objavi na
pozareport.si
Posli & finance

Sreda, 10. Junij 2020 ob 06:52

Zaupno, Klinični center: izguba 35 milijonov, privilegirajo Pop TV in RTV, v službo pa prihaja Desusov politik Prikl?!
Pismo o (domnevno) spornem poslovanju generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja. Sanacija se ne izvaja, denar se nenamensko troši ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nenavadno je tudi to, da generalnega direktorja vsak dan na delo vozi šofer, kar v statutu za njegovo funkcijo ni predvideno, pri čemer ni jasno, ali generalni direktor za to plačuje boniteto. Kot tudi ni jasno, zakaj je svet zavoda Poklukarju odobril povečan obseg dela, ker je nekaj časa poleg UKCL vodil tudi kliniko, saj takšna praksa pred tem ni bila uveljavljena. Naj v seriji dvomljivih potez omenimo tudi to, da se kljub slabemu finančnemu stanju UKCL zdaj pripravlja kar dvodnevna strateška konferenca na Bledu, za katero je že zdaj jasno, da je UKCL ne more financirati, saj nima sredstev. Kdo bo na koncu plačnik takšnih aktivnosti, se lahko upravičeno sprašujemo vsi, ki nam ni vseeno, za kaj se porablja denar, namenjen slovenskemu zdravstvu ... (foto: Bobo)

Objavljamo pismo iz UKC Ljubljana, ki med drugim razkriva milijonske poslovne izgube, politično kadrovanje iz nekdanjega vladnega kabineta Marjana Šarca in privilegiranje določenih medijev. Pošiljatelj pisma je znan uredništvu.

Spoštovani,

posredujemo vam informacijo o netransparentnem poslovanju UKC Ljubljana pod vodstvom generalnega direktorja Janeza Poklukarja, ki povečuje poslovno izgubo UKCL. Ker se ne želimo izpostavljati zaradi možnih posledic, vas prosimo, da z navedenimi dejstvi seznanite slovensko javnost, saj je nedopustno, da se z javnim denarjem, ki je namenjen zdravstvu, dogajajo takšne nepravilnosti. Obstajajo indici, ki potrjujejo sum, da se z javnimi sredstvi v UKCL ravna neracionalno, kar ima za posledico visoko izgubo.

Namesto strogega izvajanja sanacijskega načrta, se sanacija UKCL praktično ne izvaja, obenem pa se denar nenamensko troši. Utemeljeno verjamemo, da v nadaljevanju opisana ravnanja niso ustrezna in da poslabšujejo že tako slabo stanje v UKCL. Prosimo vas, da ta ravnanja raziščete, saj se lahko samo še na medije obrnemo in tako preprečimo zlorabljanje javnega denarja na škodo tako bolnikov kot vseh davkoplačevalcev.

Kot smo že omenili, UKC Ljubljana ne izvaja več sanacijskega programa, kljub temu, da je bila izguba samo v prvih 4 mesecih 2020 več kot 35 milijonov evrov. Resda je v tem času bila cela država soočena z epidemijo Covid 19, vendar se tem okoliščinam ne more v celoti pripisati krivde za izjemno visoko izgubo, saj v prvih dveh mesecih letošnjega leta epidemije še ni bilo. Kljub slabim finančnim razmeram pa se nadaljuje praksa nakupovanja blaga prek naročilnic, pri čemer vrednost tovrstnih nakupov ostaja nepojasnjena.

V času epidemije Covid 19 je dejavnost UKCL skoraj povsem obstala. V UKCL skorajda ni bilo elektivnih pregledov, redni program se ni izvajal, bili so samo nujni posegi in obravnave onkoloških bolnikov. Tudi na Urgenci je bilo manj obravnav, saj so bili pacienti celo javno pozvani, naj ne obiskujejo urgence, če to res ni nujno. Delovanje UKCL je bilo torej zelo okrnjeno. Vendar pa tudi v intenzivni enoti zaradi Covida-19 nikoli ni bilo več kot 20 pacientov, na ostalih COVID oddelkih nikoli več kot 50. Kljub temu pa je dodatke za delo v rizičnih razmerah dobilo okoli 7 tisoč zaposlenih. Glede na nizko število obravnavanih bolnikov s Covid-19 se zdi, da gre pri tem za plačilo za neopravljene storitve, kajti nemogoče je, da bi skoraj 7000 zdravstvenih delavcev bilo vključenih v obravnavo in nego tako majhnega števila obolelih za Covid-19.

Tudi nekatera druga ravnanja generalnega direktorja Poklukarja so zelo nenavadna. Tako je v UKCL vzpostavil dvojno vodstveno strukturo, v času epidemije Covida-19 je pripeljal novega pomočnika za finance, dosedanja pomočnica pa je ostala kot svetovalka. Število zaposlenih v kabinetu se je precej povečalo. Nadaljuje se praksa političnega kadrovanja, saj na UKC prihaja Uroš Prikl, Šarčev državni sekretar iz stranke DeSUS*1.

Nenavadno je tudi to, da generalnega direktorja vsak dan na delo vozi šofer, kar v statutu za njegovo funkcijo ni predvideno, pri čemer ni jasno, ali generalni direktor za to plačuje boniteto. Kot tudi ni jasno, zakaj je svet zavoda Poklukarju odobril povečan obseg dela, ker je nekaj časa poleg UKCL vodil tudi kliniko, saj takšna praksa pred tem ni bila uveljavljena. Naj v seriji dvomljivih potez omenimo tudi to, da se kljub slabemu finančnemu stanju UKCL zdaj pripravlja kar dvodnevna strateška konferenca na Bledu, za katero je že zdaj jasno, da je UKCL ne more financirati, saj nima sredstev. Kdo bo na koncu plačnik takšnih aktivnosti, se lahko upravičeno sprašujemo vsi, ki nam ni vseeno, za kaj se porablja denar, namenjen slovenskemu zdravstvu.

V času Poklukarjevega vodenja se je občutno spremenila tudi praksa vodenja odnosov z mediji. UKC Ljubljana po novem zelo selektivno sodeluje z mediji. Na izjave pogosto vabi le izbrane novinarje Pop TV in RTV Slovenija*2, medtem ko imajo Finance in drugi mediji z odgovori na svoja novinarska vprašanja velikokrat težave. Prepričani smo, da bi moral javni zavod spoštovati načelo enake dostopnosti do informacij in vse medije obravnavati enakovredno. Takšno obnašanje ni v skladu z dolžnostjo transparentnosti informacij, ki jih UKCL posreduje javnosti.

Naj ob koncu navedemo tudi to, da UKC Ljubljana nenehno naslavlja na ministrstvo za zdravje zahteve po dodatnem denarju. Pri tem ni jasno, kakšne so investicijske prioritete. Vse to priča o tem, da je vodenje UKCL v resni krizi in da obljube in napovedi izboljšanja razmer v UKCL, ki jih je Poklukar dal ob svojem imenovanju, še zdaleč niso izpolnjene.

Spričo vseh navedenih informacij vas prosimo, da tovrstna ravnanja preverite in poskušate najti odgovore na vprašanje, kako se porabljajo javna sredstva v UKC Ljubljana ter s tem preprečite, da bi se denar, namenjen za zdravstvene storitve, torej v prvi vrsti za zdravljenje bolnikov, namenjal za druge namene. Z lepimi pozdravi!

*1 Spomnimo: vodja službe za odnose z javnostmi na UKC Ljubljana je nekdanji novinar Pop TV in TV Slovenija Jure Brankovič.

*2 PRIKL MOLČI

Uroš Prikl Uroš Prikl

Navedbe o tem, ali res prihaja na delo v UKC Ljubljana, smo preverjali tudi pri Urošu Priklu, sicer tudi nekdanjemu kandidatu stranke DeSUS za mariborskega župana, vendar na naša vprašanja, poslana po SMS, Prikl ni odgovoril.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
UKC Ljubljana marjan šarec Uroš Prikl desus ministrstvo za zdravje Janez Poklukar Jure Brankovič

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Zaupno, Klinični center: izguba 35 milijonov, privilegirajo Pop TV in RTV, v službo pa prihaja Desusov politik Prikl?!