objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 16. september 2019 ob 06:50

Ekskluzivno, dokumenti: Šarčev glavni državni sekretar povezan z Westinghousom. Je predsednik vlade vedel?!
Damir Črnčec, desna roka Marjana Šarca in odgovoren za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, za direktorico svojega zasebnega inštituta zaposlil direktorico poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke Westinghouse v Sloveniji.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Če Damir Črnčec morda resnično ni vedel, za koga dela Zvonka Truden, potem pa res ni (več) primeren za ključnega odločevalca na področju nacionalne varnosti!

ČRNČEC - WESTINGHOUSE

22. avgusta letos je predsednik vlade Marjan Šarec "nepričakovano" obiskal jedrsko elektrarno v Krškem (NEK) in se nedvoumno zavzel za gradnjo drugega bloka krške nuklearke (NEK 2 - češ, Slovenija to nujno potrebuje?!), ki je uradno v slovenski in hrvaški lasti. To ni presenetilo samo levega dela slovenske politike, če upoštevamo takojšnje odzive posameznih mnenjskih voditeljev levice, kot sta na primer nekdanja politika Pavel Gantar in Aleš Zalar, ampak vznemirilo celo avstrijsko in nemško javnost, gradnja NEK 2 pa je bila tudi tema pogovorov med nedavnim Šarčevim obiskom v Moskvi.

Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade ter nekdanji direktor Sove in vojaške obveščevalne službe OVS, velja za desno roko Marjana Šarca, po padcu Braneta Kralja, generalnega sekretarja LMŠ, pa naj bi se njegov vpliv znotraj Šarčevega ožjega kroga še povečal.

Zdaj pa pozor: uradni dokumenti razkrivajo neposredno navezo med Damirjem Črnčecem in ameriško multinacionalko Westinghouse, največjega dobavitelja nuklearke v Krškem, in podjetjem, ki bi verjetno gradil tudi NEK 2. Oziroma je vsaj med potencialnimi graditelji. Poglejmo podrobnosti:

Damir Črnčec je od 25. avgusta 2015 ustanovitelj zavoda Inštitut za globalno upravljanjeIGLU, ki pa ima, sodeč po registraciji (na Hribarjevem nabrežju 13 v Ljubljani), vse značilnosti običajnega podjetja. Tako je med drugim registriran tudi za trgovino na drobno in poslovno svetovanje. Za vse finančne prihodke IGLU je po statutu pristojen ustanovitelj, torej Damir Črnčec, pri čemer lahko zavod pridobiva tudi denar iz tujine:

Vir: Statut Inštituta za globalno upravljanje - IGLU Vir: Statut Inštituta za globalno upravljanje - IGLU

Ko je Damir Črnčec postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, svoje firme ni ugasnil ali dal v mirovanje, ampak se je zgolj izločil iz morebitnega pridobivanja sredstev iz slovenskih proračunskih virov. To je objavljeno tudi na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije (vir: Erar):

IGLU - Omejitev poslovanja. IGLU - omejitev poslovanja 
… in kar je pravzaprav najmanj, kar je novopečeni državni sekretar Črnčec moral storiti. Bolj logično bi sicer bilo, da bi inštitut zaprl ali pa ga vsaj prenesel na drugega lastnika, toda nič od tega, še več, evidentno ga je ohranil pri poslovanju. Tako je 24. januarja letos zamenjal staro direktorico in postavil novo. Namesto Valentine Dobršek je prišla Zvonka Truden, Damir Črnčec pa je ostal edini lastnik (delničar, ustanovitelj):

AZIJA-ŠVICA-KRŠKO

Obe direktorici, bivša in sedanja, sta širši javnosti seveda popolnoma neznani, toda – Zvonka Truden je hkrati tudi direktorica podjetja Westinghouse Electric (Asia) SA, ZUG, Switzerland podružnica Krško ali, povedano drugače, poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke v Krškem na naslovu Vrbina 12:

Vir: D&B Hoovers - Company Profiles Vir: D&B Hoovers - Company Profiles

Zvonka Truden je direktorica tega podjetja že vse od začetka, pri čemer je zanimivo, da se je ameriška multinacionalka odločila v Sloveniji ustanoviti podjetje prek svoje azijske podružnice in švicarskega mesta Zug, ki velja za napol davčno oazo oziroma tisti del Švice, ki ima najnižje davke v tej državi. Glede na to, da "krški Westinghouse" nima niti svoje spletne strani, verjetno ni nobenega dvoma, da gre za tipični poštni nabiralnik.

TUDI INŠTITUT IGLU BREZ SPLETNE STRANI?!

In pozor, spletne strani nima niti IGLU (?!), ki ga vodita Damir Črnčec in Zvonka Truden (Westinghouse), zato tudi ni mogoče ugotoviti, kdo so morebitni drugi člani inštituta IGLU, če sploh obstajajo, kaj šele izvedeti kaj o kakšni dejavnosti tega inštituta, katerega edini ustanovitelj je državni sekretar za nacionalno varnost?!

Mimogrede: IGLU je bil nekaj časa, vsaj do avgusta 2016, tudi izdajatelj spletnega portala Novice jutro, ki ga ureja Silvester Šurla, sicer odgovorni urednik revije Reporter, taiste revije, v kateri je bil Črnčec do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja tudi redni kolumnist. No, avgusta 2016 je Šurla izdajateljstvo omenjenega portala prenesel na svoj s. p. - Novicejutro, drugo informiranje, Silvester Šurla, s. p.

POSLOVNO-STRATEŠKA NAVEZA IN VARNOSTNO TVEGANJE

Da sta se tako tesno povezala Črnčec in Trudnova, direktorica Westinghousa v Sloveniji, zagotovo ni naključje. Težko, praktično nemogoče je namreč verjeti, da nekdanji direktor Sove in OVS ter aktualni državni sekretar za nacionalno varnost ne bi vedel, da je Zvonka Truden direktorica Westinghousa, zato je mogoče upravičeno sklepati, da gre za načrtno in strateško (poslovno) povezavo, ki jo je treba ocenjevati z vidika bodočih večstomilijonskih poslov, tesno povezanih z gradnjo NEK2, kar po novem "nepričakovano" napoveduje Črnčecev neposredni šef – predsednik vlade Marjan Šarec. Če Damir Črnčec morda resnično ni vedel, za koga dela gospa Zvonka Truden, potem pa res ni (več) primeren za ključnega odločevalca na področju nacionalne varnosti!

Naveza med Damirjem Črnčecem na eni strani ter Zvonko Truden oziroma Westinghousom na drugi pa ima še eno dodatno varnostno dimenzijo oziroma varnostno tveganje za slovensko nacionalno varnost. Državni sekretar Črnčec je namreč v imenu vlade, tako se je pač odločil premier Marjan Šarec, pristojen tudi za implementacijo arbitražne odločbe s Hrvaško. Ker pa je NEK v polovični lasti Hrvaške (HEP), gre pa za edino jedrsko elektrarno v širši regiji, sodi direktorica Westinghousa v Sloveniji brez dvoma tudi v strateško polje tajnega zanimanja hrvaških (ali drugih) obveščevalnih služb. Če, hipotetično, Zvonki Truden tajno prisluškujejo Hrvati, kar glede na znano prakso ne bi bilo nič čudnega, potem v prisluhe (lahko) ujamejo tudi Damirja Črnčeca med njegovo "zasebno" komunikacijo z direktorico svoje firme?! Če ju seveda že niso ...?!

VPRAŠANJA ZA PREDSEDNIKA VLADE, KPK IN KNOVS

Marjan Šarec, Karl Erjavec in Damir Črnčec (foto: STA) Marjan Šarec, Karl Erjavec in Damir Črnčec (foto: STA)

Na ključna vprašanja, povezana s tem razkritjem in vsemi neprijetnimi okoliščinami, pa morajo zdaj odgovoriti predvsem predsednik vlade Marjan Šarec, Komisija za preprečevanje korupcije in verjetno tudi predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) Matej Tonin

Zlasti pa premier Marjan Šarec, ki ga danes - zato - med drugim zelo upravičeno sprašujemo naslednje:

- Ali je vedel, da državni sekretar Damir Črnčec (še vedno) vodi Inštitut za globalno upravljanje, ki ima sicer poslovne značilnosti podjetja?

- Ali je predsednik vlade vedel, da je direktorica tega inštituta, ki ga vodi njegov državni sekretar, hkrati tudi direktorica Westinghousa v Sloveniji?

- Ali se predsednik vlade zaveda vseh tveganj za nacionalno varnost, povezanih s temi dejstvi?!

- Ali je Damir Črnčec morda tisti, ki je predsedniku vlade predlagal nedavni "nepričakovani" obiska NEK Krško?

- In kakšna je vloga državnega sekretarja Damirja Črnčeca pri oblikovanju energetske politike v državi?

Odgovore predsednika vlade, Komisije za preprečevanje korupcije, Mateja Tonina ter druge odzive iz politične, varnostne in diplomatske javnosti bomo objavili, takoj ko jih dobimo, najkasneje jutri. In ker Damir Črnčec velja za tistega človeka, ki pod Šarcem skrbi tudi za "obvladovanje medijev", bo zanimivo spremljati današnje medijske odzive. Saj verjetno tudi ni dvoma, da gre za razkritje, ki bi močno streslo vsako državo.

POGLEJTE SI NAČIN, KAKO SLUŽI WESTINGHOUSE?!

Za Westinghouse, kot velikega dobavitelja NEK, je tudi značilno, da na veliko služi z aneksi. Na to prakso "slabo ocenjenih vrednosti javnih naročil" opozarja tudi KPK, na spletnem portalu Erar, kjer je razvidno, kako je Westinghouse pri posameznih poslih, povezanih z NEK, na koncu pokasiral celo do 207 odstotkov več (200-odstotne podražitve med projektom?!), kot je bilo predvideno na javnem razpisu?!

				Prikaz slabo ocenjenih vrednosti javnih naročil (vir: KPK-Erar)			Prikaz slabo ocenjenih vrednosti javnih naročil (vir: KPK-Erar)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
damir crnčec marjan šarec Westinghouse Jedrska elektrarna Krško Zvonka Truden Zug Švica Brane Kralj sova OVS Lista Marjana Šarca IGLU komisija za preprečevanje korupcije KNOVS matej tonin hrvaška arbitraža silvester šurla Revija Reporter

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

slavko pezdir

2019-10-16 09:39:30


Kdo bi lahko še zaupal v državne organe RS, iz katerih se vodilni funkcionarji iz dneva v dan javno zapletajo v nove in nove prozorne laži in potuhnjene medijske manipulacije ter pogubno izgubljajo svoj ugled in ugled najvišjih državnih organov v sramotnih medsebojnih drobnjakarskih politikantskih podtikanjih in spotikanjih, svoje naloge in pristojnosti v korist državljanov RS, ki bi jih morali v skladu z lastno svečano prisego na veljavno Ustavo RS ter zakonodajo v RS dosledno spoštovati, uveljavljati in izvrševati, pa samopašno ignorirajo, prezirajo in se brezvestno norčujejo iz državljanov, davkoplačevalcev in volivcev v RS. Državni zbor in Vlada RS, ki vztrajno ignorirata več kot deset veljavnih odločb Ustavnega sodišča RS ter se s tem samopašno postavljata nad veljavno Ustavo RS ter uradno deklarirano "vladavino prava", zagotovo nimata več zadostne politične, demokratične in pravne kredibilnosti, z najnovejšo afero javno razkritih laži in politikantskih manipulacij znotraj senata US RS pa jo porazno izgublja tudi Ustavno sodišče RS kot sistemsko najvišji interpret in poslednji varuh veljavne ustavne ureditve ter vladavine prava v tej državi. Če k vsemu naštetemu dodamo še javno pranje "umazanega perila" v zaščitniški politikantsko-interesni povezavi med Vlado RS in varnostno-obveščevalno agencijo Sova, je slika političnega, pravnega, strokovnega in moralnega nereda ter brezzakonja v tej državi več kot porazna in skrajno zaskrbljujoča. Na vprašanje, kdo bi lahko počistil ta "Avgijev hlev" v vrhovnih organih vseh treh vej oblasti, je mogoče zatrditi le to, da zagotovo ne aktualni najvidnejši akterji in protagonisti sedanjega poraznega stanja v vrhovih zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti v RS. Tisti, ki so nas pripeljali v aktualni ustavno-pravni nered ter v vsakodnevno kršenje temeljnih demokratičnih načel in vrednot večstrankarske parlamentarne demokracije in univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin, nas iz tega "močvirja" in "blata" zagotovo niso ne pripravljeni in ne sposobni od-rešiti.
borut rojc

2019-10-16 09:16:12


Globoka država, torej mafija je potrebovala zgolj še nadzor nad ustavnim sodiščem. Zato so, ne tako dolgo nazaj, grobo obračunavali s častnimi ljudmi tam, kot je dr. Ernest Petrič, ki je bil celo na domu tarča mazaških akcij in napadov. Rajko Knez je kreatura, ki se zgolj dopolnjuje s tistimi, ki že vodijo sodišča na nižjih instancah. V mojih očeh prednjači zlasti Marjan Pogačnik, človek s popolnim pravnim neznanjem, ki si, tudi zato, od sramu, obraz večkrat prekrije z rokami. Sploh, ko mu nervoznemu in v zadregi , obrazne mišice in živci nekontrolirano trzajo in podivjajo...Mene pri teh nastavljencih Murgel, moti najprej že njihov ne preveč obetajoči in bistri izgled, najbolj pa neumni izgovori in izjave, konkretno na sodiščih , nore razlage sodečih marionet, zakaj v neki zadevi nekdo mora postati žrtev nekoga oziroma nekogaršnjih bolnih interesov... Vladavina prava pač, kot jo berejo in razumejo privilegiranci režima ; predvsem glasen je osel, katerega oče je jahal lesenega konja, ne dojema pa je, žal, civilizirani, demokratični zahod...V bistvu, tudi, če zamenjajo tega Acceta in še Kneza, bodo pripeljali dva, ki bosta le nadaljevala misijo laži in prevar. Že pri Jankovičih, lahko vsi vidijo, čeprav omenjeni kriminalci ter primitivci, niso sploh primerni za komunikacijo na sodišču, kako slednje deluje v službi mafije in kapitala, ne oziraje se na to, koliko zakonov in kolikšen del ustave potepta, še najmanj pa, koliko ljudi spravi na pokopališče zaradi tega brezumja... Ko gledam Cerarja in tisto Kociprovo, ko nasploh dobivam občutek, da je pravnik, vsak drugi v državi, se kaže, da je to lahko vsak bedak. Redko kdo, sploh od tistih, ki službujejo na sodiščih, bi s pravnim znanjem lahko služil na trgu, sploh izven meja mafijske države. Dobro plačana, varna služba brez odgovornosti, malo, skoraj nič dela, pa še tisto po liniji najmanjšega odpora. Takšen je povprečen slovenski sodnik -ca. Neinteligenten, a poslušen.
Igor Hauptman

2019-10-16 08:17:31


Pred intervjujem z predsednikom US Rajkom Knezom v včerajšnji večerni oddaji Odmevi nisem sicer pričakoval, da bom lahko gledal in poslušal akademsko razpravo na nivoju npr. angleškega humanista in pravnika Thomasa Moora iz 16. stoletja, znanega predvsem po svoji načelni drži, ki ga je zaradi samopašnosti angleškega kralja Henrika VIII. stala glave, saj tudi tema pogovora na to ni napeljevala. Vseeno pa znova šokira popolna brezhrbteničnosti ljudi, ki jih ta država ustoličuje na najvidnejše položaje in, ki naj bi bili garancija, da v je tej državi vladavina prava pred interesom posameznikov ter določenih skupin, ki jih združujejo zgolj osebni (denarni) interesi. Predvsem njegova izjava, da je bilo predočenje pisne korespondence med Accettom in Brglezom, ki naj bi bilo sicer znano še pred odločitvijo senata o neizločitvi Acceta iz odločanja v zadevi 2. tir, namerno tempirano (se ve od koga) na bolj primeren trenutek, je čisto navadno politikantstvo na najnižji ravni. Tudi, če bi bilo res, to ni zadeva, ki jo lahko komentira predsednik US, ki se hkrati hvali, kako le želi, da bi še naprej tako "lepo" sodelovali, kot pred tem. Skratka, podenj. Naslednji podenj v včerajšnjih Odnevih je ustvarila voditeljica Staričeva, še zadnja vojakinja murgeljskih prizadevanj za ideološko čistost na TVS, ki je Toninu v zvezi z afero lepe N.H. praktično v vsakem stavku posebej podtikala, češ saj to ni bil edini primer. In Tonin ji ni znal vsaj enkrat zabrusiti nazaj, da je točno bil edini, saj do zdaj še noben predsednik vlade ni zrinil v obveščevalno službo svoje bivše ljubice. Vsaj ve se ne za to. Na koncu so nas Odmevi obvestil še o tem s čemer so se zaman ubadale trume strokovnjakov, tako finančnih kot letalskih in sicer, zakaj je propadla Adria. Zato, ker je nekdo iz blagajne odtujil celih 5000 EUR, namenjenih sicer za kavice in še kaj kabinskega osebja. Posebej za Hugota, da ne bo trpel zaradi solzavosti.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ekskluzivno, dokumenti: Šarčev glavni državni sekretar povezan z Westinghousom. Je predsednik vlade vedel?!