objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 7. september 2019 ob 07:18

Zapiski o škandalu SODO: zaupni dokumenti čez mejo na Hrvaško, toda Šarca ni dovolj v hlačah, da bi zamenjal Alenko Bratušek!
Politični vdor Bratuškove v kadrovanje na SODO je bil brutalen, za njo pa v tem primeru stojita Andrej Ribič, direktor Elektro Ljubljana, ter Robert Golob iz Gen-I, nekdanji podpredsednik Pozitivne Slovenije in bivši predsednik sveta SAB ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Alenki Bratušek se je na včerajšnji tiskovni konferenci tako rekoč "odpeljalo". Celo avtor teh vrstic že dolgo časa ni videl kaj takšnega, ko gre za politične prvokategornike, in Bratuškova se je s tem nastopom Šarcu še dodatno sama ponudila na pladnju.

Kot kaže, se je Šarčev poskus zamenjave Alenke Bratušek končal tisti hip, ko mu je Bratuškova, vsaj po naših zanesljivih informacijah, po izbruhu afere SODO vrgla v glavo, da če gre ona ven iz te vlade, ta vlada pade!

Kronologijo škandala SODO* si lahko udobno preberete tukaj (vir: Planet TV), mi pa poglejmo tiste skrite in umazane podrobnosti, ki jih v medijih ni:

UMOR IZ KABINETA?!

- Čas izbruha afere oziroma škandala SODO, katerega začetek se vleče iz avgusta, je skoraj zagotovo - kot se zdaj temu reče - "sprožil" kabinet predsednika vlade Marjana Šarca, najverjetneje zato, da bi odvrnil pozornost od afere Kralj, tako usodne za Šarca in njegovo stranko LMŠ. Pozornejši opazovalci se bodo spomnili, da je kabinet predsednika vlade prek revije Reporter pred časom že vsaj dvakrat namignil, da Alenko Bratušek, ministrico za infrastrukturo, kmalu, menda v začetku jeseni, čaka neka afera. In včeraj jih zato ni bilo malo, ki so zagovarjali tezo, da gre zdaj za "medijski umor iz kabineta" in da Bratuškovo "ubijata Šarec in Damir" (Črnčec - državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, popularno imenovan "Muri" ali "Nessie").

- To pa seveda nikakor ne zmanjšuje početja Alenke Bratušek ter njenega osebnega in političnega vdora v kadrovanje na SODO. Ministrica je pravzaprav samo napol na črno uzakonila vse to, kar je počel zaloteni Brane Kralj, pravkar padli generalni sekretar LMŠ, pri tem pa nonšalantno izkoristila poletne dopuste ostalih članov vlade.

- Pospešeno dogajanje se je začelo v sredo zvečer in četrtek zjutraj, ko so viri blizu vladne koalicije začeli pošiljati signale, da se znotraj koalicije nekaj dogaja in da Šarec "deli kekse" - Bratuškovi. V resnici pa je šlo za past, past za Bratuškovo, toda na koncu je Šarcu, kot smo videli, preprosto zmanjkalo poguma za veliki finale. In spet je navidezno odločni Šarec dokazal, da ga, ko gre res zares, ni dovolj v hlačah (preberite tudi: Šarec: skoči, ali pa mani se ćorava posla)

- Politični vdor Alenke Bratušek v kadrovanje na SODO je bil brutalen, za njo pa v tem primeru stojita Andrej Ribič, direktor Elektra Ljubljana, ter znameniti Robert Golob iz Gen-I, nekdanji podpredsednik Pozitivne Slovenije in bivši predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. Ribič je tisti, ki obvladuje tudi predsednico nadzornega sveta SODO Mojco Soža, ki na slovenski sceni sicer operira kar s tremi priimki. Poleg priimka Soža se pojavlja še s priimkoma Golc in Goropečnik, zato jo je malce težje dešifrirati, in kot vidimo, je novinarjem tudi ni uspelo razkriti. Mojca Soža alias Golc alias Goropečnik je namreč Ribičeva sošolka z magistrskega študija na ljubljanski Ekonomski fakulteti, skupaj z Ribičem sta bila kot predstavnika Jankovićeve Pozitivne Slovenije člana nadzornega sveta Geoplina, še prej, v času Pahorjeve vlade in Golobičevega Zaresa, pa Mojco Soža najdemo na funkciji podpredsednice nadzornega sveta Pošte Slovenije (to je bilo takrat, ko je nadzorni svet Pošte nekaj mesecev vodil obramboslovec Klemen Grošelj, tedanji jurišnik Zaresa, danes pa novopečeni evropski poslanec Liste Marjana Šarca!) in med člani nadzornega sveta Elektra Gorenjske. Skratka, Mojca Soža niti malo ni naivno bitje. Stalno bivališče, pozor, pa ima v hrvaškem obalnem mestecu Primošten, kar je, kot bomo videli kasneje, lahko tudi celo zelo problematično.

- Mojca Soža je (bila) pri aferi SODO tudi glavna operativka in zagovornica Alenke Bratušek v nadzornem svetu SODO. Kako brutalno daleč je šla Bratuškova pri tej zadevi samo zato, da bi zamenjala dolgoletnega direktorja Matjaža Voduška, ki je doslej preživel že tri vlade, in na vrh SODO postavila svojega človeka, dokazuje še eno dejstvo: iz nadzornega sveta je vrgla Damirja Ivančiča iz kvote stranke SD, kar naj bi na skrivaj uskladila z Matjažem Hanom, šefom poslanske skupine SD, znanim po tem, da je "mehak" na Bratuškovo, generalni sekretar Socialnih demokratov Dejan Levanič pa je moral pri tem zamižati na eno oko.

- Šarec in Črnčec sta tako imenovani medijski umor Alenke Bratušek pripravila skozi Planet TV in Pop TV, kar lahko verodostojno sklepamo ne samo po naših informacijah, ampak tudi po načinu izvedbe. Na Planet TV se je, denimo, zanj pripravila prva novinarska liga - Mirko Mayer v studiu v ljubljanskih Stegnah, Barbara Pance je ozvočena prišla na izredno tiskovno konferenco Alenke Bratušek, Bojan Traven pa je naokoli lovil izjave Marjana Šarca in bil tako po dolgih letih znova na terenu kot navaden novinar. Brez vsakršne vloge pri tem pa sta ostala že povsem kompromitirana Vesna Vuković in Primož Cirman (vir), pri čemer sta včeraj popoldne sama poskrbela še za eno svojo novinarsko blamažo.

Na Pop TV pa so angažirali Suzano Perman. Pancetova in Permanova sta na včerajšnji tiskovni konferenci Bratuškovo tudi izmenično raketirali, prav videlo se je, kako sta bili pripravljeni, in jo vrnili v tiste medijske čase, ko se je Bratuškova samokandidirala za evropsko komisarko.

BANDELLIJA TAKOJ ŽRTVOVALA, SEBE NITI SLUČAJNO

- Ministrici Alenki Bratušek se je na včerajšnji izredni tiskovni konferenci, potem ko je na hitro odpovedala vse svoje druge obveznosti, tako rekoč "odpeljalo". Celo avtor teh vrstic že dolgo časa ni videl kaj takšnega, ko gre za politične prvokategornike, in Bratuškova se je s tem nastopom Šarcu še dodatno sama ponudila na pladnju. Vsaka njena tretja beseda je bila, da "fantje kradejo", pri čemer bi lahko vedela, da če ve, da se krade, potem tudi ve, kdo krade, ker pa je kraja kaznivo dejanje, bi morala vse te silne kraje nemudoma prijaviti na policijo ali državno tožilstvo, ne nazadnje, saj ona je celo uradna oseba, sicer so te njene besede popolnoma brez veze oziroma čisti populizem. Tudi njeno vpitje, da ne bo "niti slučajno odstopila", kaže na njeno pokvarjeno podobo. Svojega ministra Marka Bandellija, denimo, je nemudoma žrtvovala, sebe pa - niti slučajno?!

- Dan prej pa naj bi njen zaupnik Jernej Pavlič, vodja kabineta Alenke Bratušek in generalni sekretar njene stranke SAB, tisti Pavlič, ki je lani pred prometnimi policisti bojazljivo in samopašno hkrati pobegnil v stavbo državnega zbora, mrzlično - po naših zanesljivih informacijah - klicaril časopisne medije, naj ne poročajo o aferi SODO, in pri tem menda zagotavljal, da oglaševanje ni problem, samo poročajo naj ne. Dnevnik, denimo, potem sprva res ni poročal, menda edini, kot nam je uspelo preveriti, sicer pa, ko boste prebrali današnji članek novinarke Dnevnika Anje Hreščak, očitno res velike fenice Kolektorja in Stojana Petriča, vam bo vse jasno ...

KO JO TUDI MERVAR POSTAVI NA LAŽ

- Alenka Bratušek je na tiskovni konferenci kot "koruptivnega fanta iz energetike", ki jim ona kakor reže lovke, karkoli naj bi že to pomenilo, izpostavila generalnega direktorja Elesa (poimensko ga sicer ni imenovala), ki naj bi od nje pisno zahteval, koga naj postavi za novega člana in predsednika nadzornega sveta na Elesu. Toda Aleksander Mervar, generalni direktor Elesa, je Bratuškovo že čez dobro uro postavil na laž. Njegovo pismo, ki se je pojavilo v javnosti in ga tudi v celoti objavljamo, Bratuškovo namreč gladko demantira:

Pismo Aleksandra Mervarja, poslano Alenki Bratušek.pdf

Pri tem je tudi zanimivo, da na sejah nadzornega sveta Elesa vedno zraven sedi tudi ljubljanski odvetnik Andrej Rauter, mož Maše Kociper, poslanke Stranke Alenke Bratušek, ki na konkretni sklep nadzornega sveta Elesa, ki ga je med včerajšnjo tiskovno konferenco v zvezi z Mervarjem omenila Alenka Bratušek, niti na kakšne druge sklepe ni imel pripomb?!

- Vesna Vuković in Primož Cirman, kot rečeno, sta prav v zvezi s tem pismom znova poskrbela za svojo blamažo. Dve uri po tem, ko je Mervarjevo pismo že javno "viselo" na twitterju, sta Vukovića in Cirman na portalu Siol.net objavila članek brez pisma, kjer sta razlagala, kaj po njunih informacijah v tem, javno že objavljenem pismu piše?!

Mimogrede, Vesna Vuković in Primož Cirman, ki jima pogodba na Telekomu Slovenije za pisanje na spletnem portalu Siol.net poteče konec leta, nista pa prepričana, da jo bosta lahko tudi podaljšala, se po naših zanesljivih informacijah ponujata novemu delodajalcu - tajkunu Martinu Odlazku, da bi po novem delala za Reporter.

DNEVI ZA ČUFERJEVE

Je pa Alenka Bratušek za novo članico oziroma bodočo predsednico nadzornega sveta Elesa predlagala Alenko Plut, visoko uslužbenko ABanke, sicer pa ženo Uroša Čuferja, nekdanjega ministra za finance v vladi Alenke Bratušek. No, to so sploh dnevi Čuferjevih pri - Bratuškovi. Tudi brat Uroša Čuferja Matej Čufer je po volji Alenke Bratušek, včeraj dopoldne, na izredni skupščini družbe Darsa, pa je postal novi član nadzornega sveta Darsa. Matej Čufer je sicer znan iz članka "Tako molzejo Gorenje, tretjič", ki smo ga na tem portalu objavili marca 2017.

- Toda Marjana Šarca očitno ni (bilo) dovolj v hlačah, da bi zamenjal Bratuškovo (in to kljub temu, da je na vrhu Direkcije RS za infrastrukturo zadržala Damirja Topolka, čeprav je Šarec izrecno in javno zahteval, da Topolko mora oditi, Bratuškova pa ga je samo prestavila z direktorske funkcijo na funkcijo namestnika nove začasne direktorice Monike Pintar Mesarič?!), saj jo je, na veliko presenečenje in tudi razočaranje angažiranih novinarjev (so se že videli, kako bodo tudi oni enkrat zamenjali ministra ...), pravzaprav takoj pokril. Že s prvimi mencajočimi in nič kaj odločnimi izjavami. Kot kaže, se je Šarčev poskus zamenjave Alenke Bratušek končal tisti hip, ko mu je Bratuškova, vsaj po naših zanesljivih informacijah, po izbruhu afere SODO vrgla v glavo, da če gre ona ven iz te vlade, ta vlada pade! Dopuščamo pa možnost, da sta Marjan Šarec in Damir Črnčec načrtovala zgolj lekcijo za Bratuškovo in njeno politično oslabitev. Če je temu tako, potem jima je definitivno uspelo. Smejalo pa se je in se še smeji tudi SMC, SD in Desusu.

ZAUPNI DOKUMENTI SODO POTOVALI NA HRVAŠKO, 

KAR JE TUDI VARNOSTNI PROBLEM

Toda pri aferi SODO ostajajo odprte tudi zelo nevarne zgodbe, ki niso zrele samo za Komisijo za preprečevanje korupcije, ampak tudi za Slovensko obveščevalno varnostno službo - Sovo. In kar je tudi nova dimenzija te afere in varnostni problem. Mojca Soža je namreč čez mejo na Hrvaško, verjetno kar domov v Primošten, odnesla tudi odprte kadrovske mape, torej zaupne dokumente državne družbe SODO, in zato ni prav nobenih garancij, da ti ali kakšni drugi zanimivi zaupni dokumenti na koncu ne bodo pristali še na sedežu HEP, kjer so že večkrat pokazali poslovne, kapitalske in strateške interese v Sloveniji. 

In tukaj ekskluzivno objavljamo del dokumentacije, ki bremeni Mojco Soža in Alenko Bratušek, je pa ta dokumentacija že v rokah KPK, dobil pa jo je - razvidno iz dokumentov - tudi predsednik vlade Marjan Šarec:

Dokumenti SODO -1.pdf

Dokumenti SODO - 2.pdf

* Družba SODO, d. o. o., izvaja gospodarsko javno službo distribucijskega operaterja električne energije na ozemlju Republike Slovenije. Sedež družbe je v Mariboru.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek marjan šarec SODO damir crnčec planet tv pop tv Bojan Traven Mirko Mayer Barbara Pance Suzana Perman Mojca Soža Jernej Pavlič Lista Marjana Šarca Stranka Alenke Bratušek Socialni demokrati Dejan Levanič Matjaž Han Eles Aleksander Mervar primož cirman Vesna Vuković borut jamnik Modra zavarovalnica Andrej Ribič Elektro Ljubljana Robert Golob Gen I Matjaž Vodušek Marko Bandelli Brane Kralj sova komisija za preprečevanje korupcije HEP Damir Topolko Direkcija za infrastrukturo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Zapiski o škandalu SODO: zaupni dokumenti čez mejo na Hrvaško, toda Šarca ni dovolj v hlačah, da bi zamenjal Alenko Bratušek!