objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 21. februar 2017 ob 06:50

Stari-novi na sceni. Kaj prinaša skupna firma Ropa, Vlačiča, Bohinca, Cvikla in Jauševca?
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tone Rop je z nekdanjo poslanko Melito Župevc pred kratkim kupil hišo v Gameljnah.
Malo pred koncem lanskega leta, 28. novembra, so štirje znani slovenski politiki, vsi so vidni člani stranke Socialnih demokratov, ter sin še enega znanega politika SD z enakim imenom, Rada Bohinca, tudi formalno stopili na skupno poslovno pot. Tone Rop, Patrick Vlačič, Rado Bohinc (ml.), Milan Martin Cvikl ter Uroš Jauševec so namreč kakor nenadoma ustanovili Inštitut za sodobni trajnostni razvoj (dokument objavljamo na koncu članka), ki naj bi se ukvarjal z "raziskovalno in razvojno dejavnostjo na področju družboslovja in humanistike". Namesto za ustanovitev podjetja so se odločili za ustanovitev zavoda, kar je - menda - nekoliko bolj sofisticirana in prikrita oblika poslovanja. Spomnimo, tudi Evropski center za reševanje sporov, ki sta ga ustanovila propadla politika LDS, Katarina Kresal in Aleš Zalar, je ustanovljen kot zavod, gre pa za čisti biznis. Kaj vse bodo z novim zavodom počeli Rop, Vlačič, Bohinc, Cvikl in Jauševec, še ni znano.
Vseh pet naštetih nekdanjih in sedanjih politikov se je na skupni biznis podalo ob zanimivem času. Tonetu Ropu je vrhovno sodišče razveljavilo oprostilno sodbo v zadevi "Sova - Piranski zaliv", kjer je bil zaradi izdaje tajnih podatkov obsojen na 10 tisoč evrov denarne kazni. Vrhovno sodišče je sodbi okrajnega in višjega sodišča razveljavilo ter zadevo vrnilo v ponovno sojenje, toda primer zastara že februarja 2018, zato je malo verjetno, da se bo sojenje resnično končalo. Rop že nekaj časa ni več podpredsednik Evropske investicijske banke (zaradi obsodbe na prvi in drugi stopnji je na predlog Banke Slovenije medtem izgubil tudi funkcijo člana nadzornega sveta Banke SID), je pa neuradni kandidat stranke SD za vodenje prihajajočega demografskega sklada. Bil je tudi tihi kandidat SD za vodenje državne družbe 2TDK, ki vodi projekt drugega tira, vendar je bila Cerarjeva stranka SMC proti.
Tudi nekdanji minister za promet in bivši "veliki up" Socialnih demokratov Patrick Vačič se počasi vrača nazaj na sceno. Trenutno vodi programsko komisijo SD za prihodnje volitve.
Rado Bohinc je širši javnosti manj znani ljubljanski odvetnik, vendar sin Rada Bohinca, večnega kandidata za vse funkcije, trenutno dekana ljubljanske Fakultete za družbene vede in spet kandidata za ustavnega sodnika.
Milan Martin Cvikl, bivši revizor na Evropskem računskem sodišču, je padel skozi kot kandidat za vice guvernerja Banke Slovenije, zdaj se pa bori za funkcijo novega predsednika novega vladnega fiskalnega sveta.
Uroš Jauševec, nekdanji generalni sekretar SD, je danes tajnik društva Progresiva. Sodi med frakcijo štirih glavnih kadrovikov SD (Jauševec, Dejan Levanič, Miha Butara in Klemen Žibert - na sceni jim že pravijo tudi "banda štirih") in se po Ljubljani, kar so razkrile fotografije tednika Reporter, dobiva z "nekdanjim politikom" in podjetnikom Gregorjem Golobičem. Hja, prav tistim Gregorjem Golobičem, ki je z odhodom stranke Zares iz Pahorjeve vlade sprožil sesutje tedanje vladne koalicije pod vodstvom Jauševčeve stranke - SD?!

TAM, KJER JE MELITA ŽUPEVC

Pri ustanovitvi Inštituta za sodobni trajnostni razvoj je verjetno zanimivo tudi to, da so ga Rop, Vlačič, Bohinc, Cvikl in Jauševec ustanovili na naslovu Trubarjeva 79 v Ljubljani, točno tam, kjer sicer domuje znana oglaševalska, piarovska in lobistična skupina Pristop. Na Pristopu dela tudi Ropova zasebna partnerica, nekdanja poslanka SD in Pozitivne Slovenije Melita Župevc.
Mimogrede, Rop in Župevčeva sta pred časom kupila hišo v Gameljnah, ki je po oceni Gursa vredna 313 tisoč evrov. Je pa na hišo, kot je razvidno iz zemljiške knjige, vpisana hipoteka ruske Sberbanke v višini 300 tisoč evrov.

KLEMEN ŽIBERT - REDNA SLUŽBA PRI ANJI KOPAČ MRAK PLUS S. P.

Klemen Žibert, sekretar lokalnega odbora SD v Ljubljani ter svetovalec v kabinetu ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak, pa je - kot je zdaj razvidno iz javno dostopnih baz poslovnih podatkov - odprl s. p. za poslovno svetovanje. Zakaj redno zaposleni svetovalec ministrice dodatno potrebuje še status samostojnega podjetnika, ni znano?!

				Faksimile: Inštitut za sodobni trajnostni razvoj so - kot zavod - ustanovili Tone Rop, Patrick Vlačič, Rado Bohinc, Milan Martin Cvikl in Uroš Jauševec (za povečavo kliknite na sliko).<br>
			Faksimile: Inštitut za sodobni trajnostni razvoj so - kot zavod - ustanovili Tone Rop, Patrick Vlačič, Rado Bohinc, Milan Martin Cvikl in Uroš Jauševec (za povečavo kliknite na sliko).
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
anton rop Tone Rop patrick vlačič Rado Bohinc Milan M Cvikl Katarina Kresal Aleš Zalar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander

2019-10-23 15:29:27


Če koga glih zanima: STRATEŠKO RAZVOJNO INOVACIJSKO PARTNERSTVO TRAJNOSTNI TURIZEM VSEBINSKO POROČILO II. faza projekta od 08.08.2017 do 30.10.2018 Oktober 2018 TGZS in SRIPT od države pričakujeta podporo pri razvoju turistične branže #Izbrali smo odlične, uveljavljene in priznane strokovnjake na svojih področjih, ki se uspešno povezujejo in sodelujejo s člani SRIPT-a. To so: dr. Maja Maravić Uran, dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec</b>, Rebeka Koncilja, Jana Apih,itd. Vse navedene osebe so tudi člani koordinacije SRIPT.V primerjavi s preteklim obdobjem smo izvedli izrazito večje število (nad 65)proaktivnih delovnih sestankov z njimi na sedežu njihovih podjetij, zavodov, na sedežu nosilca projekta TGZS in na sedežu članov SRIPT, podjetij.# #Poleg zaposlenih na TGZ so člani koordinacije bili tudi strokovnjaki s področij razvoja po prioritetnih fokusnih področjih po SPS (zunanji izvajalci): dr. Maja Maravić Uran , dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Jana Apih, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> Rebeka Koncilja in številni drugi strokovni sodelavci.# #Aktivno so sodelovali tudi zunanji strokovni sodelavci: dr. Boštjan Brumen, dr. Maja Uran Maravić, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> dr. Emil Juvan, dr. Nevenka Cukjati, Jana Apih, Rebeka Koncilja.Vsi so tudi člani koordinacijskega telesa SRIPT-a, s katerimi smo dodatno in predhodno izvedli redne, številčne delovne sestanke in posvetovanja

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Stari-novi na sceni. Kaj prinaša skupna firma Ropa, Vlačiča, Bohinca, Cvikla in Jauševca?