objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 28. november 2018 ob 11:29

Kdo si bo razkosal Izolo, če župan postane Danilo Markočič? Tajkun Krumpak, Pečanova, Jamnik, Zemljarič in drugi!
Omrežja gradbincev ter nepremičninskih špekulantov in nekaterih ljubljanskih vplivnežev naj bi se zbrala okoli Markočiča, saj so očitno ocenili, da je bolj vodljiv in jim bo prej postregel z ugodnimi prostorskimi akti - kot pa Evgenij Komljanec ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Izola. Poznavalci pravijo, da bi kje drugje težko našli toliko mamljivih zemljišč, še zlasti zato, ker lahko drugje po Sloveniji le sanjajo o takšnem pogledu na morje.

Po prvem krogu županskih volitev v Izoli sta slavila Evgenij Komljanec, direktor Zdravstvenega doma, lider Liste Evgenija Komljanca - Ponosni na Izolo, znan pa tudi kot bratranec Igorja Bavčarja, in Danilo Markočič, napol iz naftalina potegnjeni lokalni uradnik in politik na listi stranke DeSUS. V drugem krogu županskih volitev to nedeljo, 2. decembra, bo šlo prekleto na tesno, Komljanec je namreč dobil 1.155 glasov (18,4 odstotke), Markočič pa le nekaj manj - 1.132 glasov oziroma 17,61 odstotka tistih, ki so 18. novembra prišli na volitve.

Toda enako zanimiva so ozadja - kdo si bo razkosal Izolo, če zmaga Danilo Markočič?! Izolo so sicer doslej obvladovale skupine izbrancev, zbrane okoli nekdanje poslanske skupine Socialnih demokratov in bivše izolske županje Brede Pečan, potem kirurga Tomislava Klokočovnika, nekdanjega podžupana Darka Grada ... in ti zdaj - očitno - stavijo na Markočiča, ki je svojo politično kariero začel kot vodja kabineta Brede Pečan, ki je bila še tovarišica županja, Markočič pa je bil privrženec predhodnice SD - Združene liste Socialnih demokratov, enako kot Pečanova. No, slednja je zdaj v stranki DeSUS, z njo pa seveda tudi Markočič.

NEPOZIDANI PREDELI IN DRUŽINSKI VRTIČKI

Zlasti nervozni, ker po prvem krogu županskih volitev vodi Evgenij Komljanec, so lastniki velikih izolskih parcel, nekateri lokalni nepremičninski tajkuni in še težji botri iz Ljubljane. Gre namreč za to, kaj se bo zgodilo z velikimi nepozidanimi predeli Izole?! Recimo trikotnikom nad hotelom Delfin - Argo (ob dimniku), nekdanja ladjedelnica in bivši Delamaris ter Ruda - Merkur, v Livadah je še ogromno zemljišče v lasti Primorja v stečaju, kjer so nepremičninski apetiti še posebej veliki. Poznavalci pravijo, da bi kje drugje le težko našli toliko mamljivih zemljišč, še zlasti zato, ker lahko drugje po Sloveniji samo sanjajo o takšnem pogledu na morje.

Naši viri pravijo, da naj bi se omrežja gradbincev ter nepremičninskih špekulantov in vplivnežev zbrala okoli Danila Markočiča, saj naj bi ocenili, da je Markočič bolj vodljiv in odprt za dogovore iz ozadja in da jim bo prej postregel s takšnimi prostorskimi akti, ki so jim pisani na koži, kot pa - Evgenij Komljanec. Tako je na primer veliki podpornik Markočičeve volilne kampanje tudi izolski tajkun Iztok Krumpak, lastnik družbe Krumpak Group - Skupina Krumpak.

Krumpak že steguje lovke tudi proti prej omenjenemu zemljišču Primorja v stečaju, kjer je po veljavnem prostorskem aktu predviden vodni park (Aqua park). Le-tega je že pred leti v navezi z Dušanom Černigojem (Primorje) predvidela Breda Pečan, no, danes pa je ta projekt že povozil čas. Zdaj bi pa Krumpak in Gašpar Gašpar Mišič (vir) želela spremeniti prostorske akte tako, seveda predvsem v svojo korist, da bi tam nastalo 250 novih stanovanj, ki bi jih Krumpak in Mišič prodajala na trgu.

Precej podoben interesni boj se bije tik ob morju, na velikih zemljiščih Delamarisa in nekdanje ladjedelnice, kjer ljubljanski lobiji "old boyjsev" stavijo na večkrat preizkušeno navezo Brede Pečan, Janeza Zemljariča in razvpitega Boruta Jamnika, nečaka Brede Pečan, sicer pa direktorja Modre zavarovalnice in glavnega odločevalca iz ozadja, tudi ko gre za poteze Kapitalske družbe (KAD). Spomnimo, Modra zavarovalnica in Kapitalska družba sta junija letos - od Hotelov Bernardin - že kupili kompleks San Simon.

Potem pa je tukaj še območje nekdanje restavracije podjetja Stavbenik v stečaju, kasneje pa v lasti Eurest - Slorest, d. o. o., ki že dolga leta hira prav zaradi nenehnega osebnega nasprotovanja Brede Pečan. Pečanova ima tam tudi manjši zasebni interes - mir na družinskem vrtičku in tako onemogoča kakršnokoli resno investicijo na tem območju. Tam sta bivši župan Tomaž Klokočovnik in nekdanji podžupan Darko Grad pripravila prostorski akt po željah in naročilu omrežja tako imenovane "gorenjske naveze", zbrane okoli bivšega holdinga Sava, d. d. (to zemljišče sta Savi prodala Izolana Andrej in Vincenc Jereb ter pri tem tudi dobro zaslužila!), a se je poslovna zgodba sfižila.

Zato zdaj Pečanova, pravijo, stavi na "stare dolgove" Danila Markočiča, ki bi ji pomagal spremeniti prostorski akt - na tak način, da bi lahko še naprej v miru "uzurpirala" celotno območje zaradi omenjenega zasebnega interesa, pač zaradi miru na družinskem vrtičku, ki ga imajo Pečanovi v neposredni bližini ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
borut jamnik breda pečan janez zemljarič Danilo Markočič Evgenij Komljanec Igor Bavčar Ponosni na Izolo desus Socialni demokrati

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo si bo razkosal Izolo, če župan postane Danilo Markočič? Tajkun Krumpak, Pečanova, Jamnik, Zemljarič in drugi!