objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 21. november 2018 ob 06:59

Dosti je heca, poglejte Bloomberg. Ne pa brati Dela ali Večera. Predsednik Pahor, vas pa prosimo, ne nas sramotiti!
Igor Masten bližje podpori v državnem zboru kot pa JP Damijan - prvi ima 41 poslanskih glasov, drugi pa samo 38 ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Bloomberg poroča, da je Jože P. Damijan nenavaden kandidat brez področnih dosežkov, da je težava Slovenije, da za funkcijo guvernerja nima vstopnih kriterijev in lahko kandidira vsak, da pa bo tudi v primeru izvolitve JPD škodo delal le doma, saj bo v ECB nemočen.

Po debaklu Primoža Dolenca v državnem zboru je predsednik republike Borut Pahor začel (nova) pogajanja s političnimi strankami za imenovanje novega guvernerja Banke Slovenije. Favorita sta, kot vemo, dva, oba medijsko znana ekonomista - Igor Masten in Jože P. Damijan, Boštjan Vasle, nekdanji direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (na čelu Umarja mu Cerarjeva vlada mandata ni podaljšala, dejansko pa so ga zamenjali), pa velja za veliko rezervo.

Večinski mediji - kot vedno - odkrito politično navijajo. Tokrat za Damijana, ki je nenadoma postal favorit dela tranzicijske levice, Mastenu pa očitajo, da je samo nadaljevanje prejšnjega guvernerja Boštjana Jazbeca.

Pri tem mediji celo odkrito lažejo. Poglejmo na primer Delo in Večer.

DELO: Novinarka Dela Suzana Kos je pred kratkim poročala, da naj bi Masten svetoval tudi Ivici Todoriću, zdaj že - tudi priprtemu - nekdanjemu prvemu človeku Agrokorja. Toda Kosova je v izrazito navijaškem članku (za Damijana, kakopak) kakor čudežno pozabila zapisati ključno dejstvo pri tem svetovanju, da je šlo za družbo Grant Thornton Advisory poslovno svetovanje, d. o. o. ( vir: Gvin - spodaj) ...

... katere solastnik ni bil samo Masten, ampak tudi Damijan, še več, danes sta v tej družbi poleg tujega podjetja le še Damijan in njegova žena Sandra, ne pa tudi Masten, ki je Suzani Kos tudi sam povedal, da se je za posle s Todorićem pogovarjal - Damijan. Da Kosova ne bi vedela za njihovo skupno partnerstvo v tem svetovalnem podjetju, če že piše te teme, pa je skoraj neverjetno ...

VEČER: Novinar Aleš Kocjan je včeraj objavil članek z lažnim naslovom "Bratuškova v napoto pri imenovanju guvernerja"?! To je čisti fake news, saj je Bratuškova, ki podpira Mastena, ne pa Damijana, kvečjemu v napoto pri imenovanju Damijana za guvernerja?!

Novinar Kocjan se potem direktno zlaže še v članku, v katerem fakenewsovsko navaja, da je Damijan "bližje" podpori v državnem zboru, češ, podpirajo ga tri vladne stranke - LMŠ, SD in DeSUS plus Levica, Mastena pa desna opozicija in Stranka Alenke Bratušek. Toda glej ga, zlomka, desna opozicija, SDS, NSi, SNS in SAB imajo skupaj 41 poslancev, LMŠ, SD, DeSUS in Levica pa samo 38, kar pomeni, da JP Damijan ni bližje podpori v državnem zboru - to preprosto ni res, ampak celo dlje, vsekakor pa dlje od Mastena! Igor Masten je torej tisti, ki je danes bližje podpori v državnem zboru.

Potrebnih pa je najmanj 46 glasov. Jeziček na tehtnici bo torej SMC oziroma del poslancev Socialnih demokratov, ti pa naj bi podprli tistega, ki ga bo predlagal Pahor. Si pa Pahor res ne more več privoščiti vnovičnega debakla, da njegov izbranec (spet) ne bo izvoljen.

BLOOMBERG: ČE BO JPD IZVOLJEN ...

BO DELAL ŠKODO LE DOMA, SAJ BO V ECB NEMOČEN

Toda ne berite Dela in Večera, ki vam za 2 evra na izvod prodajata lažne novice, raje poglejte, kaj pravi svetovno znani poslovni medij - Bloomberg (vir - lahko pa tudi v krajšem poantiranem prevodu Tomaža Štiha, nekdanjega programskega direktorja Državljanske liste, kot Libertarca na twitterju - iz Londona):

"Bloomberg poroča, da je Jože P. Damijan nenavaden kandidat, brez področnih dosežkov, da je težava Slovenije, da za funkcijo guvernerja nima vstopnih kriterijev in lahko kandidira vsak, da pa bo tudi v primeru izvolitve JPD škodo delal le doma, saj bo v ECB nemočen."

Ni sicer vseeno, če Delo ali Večer na lokalnih volitvah do zadnje kaplje novinarske krvi forsirata politično izbrane lokalne šerife, Jankovića, Arsenoviča in podobne obraze ter njihove zgodbe (posledice teh zgodb so sicer lahko onkraj razuma in celo ostudne), toda veliko večjo škodo nam, državi, lahko povzroča bizarni guverner brez "vstopnih kriterijev". Zato dosti je heca, ne berite Dela ali Večera, raje poglejte na Bloomberg.

Spoštovani predsednik Borut Pahor, vas pa prosimo, ne sramotite nas!

Preberite tudi:

Bitka za guvernerja! Tesno bo, zelo tesno, toda na koncu bo Pahor predlagal Igorja Mastena.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Primož Dolenc Borut Pahor igor masten jože damijan časopis Večer Časopis Delo suzana kos Aleš Kocjan Alenka Bratušek Ivica Todorić agrokor Grant Thornton Advisory Tomaž Štih Bloomberg Sandra Damijan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Dosti je heca, poglejte Bloomberg. Ne pa brati Dela ali Večera. Predsednik Pahor, vas pa prosimo, ne nas sramotiti!