objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 8. februar 2018 ob 08:07

Politična elita je priložnost imela in že zapravila. Vključno z replikanti, kot je Šarec. Čas je za druge, za drugačne ljudi.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Zame nenavaden dan. Prvič v takšni vlogi. Vendar do volitev ostajam novinar. To je moj poklic.
Povsem novi hotel Maribor (4*) na Glavnem trgu 8, ob Koroški ulici, blizu znamenitega mariborskega kužnega znamenja, stoji v zgodovinski stavbi iz poznega srednjega veka. To je bil nekoč drugi obrambni "turn" (stolp), ki je branil mesto in meščane ob Dravi. Prava lokacija za rojstni dan nove stranke Liste novinarja Bojana Požarja. Nastale iz Liste z Maribor, ki jo je leta 1993 ustanovil nekdanji mariborski župan in bivši rektor Univerze Maribor, danes pa častni občan Maribora - Alojz Križman. V zadnjem času je Listo za Maribor vodil znani mariborski zgodovinar Aleš Arih.

ZDAJ JE ČAS ZA DRUGE, PREDVSEM PA ZA DRUGAČNE LJUDI!

Zakaj sem se, po daljšem in tehtnem premisleku, odločil za vstop na politično prizorišče, sem zelo podrobno pojasnil v svojem nastopnem govoru na torkovem kongresu, kjer se je stranka Lista za Maribor preimenovala v Listo novinarja Bojana Požarja. Pojasnil sem tudi argumente, zakaj takšno ime nove stranke in zakaj že v imenu stranke beseda - novinar. Na kongresu sem predstavil tudi 33 programskih točk, pripravljeni za parlamentarne volitve, pod sloganom "Ni nam vseeno. Država je ugrabljena, vzemimo jo nazaj. To je naša 2. priložnost". Kot vidim, program in posamezne točke na družbenih omrežijih že postajajo tema nacionalne razprave. Podobno, kot vznemirja moj vstop v politiko, in dejstvo, da bom do junija, torej do volitev ter izvolitve za poslanca, opravljal svoj novinarski poklic. Pa tudi kasneje, ko sicer ne bom več - mi je jasno - mogel delati kot raziskovalni novinar, bom na spletnem portalu, ki ga pravkar berete, objavljal tekste - kot publicist.
Zato vse vljudno prosim, da si v nadaljevanju preberete moj govor, vse razloge za poimenovanje Liste novinarja Bojana Požarja in vseh naših 33 volilno-programskih točk.
Sam kongres LNBP, ki ga je pravniško natančno in učinkovito vodil Goran Janžekovič, uspešni mariborski odvetnik mlajše generacije in član predsedstva naše Liste, smo zaključili v rekordno kratkem času, eni uro in 10 minut. Minilo je v prijaznem in sproščenem vzdušju, vse izvolitve in vsi sklepi so bili sprejeti soglasi, brez enega samega glasu proti. Na kongresu naj je bilo nekaj takšnih, ki s(m)o spremljali številne kongrese drugih političnih strank, vendar tako učinkovitega in prijaznega kongresa še nismo doživeli. Res je, in to se je lepo pokazalo tudi na tem kongresu, da je slovenska politična elita svojo priložnost imela in zapravila, vključno z replikanti teh struktur, ki na državno politično sceno vstopajo pod krinko "novih generacij", in da je zadnji čas za druge, predvsem pa za drugačne ljudi!
Na kongres je prišlo veliko znanih obrazov, politikov ali predstavnikov drugih političnih strank sicer nismo vabili, in množica novinarjev (galerijo fotografij objavljamo v nadaljevanju). Valter Pristovnik, podpredsednik Liste za Maribor, ki ostaja član predsedstva Liste novinarja Bojana Požarja, mi je ob tem pripomnil, da v Mariboru še nikoli ni bilo toliko novinarjev. Ki jih je tudi zelo zanimalo, kdo bo kandidat te Liste za mariborskega župana. Eden od poznavalcev mariborske in slovenske politične scene mi je kasneje dejal, da - glede na udeležbo ter odmevnost kongresa - vse kaže, da je Lista novinarja Bojana Požarja začela tudi "konsolidirati Maribor in Štajersko" ...
V prihodnjih dneh bo zaživela tudi spletna stran Liste in poseben video kanal na You Tube.

MOJ NASTOPNI GOVOR

MI GREMO NA VOLITVE ZATO, DA ZMAGAMO!
"Spoštovane članice in člani Liste za Maribor, cenjeni gostje in novinarji, dragi prijatelji in sodelavci oddaje VVFaktor.
Štejem si v veliko čast, da sem danes tukaj, v tej vlogi, in da vam lahko spregovorim nekaj besed, na popolnoma drugačen način, kot sem ga vajen doslej. Običajno bi rekel: jaz sem Bojan Požar, vi pa gledate oddaje VVFaktor. No, danes je vse malo drugače. To ni oddaja VVFaktor, to ni televizija, to tudi niso sanje, sem pa še vedno Bojan Požar, in to nameravam, naj takoj povem, tudi ostati. Tak, kot sem.
 
Vesel in ponosen sem, da so me Valter (Pristovnik) in drugi člani vodstva Liste za Maribor pred nekaj meseci prijazno povabili, da postanem predsednik te stranke. Liste za Maribor, ki je, kot že vemo, nastala leta 1993, ustanovil pa jo je Alojz Križman, nekdanji župan Maribora in bivši rektor mariborske univerze, danes častni občan štajerske prestolnice. Ta stranka ima tudi že v prvem členu statuta zapisano, da je samostojna in ideološko neodvisna politična stranka.
Še bolj pa sem ponosen in vesel zato, ker so danes tukaj tudi moja mama, brat Matjaž, nečak Luka je žal fasal gripo, in seveda Barbara, ki vse to okoli mene prenaša že več kot dve desetletji. Maša in Tereza nista mogli priti. Razumljivo, prva živi v Franciji in danes na službeni poti v Barcelono, Tereza živi še dlje stran, na Novi Zelandiji.
 
Čeprav vstopam, priznam, v precej neznano, tudi zame, pa lahko obljubim, da ne bom nikogar razočaral, zlasti ne omenjenih. Karkoli se bo dogajalo in zgodilo, ostal bom zvest samemu sebi, lojalen do svojcev, prijateljev in kolegov na tej poti, ter oster in ciničen do tistih, ki si to zaslužijo s svojimi početji. V tem smislu bo tako, kot je bilo, ali pa, če hočete, nič več ne bo tako, kot je bilo. Saj veste, kjer je Bojan, je tudi Požar. Od 3. ali 10. junija dalje bo pač Požar v parlamentu.
Za tiste, ki me poznajo, pa so morda že pozabili, in za tiste, ki me sploh ne poznajo, čeprav mislijo in govorijo, da me poznajo, naj povem nekaj besed o meni: sem Mariborčan na začasnem delu v Ljubljani, živim med centrom Ljubljane in Hočkim Pohorjem, nekdanjo Reko, po poklicu sem pravnik in že skoraj 30 let novinar.
Maribor je moje mesto! Ali, kot radi rečejo Američani: "This is my town!"
 
Odločitev za vstop v politiko ni bila lahka, se je pa intimno zgodila lani poleti, ob Magni, predvsem pa po hudi tragediji v Kemisu. Po ustanovitvi gibanja Druga priložnost sem bil na Vrhniki, na pogovoru z domačini. Zraven je bil Anton Komat, legendarni slovenski ekolog, pa moj odvetnik Franci Matoz, Barbara, Jure, ki danes tudi sedi tukaj … in videli smo, da so ljudje, dvorana v Cankarjevem domu je bila nabito polna, celo jokali iz obupa in stiske, saj jih nihče v tej državi ni hotel slišati. Danes Kemis še vedno stoji, enako nevaren kot prej, čeprav bodo cele generacije bodočih Vrhničanov resno zastrupljene. Žal se bo razbohotil tudi rak, država je na Vrhničane že popolnoma pozabila, mediji pa so nanje pozabili že nekaj dni po koncu požara. In nihče se z njimi več ne ukvarja.
To je bil zame tisti trenutek, ko sem sam pri sebi ugotovil, da tako res ne gre več naprej, in znotraj tega razmisleka našel motiv za politiko. Mene oblast ne zanima. Oblast rada pokvari ljudi, je bolj primerna za tiste, ki so se pripravljeni skloniti dovolj nizko, da jo poberejo. Jaz nisem med njimi, to vedo vsi tisti, ki me poznajo že leta. Mene ni mogoče kupiti, čeprav so mnogi to že poskušali, recimo ob Magni. Po drugi strani pa je res, da nekdo mora opravljati javne funkcije. In če jih ne bomo mi, ki smo pametni in v srcu dobro mislimo, jih bodo oni drugi rade volje prevzeli. To vidimo vsak dan.
 
Jaz sem še iz tiste generacije, ki je občudovala Johna F. Kennedyja, moji mlajši novinarski kolegi pa naj ga »zguglajo«. Spomnimo, kar je nekoč rekel JFK, stavek, ki je sam po sebi postal ikona političnih sprememb: "Ne sprašuj se, kaj lahko država naredi zate, vprašaj se, kaj lahko ti narediš za državo." Meni, in nam, ki tukaj sedimo, ni vseeno za Slovenijo. In zato smo danes tukaj.
 
Sam že vrsto let poročam o tem, kako politika deluje in razkrivam afere, ne glede na to, ali jih povzročajo politiki na levici ali desnici. Ne zanima me, ali delajo afere levi ali desni, ampak samo to, kdo so in kakšne so posledice za ljudi. Zaradi svoje politične nepristranskosti in nepopustljivosti sem si nakopal že veliko zamer, na levici in desnici, pa tudi med privoščljivimi novinarji. Enkrat zaradi Aurelija Jurija, drugič zaradi Pavleta Ruparja, tretjič zaradi afere Baričevič, ko sem razkrival nogometno stavniško mafijo, kar se drugi novinarji niso upali, me je varovala policija. Ampak ravno zato sem si pridobil bralce in televizijske gledalce.
Sem pa v teh letih tudi spoznal, da kot raziskovalni novinar lahko poročam in razkrivam korupcijo, malverzacije in druge lumparije, ne morem pa jih odpravljati. Če želimo stvari spremeniti na bolje, se moramo mi, kot aktivni državljani, ki si v politiki nismo umazali rok, najprej pridobiti politični mandat volivcev za - spremembe. To pa je mogoče le tako, da kandidiramo na volitvah.
 
Včeraj so me vsi spraševali, tudi po socialnih omrežjih, kako bom sedaj novinar in politik hkrati? Jaz pa pravim takole: Nisem politik, sem podjetnik, lastnik medija in novinar, ki živi od svojega dela, oziroma, poudarjam, od zaupanja bralcev in gledalcev. Nisem niti javni uslužbenec niti javni funkcionar. Požareport in VVFaktor od države nista dobila niti centa. Samo za primerjavo: v tem času, odkar obstaja Požareport, je revija Mladina, ki jo poznamo, od države dobila 2,8 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Pa je manj brana od mojega portala. V preteklosti smo tudi videli, da so novinarji javne televizije, ki imajo status javnih uslužbencev, kot je Ljerka Bizilj, danes direktorica TV Slovenija, šli v politiko in se kasneje mirno vrnili v novinarske vrste. Vidimo celo, da ni sporno, ko javni funkcionarji - sodniki postanejo poslanci političnih strank, kot je Mariborčanka Jasna Murgelj iz Cerarjeve Stranke modernega centra, in imajo po koncu mandata možnost, da se mirno vrnejo med tako imenovane neodvisne sodnike.
Zakaj je potem sporna moja kandidatura, ko pa nisem niti javni uslužbenec niti funkcionar, živim od svojega dela in ne od proračuna, ker bom pač do izvolitve za poslanca svoj novinarski poklic opravljal naprej?! Jaz bo od danes dalje tudi edini predsednik politične stranke, ki ne bo plačan iz proračuna. Imam občutek, da se nekateri poklicni politiki, ki poznajo moje nepopustljivo in brezkompromisno novinarsko delo, že sedaj bojijo, kaj bo, ko mi pridemo v parlament. Ali - kot je rekel premier Miro Cerar med oddajo Odmevi na TV Slovenija: "Vsi vemo kdo je Bojan Požar".
Nekatere tudi skrbi, da bo z mojih odhodom v politiko Slovenija izgubila vrhunskega novinarja, dobila pa slabega politika. Veste, podobno - "propad", so mi - skorajda isti ljudje - napovedovali že leta 2007, ko sem zapustil časopisno hišo Dnevnik in naredil svoj portal. Pa sem iz nič ustvaril enega najboljših medijskih brandov v državi. Kar zdaj postaja tudi VVFaktor.
Žiga Turk danes na twitterju tudi pravilno ugotavlja, da jaz kot novinar, zaradi političnega udejstvovanja, ne bom nič kaj manj verodostojen. Tega se ni bati, tvita Turk. Bolj ga skrbijo tisti, pod narekovajem neodvisni novinarji, ki so v resnici strankarski aktivisti, ne da bi to bilo transparentno.
Jaz kot novinar nikoli nisem sprejemal navodil iz Murgel niti iz Trstenjakove, in ta model prinašam tudi v politiko!
 
Legendarni smučarski trener Filip Gartner mi je kot mlademu tekmovalcu smučarskega kluba Branik vcepil disciplino in zgodnje vstajanje, tudi ob nedeljah, čeprav se takrat tega še nisem zavedal. Skupaj z bratom Matjažem, ki je bil in je, da ne bo pomote, dosti boljši tenisač od mene, sva bila slovenska prvaka v teniških dvojicah. Doslej sem pretekel 6 velikih maratonov, šport pa me je naučil vztrajnosti, taktike, tekmovanja in prave doze zdrave trme. Zato, ne me spet podcenjevati. Bo pa zame, v tej surovi politični areni, zame uspeh vsak glas, ki ga dobimo na volitvah. Tudi en sam. Bom hvaležen.
 
Danes smo v krasnem hotelu Maribor, na Glavnem trgu, ki ga je pred kratkim postavil moj teniški kolega iz mariborskega Branika, Sašo Arsenovič. Fajn, da smo tukaj, tudi stavba ima dolgo ponosno zgodovino, stoji še iz poznega srednjega veka.
Maribor je na prvi pogled precej običajno srednjeevropsko mesto. Ko pa ga pogledamo od blizu, kmalu ugotovimo, da je preživel burno dvajseto stoletje, s številnimi zgodovinskimi prelomi in menjavami identitete, nazadnje v devetdesetih letih, ko je propadla velika industrija. Zato moje in naše mesto po eni strani nosi v sebi številne frustracije, po drugi strani pa tudi močno preživetveno energijo, strast do življenja, kot jo lahko zasledimo redkokje. Gospodarska kriza je Maribor resda hudo načela, ampak, in tudi za to smo mi danes tukaj, iz te zagate se bo Maribor, verjemite, izkopal po zaslugi podjetnih, inovativnih posameznikov. Tisto, kar mestu ta hip manjka, je normalna politika, ki bo učinkovito servisirala meščane, pa najsi gre za gospodarske pobude, športne ambicije, kulturno ustvarjalnost ali znanstvene preboje. Maribor ni mesto luzerjev, kot nas skušajo mnogi prepričati, Maribor je lahko mesto zmagovalcev, lahko je mesto prihodnosti.
Zato napovedujem naslednje: novi župan Maribora, od jeseni dalje, ne bo Andrej Fištravec, niti Franc Kangler, ne poslanec Desusa Uroš Prikl, niti upokojeni direktor Dravskih elektrarn, Viljem Pozeb, kaj šele poslanec Levice in priseljeni Mariborčan Franc Trček, ampak kandidat naše Liste. To tudi ne bom jaz, saj ne bom kandidiral za župana, ampak mlad mariborsko poslovnež, ki ga pozna in ceni pol Maribora. Ime naj še ostane poslovna skrivnost!

V Sloveniji, čeprav smo sredi Evropske unije, danes živimo v času, ko temeljna pravila ne veljajo več za vse enako. Državno premoženje se krade ves čas in povsod, tudi zdaj, ko mi tukaj sedimo. Magna Steyr, Kemis, Nova Ljubljanska banka in podobni primeri potrjujejo pravilo, da ni pomembno, kaj počneš, ampak kdo to počne, pa četudi s svojim ravnanjem ogroža zdravje ljudi, čisto naravno okolje ali ravna nezakonito. S tem se ne moremo in ne smemo sprijazniti. Politika na ustavno sporni način subvencionira gradnje umazanih industrij iz tujine na vodovarstvenih in kmetijskih površinah, prvovrstno slovensko kmetijsko zemljo pa nato absurdno vozi na degradirana zemljišča, kar je pokazal primer Magne Steyr pod Pohorjem. Kemis je strupeni dokaz, kako hitro je vodilna slovenska politična elita pripravljena postaviti interese kapitala pred temeljne človekove pravice, kot sta zdravje ljudi in pravica do čiste narave. NLB je primer, kako lahko izbranci v državni banki s podporo političnih vplivnežev brez vsakršnih težav operejo milijardo dolarjev! Namesto, da bi se iz koruptivnega primera gradnje TEŠ6 kaj naučili, se je politika odločila na povsem enak način zgraditi še drugi tir. Še hvala bogu, da je državljanu Viliju Kovačiču, ki je danes tudi tukaj med nami, to uspelo vsaj začasno ustaviti.

Slovenija je danes kot jezero, ki je od zgoraj videti čudovito in lepo, pod gladino pa ga počasi najeda nevarna gniloba, zato se bo, če ne bomo ničesar storili sami, spremenilo v onesnaženo mlako.

Še nekaj alarmantnih dejstev:
Večina aktivne generacije, ki danes v Sloveniji dela in redno plačuje prispevke, je obsojena na to, da bodo na starost postali reveži. S povprečno plačo in polno delovno dobo se ne da več doseči pokojnine, ki bi presegala prag revščine. Tudi zato, argumentirano rotim Slovence, prenehajte naivno voliti bleferja Karla Erjavca!
Mladi medtem bežijo v tujino. Zadnja leta jih je odšlo 50 tisoč, skoraj vsi visoko izobraženi. Dve tretjini generacije, ki vsako leto diplomira na tehničnih univerzah, se že naslednji dan preseli v tujino. Šolanje enega samega slovenskega zdravnika, ti se v zadnjem času pospešeno selijo delat v Švico, pa Slovenijo stane okoli 700 tisoč evrov!
No, nekateri podatki so še bolj srhljivi. Pozor, že vsak peti otrok v Sloveniji je zlorabljen! Politična elita pa nič, gleda stran.

Zato slovenski politični eliti od tukaj, iz Maribora, kjer danes vlada največja stopnja nezaposlenosti v državi, v Ljubljano sporočam naslednje: vsi vi, na levi in desni, Miro, Dejan, Karl, Janez, pa Milan iz ozadja, imeli ste svojo priložnost, pa ste jo zapravili. Vsi po vrsti. To enako velja tudi za lažno "novo generacijo" politične elite: razne Čuše, Dobovške, Tonine, Šarce in druge. Ni dovolj, da Matej Tonin obleče modro obleko, si sname kravato in očala, pa je kakor nov obraz, ali pa, da igralec-imitator Marjan Šarec začne nositi očala ter igrati predsedniškega kandidata. To so samo navadni replikanti. Z njimi in volilnimi prevarami slovenska politična elita nadaljuje svojo vrsto.

Zato na naši Listi ne bo nikogar, ki se je doslej zapacal z državno ali strankarsko politiko in korupcijo. Naša Lista ne bo azilni dom za reciklirane propadle politike iz LDS-a in Zaresa, kot je bila Pozitivna Slovenije, in kot so to danes še vedno Stranka Alenke Bratušek, Stranka Modernega centra, Dobra država Bojana Dobovška, stranka Zelenih v zasebni lasti dveh Čušev, očeta in sina, pa Lista Marjana Šarca. Tudi ne bomo Noetova barka za utapljajoče se politične živali. Konec koncev, veste, vse te politike jaz tudi osebno predobro poznam, da bi jih dal na kakšno kandidatno listo. Ne, naši kandidati za poslance bomo navadni ljudje, inženirji, veterinarji, zdravniki, pravniki, ekonomisti, novinarji, športniki, estradniki in drugi, ki želimo v tej državi nekaj narediti. Nas ne zanimajo poslanske plače, funkcije in privilegiji, plače in kariere imamo že zdaj, ne, mi gremo v politiko zato, ker želimo Sloveniji dobro in za to državo tudi nekaj narediti!

Mene ne zanimata Kučan in Janša, ne zanimajo me Dražgoše in prestižni boji znotraj visoke slovenske politike, mene zanima, zakaj naši otroci v vrtcih ali osnovnih šolah jedo uvožene piščance s salmonelo iz Poljske, namesto zdravo hrano s slovenskih kmetij, zakaj v ljubljanski porodnišnici mamice z otroci, ki imajo zlatenico, ležijo po hodnikih, ker v sobah ni več prostora, ali zakaj nesrečne živali umirajo v zavetiščih, ker ni denarja za hrano, po drugi strani pa si Miro Cerar kupuje najnovejše BMW-je. To so zame prava politična vprašanja!

Dejansko bodo Slovenke in Slovenci na junijskih parlamentarnih volitvah pred zelo preprosto odločitvijo. Če ne želijo, da se v tej državi krade še naprej, tako, kot se to počne danes, če želijo konec globoke države in zamenjavo iztrošene in kompromitirane politične elite ter njenih potomcev, če želijo spremembe, ne pa takšno stanje, ki nam vlada zdaj, potem naj glasujejo za našo Listo.
Zato bo naša Lista tudi edina državljanska alternativa vsem drugim političnim strankam. Mi smo res novi obrazi! Gremo pa na volitve zato, da zmagamo! Tukaj v Mariboru, v Hočah in Ljubljani! Srečno, Slovenija!"

KDO VSE JE BIL NA KONGRESU


				Barbara Drnač, Aljuš Pertinač in Gregor Kos<br>
			Barbara Drnač, Aljuš Pertinač in Gregor Kos

				Igor Omerza, Rado Pezdir in novinar Reporterja Ivan Puc<br>
			Igor Omerza, Rado Pezdir in novinar Reporterja Ivan Puc

				Teodor Lorenčič, tajnik Univerze Maribor in Aleš Arih<br>
			Teodor Lorenčič, tajnik Univerze Maribor in Aleš Arih

				Bernard Brščič in Valter Pristovnik<br>
			Bernard Brščič in Valter Pristovnik

				Vili Kovačič<br>
			Vili Kovačič

				Skoraj cela lista VVFaktor: Sebastjan Jeretič, Andreja Jernejčič, Bernard Brščič, Lucija Šikovec Ušaj, Bojan Požar, Ivan Simič in Aljuš Pertinač. Žal so Mateja Lahovnika zadržale druge obveznosti, Tino Mamić pa je zbolel.<br>
			Skoraj cela lista VVFaktor: Sebastjan Jeretič, Andreja Jernejčič, Bernard Brščič, Lucija Šikovec Ušaj, Bojan Požar, Ivan Simič in Aljuš Pertinač. Žal so Mateja Lahovnika zadržale druge obveznosti, Tino Mamić pa je zbolel.

				Sebastjan Jeretič in Andrej Bauman<br>
			Sebastjan Jeretič in Andrej Bauman

				Božidar Novak<br>
			Božidar Novak

				Aleš Novak, direktor Borštnikovega srečanja, Barbara Drnač, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, in Mitja Čander, pisatelj, direktor založbe Beletrina in komentator oddaje VVFaktor.<br>
			Aleš Novak, direktor Borštnikovega srečanja, Barbara Drnač, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, in Mitja Čander, pisatelj, direktor založbe Beletrina in komentator oddaje VVFaktor.

				Vladimir Vodušek<br>
			Vladimir Vodušek

				Hotel Maribor<br>
			Hotel Maribor
Celotno galerijo fotografij iz hotela Maribor si lahko ogledate na spletni strani Pigac.si in Mediaspeed.si.

ZAKAJ LISTA NOVINARJA BOJANA POŽARJA?

Zakaj torej ime stranke Lista novinarja Bojana Požarja?
Zato, ker želim s svojim imenom in priimkom pokazati svojo zavezo ljudem, ki nas bodo podprli, da ostajam zvest svojim načelom. Lista za Maribor je bila lokalna stranka, zdaj, ko gremo na tudi državnozborske in evropske volitve, pa je prav, da izberemo tudi drugo ime Liste. Jeseni, ko bomo sodelovali na lokalnih volitvah v Mariboru, bomo šli na volitve kot Lista novinarja Bojana Požarja - za Maribor.
In zakaj v imenu Liste beseda novinar?
Zato, ker je to najbolj transparentno in ker mi ni nerodno, da opravljam ta lep in zanimiv poklic. Nenazadnje, o tem, kako dobro delam kot novinar, vsak dan, iz leta v leto, glasujejo bralci in naročniki mojega portala in zdaj tudi oddaje VVFaktor.
Naj še dodam, da se bo Lista novinarja Bojana Požarja financirala izključno z denarjem iz donacij svojih članov ali simpatizerjev, od tajkunov ali združb samooklicane slovenske elite ne bomo vzeli niti evra, za kampanjo pa bomo porabili samo toliko denarja, kolikor ga bomo zbrali. Ker jaz globoko verjamem v potrebne politične spremembe, bom sam, iz svojih prihrankov, za Listo prispeval največji možni znesek, kot ga dovoljuje zakon.
Že zdaj lahko napovem, da bo računsko sodišče ugotovilo, da bolj transparenten politične stranke, kot bo Lista novinarja Bojana Požarja, še ni revidiralo.

33. VOLILNI PROGRAM LISTE NOVINARJA BOJANA POŽARJA

Ni nam vseeno. Država je ugrabljena, vzemimo jo nazaj. To je naša 2. priložnost.
Rok izvedbe: 31 točk v roku treh do šestih mesecev, 2 točki pa v roku dveh oziroma štirih let, potem ko (če) na volitvah dobimo mandat volivcev za spremembe in normalizacijo države.

1 Ustanovitev posebne finančne policije, ki bo:
- preiskovala "velike ribe", oziroma najtežje oblike gospodarskega kriminala
- zlorabe osebnih stečajev ter namerno oškodovanje upnikov s prenosom premoženja na družinske člane
- za vse premoženje nepojasnjenega izvora se uporabi 100% davčna stopnja oziroma avtomatskim zaseg
- izvede se operacija "Zadnji bankster", skupaj z Interpolom, FBI in posebnimi tožilci iz Islandije, za preiskavo poslovanja vseh članov uprav državnih bank v zadnjih 25-ih letih ter pregon bančnega kriminala
2 Vsi gospodarski spori na sodiščih morajo biti pravnomočno rešeni do 1 leta
3 Vsi obsojeni zaradi gospodarskega kriminala sami plačujejo vse stroške zapora
4 Takojšnja zamenjava vodstva Slovenskega državnega holdinga in vzpostavitev stare uprave Luke Koper
5 Dvig praga dohodka za normirano obdavčitev SP-jev, iz 100.000 EUR na 500.000 EUR
6 Konec socialnega turizma: vsak tujec, ki postane rezident, mora v Sloveniji bivati najmanj 3 leta, da je upravičen do socialnih transferjev
7 Konec čakalnih vrst: vsak, ki redno plačuje zdravstveno zavarovanje in je predolgo v čakalni vrsti za storitev javnega zdravstva, avtomatično pridobi  pravico, da enak poseg opravi v tujini ali pri zasebniku v Sloveniji, na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije
8 Povišanje splošne dohodninske olajšave: dohodki do višine minimalnih življenjskih stroškov ne bodo obdavčeni
9 Drastično zmanjšanje obdavčitve osebnih dohodkov, obdavčijo se lahko do največ 25 odstotkov
10 Absolutna enakost delovnih pogojev in osebnih dohodkov za moške in ženske
11 Ukinitev vseh izjemnih pokojnin, razen za izjemne kulturne, znanstvene ali športne dosežke
12 Prepoved obdavčitve prometa s kriptovalutami
13 Zmanjšanje zaposlenih v pravosodju za 50 odstotkov ali ukinitev vseh višjih sodišč
14 Ukinitev trajnega sodniškega mandata
15 Ukinitev sodnega sveta
16 Zamenjava vseh članov vodstva mariborskih sodišč, kjer se človekove pravice kršijo 5-krat bolj kot drugje v Sloveniji
17 Zakonska obveza vseh osnovnih šol in vrtcev, da hrano kupujejo pri slovenskih kmetih
18 Takojšnja prepoved "halal klanja"
19 Legalizacija konoplje
20 Okrepitev nadzora na mejah zaradi preprečevanja nezakonitega priseljevanja. O prehodih državne meje naj odloča država, ne pa tihotapci z ljudmi
21 Revizija vseh okoljevarstvenih dovoljenj za ekološko sporne obrate, izdanih v zadnjih desetih letih
22 Revizija projekta 2. tir
23 Revizija vse izdanih dovoljenj in podpisanih pogodb, povezanih z Magno Steyr
24 Javna objava vseh obsojenih pedofilov, z imeni, priimki in fotografijami
25 Povišanje kazni za nasilne in spolne zločine
26 Uvedba enakih kazni za mučenje ali ubijanje živali kot so kazni za mučenje ali ubijanje ljudi
27 Ukinitev obveznega RTV prispevka
28 Sprememba zakona o referendumih: volja ljudstva velja, če se na referendumu večina tistih, ki glasuje, izreče ZA ali PROTI
29 Državno subvencioniranje nakupov vozil na električni pogon do 50 odstotkov
30 Zmanjšanje števila javnih uslužbencev za 30 odstotkov. Rok za izvedbo: 2 leti
31 Takojšnja ureditev sistemskega financiranja športnih objektov
32 Vzpostavitev tradicionalnih slovenskih dežel / pokrajin, oziroma deželnih / pokrajinskih vlad. Rok za izvedbo: 4 leta
33 "Šengenska meja" 2018 naj bo na hrvaško-srbski meji, ne pa na slovensko-hrvaški meji
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
volitve 2018 Prihaja Lista novinarja Bojana Požarja lnbp

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-11-12 09:10:56


Škoditi slovenskim nacionalnim interesom, res ni razlog za odstop ministra v nastavljeni vladi globoke države. V tem pogledu nikoli in nikdar ne moremo preseči Hrvatov, niti v sodnih sporih niti na nogometni tekmi. Sosedje spoštujejo lepo njihovo in so ponosen narod. Jebivetri z juga in od nikoder ter kakor Erjavec, totalno zjebani v glavo, državo slovenskega naroda jemljejo kot trgovski center, koder nekontrolirano divjajo z nakupovalnim vozičkom in čim več skušajo natlačiti vanj s polic, dokler imajo čas, ki jim ga je odmerila mafija. Murgle poskrbijo, da potem vedno odidejo mimo blaganje, brez osebne in kazenske odgovornosti... Vlada pade, tudi leva, kot nekoč Pahorjeva, ko Jankovič, Golobičeva , Kresalova in podobna drhal, ne dobijo gratis kavice in rogljička za dobro jutro v samopostrežbi imenovani Slovenija. Razumljivo, da temu sledi tudi povabilo na kosilo in gala večerja, vse na račun ljudi, tudi otrok, ki hodijo lačni spat in se zbujajo s krči v želodcu. ..Končno, kdo lahko sodno procesuira tako karamboliran osebek kor je Erjavec? Že pri Jankoviču vidimo, da se na sodišču vede kot opica, ki drugam kot v kletko ne sodi. In to tisto v živalskem vrtu...Hudo je, to pišem iz lastnih izkušenj, bosti se z norcem na sodišču. Kiminalna država in pravosodje na ravni, karšni je, dopuščata najbolj neverjetne, skoraj bolne stvari. Zato je tudi pred Erjavcem še svetla prihodnost. Svetujem pa vsem izbrancem Murgel, da se držijo partizanskih in gasilskih veselic ter kmetijskih sejmov. Niso jim pobrali potnih listov, a s propadom Adrie imajo razlog več, da se ne smešijo izven meja mafijske države. Morda si bodo kot nekoč Virant, priskrbeli cenejše vozovnice pri Air Croatia in zato odstopili še košček slovenske zemlje ali morja. Zdelo bi se logično v razmišljanju osebkov, ki niso sposobni razmišljati. Ker v Rusijo bo treba po napotke.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Politična elita je priložnost imela in že zapravila. Vključno z replikanti, kot je Šarec. Čas je za druge, za drugačne ljudi.