objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 4. april 2016 ob 06:30

Nokavtirani Odlazek na kolenih. Mariborska banka je Delo revije prodala Večeru.
Po naših zanesljivih informacijah je Nova Kreditna banka Maribor vse blagovne znamke nekdanjega Dela revije že prodala mariborskemu Večeru - za milijon evrov.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Zloglasni podjetniški tajkun Martin Odlazek, enkrat že pravnomočno obsojen zaradi poslovne goljufije, te dni doživlja šok za šokom, en udarec za drugim. Včeraj smo poročali, da mu je ljubljansko višje sodišče prepovedalo izdajanje večine kloniranih revij (začasno odredbo mora po sklepu višjega sodišča izdati okrožno sodišče, odločitev pa je že pravnomočna), sledi tožba Nove Kreditne banke Maribor za 1,5 milijona evrov odškodnine, zdaj pa je mariborska banka vse blagovne znamke nekdanjega Dela revije prodala časopisni hiši Večer.
Za ceno en (1) milijon evrov, pogodba bo podpisana ta teden.
Zanimivo, nova lastnika Večera Uroš Hakl in Sašo Todorović sta znamke Dela revije dobila po skoraj enaki ceni, kot sta pred slabima dvema letoma plačala za časopisno hišo Večer.
Prodaja znamk Dela revije mariborskemu časopisu Večer mimogrede razkriva še zadnjo bizarno laž v celi seriji javnih laži, ki jih je Gregor Repič, direktor družbe Media24, Odlazkove krovne medijske družbe, pred dnevi prodal poslovnemu časniku Finance, češ, vse je dogovorjeno, Martin Odlazek bo blagovne znamke Dela revije od Nove Kreditne banke Maribor "dobil nazaj" za 800 tisoč evrov.
Tako Odlazek ostaja brez večine kloniranih revij, poleg tega je tudi dokončno izgubil možnost ponovnega prevzema pravih znamk Dela revije. Kar pomeni, da je na področju revijalnega tiska pristal na kolenih. In je samo še vprašanja časa, kdaj se bo poslovno nokavtiran zrušil na tla.

ZMEDA NA TRŽIŠČU BO: JANA, LADY, ZARJA, SUZY ...

Zmeda po tem Večerovem medijskem nakupu sicer ne bo ravno majhna. Zdaj se bodo na tržišču revijalnega tabloidnega in ženskega tiska kmalu - spet - pojavile Jana in Lady (morda ali verjetno že junija, če jih bo Večeru do takrat uspelo izdati), Odlazek bo vsaj še nekaj časa iz trme izdajal Zarjo (klonirano Jano - mimogrede, Zarje se proda okoli 3 tisoč izvodov tedensko, kar je drobiž v primerjavi s prodajo nekdanje Jane), časopisna hiša Delo pa je prek časopisa Slovenske novice lansirala svojo različico Lady - tabloidno revijo Suzy.
Uroš Hakl in Sašo Todorović bosta verjetno zelo hitro po podpisu pogodbe z NKBM o prevzemu blagovnih znamk Dela revij sodno zahtevala prepoved organizacije Odlazkove klonirane prireditve Viktorji, predvidene za 4. junij. Kar skoraj zagotovo ne bo pretežko, sploh glede na najnovejšo odločitev sodišča o prepovedi izdajanja kloniranih revij in evidentno podobnost Viktorjev z Viktorjem, ki je prava blagovna znamka Dela revij.
Po drugi strani pa ni čisto jasno, kako bo Večer financiral nakup blagovnih znamke Dela revije. Časopisna hiša Večer namreč zadnja tri leta posluje z veliko izgubo, prodana naklada časopisa Večer močno upada (če se padec prodane naklade ne bo ustavil, potem - po sedanjih neodvisnih projekcijah - Večera v tiskani obliki čez štiri ali pet let ne bo več), prihodki tudi, zaposlene pa odpuščajo.

STA SPET ZRAVEN KOVAČIČ IN MAHORIČ?

Spomnimo. Ko sta Hakl in Todorović kupovala Večer, sta si del denarja sposodila tudi od mariborskega podjetnika Mihe Mahoriča (lastnike družbe Pronet), sicer prijatelja in tesnega poslovnega partnerja Matjaža Kovačiča, nekdanjega predsednika uprave Nove Kreditne banke Maribor. Podjetje Pronet je velik del svojih poslov in prihodkov v preteklosti opravilo v Novi Kreditni banki Maribor, kjer sta Kovačič in Mahorič sklenila ekskluzivno pogodbo o informatiki banke. In še pred desetimi meseci sta Mahorič in Kovačič skupaj neuspešno kupovala časopisno hišo Delo, zato je logično vprašanje, ali pri Večerovem nakupu znamk Dela revije ponovno sodeluje tudi njun kapital?
Uroš Hakl in Sašo Todorović pa se bosta pri lansiranju novih revij znašla še pred nekaterimi drugimi zapletenimi težavami. Sedanji novinarji Večera namreč niso niti slučajno usposobljeni za delo pri Jani, Lady, Stopu in drugih tovrstnih edicijah (kar se je videlo tudi pri nedeljski izdaji Večera, ko je moral Hakl iz Ljubljane za pripravo nedeljskega Večera uvoziti dolgoletnega urednika Slovenskih novic Marjana Bauerja), poleg tega večine teh revij ni mogoče učinkovito urejati in izdajati iz Maribora, saj je vsaj sedemdeset odstotkov vsebine navedenih revij neposredno vezanih na dogajanje v Ljubljani. Večer tudi nima uspešne revijalne tradicije. Na Večeru so namreč propadle že vse Večerove revije, od tednika 7dni do Kaja, celo Vročega Kaja

NI IZKLJUČENO: ŠERUGOVA UREDNICA JANE, STEPIŠNIK PA VEČERA

Sicer se utegne tudi zgoditi, da bo Hakl, ki operativno vodi Večer, zato v kratkem naredil nekaj kadrovskih menjav. Sedanjo odgovorno urednico Večera Katjo Šeruga bi lahko umaknil (pod njenim urednikovanjem je Večer po podatkih Slovenske oglaševalske zbornice padel šele na peto mesto "najbolj prodajanih" slovenskih časopisov; prehitel ga je celo Odlazkov banalni tabloid Svet24, za Večerom pa so samo še Primorske novice, Dolenjski list in Finance) in jo postavil za odgovorno urednico Večerove Jane, za novega urednika Večera pa nastavil Matijo Stepišnika. Glede na to, da se, kot pravijo naši viri na Večeru, kličeta Haki (Hakl) in Stepi (Stepišnik) ter skupaj pogosto hodita na kosila.
Poleg tega, pripovedujejo isti viri, uredniško politiko časopisa Večer tako ali tako vodita Stepišnik ter novinar in urednik Aljoša Peršak, ki je tudi zasebni partner Katje Šeruga.
Hkrati bo zanimivo opazovati, ali se bodo Odlazkove uredniške in novinarske ekipe prepovedanih kloniranih revij (razvpite po svoji žalostni novinarski nepokončnosti in sramotno upogljivih novinarskih hrbtenicah) poskušale preriniti na bodoče revijalne znamke Večera. Na čelu z Melito Berzelak, ki je avgusta lani pomagala potapljati revijo Jana, čeprav je bila urednica Jane, v korist Odlazkove klonirane Jane - Zarje.
No, ja, tudi Marjan Bauer bi lahko postal urednik nove Večerove Jane. Bosta pa Hakl in Todorović za morebitno najemanje novinarske delovne sile kmalu imela na voljo zelo širok kadrovski bazen brezposelnih "revijalnih" novinark in novinarjev, na primer Andrejo Comina na Zvezdah, saj bo po sodni uveljavitvi prepovedi izdajanja kloniranih revij pri Odlazku na cesti pristalo veliko število novinarjev in urednikov - kot tehnoloških presežkov. Zato bodo za Hakla in Todorovića razmeroma poceni.

ADIJO, RADAR

Z najnovejšo paketno prodajo vseh revijalnih znamke Dela revije sta brez mesečne revije Radar ostala tudi založnik Igor Pšenica in urednica Radarja ter nekdanja dogoletna novinarka in kolumnistka Jane Branka Grujičič. Revijo Radar sta namreč imela v najemu, zdaj pa Radar prevzemata Hakl in Todorović. No, malo bolj se je znašla skupina modno navdušenih deklet, ki je doslej imela v najemu modno revija Modna (prej Modna Jana). Na hitro so ustanovile novo modno revijo z imenom M, pa je …

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-04-23 08:03:36


Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nokavtirani Odlazek na kolenih. Mariborska banka je Delo revije prodala Večeru.