objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 16. december 2018 ob 08:02

Miro Cerar v ZDA - manj znana dejstva: Naj bi jih slišal tudi zaradi zavlačevanja prodaje Pop TV?!
Po dolgih sušnih osmih letih prvo uradno srečanje slovenskega zunanjega ministra v Washingtonu. In že velike ter očitne razlike med poročili uradnega srečanja ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Za evidentno neuravnoteženost slovenske zunanje politike je v dobršni meri kriv tudi Miro Cerar, saj je bil štiri leta predsednik vlade. (foto: STA)

Miro Cerar, slovenski minister za zunanje zadeve, se je ta petek v Združenih državah Amerike srečal z ameriškim državnim sekretarjem Mikeom Pompeom. Šlo je za prvo srečanje na takšni ravni med ZDA in Slovenijo - po dolgih sušnih osmih letih. Medtem ko se je Karl Erjavec, slovenski zunanji minister od leta 2012 do 2018, z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v tem istem obdobju srečal več kot 20-krat?!

Tako je Slovenska tiskovna agencija sporočila ob srečanju v Washingtonu: Cerar in Pompeo sta se pogovarjaal o slovensko-ameriških odnosih in regiji zahodnega Balkana. Tako je Slovenska tiskovna agencija sporočila ob srečanju v Washingtonu: Cerar in Pompeo sta se pogovarjala o slovensko-ameriških odnosih in regiji zahodnega Balkana.

Zato ob tem - domala - "zgodovinskem" obisku Mira Cerarja v Washingtonu poglejmo nekatera "manj znana dejstva":

- Za evidentno "neuravnoteženost" slovenske zunanje politike je v dobršni meri kriv tudi Miro Cerar sam, saj je bil Cerar do izvolitve Šarčeve vlade (pred 100 dnevi) štiri leta predsednik vlade. Zato je najmanj neokusno, da Miro Cerar o tako imenovani (ne)uravnoteženosti slovenske zunanje politike govori tako, kot da on ni pri tem nikoli ni imel nič zraven. In zdaj tožiti čez Erjavca, celo v tujini, je res skoraj degutantno.

- Amy Klobuchar, ameriški senatorka slovenskega rodu iz Minnesote, je senatorka že 12 let in sedi v senatu od leta 2006. Zato bi senatno "skupino prijateljev Slovenije in ZDA" lahko začela ustanavljati že prej, ne pa šele prejšnji teden, ko naj bi se o tem dogovorila z Mirom Cerarjem.

- Državni sekretar Mike Pompeo na svojem twitter profilu ni objavil obiska iz Slovenije, je pa na twitterju najavil obisk iz Švedske in Kanade, srečanje Mira Cerarja in Pompea je bilo tako najavljeno zgolj na uradnem twitter profilu State Departmenta. Je pa srečanje z Mirom Cerarjem na svojem twitterju objavil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, toda s to objavo se na twitter profilu Cerarjeve stranke SMC niso pohvalili?!

VELIKE RAZLIKE MED URADNIMI ZAPISKI SREČANJA!

- Slovensko uradno poročilo (uradni "zapiski") srečanja med Cerarjem in Mikeom Pompeom je objavljeno na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve (vir), ameriško uradno poročilo srečanja pa tukaj - vir: State Deparment. Toda razlike v obeh uradnih sporočilih so kar velike in tudi pomenljivo očitne. Saj so Američani v nasprotju s Slovenijo že na tretje mesto pogovornih tem tega srečanja postavili "foreign investments" ali tuje investicije, medtem ko slovensko zunanje ministrstvo tega sploh ni omenilo. No, Američani pa sploh ne omenjajo arbitraže s Hrvaško, ki jo slovensko uradno sporočilo srečanja med Cerarjem in Pompeom uvršča na sam vrh, kot glavno temo pogovora?!

Ameriških investicij je namreč v Sloveniji neverjetno malo, lahko jih preštejemo na prste ene roke, največja pa je nakup Nove Kreditne banke Maribor (ameriški sklad Apollo). Po neuradnih informacijah iz State Departmenta naj bi bil Pompeo, sicer nekdanji direktor Cie, "izjemno nezadovoljen" zaradi neverjetnega zavlačevanja slovenske vlade pri potrebnem soglasju za prevzem medijske hiše Pro Plus (Pop TV in Kanal A), ki jo kupuje ameriški sklad KKR. Pro Plus je sicer že vse od začetka v lasti ameriške družbe CME, posredni lastniki te slovenske medijske družbe pa imajo sedež na otoku Curacao (Nizozemski Antili), ki je na seznamu davčnih oaz (vir).

Ameriški finančni sklad Bain Capital pa naj bi bil v igri za nakup Istrabenzovih hotelov v Portorožu, ampak saj sami vidimo, kaj se zdaj tam dogaja (vir) ...

- Našega zunanjega ministra Mira Cerarja pa v Beli hiši ni sprejela prva dama ZDA Melania Trump, ki je bila ravno takrat na obisku v ameriških vojaških bazah in letalonosilki USS George HW Bush, imenovani po nedavno umrlem ameriškem predsedniku Georgeu Bushu starejšem (spodaj):


				Vir: Instagram			Vir: Instagram

- Miro Cerar je ob obisku v ZDA dal intervju za Washington Post, kjer je Američane posvaril pred "kitajsko nevarnostjo" v Evropi - vir, sredi Washingtona pa ga je intervjuval tudi Edvard Žitnik, dopisnik državne RTV Slovenija.

Edo Žitnik in Miro Cerar. Mimogrede, RTV Slovenija je pred dnevi imela objavljen javni razpis za Žitnikovo dopisniško delovno mesto v ZDA. Edo Žitnik in Miro Cerar. Mimogrede, RTV Slovenija je pred dnevi imela objavljen javni razpis za Žitnikovo dopisniško delovno mesto v ZDA.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Mike Pompeo karl erjavec Sergej Lavrov Ministrstvo za zunanje zadeve washington melania trump Edo Žitnik rtv slovenija Washington Post SMC Pro Plus Curacao CME KKR CIA

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Miro Cerar v ZDA - manj znana dejstva: Naj bi jih slišal tudi zaradi zavlačevanja prodaje Pop TV?!