objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 2. junij 2015 ob 06:42

Afera novi slovenski evropski sodnik. Vsaj posredno je vpletena še ena visoka uradnica - žena.
Nova huda nerodnost za videz nepristranskosti postopka. Soproga favoriziranega kandidata in vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića je državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vrhovni sodnik Miodrag Đorđević pravi, da so bile njegove sanje postati evropski sodnik.
Postopek izbire novega slovenskega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu se žal spreminja v nekakšno farso. Če smo doslej poročali, da je med spornim postopkom neposredno in aktivno sodelovala tudi generalna direktorica direktorata za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje Evelin Pristavec Tratar, na seznamu kandidatov pa se je znašel njen bivši soprog Boštjan Tratar, sicer generalni državni pravobranilec, kar neposredno kaže na kršitev načela "videza nepristranskosti" postopka, se zelo podobna zgodba odvija ob še enem kandidatu. Gre pa za vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića.
Sodnik Miodrag Đorđević je prišel celo med tiste tri izbrane kandidate, ki jih uradno favorizirata sodni svet in Cerarjeva vlada. Soproga vrhovnega sodnika Đorđevića je namreč gospa Tina Brecelj, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje, ki je, kot vemo, vodilo razpis.
Doslej se sicer še ni izkazalo, da naj bi se Tina Brecelj direktno vmešavala v postopek izbire, po drugi strani pa tudi ni bilo rečeno, da se je Tina Brecelj iz postopka izrecno izločila. Podobno, kot se je, vsaj po naših informacijah, minister za pravosodje Goran Klemenčič korektno izločil na minuli seji vlade, med samim odločanjem o kandidatih. Eden od treh favoriziranih Andraž Zidar je (bil) namreč nekdanji sodelavec Gorana Klemenčiča na ministrstvu za notranje zadeve.

MOJE SANJE: BITI EVROPSKI SODNIK

Pri vrhovnem sodniku Miodragu Đorđeviću pa je pomenljiva še ena okoliščina, ki kaže na posebne značajske lastnosti morebitnega novega slovenskega evropskega sodnika. Dorđević se namreč v prijavi posredno, vendar dovolj razumljivo "jezi" na predsednika republike Boruta Pahorja (čeprav ga poimensko ne izpostavi) in čudi, zakaj je Pahor sploh razveljavil prvi razpis, saj je bil prijavljen tudi on - Đorđević in bi ga Pahor že davno moral imenovati za sodnika, poleg tega je prijavi priložil posebno motivacijsko pismo.
V tem motivacijskem pismu (delno ga objavljamo v nadaljevanju) pa vrhovni sodnik Miograg Đorđević med drugim prostodušno ter malce osnovnošolsko razlaga, da se je prijavil zato, ker so bile njegove sanje postati - evropski sodnik.

				V posebnem motivacijskem pismu, ki ga je vrhovni sodnik Miodrag Đorđevič priložil svoji prijavi, je med drugim zapisal, da so bile njegove sanje postati evropski sodnik (za povečavo kliknite na sliko).<br>
			V posebnem motivacijskem pismu, ki ga je vrhovni sodnik Miodrag Đorđevič priložil svoji prijavi, je med drugim zapisal, da so bile njegove sanje postati evropski sodnik (za povečavo kliknite na sliko).
In zanimivo je še nekaj: vrhovni sodnik Miodrag Dorđević že na začetku svoje prijave zapiše, da je od leta 2010 "ad hoc" sodnik evropskega sodišča za človekove pravice, iz podrobnega pregleda nadaljevanja prijave pa vendarle izvemo, da tam še nikoli ni sodil, ampak je zgolj zapisan na seznamu. Omenja pa, da je bil doslej dvakrat v Strasbourgu, na študijskih obiskih ...

PROTESTI ZOPER ANO VILFAN VOSPERNIK

No, potem ko je v medije prišla prijava edine ženske kandidatke za morebitno slovensko sodnico na evropskem sodišču za človekove pravice Ane Viflan Vospernik, dolgoletne pravne sodelavke na tem sodišču, so na naš naslov začeli prihajati ogorčeni protesti zoper - Vilfan Vospernikovo. Ker naj bi neupravičeno zavračala pritožbe posameznih slovenskih državljanov pred evropskim sodiščem, nekatere od tovrstnih zavrnitev pa podpisovala celo v treh različnih funkcijah (faksimile).
Sicer smo že pisali, da kandidaturi Ane Vilfan Vospernik močno nasprotuje tudi sedanji in odhajajoči slovenski sodnik na ESČP Boštjan M. Zupančič. Pa tudi nekateri drugi znani slovenski pravniki ocenjujejo, da bi bila njena izvolitev katastrofa za Slovenijo.

				Dokumente enega od primerov, ko naj bi Ana Vilfan Vospernik poskrbela, da Evropsko sodišče za človekove pravice pritožbe slovenskega državljana (ime in priimek sta znana uredništvu) ni vzelo v obravnavo, je kandidatka za bodočo evropsko sodnico podpisala kar v treh različnih funkcijah.<br>
			Dokumente enega od primerov, ko naj bi Ana Vilfan Vospernik poskrbela, da Evropsko sodišče za človekove pravice pritožbe slovenskega državljana (ime in priimek sta znana uredništvu) ni vzelo v obravnavo, je kandidatka za bodočo evropsko sodnico podpisala kar v treh različnih funkcijah.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Evelin Pristavec Tratar Boštjan Tratar Miodrag Đorđević Tina Brecelj goran klemenčič Andraž Zidar Borut Pahor Ana Vilfan Vospernik boštjan m zupančič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Afera novi slovenski evropski sodnik. Vsaj posredno je vpletena še ena visoka uradnica - žena.