objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 30. junij 2017 ob 06:59

Arbitraža. Mejo imamo in zdaj lahko tudi vidimo, kakšno škodo nam kot zunanji minister dela Erjavec.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tako je haaški tribunal določil morsko mejo med Slovenijo in Hrvaško ter naš stik z odprtim morjem.
Ena in edina zares prava zmaga haaške arbitraže je ta, da je Sloveniji (in Hrvaški) prinesla pravno dokončno mejo. Po 26 letih. Vse ostalo je pač zelo relativno in predmet političnih interpretacij. Ampak vseeno:
 
* Prvi poraženec haaške arbitraže je hrvaška diplomacija. Čeprav se je mogoče tudi strinjati s hrvaškim političnim analitikom Žarko Puhovskim, ki pravi, da je Hrvaška zdaj "pravno v slabšem, taktično pa v boljšem položaju". Ker "mora Hrvaška samo braniti status quo, Slovenija pa nekaj narediti".
* Slovenijo "podpira" velika večina držav Evropske unije, vključno z Nemčijo. Toda Puhovski lucidno opozarja: Je vprašanje, do kdaj bo ta podpora zdržala. Nemčija ima jeseni parlamentarne volitve, poleg tega si Evropska unija nič ne želi obmejnih zapletov med turistično sezono na Hrvaškem. No, Evropska komisija (Juncker & Violeta Bulc) pa je uradno tudi že sporočila, da vprašanja mej med članicami Evropske unije niso v njeni pristojnosti.
Po drugi strani je že več kot očitno, da Združene države Amerike "podpirajo" Hrvaško. In to kljub naši prvi dami ZDA Melanii Trump.

PIRANSKI ZALIV KOT HRVAŠKI KOSOVO

* Piranski zaliv, ki je - priznajmo, majhno haaško presenečenje - večinsko pripadel Sloveniji, postaja "hrvaško Kosovo". Zato ga ni hrvaškega politika, ki bi podpisal tole arbitražo.
* Kljub temu da haaška arbitražna sodba ni 100-odstotno ugodna za Slovenijo, je Slovenija dobila čisto dovolj, da se Borut Pahor kot ključni akter arbitražnega sporazuma lahko uvršča med zmagovalce. Kar bo zdaj dovolj in pika na i, da se novembra sprehodi skozi predsedniške volitve. Ali mu bo Marjan Šarec (alias Ivan Serpentinšek), trenutni izbranec stare levice na predsedniških volitvah proti Pahorju, očital "nepredsedniško držo" pri arbitraži?! Ni šans.
* Vse tudi kaže, da velikega spopada med vlado in opozicijo (beri: SDS) na temo arbitraže vendarle ne bo. Praske pač - glede na dikcijo slovenskega parlamenta okoli ozemeljskega stika slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem (februar 2013). Veter iz jader takšnemu spopadu, menda so ga planirali večinski mediji, je spodneslo dejstvo, da je bil proti arbitražnemu sporazumu tudi Miro Cerar (spomnimo: takrat pred referendumom o arbitražnem sporazumu, junija 2010, ko Cerar "še ni bil politik"), ne samo Janez Janša.
* Zdaj tudi vidimo, kakšno škodo nam kot minister za zunanje zadeve dela Karl Erjavec, prvak stranke Desus, ki ga nekateri sicer uvrščajo med najbolj spretne in izkušene slovenske politike. Če Karl Erjavec kot minister in politik ne bi javno blebetal samohvalisavih neumnosti in če se njegova uradnica Simona Drenik po telefonu ne bi prosto po Prešernu pogovarjala s prejšnjim slovenskim sodnikom haaškega tribunala Jernejem Sekolcem, hrvaška stran pred točno 23 meseci ne bi (z)mogla tako nenadoma izstopiti iz procesa arbitraže. In danes bi hrvaška vlada morala skloniti glavo ter priznati haaško arbitražo.
* Je pa haaški tribunal kruto zapečatil nekatere usode običajnih ljudi. Recimo Joška Jorasa, ki se mu je - žal, verjamemo - podrl svet. Naj bi se celo "psihično zlomil". Tukaj in še kje je zdaj na potezi slovenska država. Pomagajmo!

... TEKEL BOM MALI MARATON NA HVARU

* Po drugi strani življenje teče naprej. Hrvaška je in bo naša soseda.
Sam sicer poleti ne dopustujem na hrvaški obali (ampak pod Pohorjem), bom pa 19. avgusta tekel mali maraton na Hvaru. Tako, kot sem februarja tekel v Splitu.
 
P. S.: In ja, prav na današnji dan leta 1991 je goloroko hrvaško prebivalstvo sredi Medžimurja blokiralo vojaške kolone JLA, ki so želele prodreti v Slovenijo ...
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Janez Janša sds karl erjavec desus Borut Pahor violeta bulc Evropska komisija eu melania trump marjan šarec ivan serpetinšek združene države amerike Haaška arbitraža Žarko Puhovski simona drenik Jernej Sekolec Hvar split Medjimurje JLA nemčija bela hiša jean claude juncker

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-13 21:10:05


ZAHTEVAMO UREDITEV OBJAVLJANJA IN izvajanja "MERITEV T.I. "JAVNEGA MNENJA" Z URADNIMI - PREDPISI ! Objavljanje "sfriziranih meritev" javnega mnenja - zlasti pa "meritev" "NINA MEDIE" - JE "SRAMOTNO" ODMEVNOST, VPLIV TEGA ODLIČNEGA E-PORTALA gospoda B. POŽARJA - JE IZJEMEN. Taka nedvomna negativna dejstva kot jih najde - cenjeni gospod, odlični novinar B. POŽAR JE NEMOGOČE- ZANIKATI: vsak, ki je bil s strani - g. POŽARJA UJET PRI KAKI NEKOREKTNOSTI - je imel in ima velike težave, da se "nepoškodovan" - izmota - IZ NJEGA LASTNE - NEKOREKTNOSTI. Čestitke g. POŽARJU ! KAR - TAKO DALJE ! 10. 10. 2019 - po prelomnem SHODU civilnih skupin in SLS, SDS - pri Prešernovem spomeniku, po zahtevah izrečenih s strani vodje OK stranke SDS - gospoda J. JANŠE ZLASTI PA PO ZAČETKU URADNIH POSTOPKOV - PROTI MOL ŽUPANU Z.J., - proti sodnikom v zadevi "PATRIA" ter proti LMŠ - v zvezi z "dezorganiziranostjo" LMŠ in - proti premierju LMŠ - v zvezi z nejasnim načinom kadrovanja v "SOVI" bo pravi - "ČUDEŽ" - če se "hišica iz kart" - LMŠ - NE BO SESULA, morda SE BO "SESULA" celo -- VLADNA KOALICIJA. Vsekakor - pa je že opazno, da "krepitev "medijske podpore" LMŠ-JU - NE DELUJE. Ljudje danes večino info - dobijo , dobimo - preko FACEBOOKA, E- PORTALOV tudi TWITERJA - zelo ekspresno. Da realnih info preko živih stikov z znanci in prijatelji - sploh ne omenjam. TUDI SHOD 10. 10. JE BIL - ZELO ODMEVEN. Obiskanost - odličnega e-portala "POŽAREPORT" - se veča. Tudi vpliv NOVE24TV, DEMOKRACIJE - se zelo VEČA. Nekaj razveseljujočh pojavov ob naraščajoči množici - zaskrbljujočih - pojavov !L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA, "SLOVENIANA", sloveniana.si

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Arbitraža. Mejo imamo in zdaj lahko tudi vidimo, kakšno škodo nam kot zunanji minister dela Erjavec.