objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Četrtek, 21. maj 2015 ob 06:44

Skrita drama triatlonske zveze. Trener na veliko spal s tekmovalkami, zdaj prijave in tožbe.
Grega Zore obtožen spolnih odnosov s številnimi svojimi varovankami. Nerešeni primer se vleče že eno leto, potem ko je Zoreta aprila lani prijavila znana mlada triatlonka.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dramatična in prikrita zgodba, ki žal še danes nima epiloga, se je začela konec aprila 2014, ko je do Mira Kregarja, predsednika Triatlonskega kluba Trisport Kamnik, stopila znana triatlonka (njeno ime in priimek hranimo v uredništvu) ter mu povedala, da ima intimne odnose s svojim trenerjem Gregom Zoretom, ki pa je - po njenih besedah - spal tudi z drugimi svojimi tekmovalkami, kar je ugotovila in se zato odločila za prijavo.
Šlo je za resen očitek, da je imel Grega Zore spolne odnose z več učenkami ali dijakinjami, ki so trenirale pod njegovim vodstvom, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, ki se lahko kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

TRENER ZORE MORA ODITI, A SE KMALU VRNE

Predsednik kluba Miha Kregar se je pozanimal za pravno mnenje, vendar je dobil odgovor, da je zadeva moralno sporna, se je pa kakor ne da kazensko preganjati, ker naj bi bila vpletena dekleta, starejša od 15 let. Ker je trener Zore - po mnenju Kregarja - "moralno kršil trenerski kodeks", ga je Kregar prepričal, da so se "sporazumno razšli". Zore je vrnil opremo in zapustil klub.
Potem pa je odprl status samostojnega podjetnika (športne dejavnosti in osebno trenerstvo) in kmalu so se pod njegovim vodstvom znašli nekateri mladi tekmovalci kluba Trisport, ki ga vodi - Kregar. Slednji sicer pravi, da gre samo za štiri tekmovalce, ker naj ne bi bili zadovoljni z novim trenerjem, klub pa z Gregom Zoretom - po besedah Miha Kregarja - nima več stikov.
Po nekaterih naših informacijah pa naj bi se ta Zoretova vrnitev med mlade tekmovalce Trisporta zgodila tudi zaradi močne podpore posameznih funkcionarjev kluba Trisport, zato naj bi nekaj drugih tekmovalcev in trenerjev protestno zapustilo klub in ustanovilo nov kamniški klub.
Ob tem je treba tudi vedeti, da Grega Zore ni samo eden od "navadnih" triatlonskih trenerjev. Zore je bil namreč tudi že sekretar Triatlonske zveze Slovenije, v času te afere pa član strokovnega sveta in celo disciplinske komisije zveze ter strokovni svetovalec občinskega zavoda za šport in turizem. Torej celo "mali občinski športni politik", saj je občasno nastopil celo na sejah kamniškega občinskega sveta pod vodstvo župana Marjana Šarca.
Poleti 2014 je prijava zoper Grega Zoreta, verjetno pričakovano, romala tudi na Triatlonsko zvezo Slovenije. Po naših informacijah je prijavo podala ista tekmovalka, takrat sicer že polnoletna. No, tukaj pa se je začela prava drama, polna zakulisnih pritiskov, koalicij za Zoreta ali proti njemu ter prikritih in javnih groženj in preobratov.

DEČMAN IN MERHAR SE ZAVIJETA V MOLK

Disciplinska komisija zveze, ki sta jo sestavljala predsednik Mitja Dečman in član komisije Dušan Merhar, postopka ni uvedla, ker naj ne bi šlo za disciplinsko kršitev. Ko je prizadeta tekmovalka prijavo poslala še na upravni odbor zveze kot drugostopenjski disciplinski organ, pa je ta naložil disciplinski komisiji (kar se je zgodilo na seji 18. februarja letos), naj postopek zaradi ugotovljenih procesnih napak ponovijo in Grega Zoreta najkasneje v roku dveh tednov prijavijo policiji.
Mimogrede, Merhar in Dečman dogajanja nista hotela komentirati. Merhar se je izgovarjal, naj vse pove Dečman, ker je predsednik komisije, Dečman pa nam je dejal, da primera ne bo komentiral, ker postopek še ni končan, ter na hitro odložil mobilni telefon.
Po navedbah naših virov naj bi med postopkom disciplinske komisije in debatami upravnega odbora na nekatere člane upravnega odbora zveze zelo močno pritiskala dva člana nadzornega odbora Triatlonske zveze Slovenije Matjaž Štibelj in Tomaž Planko, češ, primer je treba opustiti, saj se ni zgodilo nič nenavadnega. Druge na zvezi naj bi prepričevala, da je tekmovalka prijavo napisala samo zato, ker je užaljena, da jo je Zore zapustil in spal z drugimi tekmovalkami.
Matjaž Štibelj je sicer znan še z časov, ko je bil poslovni direktor reprezentanc na Smučarski zvezi Slovenije, kjer se je, kot je slišati, razšel s tožbo, Tomaž Planko pa je vaditelj v Triatlonskem klub Tristar Kamnik in oče M. P., enega od najuspešnejših mladih triatloncev, ki pa ga danes trenira ravno Grega Zore. Viri tudi navajajo, da naj bi Tomaž Planko ob neki priložnosti celo dejal, da obtožbe zoper Grega Zoreta niso njegov, torej Plankov problem, saj on nima - hčera?! Zakulisni pritiski pa menda niso doleteli samo funkcionarjev, ampak tudi tekmovalke, ki naj bi doživljale ustne in pisne grožnje.
Medklic: Tomaž Planko naj bi bil vpleten tudi v "rušenje" donedavnega glavnega trenerja slovenske biatlonske reprezentance Uroša Velepca. Drugi sin Tomaža Planka, L. P., namreč tekmuje v biatlonu.

NAMESTO PRIJAVE SAMO POSVET NA POLICIJI

Dečmanova disciplinska komisija, ki je prijavo tekmovalke zoper trenerja Zoreta po navodilu upravnega odbora obravnavala še enkrat, je tudi tokrat odrešila Grega Zoreta. Še več, Mitja Dečman prav tako ni podal prijave na policijo, kot je naročil upravni odbor, ampak se je na Policijski postaji Kamnik zgolj "posvetoval". To je razvidno iz pisne izjave, ki jo je 23. aprila poslal upravnemu odboru zveze in jo v objavljamo v nadaljevanju:
Je pa na policijsko postajo v Kamniku očitno prišla prijava tekmovalke, saj nam prijave zoper Grega Zoreta na ljubljanski policijski upravi niso zanikali, pravijo le, kot običajno v takšnih primerih, da zaradi varstva osebnih podatkov na vprašanja o konkretni osebi ne morejo odgovarjati.

VSEENO ... KAKO SE POČUTIJO ZLORABLJENE TEKMOVALKE?!

Po dveh sejah disciplinske komisije in famoznem posvetu Dečmana na policijski postaji Kamnik so nekateri na triatlonski zvezi dobili vtis, da Planko, Štibelj in Dečman "dobivajo bitko za Zoreta" in da naj bi jim bilo popolnoma vseeno, kako se počutijo zlorabljene tekmovalke.

ZORE VRAČA UDAREC, ODVETNIKI GROZIJO S TOŽBO

Medtem pa je na sedež zveze, spet po navedbah naših virov, priromal dopis odvetniške pisarne, ki zastopa Grega Zoreta, saj njegovi odvetniki grozijo z odškodninsko tožbo, ker naj bi predsednik zveze Mojmir Ocvirk, tedanji selektor Francesco Fissore in član strokovnega odbora pri Evropski triatlonski zvezi (ETU) Mitja Mori s posredovanjem pri evropski zvezi (šlo naj bi za nekatere telefonske pogovore) "onemogočili delovanje trenerja Zoreta na evropski ravni".
Drugih podrobnosti o morebitni Zoretovi povratni odškodninski tožbi nam še ni uspelo izvedeti, saj so se na zvezi (skoraj) popolnoma vsi zavili v molk, skoraj kot nekakšna cosa nostra, sekretar zveze Tomaž Lučovnik nam je samo sporočil, da lahko potrdijo, "da disciplinska komisija trenutno odloča v disciplinskem postopku zoper bivšega člana TZS, katerega domnevne kršitve se nanašajo na obdobje, ko je še bil član Triatlonske zveze Slovenije. Postopek še ni zaključen, zato dodatnih informacij in komentarjev o primeru ne morejo posredovati."

ZDAJ PREPOVEDALI CELO FLIRTANJE, KAJ ŠELE SEKS

So pa na zvezi, kjer se prikriti primer vleče že leto dni, vendarle sprejeli kopico sprememb tako imenovanega etičnega kodeksa - menda na pobudo Mira Kregarja - da se takšne zadeve ne bi več dogajale. In glede na količino členov, ki se nanašajo na seks ali spolne odnose znotraj tekmovalnih ekip, je na Triatlonski zvezi Slovenije to očitno hud problem.
Seznam sprejetih sprememb prav tako objavljamo v nadaljevanju:
Seveda smo večkrat poskušali pridobiti tudi izjavo ali komentar trenerja Grega Zoreta, vendar se na naše telefonska klice in poslana SMS-sporočila ni odzval.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Skrita drama triatlonske zveze. Trener na veliko spal s tekmovalkami, zdaj prijave in tožbe.