objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 14. oktober 2018 ob 07:43

Nismo vsi Karba! Saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listi SD.
Njegova kandidatura za župana Ljutomera na listi vladne stranke je presenečenje samo za tiste, ki ne poznajo brutalnega, vendar tudi popolnoma predvidljivega zakulisja slovenske medijske in politične scene.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dejan Karba poskuša postali župan Ljutomera na listi Socialnih demokratov.

Minuli petek dopoldne je zainteresirano javnost "presenetila" novica, da bo novinar Dejan Karba kandidiral za župana Ljutomera na listi stranke SD (Socialnih demokratov). To novico je javnosti prek twitterja sporočil Jernej Štromajer, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter vidni politik SD.

KAKO JE ŠTROMAJER PRIŠEL V LJUTOMER?

ZASEBNO ALI SLUŽBENO?

Tvitu je bila priložena tudi fotografija Jerneja Štromajerja in vidno ponosnega Dejana Karbe ob rdečih insignijah stranke SD (spodaj) ...

Jernej Štromajer in Dejan Karba, Ljutomer, minuli petek dopoldne. (Vir: Twitter) Jernej Štromajer in Dejan Karba, Ljutomer, petek dopoldne. (Vir: Twitter)

... ker pa se je to zgodilo med dopoldanskim časom, šlo pa je - evidentno - za zasebno fešto politične stranke, bo omenjeno ministrstvo že jutri moralo uradno pojasniti, ali je mladi državni sekretar za odhod na strankarsko srečanje v Ljutomer porabil en dan svojega dopusta ali pa je bil na lažni službeni poti ter si je za to pot celo obračunal dnevnice in kilometrino ali pač celo uporabil službeni avto s šoferjem in modrimi lučkami?!

KDO JE DEJAN KARBA?

Dejan Karba je nekdanji novinar časopisne hiše Delo, po izobrazbi je teolog, trenutno pa piše za ljubljanski Dnevnik. Tam ima sklenjeno pogodbo z mesečnim pavšalom 2.000 evrov bruto, vendar sam jamra, da mu "Petan plačuje samo 1.200 evrov". Bojan Petan je predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik.

Na Delu so Karbo odpustili kar dvakrat (vir). Prvič leta 2013, vendar ga je rešila akcija novinarjev Dela ter nekaterih politikov in mnenjskih voditeljev, ki so demonstrirali pred stavbo Dela, čeprav je snežilo, bilo je namreč januarja, ter nosili napise "Vsi smo Karba". Lastnica Dela je bila takrat družba Pivovarna Laško. Potem je Delo kupil tajkun Stojan Petrič, prvi človek družbe Kolektor in član Kučanovega  Foruma 21, ter med številnimi drugimi novinarji in zaposlenimi na Delu odpustil tudi Karbo (še prej pa so ga iz Ljubljane poslali za dopisnika Dela iz Prlekije), ampak takrat ni nihče več protestiral, niti Zoran Potič, novinar Dela, ki se je bil pred nekaj meseci podobno kot prej Karba prisiljen preseliti na Dnevnik. Karba na Dnevniku kot novinar sicer "pokriva" Slovensko vojsko in stranko SDS.

Med tistimi, ko so 15. januarja 2013 protesrirali pred stavo Dela, v podporo Dejanu Karbi, so bili tudi Vlado Miheljak, kolumnist revije Mladina, Božo Flajšman, dolgoletni politik različnih strank na levici, in Nikola Damjanić, znan kot prvi človek agencije Ninamedia. Med tistimi, ki so 15. januarja 2013 protestirali pred stavo Dela v podporo Dejanu Karbi, so bili tudi Vlado Miheljak, kolumnist revije Mladina, Božo Flajšman, dolgoletni politik različnih strank na levici, in Nikola Damjanić, znan kot prvi človek agencije Ninamedia.

Spomnimo, na Delu je Karba zaslovel s precej tabloidnimi članki o domnevnem sinu kardinala Rodeta in denarju finske Patrie, ki naj bi končal v SDS. Obe temi sta se kasneje izkazali za netočni. Za novinarja Karbo je značilno tudi to, da je vedno delal samo za izrazito provladne medije, kot sta Delo in Dnevnik.

Pri pregledu finančnega stanja Dejana Karbe, zdaj, ko vstopa v politiko, pa se zdi, da je njegov poskus postati župan Ljutomera (lokalne volitve so 18. novembra) povezan tudi z njegovim materialnim stanjem.

In zakaj je možna tudi takšna hipoteza?

- Dejan Karba ima status samostojnega novinarja in letos je imel že 16 dni blokiran transakcijski račun (spodaj):

- Karba je zakoniti zastopnik Kulturnega in mladinskega društva Sv. Janeza Krstnika Ljutomer, društva, ki je prav tako v rdečih številkah (spodaj):

- Dejan Karba ima na svoji hiši v Ljutomeru (Radomerje) vpisano hipoteko 160.000 evrov za dobo 30 let (?! - gre za kredit Nove Ljubljanske banke), pri čemer je hiša - uradno po Gursu - vredna skoraj 3x manj: 68.918 evrov - spodaj):

Naj ob tem spomnimo, da je finski preiskovalec Kaj-Erik Björkqvist med enim od zaslišanj pred ljubljanskim sodiščem povedal (vir), da ga je Dejan Karba na Finskem tudi prosil za denar?! Ta del pričanja finskega kriminalista so novinarji slovenski javnosti sicer zamolčali. No, Karba danes pravi, da si je denar sposodil zato, ker je doma na nočni omarici pozabil denarnico, denar pa da je Fincu potem tudi vrnil.

Mimogrede, Karba je med časom, ko je imel blokiran osebni transakcijski račun, od 3. do 19. aprila, napisal tri članke. Da imajo "raziskovalni novinarji" blokirane osebne račune, je vsaj nenavadno. Njegov kontaktni naslov v poslovnih evidencah pa je še vedno "Delo.si", kar pa deluje vsaj malomarno, saj je Karba že več kot eno leto na - Dnevniku?!

Po naših zanesljivih informacijah iz ljutomerske SD se je Karba sicer kar sam ponudil, da bi za župana Ljutomera kandidiral na njihovi listi. Se bo pa Karba na prihajajočih volitvah za župansko funkcijo spopadel z Olgo Karba, lokalno soimenjakinjo, ki je "mati županja" že dva mandata. Ima tudi svojo listo Naprej z Olgo in večino v občinskem svetu.

Razkritje:

Novinarsko izkušnjo z Dejanom Karbo posebne vrste ima tudi avtor teh vrstic:

Aprila 2010, tri mesece po izbruhu zloglasne afere Baričevič, mi je Karba sporočil, da ima temo, povezano z odvetnikom Mirom Senico in nekimi njegovimi posli v Liechtensteinu. Dejal mi je, da ni ziher, da bo zgodbo lahko objavil na Delu, zato bi jo dal meni, mora pa prej še nekaj preveriti osebno pri Senici. Ker se kasneje ni več oglasil, članka na to temo v Delu pa tudi ni bilo, sem ga, to se dobro spomnim, poklical - iz Hoč - tik pred prvomajskimi prazniki. No, odgovoril mi je, da je temo preveril in da ni nič na tem, zato mi teme ni dal, je pa pri tem, vsaj po telefonu, deloval silno neprepričljivo. Ko sem ga prosil, naj mi gradivo vseeno pošlje, da sam pogledam, kako in kaj, je nekaj motovilil, nato pa obljubil, da ga bo še isti dan, zadnji dan pred prazniki, dal v Ljubljani na pošto.

Tega gradiva nikoli nisem dobil, je pa malo kasneje, avgusta, v Sobotni prilogi Dela izšel veliki intervju z Mirom Senico. Tak, klasično piarovski, "plačan", kot pravimo v novinarskem žargonu. Pod intervjujem pa je bil podpisan - Dejan Karba!

Zato jaz pravim, nismo vsi Karba, saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listah SD. In zato je njegova kandidatura za župana Ljutomera na listi vladne stranke presenečenje samo za tiste, ki ne poznajo brutalnega, vendar tudi popolnoma predvidljivega zakulisja slovenske medijske in politične scene ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Socialni demokrati dejan karba jernej štromajer Časopis Delo Časopis Dnevnik Olga Karba stojan petrič pivovarna laško kolektor Bojan Petan Zoran Potić miro senica Afera Baričevič Milan Kučan Vlado Miheljak Božidar Flajšman Nikola Damjanić Ninamedia tednik mladina kardinal rode sds

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2018-11-13 08:20:59


Ukradli so volitve, zdaj pa tak cirkus okrog nekoga, ki je v bistvu nepomemben. Bandelli se verjetno še sploh ni streznil od martinovanja, tako, da ga, če uporabim njegovo in izrazoslovje nacionalnega medija RTV ,,boli kurac,, Nekdo pa je tega alkoholika nekoč potrdil za ministra, ko so, recimo, obračunali s tistim revežem Kodeljo. Končno, če ti Murgle sestavljajo vlado, bi minister lahko bil tudi kateri od maloumnih sinov ljubljanskega šerifa ali kateri od vaških posebnežev, ki jih sovaščan Šarec rad vzame s sabo na vožnjo z vladnim vozilom. ..Meni se Maša Kociper , ta ki večji krogec še vedno spravlja v malega , ne zdi nič manj zažagana od Bandellija. Nasploh tudi predsednica stranke sodi v ta jagodni izbor... Ob idiotih iz tzv. Levice imamo tako tudi v stranki nesojene evropske komisarke modele, ki niti v sanjah ne bi smeli sedeti v parlamentu, ker so tja prišli s prevaro. Kdo, razen njih samih, družinskih članov in kakšnega prijatelja, ki so ga kupili s pivom jim je lahko dal glas? Hendikepiranih ljudi s posebnimi potrebami, dodati jim moram še prav posebna pacienta, Moderndorferja in Erjavca, recimo v stranki SLS, ki je ni v parlamentu, ne bi našli.. A to stranko, simbol slovenstva je bilo treba žrtvovati za te, oprostite izrazu, odfukance, preko katerih komunistični zločinci in kriminalci razkrajajo državo, uničujejo družbo in spreminjajo družbeni red. Čeprav, zombi vas bo še vedno prepričeval, da imamo manjšinsko vlado.
tacit .

2018-11-12 13:01:39


V PODUK IN PREMISLEK: kolikor je bilo mogoče zbrati po objavah v medijih: podatki za 31 izvoljenih poslancev…. 6.960 Janez Janša (SDS) 6.122 Marjan Šarec (LMŠ) 4.367 Branko Grims (SDS) 3.337 Elena Zavadlav Ušaj – ni prišla v parlament!!! 3.332 Nataša Sukič (Levica) 3.115 Aleš Hojs (SDS) – ni prišel v parlament!!! 3.022 Leon Merjasec (LMŠ) – ni prišel v parlament!!! 2.771 Dejan Židan (SD) 2.570 Alenka Gotar (SDS) – ni prišla v parlament!!! 2.456 Matej Tonin (NSi) 2.319 Luka Mesec (Levica) 1.618 Miro Cerar (SMC) 1.555 Milan Brglez (SMC) 1.005 Zmago Jelinčič (SNS) 21 poslancev je prejelo manj kot 1000 glasov. Omenjeni gospod je med njimi. 999 Marko Bandelli (SAB) 986 Mateja Udovič (SMC) 985 Predrag Baković (SD) 875 Dušan Šiško (SNS) 824 Primož Siter (Levica) 811 Franc Jurša (DeSUS) 802 Mojca Žnidarič (SMC) 794 Soniboj Knežak (SD) 771 Boštjan Koražija (Levica) 752 Jurij Lep (DeSUS) 738 Peter Jožef Česnik (SAB) 736 Blaž Pavlin (Nsi) 732 Jani Ivanuša (SNS) 723 Bojana Muršič (SD) 718 Gregor Perič (SMC) 715 Vojko Starović (SAB) 666 Jožef Ribič (SAB) 628 Robert Polnar (DeSUS) 521 Lidija Ivanuša (SNS) 501 Branko Simonovič (DeSUS) 369 Ivan Hršak (DeSUS) še število glasov po strankah: 222.042 Slovenska demokratska stranka – SDS 112.250 Lista Marjana Šarca – LMŠ 88.524 Socialni demokrati – SD 86.868 Stranka modernega centra – SMC 83.108 Levica 63.108 Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi) 45.492 Stranka Alenke Bratušek (SAB) 43.889 Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) 37.182 Slovenska demokratska stranka – SNS + Narodni skupnosti

Prijatelji

Mira žugeljSašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nismo vsi Karba! Saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listi SD.