objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 21. avgust 2018 ob 06:54

Ta Židan je res (izpadel) lolek. Socialni demokrati poraženci pogajanj za kadrovsko sestavo nove vlade.
Ministrstva so torej razdeljena, slavita lahko Miro Cerar in Alenka Bratušek: SMC dobiva Slovenski državni hoding, Bratuškova pa 2. tir in državno energetiko
Bojan Požar

Odpri galerijo

Le malokdo verjame, da bo Dejan Židan, ki je med drugim slab retorik, postal dober predsednik državnega zbora.

Potem ko so se včeraj praktično končala pogajanja o (kadrovski) sestavi nove vlade (vir: Slovenska tiskovna agencija), je mogoče zaključiti naslednje:

* Naša eksplicitna ocena, že pred dnevi zapisana na tem portalu, da Marjan Šarec (LMŠ) dejansko samo fizično in formalno kot premier prevzema dosedanjo vlado Mira Cerarja (SMC), začinjeno z Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), se je izkazala za popolnoma točno (vir). Večina dosedanjih ministric in ministrov ostaja na svojih pozicijah, zamenjali bodo le posamezne stolčke (Karl Erjavec, Irena Majcen, Andreja Katič, Peter Gašperšič, Zdravko Počivalšek, Miro Cerar ...), nekateri pa niti to ne, saj ostajajo kar naprej, denimo (do)sedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

* Glasna predvolilna napoved Marjana Šarca, da je čas za "novo generacijo politikov", se je izkazala za še eno Šarčevo eklatantno laž. Marjan Šarec je namreč svojo vlado tudi personalno sestavil predvsem s starimi obrazi. Tukaj, znotraj vlade Marjana Šarca, ni prav nobene nove politične generacije!

ŠE 4 LETA MINISTER DO PENZIJE, ZATO GA BOLI ĐOKO

* Pravzaprav, še huje je. Posamezni politiki so ministrske funkcije namreč razvili v čisto poseben poklic: poklic ministra. Najlepši primer, tipični, je Karl Erjavec, prvak stranke DeSUS, ki se po 12. letih vrača na ministrstvo za obrambo. Ko je bil nazadnje minister za obrambo, je Slovenija kupovala zloglasne Patrie, zdaj, ko Erjavec spet postaja minister za obrambo, pa Slovenija, kakšno naključje, spet kupuje nove oklepnike, tokrat tipa boxer, in to za 306 milijonov evrov. In skorajda vsem, zlasti novinarjem večinskih medijev, ki spremljajo koalicijska pogajanja v slogu "vse, samo da ni Janez Janša", se vse to zdi povsem normalno?!

Zato je vse to normalno tudi Karlu Erjavcu. Imel naj bi še štiri leta do upokojitve, "do penzije", kar bo torej preživel kot minister vlade Marjana Šarca. Nič čudnega torej, da se Erjavec sam hvali, kako ga "boli Đoko"?!

SMC DOBI SLOVENSKI DRŽAVNI HOLDING ...

* Zmagovalca kadrovskih pogajanj za sestavo nove vlade sta Miro Cerar in Alenka Bratušek. Pri Cerarju in SMC ministri ostajajo vsi tisti, za katere se je že prej vedelo, da na vsak način želijo biti ministri (Počivalšek in Gašperšič), poleg tega se jim celo širijo pristojnosti: na podlagi koalicijske pogodbe naj bi Slovenski državni holding poslej prešel pod ministrstvo za gospodarstvo, oziroma "pod Zdravka Počivalška"?!

... BRATUŠKOVA PA DRUGI TIR IN ENERGETIKO

Alenka Bratušek kot nova ministrica za infrastrukturo pa je pod svoje dobila celotni projekt Drugega tira (mimogrede, ostaja tudi državna družba 2TDK d.o.o., ki jo doslej vodil Metod Dragonja, sicer vidni član stranka Alenke Bratušek), in celotno državna energetiko. Torej - državne tranzicijske milijarde!

KO ŽIDANOVA DEBELA BERTA POTREBUJE SPANEC ...

* Velika ter nesporna poraženka koalicijskih pogajanj o kadrovski sestavi pa je SD, oziroma Socialni demokrati. Na koncu so dobili zgolj ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, ministrstvo za kulturo in ministrstvo za pravosodje. Zato je bilo slišati: "Dejan Židan je res lolek, kakšni bedni resorji za SD ..."

Pa ne samo to. Židan je med predvolilno kampanjo, podobno kot Šarec, javno obljubljal nove ministrske obraze ... za gospodarskega ministra naj bi prišel poslovnež Dušan Olaj, za pravosodno ministrico pa "mednarodna pravnica" Dominika Švarc Pipan. Zdaj pa nič od tega - minister za gospodarstvo ostaja Počivalšek, na pravosodno ministrstvo pa prihaja Andreja Katič, doslej sporna ministrica za obrambo iz kvote SD, ki sicer ni bila izvoljena za poslanko. Skratka, tudi ona potrebuje službo. Novi minister za kulturo iz kvote SD bo širši javnosti manj znani direktor ljubljanskega konservatorija za balet in glasbo Dejan Prešiček, no, poznavalcem poznan kot en tak čisto povprečen državni uradnik na področju kulture, za katerega si mogoče niti ne bi bi mislili, da ima celo takšne ambicije. Pa tako glasni, samozavestni in polni sebe so bili med pogajanji na družbenih omrežjih nekateri "pogajalci" iz vrst SD, na primer "razvpiti" svetovalec poslanske skupine SD Jernej Štromajer.

In zelo malo je tistih poznavalcev, ki menijo, da bo Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov, uspešen kot predsednik državnega zbora. Manjka mu namreč nekaj osnovnih pogojev za to funkcijo, predvsem, denimo, je slab retorik. 

Mimogrede, ravno takrat, ko se je včeraj razvedelo za kadrovsko shemo nove vlade, je Dejan Židan na twitterju, kjer sicer pogosto in očitno rad sproža ali vsaj retvita in lajka tudi neokusne radikalne politične čivke, objavil tvit o Debeli Berti, družinski mački, ki - da - potrebuje spanec ...

Tvit Dejana Židana o družinski mački Debeli Berti, ki potrebuje spanec. Tvit Dejana Židana o družinski mački Debeli Berti, ki potrebuje spanec.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec Lista Marjana Šarca Dejan Židan Socialni demokrati miro cerar SMC Alenka Bratušek Stranka Alenke Bratušek karl erjavec desus irena majcen zdravko počivalšek peter gašperšič Mateja Vranićar Erman metod dragonja 2TDK doo drugi tir slovenski državni holding Dejan Prešiček dušan olaj dominika švarc pipan Andreja Katič jernej štromajer Ljubljanski konservatorij za balet in glasbo Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ta Židan je res (izpadel) lolek. Socialni demokrati poraženci pogajanj za kadrovsko sestavo nove vlade.