objavi na
pozareport.si
Zadnje objave
7 DNI V TEDNU
pred 4 dnevi
Današnja Soška fronta: pripravlja se umor verodostojne zgodovine Čudeža pri Kobaridu?! Prejeli smo naslednje pismo, ki ga - zaradi vsekakor zanimive teme - nelektorirano in neredigirano, objavljamo v celoti:
"Pozdravljeni gospod Požar,
ker smo medijsko precej blokirani, se obračam na vas.
Pripravlja se umor verodostojne zgodovine Čudeža pri Kobaridu iz prve svetovne vojne ...

Vir: Čudež pri Kobaridu - Wikipedia


... kjer posamezniki iz osebnih interesov poizkušajo zgodovino prirediti in vsiliti svojo novo zgodbo katero se pripravlja v tajnosti izven kobariške in katere ne pozna niti lastna lokalna skupnost.
Zgodovina Rommlove poti skozi Jevšček, med prebojem na Matajur v dvanajsti soški bitki prve svetovne vojne, je bila na samem terenu v Jevščku večkrat raziskana s strani tako domače in tuje stroke.
Leta 2016 je krajevna skupnost Livek po informacijah o zgodbi Rommlove utaboritve v Jevščku pozivala livško javnost, k neposrednem raziskovanju zgodbe pa je povabila kobariški muzej. Muzej je to raziskovanje še dodatno nadgradil ter k sodelovanju povabil tudi mednarodne raziskovalce, kateri so leta 2017 zgodbo na terenu raziskali in o Rommlovi poti v Čudežu pri Kobaridu posneli dokumentarni film La Strada di Rommel.
Ob dnevu kobariškega muzeja oktobra 2017 je Paolo Rumiz v muzeju bil častni govorec kjer so film tudi javno predstavili.
Istočasno je v Jevščku ob stoti obletnici dvanajste soške bitke bila organizirana prireditev ob otvoritvi zgodovinskega parka Jevšček, muzej pa je zgodovinski park Jevšček predstavil tudi pri dnevniku RTVSLO.
Eno prizorišče prireditve je bila tudi pri Ančkeni hiši, pri kateri pa o Rommlu ni bilo govora. Na prireditev je bila povabljena in bila prisotna širša lokalna ter mednarodna javnost ter predstavniki slovenskih in čezmejnih občin ter kobariške stroke. 
Marca 2018 se nekateri s krajevne skupnosti Livek v pripravah za projekt tematske poti Livek zapletejo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine preko katerega naj bi zbirko Brgoličeve domačije, lokacije Rommlove utaboritve, v tajnosti in mimo vednosti lastnika poizkušalo prenesti v kulturni spomenik Nježno hišo.   
Razkritje teh poizkusov je na kobariškem privedlo do množice pozivov lokalni in širši kobariški javnosti na temo Rommlove utaboritve v Jevščku, sklicevali pa so se tudi sestanki z lokalno skupnostjo, stroko ter občino Kobarid. Na dnu prilagam zgolj en primer izmed množice javnih pozivov.
Po teh zapletih zgodbo Rommlove utaboritve v Jevščku iz Strada di Rommel nato avgusta 2018 dodatno predstavi še Fundacija poti miru z vključitvijo v svojo pot, kobariški muzej pa nato, ob dnevu muzeja 2018, avtorja La strada di Rommel Paola Rumiza nagradi s častnim priznanjem.
Po še dodatnih posvetovanjih s kobariškim muzejem in Potjo miru se novembra 2019 uradno zaključi projekt tematske poti Livek, v katerem se na info plošče zapiše zgodba Rommlove utaboritve predstavljena v Strada di Rommel.
Pol leta po uradnem zaključku projekta se, preko Posoškega razvojnega centra (PRC) spomladi 2020 v zgibanki tematske poti izbriše zgodovino Jevščka in se jo proti pravilom nadomesti z nelegalnimi vsebinami. Po predstaviti teh vsebin zgibanke krajevni skupnosti Livek jih le ta ni potrdila, kljub temu pa so jih nekateri preko PRC-ja vseeno samovoljno vsilili v zgibanko. 
Kljub temu, da so posamezniki spomladi v zgibano uspeli vsiliti neveljavne vsebine, ki zgodovino jevška brišejo, se je avgusta 2020 tematska pot Livek v Jevščku otvorila strokovno in vključujoč vsebine Rommlove utaboritve prikazane v La strada di Rommel. Na mednarodni otvoritvi so bili prisotni kobariški muzej, Pot miru, občina Kobarid, občina Sovodnje iz Italije, Zavod za turizem, planinska družina Benečije, KS Livek ter drugi mnogi lokalne skupnosti.
Rommlova pot v Jevščku je torej bila na kobariškem raziskana in predstavljena s strani stroke.
Leta 2021 pa te nelegalne vsebine, ki so v zgibanko tematske poti bile vsiljene prejšnje leto, sedaj poizkuša poizkuša legitimizirati v tajnosti izven kobariške, kjer celotno ozadje 4 letnega delovanja glede raziskovanja Rommlove poti ni poznano.
To uspejo doseči preko Filozofske Fakultete preko katere na podlagi dokazano neresničnih informacij, Rommlovo poti v Jevščku - La strada di Rommel označila za nestrokovno. S tem so izvršili umor strokovno raziskane zgodovine vasi Jevšček.
S kakšnim ciljem?
Če bi kdorkoli sedaj poizkušal ustvariti kakršno koli novo zgodbo Erwina Rommla v Jevščku, le ta ne more biti veljavna, če jo ustvarja v tajnosti brez, da bi od samega začetka v razpravo vključili osebo katero se napada, da bi se lahko zastopal sam. Če kdor koli o zgodbi Brgoličeve domačije govori v mojem imenu to počne lažnivo in za to nikoli ni dobil mojega dovoljenja.
Opozoriti je treba, da nobena druga zgodba o utaboritvi Erwina Rommla v Jevščku, ob vsemu naštetemu, še danes ni poznana niti lastni lokalni skupnosti Livek.
Ker Jevščka pred privatnimi intersi, ki zgodovino Čudeža pri Kobaridu poizkuša uničiti sam, ne morem zaščititi, na pomoč kličem vso kobariško ter slovensko javnost.
Šekli Stanko, Jevšček"
7 DNI V TEDNU
Jul 11, 2021
Erjavec celo fizično nad zeta Marčiča, a pravniki so jasni: težko bodo Erjavčevi dobili vse te nepremičnine in toliko denarja Ko je 26. maja prvič javno pricurljala informacija, da se Eva Erjavec in Andrej Marčič že ločujeta, še ni bilo znano, za kako zelo brutalno ločitev gre, so pa nekateri očitno tudi že - vsaj približno - vedeli, kaj vse za pol leta zakona "Erjavčevi" zahtevajo od znanega in bogatega poslovneža ...

Vir: Twitter

... toda zdaj na dan prihajajo še nove umazane podrobnosti:

Vir: Slovenske novice

Karl Erjavec, nekdanji dolgoletni vodilni politik, večkratni minister in še februarja letos celo kandidat za predsednika vlade na listi koalicije Kul, naj bi se tako že nasilno vselil v eno od Marčičevih stanovanj sredi Ljubljane in se Marčiča celo fizično lotil, ga napadel, sicer pa Erjavčevi od Marčiča - ob ločitvi in "delitvi premoženja" - zahtevajo naslednje:
- dve stanovanji v Ljubljani, pri čemer je vsaj eno veliko 100 kvadratnih metrov
- počitniško vilo na (slovenski) obali
- in 7 tisoč evrov mesečne preživnine za njunega novorojenčka, menda do njegovega 26. leta, kar znese več kot dva milijona evrov. Khm, vse skupaj kar bogato za reci in piši šest mesecev zakona ...
Toda številni pravniki že (neformalno) ugotavljajo, da gre za nerealno visoke oziroma absolutno pretirane finančne zahteve in da Erjavčevi pri tem ne bodo uspešni, četudi bodo šli na sodišče. Konec koncev je Erjavec, spomnimo, v neki prejšnji in precej bizarni sodni bitki proti nekdanji smučarski prvakinji Špeli Pretnar izgubil celo pralni stroj. Še več, pravniške prognoze so tokrat približno naslednje: Eva Erjavec lahko - sodno - iztrži mesečno preživnino tam nekje do 1200 evrov, morda tudi 1500, za nepremičnine pa se bo skoraj zagotovo obrisala pod nosom. Razen seveda, če jim Marčič vsega zahtevanega prostovoljno ne podari.

Erjavec se skriva, češ, spet ni več javna osebnost
Pa še nekaj je zanimivo: Karl Erjavec se znova skriva za tem, da on kakor ni več javna osebnost, zato na novinarska vprašanje ne odgovarja, čeprav je Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov, pred kratkim celo javno potrdila nedavna razkritja Požareporta, da Erjavec dela na združitvi (štajerskega) Desusa s stranko SD, v zameno pa naj bi mu SD ponudila mesto zunanjega ali obrambnega ministra, če bodo Socialni demokrati po prihodnjih parlamentarnih volitvah vodili novo vlado. (Požareport)


Zadnji komentarji

Zadnji komentarji

Facebook
Twitter
prikaži časovnico