prihajajočim izumrtjem velike LDS, ko naj bi Judova, po svojih navedbah, da ne bo pomote, spala s celo vrsto tedanjih močnih političnih in medijskih igralcev.
- In ne nazadnje, Ana Jud, kot se je sama pohvalila, naj bi bila nekaj časa tudi zasebno skupaj s slikarjem Romanom Uranjekom, ki je minulo soboto naredil samomor, skoraj zagotovo neposredno povezan z izbruhom afere Smodej-Fotopub, alias #SexRadiator, saj naj bi se Uranjek odločil za smrt, ker naj ne bi zmogel prenesti - takšnega in drugačnega - pritiska, morda celo izsiljevanja, ob aferi, ko se je že začelo pojavljati njegovo ime.
Toda, glede na njene zapise na facebooku ...... smo dolžni zapisati tudi navedbe naših zanesljivih virov, da naj bi Uranjek snemal tudi - Judovo ter te posnetke (fotografije) v ožjih družbah kazal naokoli.
Ne povsem prištevna
Za natančnejše razumevanje svojevrstnega "fenomena Ane Jud" ...

Ana Jud, ko je bila še novinarka tabloida Direkt. (foto: Jani Božič)

... ki je mlajše generacije novinarjev praktično ne poznajo, pa je vredno prebrati še vsaj del avtobiografske knjige Silvestra Šurle, odgovornega urednika Reporterja ("Ozadje Reporterja in Maga", na straneh od 131 do 134), četudi je knjiga pretežno namenjena sedanjim obračunom na (desni) politični sceni, in dejstvu, da je revija Reporter s Šurlo vred pristala znotraj hobotnice smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki je prek družbe Reporter Media knjigo tudi izdala (založila). Šurla na nekaj straneh opisuje Judovo kot "tempirano bombo", ki v poznih nočnih urah in ne povsem prištevnem stanju vpije, da ji poskuša v stanovanje vdreti žena nekdanjega premierja Antona Ropa, drugič pa, da bo storila samomor, ki na svojem blogu maščevalno žali novinarje Reporterja ter "brezupno išče javno pozornost" in ki je ne bi več povabil, četudi mu iz obupa pošilja SMS-sporočila, naj ji prinese 20 evrov, da bo tisti dan imela kaj dati v lonec. Tako Šurla v svoji knjigi, izdani leta 2022, torej letos, a glej ga zlomka, Ana Jud danes, zdaj, že spet piše za taistega Šurlo in taisto revijo Reporter?!
Kar sicer več kot o Ani Jud pove o značaju Šurle in stanju Reporterja, četudi je Šurli ponovni podjem novinarke Judove osebno naročil Odlazek. (Bojan Požar)
Požareport
Aug 21, 2022
Šok za del ljubljanske elite: zakaj je Roman Uranjek naredil samomor? Nove razsežnosti afere Smodej?! Slikar Roman Uranjek (Irwin, Neue Slowenische Kunst) pa tudi nekdanji mož Alje Brglez, šefinje kabineta predsednika republike Boruta Pahorja, je storil samomor. Zgodilo se je včeraj (v soboto), menda ob štirih zjutraj, očitno zelo premišljeno: Uranjek je na facebooku in instagramu objavil svoja zadnja dva posta v življenju, najboljšemu prijatelju pa poslal elektronsko sporočilo, kaj bo storil in kje so ključi od stanovanja na Tavčarjevi ulici. To sporočilo je nekaj ur kasneje prišlo do zdravnice Tatjane Pintar, ki je pred leti živela z Uranjekom, in ona ga je potem našla, obešenega v spalnici, oblečenega v njegovo značilno črno obleko.
Njegova nenadna smrt je pretresla in šokirala del ljubljanske kulturno-intelektualne elite, a vse kaže, da je neposredno povezana z afero Dušana Josipa Smodeja. Zato objavljamo nekatera najnovejša dejstva, informacije in govorice:
- Roman Uranjek je odšel v smrt 24 ur po prvi objavi in posledično izbruhu omenjene afere v medijih (vir: Prava.si in  Slovenske novice).
- In med tem delom kulturne srenje je tudi znano, da je bil Uranjek mentor Dušana Smodeja, skupaj sta prirejala nekatere galerije in razstave, a tudi kulinarične dogodke in zloglasne zabave. Te pa se, tako naši viri, niso odvijale samo v prostorih Fotopuba (Društvo za sodobno kulturo), ki ga je na Tivolski cesti 44 v Ljubljani vodil Smodej, ampak tudi pri Uranjeku doma.
- Na teh - Smodejevih - zabavah, začinjenih z alkoholom in drogami (tudi prepovedanimi drogami za posilstvo - GBH), pa naj bi prihajalo do množičnih spolnih in drugih zlorab na zabavah prisotnih deklet, celo do fizičnih mučenj, kar naj bi se dogajalo v kleti Fotopuba, sicer pa naj bi Smodej imel zraven tudi najeto stanovanje, pri teh zabavah pa tudi svoje "pomočnike", katerih imena so že neznanka.
- Čeprav se je že 9. avgusta na instagramu vzpostavil poseben profil z imenom "Proti nasilju Dušana Smodeja", s številnimi pričevanji deklet (in kjer se je začelo omenjati tudi starejšega znanega kulturnika, ki bi lahko bil Uranjek) ...
... so večinski mediji o aferi molčali vsaj še enajst dni, do včerajšnje objave na Slovenskih novicah. Kar ni naključje, saj naj bi bilo povezano s tem, da naj bi te divje zabave obiskovali tudi nekateri vidni politiki Levice, pri čemer viri omenjajo poslanca Miho Kordiša in - pozor - tudi koordinatorja Levice ter novopečenega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca. No, prav tako je znano, da je Mesec prijateljeval z Uranjekom, enako tudi bivša poslanka Levice Violeta Tomić.

Večinski mediji so včeraj tudi zamolčali, da je Roman Uranjek storil samomor, čeprav sicer redno poročajo o samomorih znanih oseb iz tujine.

In prav zaradi (teh) političnih imen, ki naj bi se pojavljala na Smodejevih zabavah, ta afera dobiva tudi močne politične razsežnosti, bistveno večje kot recimo, spomnimo, nasilna smrt režiserja, scenarista in igralca Gašperja Tiča, junija 2017, na Trubarjevi ulici (vir: Usodna noč Gašperja Tiča). Pri Dušanu Josipu Smodeju gre sicer za milje, ki je tesno povezan z Levico.

Dušan Smodej kot gost Radia Krka

- A kar bi moralo še posebej zanimati tudi policijo in preiskovalce: nekateri viri pravijo, da naj bi Smodej po izbruhu afere pritiskal na Uranjeka, naj ga po svojih zvezah izvleče iz te godlje, in naj bi mu pri tem celo grozil oziroma ga izsiljeval s posnetki (fotografijami) iz zabav. In morda je bil pritisk na Uranjeka prehud.
Smodej naj bi sicer, tako viri, imel celo vrsto teh posnetkov (fotografij) konkretnih zabav, na katerih naj bi bile številne osebe, zato zdaj tudi velika panika na tej sceni. Tako nekateri na spletu pospešeno umikajo fotografije, povezane s Smodejem (tukaj), drugi se javno distancirajo od poznanstva s Smodejem, sicer pa naj bi bil Dušan Smodej, ki na spletu že dobiva vzdevek "slovenski Epstein", trenutno v tujini, na Hrvaškem, in se menda še ne misli kar tako hitro vrniti domov ... (Bojan Požar)
Požareport
Aug 20, 2022
Cirman sprejel službo pri Golobu, saj že kadruje na Siolu, a na Društvu novinarjev nekate znoreli, pa zahtevajo njegov odstop Malo več kot osem mesecev po tem, ko je Primož Cirman, odgovorni urednik portala Necenzurirano, vodil prvo javno predvolilno tribuno Roberta Goloba v ljubljanskem Kinu Šiška, Centru urbane kulture (16. decembra 2021) ...

Cirman, Tomaž Vesel in Golob na odru Kina Šiška, 16. decembra 2021 (foto: Bobo)

... je Cirman, kot vse kaže, sprejel službo pri Golobu, da ga - torej - politično nastavi(jo) za odgovornega urednika portala Siol.net, prek družbe TSmedia v lasti Telekoma Slovenije. To naj bi se zgodilo v prihajajočih jesenskih mesecih, ko Golobova vladna koalicija prevzame vodenje državnega Telekoma, sedanjega urednika Siola Petra Jančiča pa bi v tem primeru posledično in politično razrešili že leto dni in pol pred koncem njegovega mandata.
Da gre Cirman očitno res na Siol (kjer je sicer že bil, od leta 2016 do - praktično - starta portala Necenzurirano), namreč potrjujejo (tudi) informacije o tem, da že kadruje svojo ekipo, ki bi z njim prevzela Siol, kjer pa - očitno - zaenkrat ni najbolj uspešen. Tako naj bi po navedbah nekaterih virov za svoje uredniškega namestnika na Siolu snubil Blaža Petkoviča, ki piše za časnik Večer, dela pa tudi kot asistent pri novinarski katedri na Fakulteti za družbene vede (pri Marku Milosavljeviću), in velja za enega od izrazitih levičarskih aktivistov med novinarji, toda Petkovič naj bi ga zavrnil.

Spomnimo: žena Primoža Cirmana Petra Bezjak Cirman je pravkar postala v. d. direktorica Ukoma, Vesna Vuković, novinarka Necenzurirano, postaja tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda, Tomaž Modic, tretji novinar portala Necenzurirano, pa je na predlog Golobove stranke že postal pogodbeni "preiskovalec" v državnem zboru.

Po drugi strani pa se dogaja tudi na vrhu Društva novinarjev Slovenije. Nekateri člani vodstva, med njimi naj bi bila tudi predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, so namreč - zaradi primera Necenzurirano (tukaj) - "znoreli" in zahtevajo Cirmanov odstop s funkcije podpredsednika DNS. Toda Primož Cirman se dela, kot da ni nič narobe, in še naprej živi v svojem mehurčku ... (Bojan Požar)
Požareport
Aug 17, 2022
Novi srhljivi mejniki provladnih medijskih morilcev: Cirman, Vukovićeva in Modic grozijo z objavami tajnih prisluhov Odziv na naš (včerajšnji) članek z naslovom "Ni tak problem, če gre novinarka v politiko, je pa hud problem razkritje medijske korupcije Vesne Vuković in Roberta Goloba" je bil silovit, morda celo eden najhujših doslej. Sicer nobene demantija ali kakšne druge polemike okoli napisanega, dokumentiranega, ampak zgolj in samo - grožnje!
Primož Cirman, "najboljši raziskovalni novinar v državi", za kar ga je pred dnevi urbi et orbi razglasil predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, in novinar, ki je še pred začetkom volilne kampanje za aprilske parlamentarne volitve vodil Golobove javne tribune, Vesna Vuković, bodoča tiskovna predstavnica (piarovka) Gibanja Svoboda, in Tomaž Modic, od 1. avgusta dalje tudi posebni pogodbeni preiskovalec državnega zbora, na predlog Golobove stranke, skratka, trije novinarji portala Necenzurirano, portala, ki ga je šef vlade in največje vladne stranke prejšnji teden "de facto anektiral k svoji politični opciji", so javno, prek twitterja, čeprav skozi tradicionalno nepodpisani profil Necenzurirano, zagrozili avtorju teh vrstic in včerajšnjega članka, da bo, citiramo, "še marsikaj prišlo ven, tudi kakšen zvočni posnetek".
Še prej pa so Necenzurirani, če smo ravno prav cinični, v pričujočem tvitu pravzaprav fantastično dosledno opisali same sebe in svoj način novinarstva:Resda sicer previdno ne zapišejo, za kakšne zvočne posnetke (prisluhe) naj bi šlo, kdo naj bi jih posnel (Sova, policija, oni sami, kakšna odvetniška pisarna ...?!), kdo je na posnetkih in kaj naj bi bilo posneto in še seveda, kar je najpomembnejše, če ti posnetki sploh obstajajo, a nekaj zagotovo drži - če so, če res obstajajo, so posneti na skrivaj, tajno. Saj se avtor teh vrstic ne spomni, da bi komurkoli in kadarkoli dovolil, da ga med pogovorom snemajo.
Ker sta se že dva od novinarjev portala Necenzurirano minule dni outirala kot del novih oblastnih struktur, tretji, Cirman, pa samo še čaka, kdaj in kam ga Golob vzame v službo (no, Cirmanova žena - Petra Bezjak Cirman - je medtem že postala nova v. d. direktorica vladnega urada za komuniciranje), pa tovrstnim grožnjam daje dodatno srhljivo dimenzijo oziroma postavlja nove srhljive mejnike: saj javno ne grozijo (izsiljujejo) samo novinarji nekega portala, ampak "novinarji", ki so hkrati de facto in de iure del nove vlade!
In če ti zvočni posnetki dejansko obstajajo, ne glede na to, kdo je posnet in kaj se na teh posnetkih govori, vse to posledično srhljivo pomeni, da sedanja vladna garnitura razpolaga s kopico (nezakonitih) prisluhov državljanom, ki jih namerava po potrebi lansirati v javnost - skozi provladne medije in prek svojih konkretnih medijskih morilcev*, ki jih danes poleg nekaterih že znanih močnih posameznikov tako ali drugače obvladujeta Robert Golob in Gibanje Svoboda.
Fišing
Necenzurirani, ki so trenutno zaradi številnih razkritij, povezanih z njimi in tem, formalno portalom znotraj medijske hobotnice tajkuna Martina Odlazka (vir: Zadnja faza, finale), očitno na robu živčnega zloma, pa so zdaj zato toliko žolčni in neumni, da objave domnevnih (nezakonitih) prisluhov celo javno napovedujejo?!
Naši viri sicer pravijo, da so se Cirman, Vukovićeva in Modic vrgli na tako imenovani "fišing", kjer prek različnih kanalov pritiskajo na svoje zveze znotraj in blizu obveščevalno-policijskih struktur, če bi se našlo kaj otipljivega proti Bojanu Požarju.
Pri tem naši viri omenjajo zlasti novega-starega direktorja NPU Darka Muženiča ter novinarko Pop TV in zasebno partnerico aktualnega direktorja kriminalistične policije (Davida Antoloviča) Damjano Seme.

Napovedi objave domnevnih zvočnih posnetkov in fišing, ki je sam po sebi celo nezakonit in zato tudi precej tvegano početje, saj vedno obstaja precejšnja možnost razkritja vpletenih, so praviloma namenjeni predvsem poskusom utišanja dotičnega novinarja ter strašenju njegovih virov in poslovnih partnerjev (beri: oglaševalcev) portala Požareport.

In mimogrede: ta grozilni tvit portala Necenzurirano so poleg številnih trolov na twitterju všečkali tudi na aprilskih volitvah propadli politik Marko Bandelli, evropska poslanka NSi Ljudmila Novak, novinar Odlazkovega Večera Boris Jaušovec ter podjetnik in sindikalni funkcionar Dejan Jefim. (Bojan Požar)

* Poljudna oznaka, ki se že vrsto let javno ter pogosto uporablja za Primoža Cirmana in Vesno Vuković.
Zadnji komentarji

Zadnji komentarji

Facebook
Twitter
prikaži časovnico