objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. december 2018 ob 06:59

Kdo je kdo v bitki za šefa NPU? Odločil pa bo Marjan Šarec osebno, ne direktorica policije.
5 kandidatov, od odpuščenega tajnega agenta Sove do kriminalista-izterjevalca ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Darku Majheniču, aktualnemu direktorju NPU, mandat poteče konec tega leta. (foto: STA)

Predsednik vlade Marjan Šarec vsak jutro odpre zapečateno kuverto, ki jo dobi od Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova) in njeno vsebino z velikim zanimanjem tudi prebere. Njegova vlada pa je doslej, ko še ni minilo niti prvih sto dni in medtem ko vsem na očeh propada otroška kirurgija, zamenjala direktorja Sove, direktorja obveščevalno-varnostno agencije OVS (spomnimo, kako je obe te zamenjavi neizmerno hvalil novinar časopisa Dnevnik Dejan Karba, ki je potem nekaj dni kasneje - resda neuspešno - kandidiral za župana Ljutomera, čisto naključno na listi vladne stranke Socialnih demokratov?! - vir), načelnika Generalštaba Slovenske vojske, in to celo mimo predsednika republike in vrhovnega poveljnika Slovenske vojske Boruta Pahorja, generalnega direktorja policije ..., zdaj pa je na vrsti še postavitev novega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, in po mnenju poznavalcev gre pri tem za eno od ključnih kadrovskih odločitev te vlade. Na koncu bo, kot bomo videli, o tem, kdo bo naslednjih pet let vodil NPU, odločil samo Šarec, ne pa vršilka dolžnosti generalne direktorice policije Tatjana Bobnar. Vse te hitre zamenjave na vojaško-policijskem poligonu pa že znanemu Šarčevemu hobiju - navduševanju nad zloglasnimi svetovnimi diktatorji, pripenjajo novo dimenzijo.

Darku Majheniču, sedanjemu direktorju NPU, mandat poteče konec letošnjega leta. Na razpis pa se je vsaj po naših informacijah prijavilo naslednjih pet kandidatov: poleg Majheniča še Dušan Florjančič, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na generalni policijski upravi, Mitja Gregorc, višji kriminalistični inšpektor in preiskovalec NPU, Igor Lambergar, namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije, in Aleš Hohnjec, bivši analitik in nekdanji vodja operative pri Sovi.

In kako stojijo njihove delnice (najresnejša kandidata naj bi sicer bila Majhenič in Florjančič) in kaj pravi zakulisje:

MAJHENIČ

- Darko Majhenič ima kar resen problem: zameril se je politikom na levi, kjer ga sesuva Zoran Janković, in na desni, saj ga Janez Janša zaradi ovadbe v primeru Trenta in številnih preiskav zoper vidne člane SDS organsko ne prenaša.

FLORJANČIČ

- Dušan Florjančič velja za "konfliktnega", pogosto kritizira NPU, na sestankih razlaga, da konec tega leta odhaja v pokoj, saj že izpolnjuje pogoje za upokojitev. Medijem se na polno izogiba, zlasti po komunikacijskem fiasku po aferi razkritja pranja iranskega denarja v Novi Ljubljanski banki, imel pa naj tudi "težave s transparentnostjo", saj naj bi vsaj po navedbah naših virov kot vodja sektorja vsak mesec prejemal dodatke za pripravljenost za delo na domu, najvišje možno izplačilo nadur in še izplačila za povečan obseg dela. Pravijo, da če bi mediji v primerih Pivovarne Laško, Istrabenza in Čiste lopate zaprosili za izpise njegovih prihodkov v letih 2006 do 2009, bi menda lahko nastala ena od večjih afer znotraj policije ...

Pri tem je zanimivo, da ravno Florjančič, kot pravijo naši viri z ministrstva za notranje zadeve, velja za favorita predsednika vlade Marjana Šarca?!

GREGORC

- Mitja Gregorc je vsaj delu javnosti znan kot tisti kriminalist, ki je preiskoval Alenko Bratušek in njeno samoimenovanje za kandidatko za slovensko evropsko komisarko, v prostem času pa je prek svojega popoldanskega s.p. "igral" zasebnega detektiva in celo izterjevalca (vir).

Proti Gregorcu naj bi bila seveda Bratuškova in tudi SMC, forsirali pa naj bi ga posamezni lobisti s politične desnice. Sicer pa naj bi mu manjkale tudi razpisane vodstvene izkušnje.

HOHNJEC

- Aleša Hohnjeca so iz Sove odpustili zaradi nepooblaščenega brskanja po zaupnih dokumentih, skupaj z njim pa je bil odpuščen tudi njegov šef in kratkotrajni prvi Cerarjev direktor Sove in prijatelj iz hrvaškega nudističnega kampa blizu Vrsarja - Koversada Andrej Oček. No, bil bi res škandal, če bi novi direktor NPU postal nekdo, ki so ga kazensko odpustili iz Sove?! Sicer pa naj bi bil Hohnjec sporen tudi zato, ker naj bi novinarjem kasneje, skupaj z Očkom, pošiljal razvpite anonimke o dogajanju na Sovi (vir).

LAMBERGAR

- Najmanj možnosti za imenovanje pa naj bi imel "peti" kandidat - Ptujčan Igor Lambergar, ki trenutno dela kot povsem neopazen namestnik predsednika KPK Borisa Štefaneca in hkrati predava na Fakulteti za varnostne vede.

NA KONCU BO ODLOČIL ŠAREC, OB ŠEPETU POKLUKARJA IN ČRNČECA

Po naših informacijah iz vladne koalicije naj bi odločitev, kdo bo poslej vodil NPU, na koncu osebno sprejel premier Marjan Šarec, formalno pa seveda Tatjana Bobnar, ki medtem potrpežljivo čaka, da postane "prava" generalna direktorica policije. Zanimivo, da velik Šarčev interes za to, kdo bo vodil NPU, opažajo tudi drugi iz njegove vladne koalicije, na Šarčevo odločitev pa bosta zanesljivo vplivala, no, ali pa vsaj poskušala vplivati tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec.

Kakorkoli, Marjan Šarec bo z imenovanjem novega direktorja NPU v svoje roke prevzel vse vzvode odločanja v represivnih in varnostno-obveščevalnih strukturah!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec npu Darko Majhenič Dušan Florjančič Mitja Gregorc Aleš Hohnjec Andrej Oček Igor Lamberger sova OVS Tatjana Bobnar policija Slovenska vojska Borut Pahor miro cerar Alenka Bratušek Boštjan Poklukar damir crnčec SMC sds dejan karba Socialni demokrati

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo je kdo v bitki za šefa NPU? Odločil pa bo Marjan Šarec osebno, ne direktorica policije.