objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 4. november 2015 ob 06:17

Častniki zgroženi. Sodišče rešilo oficirja JLA - vojaški izvedenci pa so bili njegovi bivši soborci.
Tomaž Pörš in Marko Unger, dva slovenska vojaška izvedenca, ki sta se med vojno borila na strani Jugoslovanske ljudske armade, na sodišču v Murski Soboti rešila zloglasnega Berislava Popova.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po nedavni zavrnilni sodbi zoper nekdanjega polkovnika Jugoslovanske ljudske armade Berislava Popova na sodišču v Murski Soboti je med častniki Slovenske vojske, vsaj tistimi, ki so se borili med osamosvojitveno vojno, zavrelo. So ogorčeni in zgroženi, predvsem nad dejstvom, da je državni tožilec Žarko Bejek umaknil obtožbo zoper Popova predvsem na podlagi mnenj dveh vojaških izvedencev, zaposlenih v Slovenski vojski, Tomaža Pörša in Marka Ungerja, ki pa sta bila med osamosvojitveno vojno na strani JLA (ter do julija 1991 nista prestopila v tedanjo Slovensko teritorialno obrambo), sodnik Branko Palatin pa je posledično sprejel rešilno sodbo za - Popova.

MED VOJNO NA STRANI POPOVA, ZDAJ PA STA GA TUDI REŠILA

Po navedbah naših virov iz Slovenske vojske je Marko Unger med osamosvojitveno vojno deloval pod istim poveljstvom kot obtoženi polkovnik Berislav Popov (!), še več, slednji, torej Popov, naj bi bil med vojaško akademijo pokojne JLA celo Ungerjev - inštruktor. Tudi Pörš, kot rečeno, med vojno ni prestopil v Slovensko teritorialno obrambo, naj bi se pa kasneje pridružil hrvaškim vojaškim silam.
In ravno ta dva "izvedenca" s področja vojaške taktike, ki sta se med vojno borila na isti strani kot obtoženi polkovnik Berislav Popov (JLA), sta na murskosoboškem sodišču - točno 24 let po osamosvojitvi - praktično rešila nekdanjega polkovnika jugoslovanske armade.

ZAKAJ MOLČITA LIPIČ IN ŠTEINER?!

Pri tem je zanimivo, na kar opozarjajo ogorčeni in zgroženi slovenski častniki, da ob tem molčita predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič in predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner, oba nekdanja načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Čeprav sta bila oba, pozor, med osamosvojitveno vojno odgovorna prav za območje Gornje Radgone.
Spomnimo. Julija letos je mariborsko višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo za nekdanjega generala JLA Vlada Trifunovića ter razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova in jo vrnilo na prvo stopnjo.
Obtožnica, ki jo je na koncu umaknil tožilec Bejek, je Popova bremenila vojnih hudodelstev zoper civilno prebivalstvo, med drugim tudi ropanja in žrtev, in na prvem sojenju je Berislav Popov dobil pet let zapora. Na prvem in potem tudi na ponovljenem sojenju je Popovu sodil sodnik Branko Palatin, verjetno najbolj znan po tem, da je pred leti v razvpitem sodnem primeru oprostil domnevne napadalce na nekdanjega novinarja mariborskega časopisa Večer Mira Petka.
Danes 71-letni Berislav Popov je sojenje spremljal iz Beograda, kjer živi kot upokojeni oficir JLA. Po sojenju je Popov povedal, da bi se "sodišče lahko že prej posvetovalo s temi izvedenci", Tomažem Pöršom in Markom Ungerjem, o morebitni odškodnini pa bo še razmislil ...

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Mira žugeljSašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Častniki zgroženi. Sodišče rešilo oficirja JLA - vojaški izvedenci pa so bili njegovi bivši soborci.