objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 14. oktober 2018 ob 07:43

Nismo vsi Karba! Saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listi SD.
Njegova kandidatura za župana Ljutomera na listi vladne stranke je presenečenje samo za tiste, ki ne poznajo brutalnega, vendar tudi popolnoma predvidljivega zakulisja slovenske medijske in politične scene.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dejan Karba poskuša postali župan Ljutomera na listi Socialnih demokratov.

Minuli petek dopoldne je zainteresirano javnost "presenetila" novica, da bo novinar Dejan Karba kandidiral za župana Ljutomera na listi stranke SD (Socialnih demokratov). To novico je javnosti prek twitterja sporočil Jernej Štromajer, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter vidni politik SD.

KAKO JE ŠTROMAJER PRIŠEL V LJUTOMER?

ZASEBNO ALI SLUŽBENO?

Tvitu je bila priložena tudi fotografija Jerneja Štromajerja in vidno ponosnega Dejana Karbe ob rdečih insignijah stranke SD (spodaj) ...

Jernej Štromajer in Dejan Karba, Ljutomer, minuli petek dopoldne. (Vir: Twitter) Jernej Štromajer in Dejan Karba, Ljutomer, petek dopoldne. (Vir: Twitter)

... ker pa se je to zgodilo med dopoldanskim časom, šlo pa je - evidentno - za zasebno fešto politične stranke, bo omenjeno ministrstvo že jutri moralo uradno pojasniti, ali je mladi državni sekretar za odhod na strankarsko srečanje v Ljutomer porabil en dan svojega dopusta ali pa je bil na lažni službeni poti ter si je za to pot celo obračunal dnevnice in kilometrino ali pač celo uporabil službeni avto s šoferjem in modrimi lučkami?!

KDO JE DEJAN KARBA?

Dejan Karba je nekdanji novinar časopisne hiše Delo, po izobrazbi je teolog, trenutno pa piše za ljubljanski Dnevnik. Tam ima sklenjeno pogodbo z mesečnim pavšalom 2.000 evrov bruto, vendar sam jamra, da mu "Petan plačuje samo 1.200 evrov". Bojan Petan je predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik.

Na Delu so Karbo odpustili kar dvakrat (vir). Prvič leta 2013, vendar ga je rešila akcija novinarjev Dela ter nekaterih politikov in mnenjskih voditeljev, ki so demonstrirali pred stavbo Dela, čeprav je snežilo, bilo je namreč januarja, ter nosili napise "Vsi smo Karba". Lastnica Dela je bila takrat družba Pivovarna Laško. Potem je Delo kupil tajkun Stojan Petrič, prvi človek družbe Kolektor in član Kučanovega  Foruma 21, ter med številnimi drugimi novinarji in zaposlenimi na Delu odpustil tudi Karbo (še prej pa so ga iz Ljubljane poslali za dopisnika Dela iz Prlekije), ampak takrat ni nihče več protestiral, niti Zoran Potič, novinar Dela, ki se je bil pred nekaj meseci podobno kot prej Karba prisiljen preseliti na Dnevnik. Karba na Dnevniku kot novinar sicer "pokriva" Slovensko vojsko in stranko SDS.

Med tistimi, ko so 15. januarja 2013 protesrirali pred stavo Dela, v podporo Dejanu Karbi, so bili tudi Vlado Miheljak, kolumnist revije Mladina, Božo Flajšman, dolgoletni politik različnih strank na levici, in Nikola Damjanić, znan kot prvi človek agencije Ninamedia. Med tistimi, ki so 15. januarja 2013 protestirali pred stavo Dela v podporo Dejanu Karbi, so bili tudi Vlado Miheljak, kolumnist revije Mladina, Božo Flajšman, dolgoletni politik različnih strank na levici, in Nikola Damjanić, znan kot prvi človek agencije Ninamedia.

Spomnimo, na Delu je Karba zaslovel s precej tabloidnimi članki o domnevnem sinu kardinala Rodeta in denarju finske Patrie, ki naj bi končal v SDS. Obe temi sta se kasneje izkazali za netočni. Za novinarja Karbo je značilno tudi to, da je vedno delal samo za izrazito provladne medije, kot sta Delo in Dnevnik.

Pri pregledu finančnega stanja Dejana Karbe, zdaj, ko vstopa v politiko, pa se zdi, da je njegov poskus postati župan Ljutomera (lokalne volitve so 18. novembra) povezan tudi z njegovim materialnim stanjem.

In zakaj je možna tudi takšna hipoteza?

- Dejan Karba ima status samostojnega novinarja in letos je imel že 16 dni blokiran transakcijski račun (spodaj):

- Karba je zakoniti zastopnik Kulturnega in mladinskega društva Sv. Janeza Krstnika Ljutomer, društva, ki je prav tako v rdečih številkah (spodaj):

- Dejan Karba ima na svoji hiši v Ljutomeru (Radomerje) vpisano hipoteko 160.000 evrov za dobo 30 let (?! - gre za kredit Nove Ljubljanske banke), pri čemer je hiša - uradno po Gursu - vredna skoraj 3x manj: 68.918 evrov - spodaj):

Naj ob tem spomnimo, da je finski preiskovalec Kaj-Erik Björkqvist med enim od zaslišanj pred ljubljanskim sodiščem povedal (vir), da ga je Dejan Karba na Finskem tudi prosil za denar?! Ta del pričanja finskega kriminalista so novinarji slovenski javnosti sicer zamolčali. No, Karba danes pravi, da si je denar sposodil zato, ker je doma na nočni omarici pozabil denarnico, denar pa da je Fincu potem tudi vrnil.

Mimogrede, Karba je med časom, ko je imel blokiran osebni transakcijski račun, od 3. do 19. aprila, napisal tri članke. Da imajo "raziskovalni novinarji" blokirane osebne račune, je vsaj nenavadno. Njegov kontaktni naslov v poslovnih evidencah pa je še vedno "Delo.si", kar pa deluje vsaj malomarno, saj je Karba že več kot eno leto na - Dnevniku?!

Po naših zanesljivih informacijah iz ljutomerske SD se je Karba sicer kar sam ponudil, da bi za župana Ljutomera kandidiral na njihovi listi. Se bo pa Karba na prihajajočih volitvah za župansko funkcijo spopadel z Olgo Karba, lokalno soimenjakinjo, ki je "mati županja" že dva mandata. Ima tudi svojo listo Naprej z Olgo in večino v občinskem svetu.

Razkritje:

Novinarsko izkušnjo z Dejanom Karbo posebne vrste ima tudi avtor teh vrstic:

Aprila 2010, tri mesece po izbruhu zloglasne afere Baričevič, mi je Karba sporočil, da ima temo, povezano z odvetnikom Mirom Senico in nekimi njegovimi posli v Liechtensteinu. Dejal mi je, da ni ziher, da bo zgodbo lahko objavil na Delu, zato bi jo dal meni, mora pa prej še nekaj preveriti osebno pri Senici. Ker se kasneje ni več oglasil, članka na to temo v Delu pa tudi ni bilo, sem ga, to se dobro spomnim, poklical - iz Hoč - tik pred prvomajskimi prazniki. No, odgovoril mi je, da je temo preveril in da ni nič na tem, zato mi teme ni dal, je pa pri tem, vsaj po telefonu, deloval silno neprepričljivo. Ko sem ga prosil, naj mi gradivo vseeno pošlje, da sam pogledam, kako in kaj, je nekaj motovilil, nato pa obljubil, da ga bo še isti dan, zadnji dan pred prazniki, dal v Ljubljani na pošto.

Tega gradiva nikoli nisem dobil, je pa malo kasneje, avgusta, v Sobotni prilogi Dela izšel veliki intervju z Mirom Senico. Tak, klasično piarovski, "plačan", kot pravimo v novinarskem žargonu. Pod intervjujem pa je bil podpisan - Dejan Karba!

Zato jaz pravim, nismo vsi Karba, saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listah SD. In zato je njegova kandidatura za župana Ljutomera na listi vladne stranke presenečenje samo za tiste, ki ne poznajo brutalnega, vendar tudi popolnoma predvidljivega zakulisja slovenske medijske in politične scene ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Socialni demokrati dejan karba jernej štromajer Časopis Delo Časopis Dnevnik Olga Karba stojan petrič pivovarna laško kolektor Bojan Petan Zoran Potić miro senica Afera Baričevič Milan Kučan Vlado Miheljak Božidar Flajšman Nikola Damjanić Ninamedia tednik mladina kardinal rode sds

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Arij Slovenski

2019-11-20 11:58:37


Komunisti, socialisti... isto sranje, drugo pakiranje. Komunisti so se 100 let sami naslavljali s komunisti, po padcu Berlinskega zidu pa so se hinavsko preimenovali v (social) demokrate. Ampak njihov osnovni cilj se ni spremenil. In kaj je osnovni cilj komunizma alias socializma? Iztrebiti belo raso in uničiti zahodno civilizacijo. Dokaz za to je 200 milijonov zverinsko poklanih žrtev komunizma po celem svetu, od tega najmanj 150.000 Slovencev, katerih kosti ležijo v več kot 700 masovnih moriščih, kraških jamah, rudniških jaških in tankovskih jarkih. To niso nobene projekcije, ampak gola dejstva - rezultat komunističnega genocida. Socialistično-komunistične nebuloze in utopične ekonomsko-družbene teorije, blebetanje o delavskih pravicah, družbeni lastnini, produkcijskih sredstvih, itd. so zgolj prazne parole in flance, s katerimi v svoj tabor zvabijo topoumne naivne idiote, kot je n.pr. Rado K. Ostale lenuhe, parazite, oportuniste in kriminalce pa privabijo s tem, da jim obljubijo delitev plena (premoženja in privatne lastnine), ki ga komunisti pokradejo svojim državljanom. Treba je torej pogledati, kaj komunisti aka socialisti dejansko delajo, ne pa kaj govoričijo. In tisto, kar dejansko delajo že vse od svojega krvavega prihoda na oblast, je masovni genocid nad narodom in plenjenje privatnega premoženja. Vse ostalo je blablabla in megla za retardirane opranoglave bebce ala Rado K, ki jim je od dejstev pomembnejša semantika.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nismo vsi Karba! Saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listi SD.