objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 23. november 2018 ob 07:14

JP Damijan grozil direktorju Unicredita, da bo obračunal z njim, če mu ne konvertira kredita iz švicarskih frankov v evre?!
... To je zgodba, ki jo pozna cel slovenski bančni svet. Sicer pa je tako: Socialni demokrati že umikajo podporo Damijanu za guvernerja Banke Slovenije, in kot kaže, se umika tudi sam.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nove podrobnosti. Se Damijan iz kandidature za guvernerja že umika tudi sam ...?

Okoli Jožeta P. Damijana, enega od spornih kandidatov-favoritov za novega guvernerja Banke Slovenije, ki ga trenutno podpirajo še Lista Marjana Šarca, DeSUS in predvsem Levica, Socialni demokrati pa se iz podpore vsaj po naših informacijah že umikajo, na dan prihajajo nove in nove umazane podrobnosti.

KREDIT ALI KAKO BI DAMIJAN PADEL NA FIT&PROPER

Famozni kredit, ki ga je Damijan najel v švicarskih frankih, kaže ne samo na njegovo poslovno in finančno hazarderstvo, povsem neprimerno za resno guvernersko funkcijo, sproža tudi številne druge pomisleke. Damijanov dolg in hipoteka se namreč nekako ne izideta. Po uradnih podatkih Gursa je Damijanova nepremičnina vredna 170 tisoč evrov, dolg, ki ga je - junija 2007 - najel pri banki Unicredit, znaša 587 tisoč švicarskih frankov, kar je nesmiselno, saj 587 tisoč švicarskih frankov pač ni mogoče ustrezno zavarovati s hipoteko 170 tisoč evrov, torej z nepremičnino, ki ima manj kot tretjino vrednosti kredita?! (faksimile spodaj)


				Vir: Zemljiška knjiga			Vir: Zemljiška knjiga

Postavlja se torej logično vprašanje, ali ima Damijan za omenjeni kredit še kakšno drugo zavarovanje? Kandidat-favorit za guvernerja Banke Slovenije na zunaj sicer deluje, kot da ne. No, to je pomembno zato, ker potem iz tega sledi, da je kandidat za guvernerja Banke Slovenije pri tej banki - Unicredit imel določeno korist. Tak človek pa - zato - ne more biti nepristranski, ker je njegova povezava z eno od zasebnih bank neobičajna in njemu v korist. Morebitna nepristranskost pa bi Damijanu pri preverjanju njegove kandidature na Evropski centralni banki (ECB) zanesljivo odnesla tako imenovani fit&proper. Povedano drugače, Damijan bi sredi Frankfurta, kjer je sedež ECB, letel in padel, kot je pred leti Alenka Bratušek, kandidatka za evropsko komisarko, letela in padla v Bruslju.

Toda zgodba z bančnim kreditom JP Damijana ima še eno bolj umazano plat, ki jo pozna cel slovenski bančni svet.

Potem ko je Damijan vzel kredit v švicarskih frankih, se je pač zgodilo, kar se je zgodilo. Toda sedanji kandidat za guvernerja - kot pravijo številni viri - je šel na Unicredit in začel groziti Stefanu Vavtiju, danes predsedniku uprave banke Unicredit, da bo z njim "obračunal", če mu ne konvertirajo kredita iz švicarskih frankov v evre.

Tak človek pa seveda absolutno ne more biti guverner Banke Slovenije!

... OBRAČUNAVA-NABIJA PA NA SVOJEM BLOGU

In kako bi Damijan "obračunal" z Vavtijem? Verjetno tako, kot je novembra 2012 kakor obračunal s Petrolom (vir), recimo, "nabil" bi ga na svojem blogu?!

Pri Petrolu je šlo za to, da je JP Damijan kot pravna oseba naročil kurilno olje za ogrevanje hiše, v kateri živi in kjer ima tudi poslovni prostor - kot s. p. Ker je olje naročil kot pravna oseba, na Petrolu seveda ni dobil popusta za fizične osebe, kar ga je tako razjezilo, da je Petrol obtožil poslovne goljufije.

Toda v resnici se je JP Damijan sam razkril kot - goljuf. Kot poslovni davčni goljuf! Namreč, ker ima v hiši, kjer prebiva, poslovni prostor, je to izkoristil in stroške ogrevanja prenesel na podjetje (s. p.). To je za podjetje smiselno, saj poveča stroške, zmanjša dobiček in posledično plača manjši davek na dobiček. Kaj je torej storil JPD? Klasično davčno utajo, to pa celo javno priznal.

Iz odgovora Petrola je lepo razvidno, da je JPD dejansko hotel vse stroške ogrevanja prenesti na poslovno osebo (vir) in tako poskusil goljufati državo.

Sicer pa je poslovanje njegovega s. p. za podjetniško in drugo poslovno svetovanje ter njegovih drugih podjetij še posebej zanimivo. Prvič, Damijan se pri tem zasebnem poslovanju pojavlja z uradno elektronsko pošto Ekonomske fakultete v Ljubljani, in drugič, bilanca s. p. je tako rekoč sramotna za profesorja te fakultete. Po navedbah poslovnega spletnega portala Gvin ekonomist Damijan posluje "slabo, za naprej ima predvideno še slabše poslovanje, ima likvidnostne težave, obenem pa še slabo donosnost". Kapital je negativen, vsaj od leta 2013 naprej, kandidat za guvernerja Banke Slovenije "tolče" minus, hkrati pa je 134-odstotno zadolžen.

							Tudi Damijanovo podjetje L.I.F.E. (inštitut, d. o. o.), ki ima poslovno sramotno boniteto E3, je konec lanskega leta končalo v rdečih številkah.

In tak profesor in poslovnež bi bil zdaj rad novi guverner Banke Slovenije?!

Ima pa JPD tudi en zavod pod imenom Si za razvoj?, ki za vsak slučaj še miruje:

Vse firme Jožeta P. Damijana, kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije, pa si lahko ogledate tukaj (vir: Gvin):

UMIK SD, UMIKA DAMIJANA?!

No, po naših najnovejših informacijah, od včeraj, Socialni demokrati že umikajo podporo Damijanu za guvernerja Banke Slovenije, sodeč po njegovem zadnjem blogu (vir) pa se Damijan že umika tudi sam ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
jože p damijan Unicredit Petrol Časopis Finance Štefan Vavti gurs banka slovenije

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

JP Damijan grozil direktorju Unicredita, da bo obračunal z njim, če mu ne konvertira kredita iz švicarskih frankov v evre?!