objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 28. februar 2019 ob 07:26

Der Untergang. Propad! Da je Jure Leben všeč Marjanu Šarcu, pravzaprav veliko pove predvsem o - Marjanu Šarcu.
9 stvari, ki jih morate nujno vedeti od padcu ministra Jureta Lebna ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po najnovejših informacijah se policijska preiskava zdaj širi tudi na Jureta Lebna. In če gre za kaznivo dejanje zlorabe položaja, potem mu grozi celo zaporna kazen.

ODHOD MINISTRA LEBNA

IN JEZNI MARJAN ŠAREC

1 Predsednik vlade Marjan Šarec se je na včerajšnji tiskovni konferenci, kjer vprašanja novinarjev spet (?!) niso bila dovoljena (ponovila se je torej zgodba tiskovne konference ob odhodu ministra za kulturo Dejana Prešička), pokazal v svoji najslabši luči doslej (vir). Deloval je skrajno nezadovoljno, skoraj jezno, in videti je bilo, kako je nepreklicno spoznal, da je njegovih medenih tednov konec. Za to svojo včerajšnjo vlogo zagotovo ne bi dobil oskarja, malo boljšim poznavalcem politične scene ter lika in dela Marjan Šarca pa je tako ali tako jasno, da je šele to pravi Marjan Šarec.

LOBIJI?!

2 Ministra za okolje in prostor Jureta Lebna niso odstavili nobeni "lobiji". Odletel je predvsem zato, ker so v javnost prišla elektronska sporočila, ki jasno in nedvoumno dokazujejo, da sta pod njegovim neposrednim vodstvom ministrstvo za infrastrukturo in vladna direkcija za ceste mimo veljavnih pravil razdeljevala proračunski denar - na prirejenih razpisih vnaprej izbranim ponudnikom, ki so sodelovali tudi s stranko SMC. Tukaj ne gre za nobeno objektivno politično odgovornost, ampak za kazniva dejanja.

Zanesljivo tudi vem, da so bili nekateri lobiji celo zelo zainteresirani za to, da Leben to afero preživi in kot minister obstane. Leben je namreč določenim kapitalskim lobijem šel izredno na roko, kar potrjuje ali dokazuje ne samo primer Magne ter črne gradnje Magne Nukleus v Hočah, ki bi jo Leben, na podlagi veljavnega zakona o vodah in kot minister za okolje in prostor, lahko kadarkoli zaustavil, pa je ni, ne, raje je celo javno "stisnil zobe", ampak tudi Lebnovo sistematično kršenje zakonodaje s področja lobiranja (več o tem pa v prihodnjih dneh!).

LOBISTI IN DNO

3 Verjetno tudi ni naključje, da so Jureta Lebna v zadnjem hipu (včeraj dopoldne) poskušali obraniti preko zapisov v časopisu Večer, šlo pa je za - sicer neuspešno - politično in lobistično akcijo, kjer so vključili "nevladnike" in "znana imena", ki jih je Leben že prej bogato nagradil s proračunskim denarjem, in verjetno ni naključje, da so tekom včerajšnjega dne, še preden je Šarec tudi uradno sprejel Lebnov odstop, po socialnih omrežjih ministra Lebna reševali določeni piarovci in lobisti (primer Nine Tomažin Bolcar iz agencije ProPiar - vir), pa tudi takšni, ki sodijo na samo dno slovenske lobistične scene in - po javno dostopnih podatkih - živijo od milostnih svetovalnih pogodb z državnimi podjetji (primer mlajšega brata nekdanjega ministra za promet iz časa Pahorjeve vlade - Patrika Vlačiča).

JURE LEBEN KOT KATARINA KRESAL

4 O Juretu Lebnu in njegovemu načinu dela smo skoraj vse povedali ter opisali že minulo soboto v članku z naslovom Gotovi so!. Danes pa lahko dodamo le še to, da Jure Leben, ki mu po mnenju številnih opazovalcev manjka tako imenovana čustvena ali socialna inteligenca, pravzaprav funkcionira kot nekoč propadla političarka Katarina Kresal (LDS) - kot "afera na dveh nogah". Kolumnist in politični komentator Mitja Iršič ima še kako prav, ko na Twitterju cinično, kratko, vendar povsem realno, našteje vse Lebnove dosežke:

- zlagal se je o izobrazbi

- Pahorjevi vladi je preko sorodnika (tasta) prodajal BMW-je v skupni vredosti 1,7 milijona evrov

- vodil je protizakonito referendumsko kampanjo za 2. tir

- sam je nagruntal, no, zelo verjetno skupaj z Mirom Cerarjem, oziroma "šefom", kot se je večkrat izrazil sam Leben, mafijski posel makete kot obvoda za sifoniranje javnega denarja ...

In da je Jure Leben všeč Marjanu Šarcu (kot še navaja Mitja Iršič), pravzaprav veliko pove predvsem o Marjanu Šarcu. Mi pa lahko danes dodamo le še spomin na še eno propadlo zgodbo Jureta Lebna iz časov prve Janševe in potem Pahorjeve vlade, spet na račun davkoplačevalcev. Gre za famozno javni zavod Covevo iz Pivke, ki ga je - kot v.d. direktorja - vodil Jure Leben. Propadel projekt (več spodaj): 				Vir: Notranjsko-kraške novice, januar 2011			Vir: Notranjsko-kraške novice, januar 2011 

AMBICIJE

5 In Jure Leben je tudi neznansko ambiciozen. Ni več skrivnost: želel si je prevzeti vodenje stranke SMC, tudi na hitro, če bi Miru Cerarju na primer uspelo prepričati Marjana Šarca, da ga - Cerarja namreč - pošlje v Bruselj za novega slovenskega evropskega komisarja. Leben pa je imel tudi premierske ambicije. V zadnjem času je tudi bolj sodeloval z Marjanom Šarcem kot pa z Mirom Cerarjem, čeprav je veljal za Cerarjevega političnega otroka, in tudi zato mu je SMC po vnovičnem izbruhu afere Maketa razmeroma hitro obrnila hrbet.

ZAKULISJE SMC

6 Naj odstopi v dobro SMC, je Miro Cerar prepričeval Lebna že od prejšnjega petka. Predvsem zato, da se afera Maketa ne bi razširila še nanj, na Cerarja. Ker Leben ni želel odstopiti, je - po vsem sodeč - prišlo do tistega famoznega pisma Nataše Pelko, ki je Lebna usodno potunkala. In takrat, torek zvečer, je tudi Lebnu dokončno postalo jasno, da ne more več politično preživeti, zato je Šarcu ponudil odstop. Užaljeni Leben, zaradi pisma Nataše Pelko, Cerarju tega sploh ni povedal. Je pa Cerar potem v sredo, to je včeraj dopoldne, še pred Šarcem, pohitel z javnimi izjavami, ki so pravzaprav samo potrjevale omenjeno ozadje in Lebnovo dokončno slovo. Na nek način so Cerar in kompanija za zdaj še zaščitili Cerarja, agencijo Futura in Natašo Pelko ter "žrtvovali" Jureta Lebna, večji del te operacije pa naj bi iz ozadja moderiral nihče drug kot Stojan Pelko, bivši mož Nataše Pelko in novi vodja Cerarjevega kabineta na ministrstvu za zunanje zadeve. Kot pravimo: vse je povezano!

Na nek način so Miro Cerar in kompanija za zdaj še zaščitili Cerarja, agencijo Futura in Natašo Pelko ter Na nek način so Miro Cerar in kompanija za zdaj še zaščitili Cerarja, agencijo Futura in Natašo Pelko ter "žrtvovali" Jureta Lebna, večji del te operacije pa naj bi iz ozadja moderiral Stojan Pelko.

TOPOLKA SUMIJO, DA JE MEDIJEM PREDAL DOKUMENTACIJO, KI BREMENI JURETA LEBNA IN SMC

7 Šarčeva javna zahteva po odstopu visokega uradnika Damirja Topolka, direktorja Direkcije za ceste (ki smo jo sicer tudi napovedali že včeraj zjutraj), je (bila) sestavni del skritega dogovora med Šarcem, Lebnom in Cerarjem. Topolko mora v resnici oditi za to, ker ga sumijo, da je on tisti, ki naj bi v medije spravil elektronska sporočila ter drugo obremenilno dokumentacijo zoper Lebna in SMC. Toda Šarčeva zahteva po odhodu Damirja Topolka naj bi pomenila tudi prekoračitev pooblastil predsednika vlade. No, tako vsaj trdi nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar.

Po navodilu Marjana Šarca bi morala Damirja Topolka, če sam slučajno ne odstopi, odstaviti resorna ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

MEDIJI?! KLASIČNA SCENA, KLASIČNA PREDSTAVA.

8 In mediji?! Provladni spletni portal Siol.net povsem napačno navaja, da je šlo za "medijsko bombardiranje" Jureta Lebna, saj je bilo v resnici daleč od tega. Večina medijev je sicer formalistično poročala o poteku kriminalistične preiskave (12. februarja), potem pa so se, razen spletnega portala, ki ga pravkar berete, in televizije Pop TV, potuhnili v značilno udobno pasivno držo, nekateri, denimo časopis Dnevnik, pa z dogovorjenimi intervjuji ob ravno pravem času celo v aktivno branili padajočega ministra Lebna. Šlo je pravzaprav za klasično sceno in predstavo slovenskih medijev. Deja vu.

PA NI ŠE KONEC ...

9 Po najnovejših informacijah se policijska preiskova afere Maketa zdaj širi tudi na odhajajočega ministra Jureta Lebna. In če gre za kaznivo dejanje zlorabe položaja, potem mu grozi celo zaporna kazen.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
jure leben marjan šarec miro cerar SMC

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-17 08:09:24


Če bi na oblasti bila desnica, ko je bila, so omenjene televizijske hiše kar tekmovale, kdo bo naredil bolj udarni pogovorni spektakel na temo politične scene. Zdaj, ko smo spet zaplavali v režim enoumja, so kot nekoč, takšne oddaje precej moteče in zato nezaželene. Nikomur niti v starih komunističnih časih, ne bilo pretirano všeč, da bi nekdo brskal in razkrival zločine gozdnih razbojnikov, imenovanih partizani. Danes ni nič drugače, privilegiranci režima so nedotakljivi in nad vsemi zakoni, zakaj bi jim potem neki novinarji nastavljali zrcalo in postavljali neprijetna vprašanj. Nekoč dobri kadri tipa Uroša Slaka, danes veseli, da imajo službo, poročajo o novih pridobitvah v zivalskem vrtu in kulinaričnih izzivih. Servilni režimski novinarji kot je bil Slavko Bobovnik ,sta Igor Bergant, pa tisti slinasti Pucer, ustavijo vsakega, ki bi kritiziral oblast, oblastnikom pač vprašanja ljubeznivo servirajo vnaprej. Predsednik vlade je vajen tega, saj je že v srednji šoli, ko je popravljal negativne ocene, najprej dobil pravilne rezultate in šele nato naloge. Le tako mu je uspelo...V smislu ustvarjanja in lažnega vzbujanja blaginje ter pozitivizma v deželi ,televizijske hiše posiljujejo ljudi z neumnimi resničnostnimi šovi in številnimi ničvrednimi serijami tipa žlahtne štorije. Kot, da je v deželici, kjer ugaša upanje v prihodnost že med mladimi, vse lepo in prav, polno smeha in brezbrižnosti. Že Šarec kot igralec ni bil vreden pol pizde hladne vode. Mladi val slovenskih glumačev je več ali manj na njegovi ravni. So izjeme, a zelo redke. Klovni zato sledi, ki jih za sabo puščajo razbojniki, ne morejo zabrisati. Niso kot divje svinje. Te so bolj inteligentne.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Der Untergang. Propad! Da je Jure Leben všeč Marjanu Šarcu, pravzaprav veliko pove predvsem o - Marjanu Šarcu.