objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 21. december 2016 ob 06:05

Od lesa do snega: na Pohorju protiglobalistični start up - avtohtone smuči Leona Štuklja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pohorske žage. Sergeja Lebe Čaćić pravi, da je vsaka smučka unikat in narejena po meri.
Mariborsko Pohorje ni samo žensko smučarsko tekmovanje za svetovni pokal pod imenom Zlata lisica, tam se rojeva še ena blagovna znamka. Gre za, kot je v svoji kolumni za revijo MM zapisal oglaševalec, pisatelj in lobist Božidar Novak, "pohorski protiglobalistićni start up" - izdelavo avtohtonih pohorskih smuči po načrtih legendarnega mariborskega olimpionika Leona Štuklja. Smučkam se reče Pohorske žage, gre za skoraj 90-letno tradicijo, izdelujejo pa jih pri podjetju Pohorske žage d.o.o..

OD LESA DO SNEGA

Vsak par smuči je unikat, namenjene pa so alpskemu smučarskemu pohodništvu. Zato so opremljene s turnimi vezmi znamke Marker, na ogled ter na prodaj pa so v trgovini SB Shop ob spodnji postaji mariborske gondole pod "Belvijem". Smučke je sicer mogoče kupiti samo po prehodnem naročilu, cene za par smučk pa se začnejo pri 1200 evrov navzgor. Sergeja Lebe Čačić, direktorica Pohorskih žag, pravi, da lahko vsak kupec sam sodeluje pri izdelavi smuči, pod sloganom "od lesa do snega", in vsaka smučka je unikat ter narejena po meri. Prve tri smučke so imena dobila po treh znanih mariborskih športnikih, Leonu Štuklju, nogometašu Luki Zahoviču in seveda smučarki Ilki Štuhec.
Sestavnik del projekta Pohorskih žag je tudi uradni vpis pohorskega avtohtonega smučanja v slovensko kulturno dediščino, projekt, ki ga vodijo Božidar Novak, pisatelj in direktor založbe Beletrina Mitja Čander ter profesor kulturne antropologije na ljubljanski Filozofski fakulteti Peter Simonič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Božidar Novak Sergeja Lebe Čačić luka zahovič ilka štuhec Mitja Čander peter simonič pohorske žage doo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Od lesa do snega: na Pohorju protiglobalistični start up - avtohtone smuči Leona Štuklja.