objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 15. junij 2017 ob 07:18

Pranje milijarde skozi NLB, rekonstrukcija. Največja afera države - v senci Igorja Bavčarja?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Viri iz Pahorjeve vlade: za sporne iranske posle naj bi vedel tedanji finančni minister Križanič.
Pranje iranskega denarja skozi Novo Ljubljansko banko je za nekatere "največja afera v zgodovini samostojne Slovenije", za druge pa "milijardni posel levice".
Poglejmo rekonstrukcijo afere, zapisano izključno na podlagi pripovedovanj naših virov iz tedanje vlade Boruta Pahorja.
 
* Vsakemu, ki vsaj približno pozna sistem delovanja slovenskih državnih bank, zlasti pa NLB, je kristalno jasno, da takšnih transakcij z vsemi okoliščinami vred znotraj NLB nikakor ni mogoče izpeljati brez vednosti ali pokritja politike. Vsaj takšnega pokritja, da politika "gleda stran". Bankirji so resda pohlepni, toda preveč previdni, da bi kar tako tvegali. Ne nazadnje brez politične podpore ali žegna ni mogoče postati niti član uprave NLB. Draško Veselinovič ali Božo Jašovič na primer nikoli ne bi bila predsednika uprave NLB, če ju tja, na vrh NLB, ne bi postavila politika.
* Po pripovedovanju naših virov naj bi za iransko operacijo skozi NLB vedel vsaj tedanji minister za finance Franci Križanič (Socialni demokrati).
* Predsednik vlade Borut Pahor naj bi za sporne iranske transakcije izvedel septembra 2010. Takrat naj bi mu tudi povedali, da bo "slabo za vlado in NLB, če afera pride v javnost". Premier Pahor naj bi to sprejel, vendar zahteval, da se zadeve uredijo in transakcije ustavijo. In res, nekaj tednov kasneje je sporne iranske transakcije uradno prepovedala Banka Slovenije.
* Sova naj bi Pahorja in ministre Pahorjeve vlade obveščala in "morila", kot pravijo naši viri, za vsako malenkost. O pranju iranskega denarja skozi državno NLB pa Sova ni rekla nič, niti besedice. Na podlagi tega danes nekateri naši viri sklepajo, da se je pranje iranskega denarja skozi NLB odvijalo tudi ob vednosti (ali blagoslovu?!) Cie in večjih zahodnih obveščevalnih služb, sicer bi "Američani našim odtrgali glavo"?!
* Marjan Miklavčič, nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe OVS, pravi, da provizije pri tovrstnih poslih pranja denarja segajo tudi do 40 in celo 60 odstotkov, zato verjame, da so provizije pri pranju iranskega denarja skozi NLB znašale več sto milijonov evrov. No, Miklavčič je danes vidni član Cerarjeve stranke SMC.
 

ZA PRIMERJAVO: IRANCA PUSTILI, PRIJELI PA BAVČARJA

Zdaj pa zanimiva zgodovinska primerjava. Skoraj istočasno, ko je NLB tako servisirala pranje iranskega denarja in Iranca Iraja Farrokhzadeha, je Igor Bavčar prek finančnih instrumentov izpeljal posel z delnicami Istrabenza, zaradi katerega je bil obsojen za pranje denarja in je danes na poti v zapor - za pet let. To je bilo konec leta 2007 in začetek leta 2008. Podobno kot pri Irancu urad za preprečevanje pranje denarja, ki po zakonu mora reagirati v 72 urah po izvedenih spornih finančnih transakcijah, ni ukrepal niti pri Bavčarju. Lahko domnevamo, da pri Bavčarju celo upravičeno. Vsa Bavčarjeva nakazila so bila namreč opravljena prek NLB, na transakcijskih računih po Sloveniji, le eno je prek NLB šlo na Nizozemsko, to je znotraj Evropske unije, na slovensko družbo Poteza, ki je tam imela svoje podjetje, lastnika družbe FB Investicije, ki jo je kupil Bavčar.
No, devet mesecev po teh nakazilih pa je ovadbo zoper Bavčarja vložil Zoran Janković (?!), ki je na sodišču povedal, da je ovadbo zanj napisal znani ljubljanski odvetnik Aleš Rojs iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. In že šest dni po vloženi ovadbi je Andrej Plausteiner, takratni direktor urada za preprečevanje pranja denarja, pisal policiji, češ, gre za sum pranja denarja.
Pregon zoper Bavčarja sta javno napovedala Aleksander Jevšek, tedanji direktor kriminalistične policije, danes župan Murske Sobote, in Goran Klemenčič, takrat državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (spomnimo, ministrica za notranje zadeve je bila Katarina Kresal), kasneje predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, zdaj pa pravosodni minister Cerarjeve vlade. Klemenčič je takrat dejal, bodo že videli, Bavčar in tako dalje, ko bodo prebrali ovadbo. Toda policijske ovadbe ni bilo, bila je zgolj Jankovićeva ovadba, ki pa jo je državni tožilec Jože Kozina zagrabil z obema rokama.
Igor Bavčar je z denarjem posloval izključno prek edinega bančnega računa pri NLB. Več kot tri četrtine od 21 milijonov evrov je porabil za nakup podjetja, financiranje in odplačevanje dolgov slovenskim bankam, NLB, Celjski in Gorenjski banki, nekaj pa seveda tudi za nakazila Bojanu Korsiki in Bojanu Finku. Za vsa ta nakazila so obstajale pogodbe, toda Jevšek in Klemenčič sta zvesto sledila Jankovićevi ovadbi ter našla pranje denarja, pri Irancu, kjer je bilo kar 9 tisoč različnih nakazil na tuje banke in je šlo za skoraj celo milijardo evrov, pa ni bilo "ustreznega dokaznega standarda", kot danes uradno razlaga policija, in to niti za začetek policijske preiskave?! Najbolj bizarno pa je (bilo) to, da je Zoran Janković k svoji ovadbi zoper Bavčarja priložil, pozor, kopije njegovih bančnih nakazil, in to prav tistih bančnih nakazil, ki naj bi jih Igor Bavčar po navedbah policije, državnega tožilstva in sodišča prikrival?!

JANKOVIĆ IMEL VSE KOPIJE BAVČARJEVIH BANČNIH NAKAZIL!

Če v tej državi do kopij bančnih nakazil posameznih državljanov lahko zlahka pride Zoran Janković, potem je res smešen očitek o skrivanju (pranju) denarja.
Na drugi strani pa imamo skoraj milijardni posel nekega iranskega državljana, prek NLB proklika iz Irana, in opozorila tujih bank, slovenska policija, tožilstvo in sodišče pa čisto nič ...
 
Še več podrobnosti o pranju iranske milijarde evrov skozi NLB si lahko preberete tukaj.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jože Kozina nlb Irangate Socialni demokrati Borut Pahor sova Draško Veselinovič Božo Jašovič banka slovenije Marjan Miklavčič SMC Iraj Farrokhzadehu zoran janković Aleš Rojs Andrej Plausteiner aleksander jevšek goran klemenčič Katarina Kresal Franci Križanič Bojan Korsika Bojan Fink

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pranje milijarde skozi NLB, rekonstrukcija. Največja afera države - v senci Igorja Bavčarja?!