objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 7. december 2018 ob 06:59

Lista Arsenovič. Ustavno sodišče: zgodba z golažem in kavico še ni končana, ampak se šele začenja.
Prva seja mestnega sveta občine Maribor bo 20. decembra: če bo lista izločena, lahko upravno sodišče praznih enajst sedežev mestnega sveta sorazmerno dodeli ostalim listam ali pa odredi nove volitve - in to samo za teh enajst mest mestnega sveta!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Saša Arsenovič je prvi dan po objavi svoje kandidature zbral samo en podpis podpore za vložitev kandidatne Liste Arsenovič za Maribor. Ko so Arsenovičevo sporočilo o golažu in kavici posredovali tudi mediji, recimo časopis Večer, pa je zbral še tisoč podpisov. (foto: STA)

Na podlagi odločitev ustavnega sodišča v zadevi Liste Arsenovič za Maribor pod vodstvom novega mariborskega župana Saše Arsenoviča (SMC), ki smo jih po elektronski pošti prejeli včeraj popoldne, zgodba z "golažem in kavico" še ni končana, ampak se šele - začenja.

Nekatera nova dejstva in spomnimo:

- Saša Arsenovič je prvi dan po objavi svoje kandidature zbral samo en podpis podpore za vložitev kandidatne Liste Arsenovič za Maribor.

- Potem je prijateljem, znancem in sodelavcem poslal sporočilo, da v zameno za dokazilo o overjenem podpisu podpore nudi kosilo, namreč - golaž in kavo, ter kolo za prevoz od svojega hotela Maribor do upravne enote oziroma do občinske stavbe, in tako naslednji dan zbral 66 podpisov.

- Tretji dan, ko so Arsenovičevo sporočilo o golažu in kavici posredovali tudi mediji, med njimi mariborski časopis Večer, pa je Arsenovič zbral še tisoč podpisov.

- Učinek sporočila je torej več kot jasen: prvi dan en podpis, po sporočilu prijateljem, znancem in kolegom 66 podpisov, po sporočilu široki javnosti pa še tisoč podpisov.

- Kandidaturo za župana pa je Saša Arsenovič vložil prek Cerarjeve stranke SMC.

Ker demokratične države s poštenimi volitvami tovrstne kandidatne liste izločijo, se je avtor teh vrstic pritožil na upravno in ustavno sodišče. Upravno sodišče (gre za oddelek upravnega sodišča v Mariboru) je odločilo, da gre za "neznatno kršitev", kar je absurdno, saj če v drugih državah zaradi tovrstnih volilnih obljub takšne kandidatne liste izločijo, bi jo morali tudi v Sloveniji.

BREZ VSEBINSKE ODLOČITVE ...

Potem je pritožba romala na ustavno sodišče v Ljubljani. Tam pa je tričlanski upravni senat ustavnega sodišča, ki ga sestavljajo Jadranka Sovdat, Špelca Mežnar in Matej Accetto (vir), spremenil svojo dosedanjo prakso. Pritožbe vsebinsko niso hoteli obravnavati, ampak so me napotili na postopek pred mestnim svetom.

... IN ODLOČILNO LOČENO MNENJE JADRANKE SOVDAT

Je pa Sovdatova, odhajajoča predsednica ustavnega sodišča, v pritrdilnem ločenem mnenju (objavljamo ga v nadaljevanju) zapisala, da so po - njenem mnenju - določbe zakona, ki omogočajo pritožbe pred dnevom volitev, protiustavne. Zapisala je tudi, da nepravilnosti v času kandidiranja, takšna pa je tudi obljuba hrane in pijače pri zbiranju podpisov, lahko uveljavlja vsak volivec - s pritožbo pri občinskemu svetu.

Ustavno sodišče: Pritrdilno ločeno mnenje JadrankeSovdat.pdf

Kar pomeni, da se zgodba z golažem ... še ni končala, ampak se je komaj začela. Sedaj lahko namreč vsak od skoraj 100 tisoč mariborskih volivcev pred prvo sejo mestnega sveta občine Maribor, ki je napovedana za 20. december, pošlje pritožbo ter zahteva "nepotrditev" mandatov enajstih občinskih svetnikov liste Arsenovič za Maribor.

NOVE VOLITVE - SAMO ZA TEH 11 ARSENOVIČEVIH SVETNIKOV?!

Mestni svet bo (tako) moral na prvi seji najprej potrjevati nesporne mandate, torej preostalih 34 mandatov, potem pa bo obravnaval pritožbo in glasoval o spornih mandatih Liste Arsenovič za Maribor. Če bo mandate potrdil, se lahko volivci pritožijo na upravno sodišče, Jadranka Sovdat pa je zapisala, da bo v tem upravno sodišče moralo izvesti javno obravnavo. In če ugotovijo nepravilnosti, lahko upravno sodišče razveljavi izvolitev svetnikov Arsenovičeve liste, ki je pridobila podpise podpore z obljubo golaža in kave. Če bo lista izločena, pa lahko sodišče praznih enajst sedežev mestnega sveta sorazmerno dodeli ostalim listam ali pa odredi nove volitve - ampak pozor - samo za teh enajst "Arsenovičevih mest" mestnega sveta.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič SMC Ustavno sodišče Upravno sodišče Lista Arsenovič za Maribor Jadranka Sovdat Špelca Mežnar Matej Acceto Mestni svet občine Maribor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Lista Arsenovič. Ustavno sodišče: zgodba z golažem in kavico še ni končana, ampak se šele začenja.