objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 30. junij 2017 ob 06:59

Arbitraža. Mejo imamo in zdaj lahko tudi vidimo, kakšno škodo nam kot zunanji minister dela Erjavec.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tako je haaški tribunal določil morsko mejo med Slovenijo in Hrvaško ter naš stik z odprtim morjem.
Ena in edina zares prava zmaga haaške arbitraže je ta, da je Sloveniji (in Hrvaški) prinesla pravno dokončno mejo. Po 26 letih. Vse ostalo je pač zelo relativno in predmet političnih interpretacij. Ampak vseeno:
 
* Prvi poraženec haaške arbitraže je hrvaška diplomacija. Čeprav se je mogoče tudi strinjati s hrvaškim političnim analitikom Žarko Puhovskim, ki pravi, da je Hrvaška zdaj "pravno v slabšem, taktično pa v boljšem položaju". Ker "mora Hrvaška samo braniti status quo, Slovenija pa nekaj narediti".
* Slovenijo "podpira" velika večina držav Evropske unije, vključno z Nemčijo. Toda Puhovski lucidno opozarja: Je vprašanje, do kdaj bo ta podpora zdržala. Nemčija ima jeseni parlamentarne volitve, poleg tega si Evropska unija nič ne želi obmejnih zapletov med turistično sezono na Hrvaškem. No, Evropska komisija (Juncker & Violeta Bulc) pa je uradno tudi že sporočila, da vprašanja mej med članicami Evropske unije niso v njeni pristojnosti.
Po drugi strani je že več kot očitno, da Združene države Amerike "podpirajo" Hrvaško. In to kljub naši prvi dami ZDA Melanii Trump.

PIRANSKI ZALIV KOT HRVAŠKI KOSOVO

* Piranski zaliv, ki je - priznajmo, majhno haaško presenečenje - večinsko pripadel Sloveniji, postaja "hrvaško Kosovo". Zato ga ni hrvaškega politika, ki bi podpisal tole arbitražo.
* Kljub temu da haaška arbitražna sodba ni 100-odstotno ugodna za Slovenijo, je Slovenija dobila čisto dovolj, da se Borut Pahor kot ključni akter arbitražnega sporazuma lahko uvršča med zmagovalce. Kar bo zdaj dovolj in pika na i, da se novembra sprehodi skozi predsedniške volitve. Ali mu bo Marjan Šarec (alias Ivan Serpentinšek), trenutni izbranec stare levice na predsedniških volitvah proti Pahorju, očital "nepredsedniško držo" pri arbitraži?! Ni šans.
* Vse tudi kaže, da velikega spopada med vlado in opozicijo (beri: SDS) na temo arbitraže vendarle ne bo. Praske pač - glede na dikcijo slovenskega parlamenta okoli ozemeljskega stika slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem (februar 2013). Veter iz jader takšnemu spopadu, menda so ga planirali večinski mediji, je spodneslo dejstvo, da je bil proti arbitražnemu sporazumu tudi Miro Cerar (spomnimo: takrat pred referendumom o arbitražnem sporazumu, junija 2010, ko Cerar "še ni bil politik"), ne samo Janez Janša.
* Zdaj tudi vidimo, kakšno škodo nam kot minister za zunanje zadeve dela Karl Erjavec, prvak stranke Desus, ki ga nekateri sicer uvrščajo med najbolj spretne in izkušene slovenske politike. Če Karl Erjavec kot minister in politik ne bi javno blebetal samohvalisavih neumnosti in če se njegova uradnica Simona Drenik po telefonu ne bi prosto po Prešernu pogovarjala s prejšnjim slovenskim sodnikom haaškega tribunala Jernejem Sekolcem, hrvaška stran pred točno 23 meseci ne bi (z)mogla tako nenadoma izstopiti iz procesa arbitraže. In danes bi hrvaška vlada morala skloniti glavo ter priznati haaško arbitražo.
* Je pa haaški tribunal kruto zapečatil nekatere usode običajnih ljudi. Recimo Joška Jorasa, ki se mu je - žal, verjamemo - podrl svet. Naj bi se celo "psihično zlomil". Tukaj in še kje je zdaj na potezi slovenska država. Pomagajmo!

... TEKEL BOM MALI MARATON NA HVARU

* Po drugi strani življenje teče naprej. Hrvaška je in bo naša soseda.
Sam sicer poleti ne dopustujem na hrvaški obali (ampak pod Pohorjem), bom pa 19. avgusta tekel mali maraton na Hvaru. Tako, kot sem februarja tekel v Splitu.
 
P. S.: In ja, prav na današnji dan leta 1991 je goloroko hrvaško prebivalstvo sredi Medžimurja blokiralo vojaške kolone JLA, ki so želele prodreti v Slovenijo ...
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Janez Janša sds karl erjavec desus Borut Pahor violeta bulc Evropska komisija eu melania trump marjan šarec ivan serpetinšek združene države amerike Haaška arbitraža Žarko Puhovski simona drenik Jernej Sekolec Hvar split Medjimurje JLA nemčija bela hiša jean claude juncker

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Arbitraža. Mejo imamo in zdaj lahko tudi vidimo, kakšno škodo nam kot zunanji minister dela Erjavec.