objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 30. december 2015 ob 06:43

Spopad pod Cerarjem: tarča Mramor. Pa še nesposobnost SMC za šolski resor.
Na ljubljanski Ekonomski fakulteti pa se tudi razburjajo, češ naj svoje finančne zadeve potem javno razkrijeta še informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in novinarka dela Anuška Delić.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pri najnovejši aferi znotraj visokega šolstva (izplačevanju spornih dodatkov na stalno pripravljenost profesorjev) gre predvsem za dvoje. Prvič, za - zdaj že dokazano - nesposobnost Cerarjeve Stranke modernega centra za vodenje "šolskega resorja", in drugič, za "spopad takoj pod Mirom Cerarjem", tarča pa je minister za finance Dušan Mramor.
Prav Miro Cerar mlajši, ki izhaja iz akademsko-politične in športne elite, je - kot predsednik vlade - na resorju za izobraževanje, znanost in šport pokazal vso plitkost političnega kreda in kadrovskega bazena SMC. Neposredni dokaz za to so dosedanje tri njegove ministrice, dve že odstopljeni - Stanka Setnikar Cankar (ker si je kot profesorica in dekanja Fakultete za upravo poleg redne plače izplačevala ogromne zneske, čez pol milijona evrov, za profesorsko in raziskovalno delo), neverjetna Klavdija Markež (ki je morala oditi zaradi ponarejenega magisterija), aktualna ministrica Maja Makovec Brenčič, ki se iz najnovejše afere vleče ven z obljubo, da bo vračala denar, pokasiran za stalno pripravljenost pri njenem delu na ljubljanski Ekonomski fakulteti (čeprav menda še ne ve, koliko ga je sploh dobila), pa se je, kot pravijo naši viri blizu vlade, že "izkazala za gnilo jajce".
Pri tem je zanimivo, da sta bili Stanka Setnikar Cankar in Klavdija Markež prej članici Socialnih demokratov, toda naši viri pri SD trdijo, da njihova stranka "teh dveh ne bi niti za živo glavo predlagala za ministrici". Miro Cerar pa jih je.
Premier Miro Cerar tega ne more reševati tudi zato, ker je bil, že vemo, sam kot profesor na ljubljanski Pravni fakulteti in svetovalec v državnem zboru osebno zelo globoko vpleten v mahinacije s proračunskim denarjem na področju šolstva. Spomnimo, ob redni službi je prek dveh svojih espejev, mastnih avtorskih honorarjev in "potnih stroškov" do prihoda na vlado pokasiral več kot 350 tisoč evrov!

KDO JE KDO V SMC - PROTI MRAMORJU. HAFNER ODHAJA?

Da je glavna zakulisna tarča afere minister za finance Dušan Mramor, ki naj bi prav tako kot Maja Makovec Brenčič, njegova ministrska kolegica na vladi in prej njegova prodekanja na Ekonomski fakulteti, ko je bil dekan še Mramor, zdaj "vračal denar", pa kaže več indicev. Naši viri pravijo, da gre za notranje spopade in obračune med nekaterimi vodilnimi politiki SMC, Aleksandrom Kešeljevićem, Erikom Kopačem, tudi Nejcem Brezovarjem in Mramorjem, ki se vleče že od zakulisnega kadrovanja za novo vodstvo DUTB (slabe banke) in Slovenskega državnega holdinga. Pri čemer se sicer govori zelo različno. Po nekaterih govoricah naj bi, na primer, Mramorja pri kadrovanju nadzornega sveta in uprave SDH "nategnili", po drugi različici pa naj bi bil Mramor pri tej kadrovski šlamastiki še kako zraven.
Nekateri interesni krogi, ki so Cerarju postavili vlado, očitno že resno razmišljajo, da bi Mramorja - zamenjali. Po navedbah naših virov je bilo namreč v zadnjih dveh dneh "kar nekaj ljudi povprašanih o finančnem ministru" ...
Je pa tudi slišati, da naj bi funkcijo namestnika generalnega sekretarja SMC počasi zapuščal Horst Hafner, ki velja za posebnega zaupnika Mira Cerarja ter zvezo med predsednikom vlade in staro politično gardo.
Da je tarča najnovejše afere res minister za finance Mramor, naj bi po mnenju poznavalcev dokazovalo tudi to, da so afero lansirali pri časopisu Delo pod vodstvom novega lastnika Stojana Petriča, upokojenega prvega človeka Kolektorja, ki je pred kratkim javno napadel Mramorja zaradi predlagane davčne reforme. Kar je potem Mramor, spomnimo, hitro ustavil.
Delo je afero pokrivalo tudi dovolj previdno, na tak način, da je Mramorja afera zgolj oklofutala, ni pa nobenih zahtev po njegovem odstopu, poleg tega se afera ni dotaknila Mira Cerarja, pa čeprav bi se ga morala, kar so na Delu očitno še posebno popazili.

NAJ SE FINANČNO RAZKRIJETA TUDI PRELESNIKOVA IN DELIĆEVA

Kljub temu pa eni na Ekonomski fakulteti - razburjajo. Znani profesor Janez Prašnikar naj bi tako že večkrat dejal, naj, če že morajo profesorji razkrivati vse svoje prihodke, svoje finančno stanje javno razkrijeta tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, v povezavi s svojim možem in odvetnikom Robertom Prelesnikom iz zadnje čase razvpite odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, ter novinarka Dela Anuška Delić, skupaj s svojim zasebnim partnerjem Francijem Zavrlom, še vedno največjim lastnikom oglaševalske, piarovske in lobistične agencije Pristop. Na Ekonomski fakulteti namreč sumijo, da za poročanjem Dela ne stoji novinarka Tina Kristan, ki te članke piše, ampak Prelesnikova in Delićeva. Slednja je sicer, kot sama pravi, trenutno na bolniškem in porodniškem dopustu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Spopad pod Cerarjem: tarča Mramor. Pa še nesposobnost SMC za šolski resor.