objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 4. marec 2019 ob 07:01

Slovenski mediji, se dogaja. Šolak kupuje Planet TV, Odlazek ali York Mladino, vrnitev Styrie, a novinarje skrbi hrvaška TV?!
Novo lastniško prestrukturiranje in delitev poslovnih interesov "mainstream" medijske industrije na Slovenskem ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vsi štirje slovenski medijski tajkuni, ki obvladujejo tiskane medije (Petrič, Odlazek, Hakl in Petan), so še vedno v različnih predkazenskih postopkih, zato so lahka tarča države in tiste politike, ki obvladuje vse ključne vzvode državne oblasti - policijo, pravosodje, razne agencije, urade in davčno upravo.

NOVA KONSOLIDACIJA MEDIJEV

Slovenski novinarji so se razdelili na avantgardo, ki vladi ukazuje, kaj mora delati, in na tiste, ki je ne smejo več spraševati, kaj dela, našo solidarnost pa si zaslužijo ne glede na stran, saj je - če smo pošteni - poskus predsednika vlade Marjana Šarca alias Luke Dončiča iz Kamnika, da na tiskovnih konferencah novinarje spreminja v repetitorske oddajnike, še večja grožnja svobodi govora od pregona tako imenovanega "sovražnega govora" (prosto po Tomažu Štihu kot Libertarcu na Twitterju). Ob tem pa večino tukajšnjih novinarjev večinskih medijev bolj skrbi odnos hrvaške državne televizije do tam zaposlenih novinarjev, medtem ko se potihoma dogajata novo lastniško prestrukturiranje slovenske "mainstream" medijske industrije in nova razdelitev poslovnih interesov. To so nekatere podrobnosti:

PLANET TV V SRBSKE ROKE?

- Srbski telekomunikacijski poslovnež in lastnik golf igrišča na Bledu Dragan Šolak (Telemach, SBB, United Group), nesojeni kupec Pop TV in Kanala A, zdaj kupuje Planet TV. Prodajo Planet TV naj bi člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije imeli na dnevnem redu že ta četrtek, vendar so sejo odpovedali. Pri tem pa ni znano, ali je v tem prodajnem paketu tudi spletni portal Siol.net.

- Bojan Petan (Dnevnik, DZS, Terme Čatež), ki skupaj z Urošem Haklom, večinskim lastnikom Večera, sestavlja novo družbo DV mediji, d. o. o., se "umika" v distribucijo tiskanih medijev (Delo Prodaja), od medijev pa bo Dnevnik zadržal samo tedenski Nedeljski dnevnik in polovično lastništvo družbe DV mediji.

- Uroš Hakl bo kot predsednik uprave vodil novo družbo DV mediji, ki še čaka na dovoljenje Urada za varstvo konkurence, da bi omenjena družba, ki bo združila časopisa Dnevnik in Večer, lahko izdajala in prodajala tako rekoč en časopis z dvema imenoma in logotipoma: južno od Trojan kot Dnevnik, severno od Trojan pa kot Večer. Vsebinsko se bosta Dnevnik in Večer razlikovala samo po lokalni kroniki, za Hakla in Petana pa to pomeni še nekajletno rešitev za njuna časopisa - za Večer, ki se zelo hitro potaplja, in za Dnevnik, ki ga finančno rešuje Nedeljski dnevnik. Bo pa "združevanje" oziroma "prestrukturiranje" Dnevnika in Večera povzročilo največji kadrovski masaker med redno zaposlenimi novinarji v zadnjih letih.

- Pomurski vestnik ostaja v rokah Uroša Hakla, podobno kot blagovne revijalne in prireditvene znamke nekdanjega Dela Revije, ki jih je pod Haklom od približno 50 ostalo pri življenju le še pet ali šest.

ŠOPING MARTINA ODLAZKA

- Martin Odlazek (Svet24, Reporter in klonirane znamke Dela revije) postaja kralj radiev, tabloidov in tiskarskih storitev. Poleg nedavnega nakupa Novega tednika in Radia Celje, ki ga je kupil od zakoncev Boška in Anice Šrot, prevzema tudi radijsko mrežo Infonet, ki naj bi jo Leo Oblak - Odlazku - prodal za 900 tisoč evrov.

- Odlazek kupuje tudi revijo Mladina. Zamejski družbi KB 1909 (ki je v stečaju oziroma prisilni poravnavi) za Mladino ponuja 500 tisoč evrov, toda lastniki bi želeli 900 tisoč evrov. In zanimivo, drugi potencialni kupec Mladine je znani mednarodni finančni sklad York iz Luksemburga, ki pri nas že obvladuje Petanovo DZS in kranjsko Savo, vendar naj bi bila Yorkova ponudba (še) nižja od Odlazkove. In ja, zanimivo bo zdaj tudi opazovati, za koga bo pri tem navijalo uredništvo Mladine? Za Martina Odlazka ali finančni sklad York iz Luksemburga?!

"VRNITEV" STYRIE

- Avstrijska Styria, ki je še vedno manjšinska lastnica Dnevnika, kupuje "nazaj" spletni portal Žurnal24 in se (menda) želi fokusirati na vzpostavljanje mreže slovenskih informativnih portalov.

- Časopisna hiša Delo v lasti Stojana Petriča ostaja zunaj tega lastniškega prestrukturiranja, predvsem zaradi lastnih težav. Lastniki Dela ne vedo natančno, kaj bi s časopisom Delo, ki že dolgo ni več množični medij, še manj pa nišno kakovostno branje. Edina začasna rešitev za Petriča, ki naj bi ga po besedah poznavalcev zaradi nakupa Dela že zelo bolela glava, je čim hitrejša združitev Dela in Slovenskih novic v en sam časopis - "Delo kompakt", po vzoru zagrebškega Jutarnjega lista, potem pa, kolikor časa bo šlo, bo pač šlo. Podobno kot pri združenem Dnevniku-Večeru ...

IN POLITIKA V ROKAH ŠE VEDNO DRŽI VSE KLJUČNE VZVODE

- Mimogrede, ni pa nepomembno, ravno nasprotno, za samo lastniško ali poslovno konfiguracijo in za boljše razumevanje zakulisja slovenskega medijskega tržišča in novinarstva, je to skoraj najpomembnejše: vsi štirje slovenski medijski tajkuni, ki obvladujejo tiskane medije (Petrič, Odlazek, Hakl in Petan), so še vedno v različnih predkazenskih postopkih, zato so lahka tarča države in tiste politike, ki obvladuje vse ključne vzvode državne oblasti - policijo, pravosodje, razne agencije, urade in davčno upravo. V takšni situaciji lahko politika kadarkoli in po želji močno pritisne na omenjene medijske tajkune.

- Pop TV in Kanal A ostajata v lasti ameriške družbe CME, toda poslovno preživetje te ameriške televizije v Sloveniji, ki dobičke odliva v davčno oazo Curacao, sta spet omogočili država in politika, ki ne sankcionirata zlorab na trgu in dopuščata tako rekoč obvezno plačevanje kabelskih televizijskih paketov, ki vsebujejo Pop TV (vir).

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
martin odlazek Leo Oblak Dragan Šolak Telemach planet tv Infonet Media Dnevnik večer delo Bojan Petan Uroš Hakl stojan petrič Styria marjan šarec Tomaž Štih mladina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-07-22 07:08:45


Aneksi kriminalnih združb pri gradbenih poslih, to je to, kar poganja mafijski ustroj države. Svoje , s prirejenimi javnimi razpis,i naredi prav od teh razbojnikov nastavljena vlada in sklepni račun se tako izide... Pri sosedih gradijo Kitajci in to pred vsemi roki, pri nas ima večje reference od tujcev murgelsko gradbeno podjetje Grep, čeprav poseduje le samokolnico in dve vreči cementa. Od klovna in zmešane plagiatorke na ministrstvu za infrastrukturo, res ni pričakovati, da bi se zadeve v tem pogledu uredile, ker potem niti njiju ne bilo tam...Razumem tudi Damjana in njegove nerazumljive umotvore, očitno pogojene z neko boleznijo, da besed ne izogavarja, pač pa mu nekontrolirano letijo iz ust. Človek bi se rad primaknil k bogato obloženi mizi gradbene mafije. Ne razumem pa teze spoštovanega gospoda Duhovnika, ki se je v boju s prevarntom Lebnom in njegovimi pomagači pri zlatem tiru, odločno postavil na stran razuma in zdrave logike, torej proti tem, nad katerimi se klovn še posebno navdušuje. ..Na koncu se torej zaradi manjkajoče vejice , razveljavljajo razpisi, po katerih se posel dodeli najcenejšim izvajalcem in dodeli jebivetrom tipa Petrič, Škrabec & co. katerih kriminalne rabote so vedno najmanj dvakratnik najugodnejšega izvajalca posameznih gradbenih del , ki bi kot dober gospodar tudi s takšno ceno nekaj zaslužil...Vse, kar napišem, bazira tudi na osebnih izkušnjah. Zločinski režim nam je kot družini nekaj vzel, ta sistem tega noče vrniti. Zato, da kriminalci gradijo lakirnice na rodovitni zemlji, avtoceste skozi pšenična polja ter vse mogoče ovinke po vodovarstvenih območjih pri gradnji železnice. Če bo zmanjkalo, bodo pa zlikovci spet šli v preboj in še kaj vzeli...
Istok Potočnik

2019-07-21 08:00:03


Nič.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenski mediji, se dogaja. Šolak kupuje Planet TV, Odlazek ali York Mladino, vrnitev Styrie, a novinarje skrbi hrvaška TV?!