objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 14. september 2018 ob 06:59

Kaj bo zdaj naredil Pahor? Bo za guvernerja res predlagal Bošnjaka, "mešetarja", ki ni bil več primeren niti za Hypo?!
Igra prestolov za novega guvernerja Banke Slovenije: ni izključeno, da bo predsednik države moral svoj razpis celo ponoviti.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Novi predsednik vlade Šarec je menda že dal vedeti Pahorju, naj razpis za guvernerja raje kar ponovi. Če se bo to res zgodilo, pa bo to za Pahorja - milo rečeno - hud udarec za njegov predsedniški ego ...

Čas za predsednika države Boruta Pahorja, da predlaga ime za novega guvernerja Banke Slovenije, se neusmiljeno izteka. Igra prestolov za novega prvega slovenskega bankirja, ki za imenovanje najprej potrebuje uradni blagoslov predsednika republike, potem pa še 46 glasov poslancev državnega zbora, se namreč izteče že prihodnjo sredo.

Pahor se je doslej kot predsednik države vedno znal pohvaliti z dobrim kadrovanjem. No, tokrat ima precejšnje težave. Potem ko je bilo jasno, da Pahor tudi pri tem razpisu ne bo spustil skozi nekdanjega politika LDS in SD ter bivšega člana evropskega računskega sodišča Milana M. Cvikla, čeprav je Cvikl nenehno lobiral na vse strani, imel tiho podporo novega predsednika državnega zbora Dejana Židana (Socialni demokrati), menda tudi Alje Brglez, šefinje Pahorjevega kabineta, predvsem pa podporo mlajšega dela tranzicijske levice (Cvikl naj bi namreč obljubljal, da bo kot novi guverner delil licence za vodenje bank tudi tistim, ki jih sicer nikoli več ne bi dobili, Tonetu Ropu pa naj bi obljubil, da ga bo sforsiral za predsednika uprave SID banke), da Mejra Festić, tudi po družinskih in finančnih zdrahah razvpita bivša viceguvernerka Banke Slovenije, nima prav nobene politične podpore, Benjamin Jošar, direktor družbe Triglav skladi, tudi ne, sta pravzaprav ostala v resni igri le še Marko Bošnjak in Primož Dolenc, sedanja viceguvernerja Banke Slovenije. No, mimo prijavljenih na Pahorjev javni razpis (pri čemer Pahor ni izključno vezan samo na razpisne prijave) se je pojavilo še ime ekonomista Igorja Mastena, ki mu Pahor definitivno ne bi bil nenaklonjen, toda Mastena bi v državnem zboru podprla zgolj opozicija (SDS, NSi in Jelinčičeva SNS), zraven pa le še Stranka Alenke Bratušek.

In nastala je naslednja situacija: Marko Bošnjak in Primož Dolenc uživata podobno ter skoraj izenačeno podporo strank nove vlade Marjana Šarca, vendar nihče nima že vnaprej zagotovljenih potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Zato je izbruhnilo brutalno zakulisno lobiranje, Pahor pa naj bi bil - vsaj po nekaterih informacijah - že vse od začetka nekoliko bolj naklonjen Bošnjaku.

MEŠETAR IZ HYPO BANKE

Je pa zanimivo, kako se pozablja preteklost. Marko Bošnjak, denimo, oktobra 2015 ni bil več primeren uslužbenec niti za razvpito Hypo banko. Do takrat je bil namreč član uprave Hypo banke, tako imenovani "risk manager", omenjeno banko pa je - po naših zanesljivih informacijah, ki jih Bošnjak sicer, razumljivo, zanika, vendar samo na splošno - moral zapustiti, potem ko sta Hypo prevzela ameriški finančni sklad Advent International in Evropska banka za obnovo in razvoj, in sicer zaradi spornih povezav z odvetnikom Mirom Senico. Menda naj bi Bošnjak vodstvu Hypo banke zamolčal nekatere informacije, povezane z Mirom Senico, in to na škodo banke, kjer je bil Bošnjak član uprave.

In spomnimo: odvetnika Mira Senico v povezavi s Hypo banko preiskuje tudi specializirano državno tožilstvo.

Po - torej - prisilnem odhodu iz Hypo banke se je Marko Bošnjak - po lastnih navedbah - posvetil svetovanju, vendar so nam viri že takrat povedali, da je bil "praktično brezposeln". In kako zanimivo: ko je januarja 2016 kandidiral za viceguvernerja Banke Slovenije, takrat je BS še vedno trdno vodil Boštjan Jazbec, je Marko Bošnjak na svojem osebnem profilu na poslovnem omrežju LinkedIn celo lažno javno navajal, da je trenutno ("current") član uprave Hypo banke, čeprav to takrat že tri mesece ni bil več ...

Poznavalci pravijo, da je Marko Bošnjak sestavni del zakulisnega omrežja Mira Senice, ki je med vlado Mira Cerarja začel to omrežje spet potihoma obnavljati in se hkrati, kot tudi že vemo, uspešno rešuje tudi iz svojih pravosodnih težav. Pri tem ni nepomembno, da je bil Cerar, nekdanji predsednik vlade, od včeraj pa minister za zunanje zadeve, dolgo časa pogodbeno zaposlen pri Senici. Marka Bošnjaka je za viceguvernerja Banke Slovenije sicer predlagal nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar, ki zdaj, kakšno naključje, svetuje tudi - Borutu Pahorju!

Po naših informacijah je Marko Bošnjak v teh dveh letih, odkar je viceguverner, na Banko Slovenije pripeljal "vsaj 10 svojih prijateljev", največ iz propadle Hypo banke, pridobil pa si je tudi sloves "mešetarja" z informacijami. Menda naj bi jih nosil tudi iz Banke Slovenije. Naši viri pravijo, da "kjer je bil zraven Marko Bošnjak, so novinarji že čez pol ure vse vedeli ...".

Vprašljiva pa naj bi bila tudi njegova delovna primernost za guvernerja Banke Slovenije. Menda Bošnjaka "muči angleščina", zato v angleškem jeziku "težko pove kaj argumentiranega", vse, kar javno govori, mora prebrati, njegov delovni domet pa naj bi bil omejen na revizorska in računovodska vprašanja, denarne politike pa menda ne razume.

Čeprav naj bi prav Marko Bošnjak prek časopisa Delo pred dnevi poskušal očrniti kolega Primoža Dolenca z internimi podatki o lobističnih kosilih, se je tudi Bošnjak dobival s poslanci. Na sedež Levice v državnem zboru je prišel brez kravate, z odpeto srajco, nič kaj bankirsko, da bi se prikupil "tovarišem iz Levice". Še pred kratkim je bil proti temu, da Računsko sodišče pregleduje Banko Slovenije, danes pa je kakor za. Svoja stališča očitno menjuje kot za stavo, po potrebi.

Ko je hodil na sestanke v Frankfurt, na sedež Evropske centralne banke, je pogosto zamujal, med sestankih pa "modro molčal", se izogibal razpravam, včasih pa celo predčasno prišel domov. Na Banki Slovenije je Bošnjak zaslovel tudi po tem, da je za svoje odhode v Frankfurt iskal nenavadne lete in jih ves čas prestavljal, kar je Banki Slovenije seveda povzročalo dodatne finančne stroške. To se je nehalo šele, ko (ga) je na te stvari opozoril nekdanji guverner Jazbec.

No, in zdaj je taisti Marko Bošnjak prvi favorit predsednika države Boruta Pahorja za novega guvernerja Banke Slovenije.

ŠAREC NAMIGNIL PAHORJU, NAJ RAZPIS RAJE PONOVI

Je pa hkrati tudi slišati, da naj bi novi predsednik vlade Marjan Šarec že dal vedeti Pahorju, naj razpis za guvernerja raje kar ponovi. Če se bo to res zgodilo, pa bo to za Pahorja - milo rečeno - hud udarec za njegov predsedniški ego ... No, Pahor in Šarec naj bi se na to temo dobila v ponedeljek.

Preberite tudi:

Po oceni Avstrijcev ni več primeren za Hypo, Pahor pa ga predlaga za viceguvernerja!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Hypo Banka Borut Pahor boštjan jazbec Marko Bošnjak Milan M Cvikl Benjamin Jošar Primož Dolenc banka slovenije državni zbor marjan šarec Mejra Festić Alja Brglez Advent International Evropska banka za obnovo in razvoj miro senica Tone Rop SID Banka france arhar časopisna hiša delo Specializirano državno tožilstvo Triglav Skladi linkedln miro cerar levica Stranka Alenke Bratušek sds nsi SNS Zmago Jelinčič Plemeniti LDS Socialni demokrati Evropska centralna banka Evropsko računsko sodišče Računsko sodišče igor masten

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kaj bo zdaj naredil Pahor? Bo za guvernerja res predlagal Bošnjaka, "mešetarja", ki ni bil več primeren niti za Hypo?!