objavi na
pozareport.si
Slovenija

Torek, 28. Januar 2020 ob 06:54

Majhni so nekateri Slovenci, res! Primorsko podjetje, ki lahko postane multinacinalka, bi Počivalšek raje spravil stečaj.
#Kolumna: Kako je zgodovina včasih ironična in posmehljiva ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Podjetje Bia Separations so lani septembra - na poslovnem tekmovanju European Business Awards - razglasili za nacionalnega zmagovalca v kategoriji Inovacije.

SLOVENIJA NI MAJHNA, MAJHNI SO SAMO NEKATERI SLOVENCI

Piše: Tino Mamić

Podjetje BIA Separations, ki mu levičarski časnik Dnevnik kot enemu od "najboljših zaposlovalcev leta v Sloveniji" napoveduje, da bo postalo "milijardna multinacionalka", poskuša uničiti kar vlada. V stečaj ga hoče spraviti Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik stranke SMC.

Slovenija je vedno rojevala ljudi, ki so bili nadpovprečno uspešni tudi v mednarodnem merilu. In velikokrat so ti ljudje v karieri imeli največ težav doma, v belem svetu pač ne. Zato sta iz 5000 Slovencev, ki so maja 1945 prek Karavank pobegnili pred partizani, izšla dva kardinala, iz preostalega poldrugega milijona Slovencev na sončni stran Alp pa niti eden.

A zdi se, da se iz zgodb uspešnih rojakov nismo veliko naučili. Zato zgodovino ponavljamo. In vsaka ponovitev je slabše kakovosti. Tako kot fotokopija. Primoža Trubarja so poskušali aretirati, Narteja Velikonjo pa so ustrelili.

Slovenska oblast od leta 1991 resda ne strelja več. No, ja, če pozabimo, da je bil slovenski inovator, ki mu je uspelo v Nemčiji, po prvem poskusu vstopa v politiko ustreljen. A praviloma uspešni Slovenci vendarle ne končajo pod streli. So pa zato danes toliko hujši pritiski elite in države na tiste, ki dvignejo glavo iznad povprečja. In škoda za družbo in državo je zato toliko večja.

Na Vipavskem imamo tako letalsko podjetje, ki je zaradi neperspektivnega gospodarskega okolja moralo odpreti novo tovarno v Italiji. Samo 92 metrov od državne meje je očitno vse povsem drugače. In to celo v državi, ki je pregovorno znana kot birokratska.

Drugi svetovni igralec iz Ajdovščine, BIA Separations, ima še veliko hujše težave. Podjetje, ki mu - že prej omenjeno - levičarski časnik Dnevnik kot enemu od "najboljših zaposlovalcev leta v Sloveniji" napoveduje, da bo postalo "milijardna multinacionalka", poskuša uničiti kar vlada. Ali natančneje, v stečaj ga hoče spraviti Zdravko Počivalšek. Kako je zgodovina včasih ironična in posmehljiva ...

BIA Separations, ki razvija filtre za nova zdravila proti raku in genskim okvaram, je zaradi mačehovskega odnosa države napovedalo, da svoje visokotehnološke proizvodnje ne bo širilo pri nas, ampak v ZDA. To je bila odločitev človeka, ki mu bodo tudi največji levičarji priznali izjemno ljubezen do domovine in slovenstva. Direktor podjetja Aleš Štrancar, ki je podjetje pripeljal v Slovenijo, čeprav so mu tujci ponujali boljše pogoje.

Še do predlani se je ajdovsko podjetje borilo s sodnimi mlini proti Avstrijcem, ki so hoteli uničiti družbo oziroma tehnologijo preseliti onstran Karavank.

Ukrasti, bi rekli z eno preprosto besedo. Na sodišču je BIA po dolgih letih zmagala in se posvetila razvoju. BIA prihodke meri v milijonih. Tudi dobiček je že presegel milijon. A vojna birokratske države proti podjetju in Štrancarju se nadaljuje. Državna agencija Spirit, ki je uradno namenjena spodbujanju podjetništva in zaposlovanju v gospodarstvu, si na vse kriplje prizadeva, da bi podjetje BIA poslala v stečaj. Naj ponovimo, saj zveni kot citat iz Orwellovega romana 1984. Državna agencija za spodbujanje podjetništva pošilja gospodarsko gazelo v bankrot. In pri tem bo imela škodo tudi vlada. Stečaj ne bo uničil le bodočega gospodarskega giganta, ampak bo proračun izgubil tri milijone evrov zaradi unovčenih garancij, Slovenski podjetniški sklad pa še tričetrt milijona.

Štrancar ne zanika, da je BIA zašla v težave in ji zato ni uspelo v celoti uresničiti pogodbe. Zato je BIA pripravljena poravnati vso škodo. A Spirit tega ne želi. Hoče stečaj.

Minister Zdravko Počivalšek vede v slogu Minister Zdravko Počivalšek vede v slogu "zakon, to sem jaz", ko jim grozi, da ne bomo več dobili državnih sredstev ... (foto: Bobo)

Naj navedemo še konkretne številke, ki jih je zapisal Počivalšek v odgovoru na poslansko vprašanje Jerneja Vrtovca, poslanca Nove Slovenije. BIA je dobila od države 665 tisočakov, da bi ustvarila 96 delovnih mest. BIA, ki je zaradi sodnih postopkov morala v prisilno poravnavo, je ustvarila samo 64 delovnih mest. Po logiki stvari bi moral torej državi vrniti 222 tisočakov. Pa še nekaj obresti. Kaj pa država? Država zahteva petkrat več – 1,2 milijona evrov. Posredno to za firmo pomeni stečaj.

Kdo bi to lahko razumel? Če se urežem v prst, si zalepim obliž. Zaradi ureznine v mezincu si ne odrežem roke.

Štrancar v svoji sočni govorici pravi, da se minister Počivalšek vede v slogu "zakon, to sem jaz", ko jim grozi, da ne bomo več dobili državnih sredstev. "Mogoče bi bil čas, da razmisli tudi o tem, da ne živimo več v času enoumnja in da je tudi osebno odgovoren za oškodovanja, ki jih povzroča slovenskim davkoplačevalcem. Podjetje BIA Separations je zgolj kaplja v morju oškodovanj, ki jih je povzročil. Prišli bodo časi, ko bo moral za to tudi odgovarjati."

Kaj je v ozadju? Pred postavitvijo mariborske Magne se je na vladnih hodnikih govorilo o dogovoru med Avstrijci in vlado, ki je vseboval skrito klavzulo. Magna bo prišla v Maribor, če bo BIA propadla, saj bi se v tem primeru tehnologija preselila na Dunaj. Ali ta govorica drži, ni jasno. Je pa jasno, da je Štrancar vladi in levičarski eliti zelo napoti. Javno je namreč povedal že veliko krepkih zoper politično korupcijo, strice iz ozadja in vmešavanje v politiko zveze tako imenovanih borcev. Motiv je torej znan.

(Tino Mamić je novinar, publicist, zgodovinar in stalni komentator oddaje #Faktor.com na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
tino mamić

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Majhni so nekateri Slovenci, res! Primorsko podjetje, ki lahko postane multinacinalka, bi Počivalšek raje spravil stečaj.