objavi na
pozareport.si
Zadnje objave
7 DNI V TEDNU
pred 3 dnevi
Primer Slavka Bobovnika: kdo je v resnici lubrikantek in kdo je res lizal podplate politikov, rdečih in črnih Slavko Bobovnik, upokojeni novinar in nekdanji voditelj informativnih oddaj javne TV Slovenija, po upokojitvi pa nekaj časa tudi voditelj kviza Lepo je biti Milijonar na Planet TV (ko je bil Planet TV še v državni lasti, prek Telekoma Slovenije), na družbenih omrežjih pogosto obtožuje druge novinarje, med njimi si za priljubljeno tarčo jemlje tudi ustanovitelja tega portala Bojana Požarja, ter jih, običajno z neverjetno primitivnim besednjakom, žaljivo obklada, da so "lubrikantki" in "ližejo podplate politikom", toda zgodovina Bobovnikove novinarske kariere nam pokaže ravno obratno. Medtem ko je na primer ustanovititelj Požareporta eden od najbolj preganjanih novinarjev slovenske tranzicije (pri čemer so ga preganjali politiki in drugi tranzicijski vplivneži vseh barv), Bobovnik ni samo užival miru, redne službe, zaščite in varnosti znotraj RTV kot dela praktično nedotakljivega javnega sektorja, ampak je (bil) on tisti, ki je bil v resnici lubrikantek in je res lizal podplate politikom, rdečim in črnim.
Vse to namreč črno na belem - med drugim - dokazujeta tudi dva različna članka v povsem različnih medijih, takrat še desni reviji Repoter, iz maja 2011, in časopisu Dnevnik, iz aprila 2012.
Iz članka na Reporterju je razvidno, kako je Bobovnik med vlado Boruta Pahorja na TV Slovenija z lažnimi podatki hvalil Pahorjevo - kasneje sicer na referendumu padlo - pokojninsko reformo, in to verjetno zato, ker je tedanji minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, nosilec predloga pokojninske reforme, v svojem ministrskem kabinetu "na zaupanje" zaposlil Andraža Bobovnika, sina - Slavka Bobovnika.
Je pa iz tega članka ...... razvidna še ena neprijetna značajska lastnost Slavka Bobovnika. Da je v resnici, kljub svoji telesni višini, človek brez osebnega poguma, sicer na novinarska vprašanja revije Reporter ne bi odgovarjal prek - odvetnika. Celoten članek, objavljen v reviji Reporter, pa si lahko preberete tukaj.
Slabo leto dni kasneje pa bizarno Bobovnikov lubrikanstvo in njegovo lizanje podplatov politikom opišejo in razgalijo celo v Dnevniku oziroma Nedeljskem dnevniku (faksimile):Dnevnik, 17. aprila 2012

Vsi opisani primeri (Andrijana Starina Kosem, Ivan Svetlik in Andrej Vizjak) pa nam celo skoraj nedvoumno pokažejo, da je Slavko Bobovnik svojo novinarsko službo na TV Slovenija, kjer so mu redno plačo ves čas zagotavljali davkoplačevalci, nonšalantno zlorabljal tudi za svoje družinske ambicije. (Požareport)
7 DNI V TEDNU
pred 5 dnevi
Napast, ki se vozi proti Luki Koper, Geoplinu pustil ukrajinsko luknjo. Viri: šlo za posel ena na ena. Medtem ko se Boštjan Napast - sodeč po različnih govoricah in namigih - močno poteguje za mesto znotraj verjetne nove uprave državne Luke Koper, iz Geoplina, ki ga večinsko obvladuje državni Petrol, Napast pa ga je donedavnega vodil dva mandata, prihajajo pomenljive, vendar tudi zanesljive informacije: da naj bi Napast zapustil slabo zavarovani posel nabave plina v Ukrajini, danes težak že okoli 300 milijonov evrov, gre pa za financiranje nakupa ukrajinskega plina za hrvaško družbe PPD. Težava je v tem, kot danes ugotavljajo na Geoplinu, da lahko zaradi akutnega stanja na področju energetike Ukrajina celo zapre svoje meje - s plinom vred, Geoplinu pa ostanejo slabo zavarovane finančne obveznosti do PPD oziroma "ukrajinska luknja".
Pri tem gre čisto naključno tudi za tisto hrvaško podjetje, kjer naj bi si Napast po poročanju drugih medijev (vir) pripravil tako imenovano zlato padalo, če po odhodu iz Geoplina morda ostane brez službe. PPD, ki naj bi se zanimal tudi za nakup lastniškega deleža Petrola, sicer vodi "hrvaški plinski kralj" Pavao Vujnovac, naši viri iz Geoplina pa navajajo, da naj bi se za ukrajinski posel dogovorila Napast in Vujnovac na štiri oči, ena na ena.
Toda Napast, ki sicer v ožjih krogih rad razlaga, da ima številne ponudbe za službo iz zasebnega sektorja in da verjetno odhaja v tujino, se zdaj poteguje za člana uprave Luke Koper, in to, pozor, na listi Nove Slovenije, prek katere naj bi že prišel do članstva v nadzornih svetih zreškega Uniorja in Plinovodov. No, kdaj se je Napast, sicer tudi bivši član uprave Petrola (med prvo vlado Janeza Janše) tako zelo zbližal z NSi, ni znano, saj so ga doslej povezovali predvsem s SDS, občasno pa tudi z navezami pri Socialnih demokratih, a čudeži se pač povsod dogajajo.
Mimogrede: Boštjan Napast je interno znan tudi po tem, da se z domačega Ptuja vsak dan vozi na delo v Ljubljano. Če bo pristal v Luki Koper, kar bi se lahko zgodilo celo že na današnji seji nadzornega sveta (edini zanesljivi kandidat za novo upravo naj bi bil sicer Robert Rožac, aktualni državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor), se mu bo dnevna pot v službo vsekakor bistveno podaljšala ...(Požareport)
7 DNI V TEDNU
Oct 13, 2021
Vrnitev Borisa Novaka, Pošta, Snaga, Holding, Golobič in mariborska kadrovska šahovnica Na mariborski kadrovski šahovnici občinskih in državnih podjetij se (te dni) kar intenzivno dogaja:
- Boris Novak, nekdanji zamenjani generalni direktor Pošte Slovenije, ki je pred tremi tedni nenadoma postal član nadzornega sveta Javnega holdinga Maribor (JHMB), naj bi že jutri (v četrtek) postal še predsednik nadzornega sveta, v teku pa je tudi javni razpis za direktorja holdinga, ki ga trenutno vodi Lidija Pliberšek. In medtem ko nekateri lokalni medijski viri javno špekulirajo, da bi mariborski župan Saša Arsenovič rad videl Novaka na direktorskem mestu JHMB (torej namesto Pliberškove - tukaj), je drugje slišati, da bi Novak rad pokazal, da "še ni za penzijo", kamor naj bi ga v ožjih krogih pred časom pošiljala premier Janez Janša in notranji minister Aleš Hojs.
- Nadzorni svet Pošte Slovenije pa naj bi prav tako jutri imenoval novega člana oziroma članico uprave Pošte, kar naj bi po najnovejših informacijah postala sedanja svetovalka uprave Pošte Karmen Lebe Grajf (zdaj je menda edina kandidatka), ne pa Janez Pernek, kot smo poročali pred časom. Slednji namreč na Pošti prevzema vodenje logistike, njegov soimenjak, vendar ne sorodnik Boštjan Pernek pa vodenje prodaje.
- Širijo se tudi govorice, da naj bi novi direktor mariborske Snage, ki je del JHMB, postal Andrej Rihter, dosedanji član uprave Pošte namesto sedanjega direktorja Franca Doverja, sicer vidnega člana SDS in predsednika nadzornega sveta HSE, a tudi pred kratkim odstopljenega predsednika upravnega odbora DUTB. Eni ta kadrovski premik sicer zanikajo, toda Rihter še molči.
- Pa slišati je tudi, da zadnje čase po Mariboru zelo pogosto videvajo nekdanjega politika Gregorja Golobiča, ki naj bi se na različnih lokacijah dobival predvsem z Arsenovičem ... (Požareport)
7 DNI V TEDNU
Oct 12, 2021
Covid-19: Zakulisje snemanja Okornovega filma
Vse fotografije iz arhiva ustvarjalcev filma.
Cepiti se ali ne cepiti se proti covidu-19? S tem vprašanjem se je ukvarjal tudi režiser Mitja Okorn, ko so ga povabili k pripravi dokumentarnega filma o prebolevnikih covida-19. Kmalu potem, ko je prejel povabilo NIJZ, Ukoma in ministrstva za zdravje, naj pripravi dokumentarec, se je zelo hitro odločil, da bo hkrati snemal tudi film o zakulisnem dogajanju.
V njem Okorn razkriva, da je še pred začetkom snemanja zavladala panika. Izkazalo se je namreč, da Okorn ni cepljen. "Jaz sem ciljna publika, ki jo moramo prepričati, da se cepi. Jaz nisem bil nikoli proti cepljenju pa nikoli nisem bil za cepljenje," je o svojem pristopu do snemanja dokumentarca razkril Okorn.
Iz zakulisnega filma, ki prihaja na male zaslone, izvemo še, da je bil projekt za Okorna, ki je v svoji karieri sodeloval tudi s hollywoodskimi zvezdniki, kakr4šna sta Jaden Smith in Cara Delenvinge, vse prej kot mala malica. "Nikoli še nisem bil tako živčen, nikoli še nisem imel take velike odgovornosti," je priznal Okorn. Šele ko bi prepričal sebe, bi namreč lahko čiste vesti pomagal svetovati drugim.
Ker so želeli pridobiti zanesljive informacije, so poiskali prebolevnike in njihove družine ter zdravstveno osebje, ki je skrbelo za zbolele za covidom-19. Mitja je priznal, da so imeli na začetku težave najti ljudi, ki bi govorili o svoji izkušnji.
"Ljudje se bojijo, ker so tiste, ki so se že izpostavili, napadli," pravi. Vprašanje cepljenja je močno razdelilo Slovence. "Preveč smo zastrupljeni s tem, kar smo prebrali na Facebooku, kaj nam je nekdo serviral. Vsi so se že odločili samo zase in potem samo iščejo tisto, kar podpira njihova stališča," pravi Luka Štigl, kreativni producent filma. Pomembno se mu je zdelo, da so bili neodvisni; da so lahko sami izbrali ljudi, da niso imeli navodil, kaj bi morali ti ljudje povedati. "Tako bomo dobili celovito zgodbo in si ustvarili lastno mnenje," je prepričan Štigl.
V zakulisnem filmu režiserja Jana Koka vidimo, kakšno je bilo razmišljanje Mitje Okorna v različnih fazah produkcije, kako se je odzival na goste in njihove zgodbe ter tudi, kaj si ostali člani snemalne ekipe mislijo o covidu-19 in cepljenju. Poglejte, kakšno odločitev je sprejel na koncu in do kakšnega sklepa je prišel. (Urad za komuniciranje)

Film o zakulisju snemanja Okornovega filma si lahko ogledate tukaj!

Zadnji komentarji

Zadnji komentarji

Facebook
Twitter
prikaži časovnico