objavi na
pozareport.si
Slovenija

Petek, 20. Marec 2020 ob 06:45

Avtor, ki je zaslovel z izrazom novinarski piškotki: To je njegov obris načrta za ustavitev koronavirusa v Sloveniji
#Dejstva #Komentar
Bojan Požar

Odpri galerijo

PTTQ. Slovenija na to operacijo ni niti približno pripravljena tudi zaradi katastrofalne reakcije Šarčeve vlade in njenega dvora v prvi fazi epidemije, ampak nima druge izbire, kot da sprejme to doktrino in se pripravi na njeno implementacijo. Za to nalogo mora mobilizirati vse potrebne resurse.

OBRIS NAČRTA ZA USTAVITEV EPIDEMIJE COVID-19 V SLOVENIJI

Piše: Blaž Vodopivec

PTTQ (Prevent/Test/Trace/Quarantine), mednarodno sprejeta strategija za spopad z epidemijo covid-19, je edini znani način, da se ta zaustavi. Je tudi strategija z najmanjšo skupno zdravstveno in ekonomsko ceno. Vse druge strategije imajo višje pričakovane stroške.

Dejstvo pa je, da ta strategija zahteva izjemno mobilizacijo in organizacijo resursov in da je zaenkrat ni uspelo implementirati še nobeni evropski državi. Tu imajo vlade in celotne države priložnost, da se izkažejo, kdo je najboljši.

PREVENT – omejevanje prenosa virusa na javnih mestih. Družbena distanca in samoizolacija, obvezna uporaba mask (in rokavic) za vse, ki se pojavljajo na javnih mestih, obvezno razkuževanje rok in merjenje temperature na vseh točkah prehoda in sistematično razkuževanje javnih površin.

TEST – testiranje vseh s sumom na okužbo (začetni simptomi, tesni stiki z znanimi okuženimi, širše na lokalnih žariščih.

TRACE – sledenje verigam stikov na novoidentificiranih okuženih.

QUARANTINE – karantena (trda, ne samoizolacija doma) za vse potrjene okužene, karantena (deloma trda, deloma stroga samoizolacija) za vse s sumom na okužbo – do negativnega rezultata testiranja

Slovenija na to operacijo ni niti približno pripravljena tudi zaradi katastrofalne reakcije Šarčeve vlade in njenega dvora v prvi fazi epidemije, ampak nima druge izbire, kot da sprejme to doktrino in se pripravi na njeno implementacijo.
Za to nalogo mora mobilizirati vse potrebne resurse. Vsak dan lockdowna povzroči od 20 do 50 milijonov evrov škode in to je tista referenca, ki jo moramo imeti pred očmi, ko se soočamo z ocenjenimi stroški te operacije.

OBRIS OPTIMALNEGA NAČRTA VLADE ZA TO OPERACIJO

Operacije ne moreta prevzeti zdravstvo in ministrstvo za zdravje, ker jim po logiki delovanja manjkajo kompetence za tako masovno krizno logistično operacijo. Operacijo mora prevzeti civilna zaščita v sodelovanju s policijo (preiskovanje verig in skupkov) in Slovensko vojsko.

CILJI – Upad števila novih okužb na zanemarljivo številko do 30. aprila (Kitajska pet tednov od začetka lockdowna, Južna Koreja štiri tedne od začetka drugega izbruha). Skupno število okuženih ne sme preseči 0,2 odstotka populacije (Hubei 0,15 odstotka, Južna Koreja 0,05 odstotka)

PREVENCIJA – Zadostna količina zaščitne opreme za populacijo in nadzornike do 31. marca. Nadzorniki merijo temperaturo, pršijo razkužilo na roke tistih, ki prehajajo, dezinficirajo prostore in površine. Število – nekaj tisoč. Organizacija in usposabljanje – do 31. marca.

Viri: civilna zaščita, gasilci, (mestni) redarji, varnostniki, študenti, čakajoči na delo ... Starost 20 do 35 let. Plačilo – dobro. Zaščitna oprema – odlična.

Pooblastila – popis osebnih podatkov in začasna izolacija/pridržanje tistih s temperaturo in drugimi simptomi.

TESTIRANJE – 1.000 testov na dan je primerljivo z obsegom testiranja v Južni Koreji. Ker pa je Južna Koreja imela precej bolje lokaliziran in transparenten izbruh, ocenjujem, da bo v prvi fazi potrebnih dvakrat več testiranj. Približno 20 točk z zmogljivostjo 100 brisov na dan. Večina drive-in. Učinkovita informacijska povezava s centrom in vabljenimi (SMS). Brise lahko jemljejo študenti medicine, stomatologije, zdravstvenih ved, biotehnike ... Skupaj 50.000 do 80.000 testov. Plačilo in zaščita – kot zgoraj.

SLEDENJE – Seveda je danes treba pridobiti sliko mrež okuženih in jo razplesti desetkrat zahtevnejšo, kot bi bila pred dvema tednoma. Vendar ne bo postala nič enostavnejša, tudi če to ugotovitev še stokrat ponovimo.
Sledenja ne more izvajati zdravstvo oziroma medicinske sestre in administratorke na oddelkih. Tu se mora vključiti policija, tudi kapacitete obveščevalnih služb. Uporaba podatkov mobilnih operaterjev o lokacijah in stikih. Potreben bo začasni suspenz nekaterih pravic glede varovanja zasebnosti in nekaterih drugih pravic.

KARANTENA – zahtevane kapacitete ob 100 novih potrjenih okuženih na dan v 14 dneh, 1.400 mest, na vsakega okuženega še 2 stika po 7 dni (do dokončnih rezultatov testiranja), še 1.400 mest, skupaj okrog 3.000 postelj.

Prostori: študentski in dijaški domovi, hoteli, šole in vrtci s prenosnimi ležišči ...

Osebje: vojska, pripadniki civilne zaščite, varnostniki, gasilci ... Omejitev na starostno skupino 20 do 35 let.

Še enkrat poudarjam: Številke so ocene čez prst, so pa dobra osnova za začetek operacije. V takšnih okoliščinah, kjer je čas ključen, je treba takoj začeti kar najhitreje delati, pa potem popravljati napake.

(Blaž Vodopivec je poslovnež in kolumnist, znan tudi kot avtor izraza novinarski piškotki)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
koronavirus Blaž Vodopivec

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Avtor, ki je zaslovel z izrazom novinarski piškotki: To je njegov obris načrta za ustavitev koronavirusa v Sloveniji