objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 29. julij 2016 ob 06:39

Bizarno kadrovanje Žuniča na vladi bo Cerarju in SMC na anketah odneslo še dva odstotka
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tako rekoč bizarno inštaliranje Toneta Žuniča na funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, kar si je njegova vlada privoščila na včerajšnji seji (to informacijo je avtor teh vrstic objavil na Twitterju praktično live, takoj po sklepu vlade in še pred vladnim sporočilom za javnost), bo Cerarju in njegovi stranki SMC odneslo še dva odstotka. Stranka SMC bo zato na prihodnjih javnomnenjskih anketah Mediane ali Epicentra padla na 3 odstotke podpore (no, Ninamedia, agencija Nikole Damjanića, bo SMC verjetno "zadržala" malo višje), Miro Cerar pa se bo utrdil izven deseterice "najbolj priljubljenih" politikov.
Tako vsaj ocenjujejo poznavalci javnega menja.
Tone Žunič, nazadnje izvršni direktor Factor banke v likvidaciji, nekdanje hišne banke LDS ter izbranih tajkunov, je namreč tisti bivši predsednik nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, ki je osebno podpisal zloglasno pogodbo s tedanjim predsednikom uprave NLB Marjanom Kramarjem za en milijon evrov nagrade. Ki ga je Kramar, potem ko je zapustil banko, tudi unovčil. Ostalo v tej zvezi je znano in dovolj razvpito. In to je tudi primer, ki so si ga ljudje zapomnili.

DOBIL OGRIZEK JABOLKA V GLAVO - OD TONETA ROPA

Manj znana je resnična zgodba o tem, kako je megakolerični Tone Rop, ko je bil še minister za finance v vladi Janeza Drnovška, med neko sejo kolegija svojemu državnemu sekretarju v glavo vrgel ogrizek jabolka. Ta državni sekretar je bil - Tone Žunič. No, Žunič je ostal državni sekretar tudi potem, ko je Rop postal predsednik vlade, finančni minister pa Dušan Mramor. Ravno pred dnevi odstopljeni finančni minister Dušan Mramor, prav tako odstopljeni državni sekretar Metod Dragonja, njegov brat, nekdanji direktor Factor banke Ciril Dragonja, pa so ti gospodje, ta milje, ki je Žuniča sforsiral v Cerarjev kabinet. Ni pa Žuniča kot državnega sekretarja zaposlil Borut Pahor, ki je bil še predsednik vlade, čeprav so mu ga tudi močno forsirali; Pahor ga je zavrnil zaradi afere Kramar, Cerar pa ga je danes sprejel.

ŽUNIČ JE LAHKO, METKA TEKAVČIČ PA NE ...

Zgodba o Žuniču, ki kljub svoji zgodovini v NLB in Factor banki lahko postane celo državni sekretar (pri Cerarju pristojen za finančne zadeve?!), je tudi zgodba o tem, kako brezkompromisno tovarišijsko znotraj sebe kadruje del slovenske tranzicijske levice. Metka Tekavčič, dekanja ljubljanske Ekonomske fakultete, denimo, ne more biti političarka, ker je bila članica nadzornega sveta NLB v času Marjana Kramarja. To ji vsi takoj očitajo, vključno z mediji, ki pripadajo tranzicijski levici (Dnevnik, Delo ...). Tone Žunič, ki je bil takrat predsednik nadzornega sveta NLB, pa je danes - po volji teh tovarišev - mirno lahko državni sekretar ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Jaka Klopčič

2019-11-19 09:17:31


Toksične CHf kredite so v Sloveniji prve tržile avstrijske banke, in jih tudi daleč največ prodale. Daleč največ Arharjva Unicredit banka, In to po tem, ko je avstrijski regulator od njih zahteval dosledno upoštevanje predpisov, ki so veljali v Avstriji, zaradi česar je bila prodaja tega strupa praktično onemogočena. V Sloveniji so te banke harale po dolgem in počez in v kreditno suženjstvo spravile 20.000 slovenskih družin. Lepo bo opazovati zbegane obraze še bolj zbeganih sodržavljanov, ko bo sodišče EU dosodilo v prid ogoljufanih kreditojemalcev. Kar se pa tiče, pametnjakovičev, ki se zadaj jokajo - ali po domače ŠPEKULANTOV pa menim, da je bil to dobro premišljen spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Prvi je ogojufane kreditojemalce tako poimenoval France Arhar, ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Seveda niso nič naredili, nato pa so s prstom kazali na ogoljufane kreitojemalce, da so špekulirali. Ampak s krediti se ne špekulira, ob čemer je danes popolnoma jasno, da če bi ljudje vedeli, kakšno tveganje prevzemajo z najetjem kreditov v frankih, teh ne bi nikoli vzeli. Bnkirji se točno v tem trenutkut trudijo, da bi odškodnie, ki zagotovo sledijo zvalili na pleča bodočih proračunov RS. Od pametnjakovičev in brezjajčnih forumskih nakladačev ala Borut Đojc, pa je odvosno ali jim bo to uspelo.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Bizarno kadrovanje Žuniča na vladi bo Cerarju in SMC na anketah odneslo še dva odstotka