objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 5. april 2017 ob 06:48

Prvi napol uradni namigi: Mercator bi kupila tuji sklad in Borut Jamnik. Balažič odhaja danes.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Danes vodstvo Mercatorja sredi Zagreba zapušča zadnji slovenski predsednik uprave Toni Balažič.
Medtem ko je včeraj pred hrvaške medije prvič stopil gospod Antonio Alvarez III., novoimenovani izvršni direktor Agrokorja za prestrukturiranje, ki je predstavil tudi svojo sanacijsko ekipo, pri tem pa ga ni spremljal nihče od članov družine Ivice Todorića, bo danes v Zagrebu na izredni seji nadzornega sveta Mercatorja odstopil "zadnji slovenski" predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič, uradno iz osebnih razlogov. Namesto njega Mercator prevzema Tomislav Čizmić, trenutno zadolžen za integracijo hrvaškega Mercatorja v Agrokor, sicer pa nekdanji "daljni sorodnik" znanega slovenskega lobista Francija Zavrla. Novica o današnjem Balažičevem odhodu se je razširila včeraj pozno popoldne, v pogojniku.
Spomnimo, član nadzornega sveta Mercatorja je tudi Matej Lahovnik.

NAPOL URADNI NAMIGI ...

Hkrati pa so se že pojavili prvi "napol uradni namigi", da bi Mercator spet lahko postal "slovenski". Napol uradni zato, ker so jih objavili trije novinarji spletnega portala Siol.net (prej novinarji časopisa DnevnikVesna Vuković, Primož Cirman in Tomaž Modic, za katere je znano in tega niti sami ne skrivajo, da sodijo v orbito Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice. Zapisali so namreč, da je ena od možnosti nadaljnje usode Mercatorja ta, "da bi slovenska država podprla koga od tujih finančnih vlagateljev oziroma skladov (?!), ki bi ga zanimal nakup Mercatorja. Pri tem bi lahko pomagal kateri od domačih pokojninskih skladov". Med vrsticami to pomeni, da bi bil tuji finančni vlagatelj lahko finančni sklad Mid Europa Partners, domači pokojninski sklad pa Jamnikova Modra zavarovalnica.
Kako bi slovenska država "podprla" koga od tujih vlagateljev, pa si lahko samo mislimo. Mogoče bi se zgodilo nekaj podobnega, kot to počne Cerarjeva vlada na primeru multinacionalke Magne Steyr v občini Hoče-Slivnica. Tako da jim - za 300 do 400 kvazi novih delovnih mest - podarja 18 milijonov evrov za ekološko nevarno lakirnico direktno pod zelenim Pohorjem?!

MERCATOR IN MID EUROPA PARTNERS

Omenjeni sklad, ki deluje iz Londona, Varšave, Budimpešte in Istanbula, je že leta 2010 poskušal dokapitalizirati Mercator, sprva do višine nekaj več kot 10 odstotkov. Šlo pa naj bi za "prijateljski prevzem" Mercatorja, tako je vsaj sporočala tedanja uprava Mercatorja pod vodstvom Žige Debeljaka, vendar se je sumljivo nevarno zapletlo in potem do tega ni prišlo.
Namesto tega je namreč prišlo do sumljivih ugotovitev, saj naj bi finančni sklad Mid Europa Partners denar v Mercator investiral na podlagi "skrbnega pregleda podjetja" (due diligence), ki pa ga, pozor, dejansko sploh ni bilo. To naj bi tedanjim največjim lastnikom Mercatorja Pivovarni Laško priznal tudi Robert Šega, takrat predsednik nadzornega sveta Mercatorja in visoki uslužbenec Pivovarne Laško. Potem pa naj bi se izkazalo, da naj bi Mid Europa Partners namesto z operacijo due diligence vse podatke o poslovanju ali stanju Mercatorja pridobil tako, da naj bi jih v London, na sedež sklada Mid Europa Partners, prinašal eden od članov uprave Mercatorja (ime in priimek sta znana avtorju teh vrstic), kar je seveda izrazito sporno in verjetno celo nezakonito. Kot rečeno, "prijateljska investicija" je padla v vodo, zdaj pa bi se očitno spet lahko začela skrita pogajanja.

PREDVOLILNO DARILO ZA CERARJA - NA VOLITVE Z MERCATORJEM?!

Operacija vrnitve Mercatorja v slovenske roke naj bi močno zadišala tudi nekaterim znotraj vladne koalicije oziroma Cerarjeve vlade, predvsem strategom SMC, saj bi tako, kot ocenjujejo, lahko zmagali tudi na prihodnjih volitvah. To bi namreč poskušali lansirati pod sloganom, da Miro Cerar "Slovencem vrača Mercator", ob podtonu - medtem ko Dejan Židan izgublja tudi teran ...
To bi bilo za Mira Cerarja pravo in nepričakovano predvolilno darilo.
 
P. S.: Me pa prav zanima, kako se bo zdaj o vsem tem na svojem Facebook profilu razpisal poslanec Socialnih demokratov Janko Veber!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
mercator borut jamnik Antonio Alvarez III Ivica Todorić Toni Balažic Tomislav Čizmić franci zavrl Vesna Vuković primož cirman Tomaž Modic Mid Europa Partners miro cerar magna steyr Žiga Debeljak Robert Šega Dejan Židan janko veber Socialni demokrati

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Prvi napol uradni namigi: Mercator bi kupila tuji sklad in Borut Jamnik. Balažič odhaja danes.