objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 5. april 2019 ob 07:11

Lahko noč in srečno. Drozgu hitro uspelo potopiti Jano, Lady in druge revije, več deset novinarjev pa na cesto?!
Martin Odlazek ni več zainteresiran za Jano in Lady, saj sta se klonirani različici teh revij Zarja in Zvezde bolje prijeli, pri Večeru pa ne vedo, kaj bi z Jano in Lady počeli, zato naj bi obe reviji že junija prenehali izhajati ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Martin Odlazek ni več zainteresiran za Jano in Lady, saj sta se klonirani različici teh revij Zarja in Zvezde pač bolje prijeli, pri Večeru pa menda ne vedo, kaj bi z Jano in Lady počeli, zato naj bi obe reviji že junija prenehali izhajati.

Komaj tri leta po tem, ko je Urošu Haklu s časopisom Večer od Nove Kreditne banke Maribor uspelo poceni kupiti revijalne in prireditvene znamke pod imenom Delo Revije, se zgodba velike večine teh revij zdaj - kot vse kaže - dokončno končuje. Tomaž Drozg, direktor in lastnik ljubljanskega založniškega podjetja Adria Media, d. o. o., ki je spomladi 2016 z velikim medijskim pompom od Hakla najel Jano, Lady in še nekatere druge revije, je s temi revijami na tržišču očitno povsem propadel in jih zdaj zapira, na cesti pa naj bi zato ostalo več deset novinarjev z Adria Medie.

Najnovejše dogajanje, povezano s temi revijami, je pred dnevi na facebooku prvi objavil Marko Milosavljevič, profesor na Fakulteti za družbene vede s katedre za novinarstvo, vendar je svoj zapis kasneje iz neznanih razlogov zbrisal. No, ta njegov izbrisani zapis si lahko preberete tukaj:

Vir: Facebook Vir: facebook

Milosavljeviču se je sicer zapisalo nekaj napak, zapis pa je morda izbrisal zato, ker je vendarle še enkrat malo preveril svoje naivno začudenje, zakaj o tem nihče nič ne poroča, saj so vsi založniki, ki bi o tem lahko poročali, neposredno vpleteni, na primer Uroš Hakl ali Martin Odlazek (Salomon, d. o. o., Infonet Media ...), pa še politično so, kot pravimo, "sami naši", zato novinarji tudi javno ne protestirajo, ampak o tem samo potihoma govorijo. Dogajalo pa naj bi se naslednje:

- Res je, kar ugotavlja Marko Milosavljevič, dogaja se "konsolidacija in koncentracija medijev" kot zadnja faza slovenske medijske tranzicije, gre pa za politično dogovorjene operacije, zato Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) tudi ne bo delala večjih težav. O tem smo na tem portalu v zadnjih tednih tudi že večkrat poročali.

- Že marca je Martin Odlazek za večinski prevzem radijske mreže Infonet Media odštel 700 tisoč evrov, dosedanji večinski lastnik Leo Oblak pa si je poleg kupnine pri Odlazku dodatno zagotovil še delovno mesto za dve leti. Prevzem Infonet Medie iz javno dostopnih baz podatkov sicer še ni razviden.

Mimogrede, prva kadrovska poteza Infonet Medie po Odlazkovem prevzemu je bila zaposlitev nekdanje manekenke ruskega rodu Iryne Osypenko, znane tudi kot bivše žene Matjaža Nemca, vidnega politika Socialnih demokratov, na delovnem mestu komercialistke za prodajo oglasnega prostora na radijskih postajah, ki so del mreže Infonet Media.

- Tomaž Drozg naj bi Haklu (Večeru) vrnil vse najete revije (in prireditve), z Jano in Lady na čelu, ki ju je najel leta 2016, potem ko je prodaja Jane in Lady pod njegovim modrim založniškim vodstvom padla tako rekoč na ničlo. Drozg naj bi zaprl 6 revij, na cesto pa poslal več deset novinarjev. Brez dela naj bi jih ostalo od 20 do 38, odpovedi naj bi začeli prejemati ta teden, takoj po 1. aprilu, menda kar po SMS-sporočilih.

- Hkrati naj bi Drozg Haklu (Večeru) "prodal" nekaj svojih revij, govori se o Novi in Lisi, ki pa naj bi jih Hakl kmalu prodal naprej - Martinu Odlazku. Kaj bo z njimi počel Odlazek, bomo še videli.

- Odlazek logično ni več zainteresiran za Jano in Lady, saj sta se klonirani različici teh dveh revij Zarja in Zvezde pač bolje prijeli (čeprav tudi Zarji in Zvezdam prodana naklada močno upada), pri Večeru pa menda ne vedo, kaj bi z Jano in Lady počeli, zato naj bi obe reviji že junija prenehali izhajati. Kar bi seveda ustrezalo tudi Odlazku, saj bi se tako praktično popolnoma znebil revijalne konkurence. Na Večeru sicer še izdajajo revijo Obrazi, ki je iz mesečne revije prešla na tako imenovano izhajanje "po potrebi", in legendarno revijo Stop, ki pa so jo na Večeru spremenili v televizijsko prilogo časopisa Večer.

Spomnimo, Tomaž Drozg je revijo Jana, ki je vse od začetka izhajala vsak torek, že pred časom zreduciral na štirinajstdnevnik.

- Pri Drozgu tako menda za zdaj ostajajo samo licenčne revije iz tujine, kot so hrvaška revija Story, ki jo je Drozg prav tako spremenil iz tedenske revije v štirinajstdnevno, pa Elle, ki je iz mesečne revije postala dvomesečna, Cosmopolitan, Playboy in revija Sensa. To bo zdaj vse, kar je na slovenskem medijskem tržišču ostalo od Adria Medie, podjetja, ki je še pred tremi leti samega sebe imenovalo medijski gigant.

ŠOLAK PA NE SME KUPITI TELEKOMOVIH MEDIJEV

Pri tako imenovani konsolidaciji in koncentraciji medijev pa je verjetno treba še povedati, da se je vladajoča politika skozi nadzorni svet Telekoma Slovenije neformalno odločila, da Telekomovih medijev, torej Planeta TV in spletnega portala Siol.net, ne bo prodala srbskemu tajkunu Draganu Šolaku in skupini United Group, ker naj bi šlo za "neprimernega kupca". Spomnimo, vlada prek AVK pred časom Šolaku in skupini United Group (skladu KKR) tudi ni pustila prevzema Pop TV in Kanala A.

Tomaž Drozg Tomaž Drozg

Pri Drozgu za zdaj, kot kaže, ostajajo samo še licenčne revije iz tujine, kot so hrvaška revija Story, ki jo je Drozg spremenil iz tedenske revije v štirinajstdnevno, pa Elle, ki je iz mesečne revije postala dvomesečna, Cosmopolitan, Playboy in revija Sensa. To bo zdaj vse, kar je na slovenskem medijskem tržišču ostalo od Adria Medie, podjetja, ki je še pred tremi leti samega sebe imenovalo medijski gigant.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaž Drozg Adria Media Uroš Hakl Časopisna hiša Večer martin odlazek Infonet Media Leo Oblak Delo revije Nova kreditna banka Maribor telekom slovenije Dragan Šolak United Group Marko Milosavljevič fakulteta za družbene vede Jana Lady

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Lahko noč in srečno. Drozgu hitro uspelo potopiti Jano, Lady in druge revije, več deset novinarjev pa na cesto?!