objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Torek, 23. april 2019 ob 06:48

Ponavlja se zgodba o pesniku Balantiču in knjižnici v Kamniku. Iz Komna bi izgnali Maksa Fabianija, ker je bil med fašisti?!
"Na skrivaj, potuhnjeno, dobimo le točko dnevnega reda na seji občinskega sveta, in to o človeku, ki je za Štanjel ogromno naredil in ga časti cela Evropa" ... (iz pisma občinskega svetnika Iva Kobala)
Forum !

Odpri galerijo

Faksimile: to je vnaprej pripravljeni sklep sveta občine Komen za "elimininacijo" Maksa Fabianija.

To je bil Maks Fabiani (29. april 1865 – 12. avgust 1962) To je bil Maks Fabiani (29. april 1865 – 12. avgust 1962)

Sredi občine Komen se očitno ponavlja podobna razvpita zgodba, kot se je zgodila v Kamniku, med županovanjem sedanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ko so občinski svetniki skorajda "iz dneva v dan" spreminjali ime tamkašnje osrednje knjižnice, poimenovane po domobranskem pesniku Francetu Balantiču. Zdaj naj bi namreč v Komnu odvzeli naziv častnega občana občine Komen - arhitektu Maksu (Maximilianu) Fabianiju, zato ker je bil med fašisti.

Spomnimo: naziv častnega občana občine Komen so pokojnemu arhitektu Maksu Fabianiju podelili točno pred dvema letoma, aprila 2017.

Objavljamo nelektorirano pismo znanega občinskega svetnika iz Komna, Iva Kobala, sicer člana Nove Slovenije, in priloženo dokumentacijo.

"Pozdravljeni,

berem gradivo za sejo občinskega sveta in z velikim presenečenjem ugotovim, da se pripravlja akcija za odvzem naziva Častni občan Občine Komen Maksu Fabianiju. Na skrivaj, potuhnjeno, dobimo le točko dnevnega reda na seji občinskega sveta. Naša levica zares nima pomembnejših reči za počet, ni pomemben turizem , gospodarstvo, razvoj občine, pomembno je kazati moč sedaj ko je večina v OS … Človeku, ki je za Štanjel ogromno naredil, ki ga časti cela Evropa, o katerem domačini, ki so ga poznali in z njim delali nimajo žal besede … hočejo nekateri oziroma njihovi potomci, ki so sodelovali pri požiganju in miniranju Štanjela, odvzeti ta naziv. Ne vem, čemu in komu je v interesu hujskati ljudi, pogrevati in potvarjati zgodovinska dejstva.

V o tej sramoti je v Štanjelu takoj razpravljal tudi Vaški Odbor Štanjel in sprejel sklep, naj župan, gospod Erik Modic, takoj umakne to točko z dnevnega reda in naj ne škoduje ugledu Štanjela, ki si ga je v zadnjih nekaj letih pridobil. Prilagam nepodpisano utemeljitev za odvzem, predlog sklepa ter odgovor na njihovo blatenje Maksa Fabianija .

Lep pozdrav, vaščan Štanjela in občinski svetnik Ivo Kobal"

Anonimna utemeljitev za odvzem priznanja.pdf

Maks Fabiani - častni občan.pdf

Predlog sklepov občine Komen.pdf

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec Komen Štanjel Erik Modic Ivo Kobal nova slovenija Maks Fabiani

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ponavlja se zgodba o pesniku Balantiču in knjižnici v Kamniku. Iz Komna bi izgnali Maksa Fabianija, ker je bil med fašisti?!