objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 18. junij 2015 ob 06:38

Ne boste verjeli. Hrvaško-srbski holivudar Šerbedžija dobiva tudi slovensko pokojnino.
Njegova presenetljiva dodatna pokojnina, imenovana republiška priznavalnina, za katero naj bi poskrbela stranka LDS, razburja tudi številne znane slovenske kulturnike.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Rade Šerbedžija
Ste že slišali za tako imenovano "republiško priznavalnino"?! Verjetno ne, gre pa za neke vrste pokojnino, ki jo država Slovenije, natančneje ministrstvo za kulturo, dodeljuje upokojenim ustvarjalcem na področju kulture, ki so pomembno prispevali k slovenski kulturi, če njegova siceršnja pokojnina ne ustreza danemu prispevku. To posebno vrsto pokojnine, imenovano republiška priznavalnina, osebno podeljuje minister za kulturo, razvid prejemnikov te republiške priznavalnine pa je objavljen na spletni strani ministrstva za kulturo.
Pogoje in postopke za dodelitev republiške priznavalnine na področju kulture sicer določa Uredba o republiških priznavalninah na področju kulture, izplačuje pa jih Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Republiška priznavalnina je enaka razliki med zneskom 771,62 evra in višino predlagateljeve izplačane pokojnine v Sloveniji aii drugih državah.

MILIJONI V HOLLYWOODU PLUS SLOVENSKA POKOJNINA

No, in med prejemniki takšne posebne pokojnine je tudi hrvaški igralec, režiser in glasbenik srbskega rodu Rade Šerbedžija, ki je po spletu okoliščin pred leti dobil tudi slovensko državljanstvo. Da Šerbedžija, ki je kot predsednik Bled film festivala vsaj posredno vpleten tudi v sporne finančne posle in dolgove aktualnega filmskega festivala (kar smo tudi že poročali), prejema denar slovenskih davkoplačevalcev, je vsaj nenavadno. Rade Šerbedžija je namreč milo rečeno "milijonar". Za svoje res številne tipične vloge "ruskih mafijcev" v holivudskih filmih je namreč pokasiral hvalevredne honorarje, njegova slovenska pokojnina pa razburja tudi številne znane slovenske kulturne ustvarjalce, ki je žal ne morejo dobiti. Poleg tega zatrjujejo, da se Šerbedžija v tujini nikoli ne prestavlja kot "Slovenec" oziroma slovenski državljan.
Po javno dostopnih podatkih Rade Šerbedžija republiško priznavalnino prejema že od leta 2011.
				Rade Šerbedžija je vedno aktivni spremljevalec stranke LDS, ki je tudi poskrbela, da je prejel slovensko državljanstvo. Na sliki s Katarino Kresal, na volilni konvenciji te stranke - avgusta 2008.			Rade Šerbedžija je vedno aktivni spremljevalec stranke LDS, ki je tudi poskrbela, da je prejel slovensko državljanstvo. Na sliki s Katarino Kresal, na volilni konvenciji te stranke - avgusta 2008. 				Šerbedžija med lanskim filmskim festivalom na Bledu, skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem in Brankom Đurićem - Đurom. Šerbedžija in Đurić naj bi se sprla, tudi zaradi festivala, na sliki skrajno desno pa Tilen Majnardi, ki Šerbedžijo zdaj obtožuje, da je osebno obljubil, da bodo vsi stroški lanskega festivala tudi plačani, danes pa kakor gleda stran.			Šerbedžija med lanskim filmskim festivalom na Bledu, skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem in Brankom Đurićem - Đurom. Šerbedžija in Đurić naj bi se sprla, tudi zaradi festivala, na sliki skrajno desno pa Tilen Majnardi, ki Šerbedžijo zdaj obtožuje, da je osebno obljubil, da bodo vsi stroški lanskega festivala tudi plačani, danes pa kakor gleda stran.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rade Šerbedžija LDS

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ne boste verjeli. Hrvaško-srbski holivudar Šerbedžija dobiva tudi slovensko pokojnino.