objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 28. december 2015 ob 05:34

Kandidatuta Danilu Türku za sekretarja OZN
xy
Bojan Požar

Odpri galerijo

Uradna kandidatura Danila Türka za generalnega sekretarja OZN, kar je pred božičnimi prazniki naredila Cerarjeva vlada, je strel v prazno in odraz nesposobnosti slovenske zunanje politike. Zakaj?
Prvič. Nobena (resna) država za generalnega sekretarja Združenih narodov ne predlagal človeka, ki je doma, v svoji državi, izgubil volitve. Kaj šele tako močno, kot jih je - predsedniške - izgubil Türk. To je izraz nespoštovanja inštitucije OZN ter nepoznavanja pravil v mednarodni skupnosti.
Drugič. Nobena država za generalnega sekretarja Združenih narodov ne predlagal človeka, ki se je že za časa svojega službovanja v palači OZN uspel zameriti vsaj dvema stalnima članicama varnostnega sveta OZN, to je Združenim državam Amerike in Veliki Britaniji. Pa ne samo zaradi svojih stališč, ampak tudi značajski potez, ki so (že davno) ocenjene za hibo, če bi Danilo Türk slučajno postal prvi človek Združeih narodov.
In tretjič. In resna države za generalnega sekretarja OZN ne predlagal človeka, potem ko je vsaj od dveh stalnih članic varnostnega sveta sveta Združenih narodov (spet ZDA in Veike Britanije) sprejela jasne namige, da ga pri morebitni kandidaturi ne bodo podprle.
Mimogrede, Danilo Türk je (bil) tudi edini predsednik kakšne države znotraj zveze Nato, ki je na javni sceni sesuval ZDA (primer Dražgoše). Takrat, zaradi Dražgoš, so namreč na posvetovanje v Stare Department poklicali tedanjega ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija, ki je potem doma Washington komaj prepričal, da ZDA niso iz Slovenije odpoklicale svojega veleposlanika - kot opomin državi Sloveniji.
Zato Danilo Türk za izvolitev nima nobenih možnosti, ne pa, da njegove možnosti "niso slabe, a ima močno konkurenco", kot je pred dnevi - po odločitvi Cerarjeve vlade - zapisal novinar časopisa Dnevnik Aleš Gaube. No, tu ne gre za novinarsko neznane, ampak dirigirano pisanje. Podobni teksti se bodo nadaljevali tudi drugje, recimo v Delu, kjer bo podobne ocene sprejemala novinarka Saša Vidmajer, verjetno po kakšnem kosilu z Igorjem Pribcem, nekdanjim namestnikom volilnega štaba Danila Türk, ki se po mainstrem mediji prodaja kot neodvisni politični analitik.
Da Danilo Türk res nima prav nobenih možnosti za izvolitev, posredno dokazuje tudi hvalnice, ki jih njegovi kandifdaturi poje nekdanji predsednik države Milan Kučan. Taisti Kučan, ki se je pred leti v ožjih družbah precej glasno norčeval iz Türka, danes govori, resda ob nerodnem zapletanju jezika, da je "najboljši kandidat za generalnega sekretarja OZN, kar jih premorejo vzhodnoevropske države" (vir: 3. program TVS). In zakaj naj bi Kučanove hvalnice Türku dokazovale nezmožnost njegove izvolitev? Zato ker je Kučan dokazano netalentiran in brez vsakršnega smisla za zunanjo politiko. Razen ideološko. Najnovejši dokaz temu je Kučanova totalno proruska zunanjepolitična drža, ki jo je izpričal med svojim nastopom na letošnji komemoracijo pri Ruski kapelici pod Vršičem, prejšnji pa, denimo, njegovo poročilo v v vlogi posebnega odposlanca Boruta Pahorja (takrat je bil Pahor še predsednik vlade) v Bosni in Hercegovini, ko se je postavil na stran srbskih interesov in srbskega liderja Milorada Dodika.
Namesto, da je Slovenija predlagala Danila Türka, smo Slovenci zapravili resno priložnost, da bi prvič in mogoče celo samo enkrat v zgodovini res dobili generalnega sekretarja OZN, če bi na dan prišli s pravim kandidatom. Za katerega bi se sicer morali malo potruditi, pa se nismo.
Gre za Boruta Pahorja, aktualnega predsednika države. Namig, da bi Pahor bil pravi kandidat, so posameznim slovenskim politikom prenesli Američani. Konkretno, na primer, je s Pahorjem govoril že omenjeni Mussomeli, ki je enako - naj Slovenci predlagamo Pahorja - povedal tudi takrat še predsedniku Socialnih demokratov Igorju Lukšiču. Prihajale so celo prve uradni podpore, recimo iz Velike Britanije in Madžarske, ki so jih prinašali tudi veleposlaniki, akreditirani v Ljubljani.
Ko je Igor Lukšič to prenesel na vrh vladne koalicije Alenke Bratušek, pa je Karl Erjavec, kot minister za zunanje zadeve in prvak Desusa, dejal, da ga "bodo njegovi upokojenci ubili, če ne predlaga Danila Türka" ...
 
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kandidatuta Danilu Türku za sekretarja OZN