objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 2. april 2015 ob 06:56

Pismo insajderja iz NPU - poslancem. Kdo lovi Alenko Bratušek? Kriminalist izterjevalec!
Gre pa za Mitjo Gregorca, nekdanjega ljubljanskega kriminalista in sindikalista, ki je medijsko zaslovel kot kriminalist s popoldanskim espejem za izvršbe.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vodja preiskave NPU zoper Alenko Bratušek je razvpiti kriminalist Mitja Gregorc (foto: Finance).
Približno ob istem času, ko je Darko Majhenič, predstojnik Nacionalnega preiskovalnega urada, javno izjavil, da so kriminalisti med hišno preiskavo pri nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek, v prostorih predsednika vlade Mira Cerarja in poslanski skupini Zavezništva Alenke Bratušek našli to, "kar so iskali", je na posamezne elektronske naslove poslancev državnega zbora prišlo anonimno pismo, sicer "uradno naslovljeno" na vodjo poslanske skupine ZaAB Janija Möderndorferja.
Sodeč po vsebini gre za pismo insajderja iz NPU oziroma policije, razkriva pa, kdo je vodja razvpite preiskave zoper Bratuškovo. To naj bi bil kriminalist Mitja Gregorc, ki je postal razvpit septembra 2010, ko so mediji razkrili, da je imel kot tedanji kriminalist na ljubljanski policijski upravi, specializiran za davčne utaje, že dve leti registriran popoldanski s. p. (popoldansko obrt), prek katerega je opravljal tudi izvršbe in nepremičninske pogodbe. Da je šlo pri tem za konflikt interesov, se je - po poročanju časnika Finance - strinjal tudi takratni minister za notranje zadeve Gregor Virant, saj naj bi Gregorc opravljal izvršbe pod službeno avtoriteto kriminalista.
No, Mitja Gregorc je temu nasprotoval, vendar je status samostojnega podjetnika potem vendarle - vsaj formalno - zaprl.
Insajder v svojem pismu med drugim piše, da je Mitja Gregorc na NPU prišel šele po več neuspešnih razpisih, je pa vpliven sindikalist in menda se ga vsi malce bojijo, tudi direktor Darko Majhenič, saj naj bi bil Gregorc sposoben prek medijev in znancev, ki jih ima tudi med politiki, "nabiti vsakega". V glavi pa naj bi se mu vrtel FBI-film. Poleg tega se insajder sprašuje, kako je sploh mogoče, da ravno ta kriminalist-izterjevalec vodi preiskavo zoper Bratuškovo?!
Pismo insajderja iz NPU v nadaljevanju objavljamo v celoti.

				To je faksimile anonimnega pisma insajderja iz NPU, ki so ga po elekronski pošti prejeli nekateri poslanci v državnem zboru (za povečavo klikni na sliko).<br>
			To je faksimile anonimnega pisma insajderja iz NPU, ki so ga po elekronski pošti prejeli nekateri poslanci v državnem zboru (za povečavo klikni na sliko).
ODMEV
Odgovor policije
Preiskavo NPU zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ki je v javnosti dvignila toliko prahu, vodi vodja preiskave in ne kriminalistični preiskovalec Mitja Gregorc. Policija odločno in v celoti zavrača navedbe iz anonimnega pisma domnevnega "insajderja" iz NPU.
Pisanje je le še eden v vrsti poskusov diskreditacij te odmevne kriminalistične preiskave suma zlorabe uradnega položaja, v povezavi s predlaganjem kandidatov za položaj evropskega komisarja.
Navajeni smo že tega, da se poskuša z neresničnimi navedbami očrniti strokovno in neodvisno delo v naših preiskavah. Tokrat z anonimko, ki temelji na povsem napačnem dejstvu, da izpostavljeno preiskavo vodi eden od kriminalističnih  preiskovalcev. In spregledano je dejstvo, da so v primeru te  preiskave potrjeni  utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, čemur sta pritrdila tako tožilstvo in sodišče z izdanimi dovoljenji za preiskovalna dejanja.
Prevzemanje in razporejanje zadev ter nadzor nad opravljenim delom preiskovalcev v NPU je stvar vodstva urada in ne posameznega preiskovalca.
Zato je navedba, da Mitja Gregorc obvladuje delo na uradu, povsem neresnična in kaže na piščevo nepoznavanje delovanja urada. Kot rečeno, Mitja Gregorc je v konkretnem primeru samo eden od preiskovalcev, ki sodeluje v preiskavi. Slednji dodeljene naloge na NPU opravlja od sredine 2014, ko smo na urad začasno premestili tri kriminaliste iz policijskih uprav. Svoje delo opravlja korektno in njegova pretekla sindikalna aktivnost na to nima nikakršnega vpliva.
NPU se s trenutno kadrovsko zasedbo lahko hitro odzove na posamezne oblike gospodarske, korupcijske in organizirane kriminalitete. Zato ne drži navedba, da nimamo dovolj resursov za opravljanje nalog v pomembnih zadevah. In naj za zaključek še poudarimo, da nikomur v NPU ni v interesu, da bi o vsakem koraku v konkretnih preiskavah poročali mediji, ker je interes učinkovitega in uspešnega zaključka preiskav mnogo pomembnejši.
S spoštovanjem
Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mitja Gregorc Darko Majhenič Alenka Bratušek miro cerar jani mderendorfer Gregor Virant Drago Menegalija policija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pismo insajderja iz NPU - poslancem. Kdo lovi Alenko Bratušek? Kriminalist izterjevalec!