objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 19. januar 2018 ob 06:51

Balkanski posli Mira Cerarja (2.): SMC zanika, viri vztrajajo, Jamnikar pritrjuje, Bečirović, direktor Ifimesa, pa laže.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Stranka Mira Cerarja zanika, da bi Zavod 14 ali SMC dobila donacijo podjetja Euro-Asfalt iz tujine.
Navedbe naših virov o financiranju "civilnodružbenega" Zavoda 14, iz katerega je tik pred parlamentarnimi volitvami nastala Stranka Mira Cerarja, povezanega s posli podjetja Euro-Asfalt iz Bosne in Hercegovine, ki smo jih včeraj zjutraj objavili na našem portalu (vir), so v stranki SMC uradno zanikali. Citiramo:

DEMANTI SMC

"Spoštovani, v današnjem članku z naslovom "Sum korupcije, viden iz letala: Bosanski denar tudi za Cerarja. Pred volitvami, direktno na račun njegovega Zavoda 14.", objavljenem na vašem portalu (vir), je izpostavljena domnevna donacija, ki naj bi jo pred volitvami 2014 prejel Zavod 14 in s katero naj bi bil povezan dr. Miro Cerar. Ta informacija ne drži. Ne dr. Miro Cerar, ne Stranka modernega centra (prej Stranka Mira Cerarja), ne Zavod 14, niso nikoli prejeli donacije s strani podjetja Euro-Asfalt. Iz izpiskov omenjenega zasebnega zavoda od njegove ustanovitve leta 2013 do konca leta 2015 izhaja, da je bila skupna višina vseh prejetih donacij 16.725 evrov in da so bile vse, brez izjeme, od oseb in podjetij iz Slovenije." Podpis: Anuša Gaši, vodja odnosov z javnostmi, SMC.

STARA IN NOVA DEJSTVA

Ob tem demantiju pa je treba zapisati naslednja dejstva:
1/ Naši viri, ki, mimogrede, prihajajo iz SMC, vztrajajo pri svojih navedbah. Avtor teh vrstic pa je že včeraj dopuščal možnost, da je bila finančna pot omenjene donacije, 30 tisoč evrov, urejena drugače, manj transparentno.
2/ Tudi sicer je verodostojnost uradnih demantijev stranke SMC praviloma bolj skromna. Primer Magne Steyr v Hočah lepo dokazuje, da so tudi najvišji predstavniki SMC in Cerarjeve vlade pripravljeni javno lagati celo o določilih in vsebinah pogodb, ki pa jih javnosti nočejo pokazati.
3/ Objavljeni zgodbi vsaj posredno pritrjuje tudi Peter Jamnikar, ustanovni član SMC, ki pa hkrati zatrjuje, da on ni bil vpleten v finančne posle Zavoda 14, saj so to, kot pravi Jamnikar, urejali pokojni Horst Hafner, kasneje namestnik generalnega sekretarja SMC, ki je veljal za zvezo med Mirom Cerarjem in poslovneži, Erik Kopač, nekdanji generalni sekretar SMC, zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost, že razvpiti Aleksandar Kešeljević, programski direktor SMC in svetovalec Mira Cerarja, in Mič Sojer, član ožjega vodstva SMC ter Cerarjev prijatelj in zaupnik.
Jamnikar tudi ocenjuje, da je curljanje tovrstnih informacij iz vrha SMC posledica hudih notranjih spopadov znotraj SMC - pred junijskimi volitvami. Poleg tega naj bi hoteli nekateri v SMC očrniti njega in Bojana Dobovška, predsednika nove stranke Dobra država.
Mimogrede, včeraj so se tudi razširile informacije, da je Bojan Dobovšek pri sebi kot tajnico zaposlil hčerko diplomata Vojka Volka, generalnega konzula Slovenije v Trstu, torej tistega Vojka Volka, ki je na nedavnem kongresu Dobre države na Vrhniki postal vidni član Dobovškove dobre države. No, Jamnikar zaposlitev hčerke Vojka Volka potrjuje, vendar zanika, da bi bila kakorkoli povezana s prisotnostjo Vojka Volka v stranki Dobra država, saj naj bi se Volk, kot pravi Jamnikar, Dobovškovi Dobri državi pridružil tudi brez tega, da je pri Dobovšku zaposlena njegova hčerka.
4/ Zijad Bečirović, direktor inštituta Ifimes, pa je včeraj pri demantiranju navedb našega portala o njegovi vpletenosti v posle Euro-Asfalta v Sloveniji ter povezavi tega podjetja s financiranjem Mira Cerarja oziroma gradbenimi posli Cerarjeve vlade odkrito in javno lagal.
Njegova trditev, izrečena za spletni portal Siol.net, da prek svojega podjetja Globint, d. o. o., ni bil (?!) solastnik hčerinske firme Euro-Asfalta v Sloveniji (faksimile 1), je namreč čista laž. To dokazujejo tudi uradno dostopni podatki na Ajpesu (faksimile 2), sicer pa sta o lastništvu Bečirovićevega Globinta v Euro-Asfaltu pred časom pisala tudi ekonomist in publicist Rado Pezdir (na spletnem portalu PortalPlus.si) ter novinar portala Siol.net Primož Cirman (avgusta 2015 - faksimile 3), takrat sicer še kot novinar časopisa Dnevnik. Zijad Bečirović je bil prek podjetja Globint solastnik Euro-Asfalta International, d. o. o., od 16. januarja do 17. julija 2015 (vir: Ajpes).
Pri tem je še zanimivo, da je Zijad Bečirović (so)lastnik Globinta, prek svoje tretje firme, Imico Consulting, d. o. o.; hm, kar veliko število zasebnih podjetij za enega direktorja mednarodnega inštituta?! Kar zadeva personalne povezave med Bečirovićem in SMC, pa smo te na našem portalu že večkrat dokazali.

				Faksimile 1<br>
			Faksimile 1
Faksimile 2<br>
Faksimile 2
Faksimile 3<br>
Faksimile 3
Mimogrede, držijo tudi naše navedbe, da je Zijad Bečirović (vir) z informacijami o tako imenovanih "balkanskih okostnjakih" prek posrednika, ki jih je posredoval Primožu Cirmanu, poskušal zrušiti Damjana Beliča, predsednika Slovenskega državnega holdinga, ki je bil vpleten v (sporne) posle varnostnih agencij v Republiki Srpski. Avtor teh vrstic namreč razpolaga tudi z delom tiste dokumentacije, ki jo je Bečirović posredoval omenjenemu novinarju, iz te dokumentacije pa je razvidno, da je Bečirović osebno "raziskoval" poslovanje Damjana Beliča v Republiki Srpski.
5/ Poznavalci tudi ocenjujejo, da takšen prodor Euro-Asfalta v največje slovenske državne gradbene posle pod Cerarjevo vlado niti slučajno ne bi bil mogoč, če Euro-Asfalt ne bi imel podpore vsaj dela vladajoče politike (vir: VVFaktor TV3). Prvi človek Euro-Asfalta Hames Ramić, vplivni gradbinec iz BiH, je tudi v Bosni in Hercegovini tesno povezan s tamkajšnjim političnim vrhom in velja, kot je pred časom že pisal Primož Cirman, za osebnega prijatelja Bakirja Izetbegovića, vodilnega politika stranke SDA in člana predsedstva BiH.
Kakšne velike državne privilegije uživa Euro-Asfalt v Sloveniji, pa dokazujejo tudi navedbe vidnih članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije ter njihove sekcije za promet. Po objavi včerajšnjega članka so nam povedali, da so podjetje Euro-Asfalt že večkrat prijavili pristojnim inšpekcijskim službam zaradi kršitev zakonov o transportu in licencah. Prepovedano je namreč, da vozila s tujimi registracijami, no, v tem primeru registracijami iz Bosne in Hercegovine, na slovenska gradbišča prevažajo gradbeni material in delovno silo, kar prakticira podjetje Euro-Asfalt, vendar pristojne inšpekcije ne ukrepajo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Anuša Gaši SMC magna steyr Peter Jamnikar bojan dobovšek Dobra država Vojko Volk Balkanski posli Zavod 14 Horst Hafner Erik Kopač aleksandar kešeljević Mič Sojer Zijad Bećirović Ifiimes Globint Imico Consulting doo Siolnet primož cirman Damjan Belič slovenski državni holding Republika Srbska bosna in hercegovina Bakir Izetbegović Hamed Ramić EuroAsfalt International doo Ajpes rado pezdir VVFaktor na TV3 Obrtnopodjetniška zbornica Slovenije PortalPlus

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-19 08:03:06


Opice, prasice, pedri in prostitutke, ubožci in malikovalci zla. Tako bi, kakor novinarje mainstream medijev v deželi, res lahko poimenovali. So sicer nekateri, ki se vztrajno borijo s svojimi kompleksi, telesnimi hibami in duševno podhranjenostjo. Ti se vsem in vsemu zaobljubljajo v življenju, niso pa sposobni, dvomim, da bodo kdaj sploh naredili premik v glavi, opravljati svojega dela profesionalno in pošteno. Izdaja jih njihova hipokrizija, hinavski pogled in odvratno vedenje...Nekaj dni nazaj so se prorežimski mediji spet malo ponorčevali iz krščanskega praznika in ga uvrstili v sfero marginalnih dogodkov. Medalji dveh plezalk sta bili pomembnejši novici. Zato točiti krokodilje solze za Ivanom Omanom, nima smisla. On , Slovenec in kristjan , je osamosvajal Slovenijo. Danes v prvi vrsti proslav sedijo tisti, ki so nas hoteli ohraniti v skupnosti balkanskih plemen, ljudje čudnih obrazov in neznane identitete. ...Hrvaškega novinarja nisem poznal. Ni pokrival športa, verjetno zato. So pa hrvaške novinarke balzam za dušo in oči. Ko gledam naše , zdravljene na psihiatrični kliniki, ena zaradi odvajanja od alkohola, druga zavoljo božjastnih napadov, tretja slepa na eno oko ali z bradavico sredi nosa, me mine. O Hrvatih kot narodu sem se večkrat izrazil le pohvalno. Imajo svojo identiteto. Vedo kdo so in kaj so. Za uboge Slovence je pomembno le to, da so namakali riti v njihovem morju, zdaj bodo do naslednjih počitnic spet pljuvali po njih.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Balkanski posli Mira Cerarja (2.): SMC zanika, viri vztrajajo, Jamnikar pritrjuje, Bečirović, direktor Ifimesa, pa laže.