objavi na
pozareport.si
Slovenija

Nedelja, 28. februar 2021 ob 06:00

Če so prej Slovenijo uničevali navznoter, so to zdaj začeli v tujini, silovitost napadov pa dobiva brezumno dimenzijo
Kako brezumni napadi Kula na vlado uničujejo mednarodni ugled Slovenije...
Forum !

Odpri galerijo

Evropska zgodba, ki smo si jo Slovenci vrisali v sam program osamosvojitve in ki je bila ves čas naša najprepoznavnejša uspešnica, sedaj dobiva nevarne negativne pospeške ...

"Serije neresničnih obtožb na račun sedanje vlade, ki se pojavljajo v evropskih medijih, so za mednarodni ugled Slovenije nekaj bistveno bolj nevarnega, kot se utegnejo zavedati tisti, ki jih širijo."

Piše: Boštjan M. Turk

Po neizglasovani nezaupnici koalicije Kul je postalo jasno, da bodo sile iz ozadja uporabile vse vzvode, s katerimi bi poskušale destabilizirati sedanjo vlado. Vendar je to misija nemogoče. Februarja lani smo že pisali o tem, da je sedanja vlada lahko nastala zgolj zato, ker so distorzijske težnje v tistem, kar z najbolj uporabnim skupnim imenovalcem imenujemo tranzicijska elita ali Forum 21, postale tako neobvladljive, da tranzicijska levica ni več sposobna enotnega nastopa in homogenega obvladovanja oblasti. V letu 2020 se je ljudem, ki so vodili Slovenijo tako rekoč od leta 1941, dokončno izmuznilo iz rok njihovo glavno orodje. Ni brez povezave s tem dejstvo, da se je v tem času ukinil tudi Forum 21.

Silovitost napadov, ki letijo na to vlado, dobiva naravnost brezumno dimenzijo. Stranke t. i. Kula so epidemijo izkoristile za obračunavanje z ekipo, ki so jo same postavile na to mesto, ne da bi se tega sploh zavedale. Po odstopu Šarca je aritmetičen izračun, ki ga je sposoben otrok v osnovni šoli, pokazal, da je na sredini in desno od nje zgolj eno ime, ki ima konsenz za predsednika vlade, na levici pa je teh imen šest, a s pomembno razliko. Nihče nima konsenza drugih za mandatarstvo. Drugače: Karl Erjavec, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Tanja Fajon, Jože P. Damijan in Luka Mesec bi najprej pregriznili vratove drug drugemu, šele potem bi pogledali po naslednji žrtvi. Se še spominjamo Janeza Drnovška in njegovega nastopa v parlamentu, ko je dejal: "Gospodje, pa saj če jaz odidem, se boste pobili med sabo"?

V brezupnem teatru absurda, ko je postalo jasno, da ne bo niti predčasnih volitev niti nove vlade, so se predstavniki slovenskega zakulisja domislili formule, ki je analogna njihovemu ravnanju v času pandemije. Če so prej Slovenijo uničevali navznoter, to je z medijskimi vplivi na glavne difuzorje novic javnega mnenja, so to sedaj začeli početi v tujini. Serije neresničnih obtožb na račun sedanje vlade, ki se pojavljajo v evropskih medijih, so v tem trenutku za mednarodni ugled in prepoznavnost Slovenije nekaj bistveno bolj nevarnega, kot se utegnejo zavedati polinteligenti, ki jih širijo.

To pa tudi ni brez zveze s stanjem v Evropski uniji kot takšni. Dejstvo je, da je bila Slovenija šampinjon pri pristopanju v EU. Daleč pred vsemi drugimi državami, ki so izhajale iz istega zgodovinskega konteksta, je vstopila v evroobmočje in postala članica schengena. Vse to se je zgodilo, ker so trije politiki zmogli dobiti nacionalni konsenz za ta preboj. Šli so po poti Alojza Šuštarja, brez katerega ne bilo današnje Slovenije. Če jih navedemo po abecednem redu, začnimo z Andrejem Bajukom, tu pa sta še Janez Drnovšek in Janez Janša. Evropska zgodba, ki smo si jo Slovenci vrisali v sam program osamosvojitve in ki je bila ves čas naša najprepoznavnejša uspešnica, sedaj dobiva nevarne negativne pospeške. Dejali smo, da bi se to ne moglo dogajati brez korenitih sprememb, ki so se zgodile v mentaliteti Evropske unije, predvsem pa v identiteti njenih predstavnikov. Evropska unija, kakršna je bila v času, ko smo se Slovenci pridruževali, je v temeljnih elementih popustila.

Proces je bil dolgotrajen, redkokdo se ga je zavedal. Začel se je z Maastrichtsko pogodbo leta 1992. Z njo so suverene države na bodočo abstraktno tvorbo EU prenesle večino pravosodnih in zakonodajnih ingerenc. Po najbolj prevajanem filozofu sodobne dobe, Francozu Michelu Onfrayu, je prav to temelj razgradnje Evropske skupnosti, kakršno poznamo. Michel Onfray je namreč prepričan, da je Maastrichtski sporazum pomenil odvzem suverenosti tistemu, ki jo je utelešal. Ljudstvu. Zato je tudi prišlo do brexita, če smo bolj natančni.

V kataklizmičnem procesu bi se morala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen natančno zavedati, da s privoljenjem v krivično obsodbo, kakršno je ugledu RS spisal bruseljski portal Politico, sproža katastrofičen, dezintegrativni signal v celotno zgradbo EU. Šla je Velika Britanija, Višegrajska skupina je na tem, da se poslovi, Bruselj pa inavgurira konflikt s članico, ki ni nič kriva. Nič od tega, kar je Politico pisal, namreč ne drži, še več, blodnje nekoga, ki se v svojih tvitih vsak dan (večkrat na dan!), vsak teden, vsak mesec in že dolga leta povprek in počez ukvarja s predsednikom sedanje vlade (Blaž Zgaga), bi v nekem normalnem kontekstu ne mogle dobiti nobene pozornosti.

Slovenija je bila vso svojo zgodovino konstitutiven člen jedrne Evrope. Če to lahko v sintagmi izrazimo na podoben način, bomo rekli, jedra sveta. To ni bila zaradi ljudi, ki so se vselej obračali po vetru, ampak zaradi junakov, ki jih je porodila njena zgodovina. Problematiziranje kritike predsednika vlade zoper anonimno (novinarko) Lilli Bayer je prišlo v času, v katerem smo tisti, ki razumemo impulze zgodovine, dobili natančno potrditev naših globljih strahov.

V nasprotju s slovenskim predsednikom vlade je evropska komisija naravnost goreče pozdravila izvolitev t. i. ameriškega predsednika Joeja Bidna. T. i. pišemo iz dveh razlogov. Prvič, ker so bile ameriške volitve po našem mnenju falsificirane in na njih ni zmagal tisti, ki je v resnici zmagal. Drugič, ker še nobeden ameriški predsednik ni manj kot mesec dni po svojem imenovanju izdal zahteve za nov vojaški konflikt. Kot vemo, so ameriška letala napadla bazo v Siriji, ki naj bi bila povezana z gorečniki v Iranu. Če seveda je? In če gorečniki, kot jih nova administracija ZDA imenuje, sploh so to, kar so.

Rezultat bo novi "Bataclan". Spomnimo se, da so tisti, ki so leta 2015 morili na koncertu v pariškem gledališču, jasno vzklikali: "To je za naše brate v Siriji. Ne čutite njihovega trpljenja?"

Evropska unija, ki ves čas nastopa zoper t. i. nacionalizme, zoper krščanstvo in se zavzema za t. i. mir v svetu, je čestitala in javno izrazila zadovoljstvo nad tem, da je predsednik najmočnejše sile na planetu postal človek, ki je prej kot po enem mesecu od imenovanja na to mesto sprožil prvi oboroženi konflikt, ki je zgolj uvertura v naslednje zgodbe. Bruslju je treba sporočiti, da nas ne skrbi za Slovenijo, temveč za EU in globalni kontekst miru in sobivanja v svetu. Naš mir ni bil še nikoli pred tako težko preizkušnjo, kot je sedaj.

(Dr. Boštjan M. Turk je doktor pariške Sorbonne, profesor na Univerzi v Ljubljani, član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter redni komentator oddaje Faktor)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Preberite tudi:

"Kennedy je človeka poslal na Luno, Obama na transspolno stranišče - ali za kaj na svetu danes gre" (Požareport, 14.2.2021)

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boštjan M Turk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Viktor hajsinger :

16.04.2021 11:35

Jernej Zupančič, komunistom je bilo blizu - "Konstrukcija, montaža, podtikanja in laži". Od začetka so počenjali svinjarije, se med sabo prepirali, tožarili...: "Leta 1922 je bil na Dunaju kongres KPJ. Kominterna pod Leninovim vodstvom je vodstvo stranke obtožilo za neuspeh pri izvedbi oboroženega prevzema oblasti v Jugoslaviji, zato je odstavila Markoviča in Filipoviča. Lenin je za novega sekretarja KPJ določil Mihaila Todorovića. Leta 1923 je Kominterna za novega sekretarja KPJ določila Trišo Kacleroviča., dve leti kasneje leta 1925 pa so mesto generalnega sekretarja KPJ znova zaupali Simi Markoviču. "Okoli 900 jugoslovanskih komunistov, vključno z vodstvom KPJ se je leta 1926 preselilo v Stalinovo Sovjetsko zvezo. Med vodilnimi slovenskimi komunisti v Moskvi je bil takrat Dragotin Gustinčič. Leta 1928 je znova prišlo do razkola v KPJ. Mladi komunistični funkcionarji, kot so Djuro Djaković, Blagoje Parović, Josip Broz in Edvard Kardelj, ki so ostali v Jugoslaviji so očitali vodstvu KPJ, da odstopa od načel Leninove in Stalinove politike. Djuro Djaković in Josip Broz sta maja 1928 poslala Kominterni in Stalinu znano pismo s sklepi 8. mestne konference komunistov v Zagrebu. V pismu sta obtožila vrh KPJ v Moskvi, da odstopa od Leninove in Stalinove politike, da je nesposoben, odgovoren za neenotnost KPJ in ju prosila za posredovanje. Na presenečenje Centralnega komiteja KPJ v Moskvi je Stalin ugodil Djakoviću in Brozu ter razrešil Simo Markovića. Djura Djakovića je imenoval za začasnega vodjo KPJ. Novembra 1928 je Stalin Djura Djakovića imenoval za organizacijskega sekretarja KPJ, Jovana Malešića pa za političnega sekretarja. Leta 1929 se je kraljevina SHS preimenovala v Jugoslavijo, zaradi spopadov med Hrvati in Srbi, pa je jugoslovanski kralj začasno razpustil parlament in uvedel diktaturo. Nezadovoljstvo državljanov je poizkušala izkoristiti KPJ. Vodstvo stranke je po nalogu Stalina, s skupino komunistov takoj odpotovalo v Jugoslavijo, s ciljem izvesti oborožen državni udar, s katerim bi komunisti prevzeli oblast in izvedli revolucijo. Jugoslovanska policija je v oboroženih spopadih s komunisti ubila nekatere visoke komunistične funkcionarje, 82 pa jih aretirala. Leta 1931 je kralj Aleksander ukinil diktaturo in znova uvedel parlamentarno demokracijo. KPJ je ostala prepovedana stranka. S posebnim odlokom Stalina in Kominterne je bil za novega generalnega sekretarja KPJ na mesto ubitega Djakoviča imenovan Anton Mavrak. Zaradi medsebojnih obtožb jugoslovanskih komunistov je Stalin leta 1932 odstavil Mavraka in za novega generalnega sekretarja KPJ imenoval Milana Gorkića, ki je deloval pod ilegalnim imenom Josip Čižinski." Leta 1934 so se znotraj KPJ dogovorili o ustanovitvi Komunistične partije Slovenije in Komunistične partije Hrvaške. Na skrivnem kongresu KPJ leta 1935 v Splitu so komunisti za glavnega sovražnika opredelili fašistično Italijo, nacistično Nemčijo ter zahodne demokratične države Združeno kraljestvo, Francijo in Združene države Amerike. Zavezali so se prijateljstvu s Sovjetsko zvezo in njenemu voditelju Stalinu. Vendar pa je na kongresu v Splitu znova prišlo do razkola v stranki, do spora med dvema skupinama, ki sta želeli prevzeti vodstvo KPJ. V skupini, ki jo je vodil Gorkič so bili Sima Marković, Filip Filipović, Štefan Cvijić, Kamilo Horvatin, Kosta Novaković, Stjepan Grzetić in ostali. V drugi, manjši skupini, ki jo je vodil Josip Broz so bili Moša Pijade, Petko Miletić, Edvard Kardelj, Aleksandar Ranković, Ivan Milutinović in drugi. Zaradi obtožb je Kominterna julija 1937 generalnega sekretarja KPJ Gorkiča poklicala na zagovor v Moksvo. NKVD ga je obtožila vohunstva in ga usmrtila. Stalin je dal likvidirati številne vodilne jugoslovanske komuniste, zlasti iz Gorkičeve skupine. Od 900 jugoslovanskih komunistov je preživelo le 12. Ubita sta bila tudi Filip Filipović in Sima Marković. Med redkimi preživelimi je bil tudi slovenski komunist, član Kominterne Dragotin Gustinčič. Kominterna je leta 1938 za novega generalnega sekretarja imenovala Josipa Broza Tita." Wiki... Takšni so bili predhodniki, takšni so sedaj komunisti. Delajo intrige, organizirajo diverzije, LAŽNO OVAJAJO v EU, prej pa v Moskvo.
Frane Praprotnik :

16.04.2021 09:36

...Torej, "veliki pok" sedaj prihaja od "što južnije, to tužnije", iz Balkanskega kotla....Za izganjanje hudiča, oziroma Janše, so dovoljena vsa sredstva, kot je dejal Edi Kardeljev, tako doma kot v tujini....Nepredstavljivi teror, ki ga zganja ta diktator je potrebno internacionalizirati, da bo ves svet videl kakšen hudobec je, še meje bi premikal.....Malodane vso deželico je ogradil z bodečo žico, tako kot nekdaj v jeku revolucije oni general Graziolli našo ljubo prestolnico.....Res, ta Janša je tiran, da mu ni para v svetu in okolici, pravcati Brdavs, vam rečem.....Glede takšnih ali drugačnih povezav z Republiko Srpsko, prijazno svetujem sokomentatorju, da naj jadra usmeri k prvemu režiserju, ki biva v bližini Gradaščice, tam bo dobil informacije, ki jih zaman išče in insinuira pri PV.......Glede Albanije in Kosova, ter ostalih "strateških" vprašanj, ki se tičejo Balkana, EU in širše, ni panike......Stvari ima trdno v rokah skupina Bilderberg, oni bodo to uredili kot so si zamislili, nekaj so že veliko pa je še ostalo....Kosovo in njihovih 41 rudnikov, ki so jih najbolj zanimali je v njihovih rokah, Billa Clintona še danes slavijo kot osvoboditelja.....Zakaj že?....Aja, ta možak je pomemben član skupine Bilderberg.....Če so jim "uspele" volitve v ZDA, ob izdatni pomoči domače CFR, katere član je tudi Clinton in njegova gospa, je vse ostalo zanje le mala malica........Ja, "novi svetovni red" je na pohodu, po meri slednjih seveda......
Hugo Flander :

16.04.2021 09:16

Dodajam @Borutu Rojcu, ki zapiše: #... Najbolj bosa pa je ta, kar berem v članku, da bi Izet, Hajro, Meho in Safet glasovali oz. dali glas Željku na volitvah. Tile ,, za dom spremni,, Mamiči in Mršiči, ga ,, ornk biksajo,, # -------------------- Glüks Ime Nenad u modernoj Hrvatskoj Nenad je muško ime, u Hrvatskoj uglavnom hrvatsko, ali i srpsko. Ime Nenad jedno je od najčešćih imena (među prvih sto) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko deset tisuća ovakvih imenjaka. Vir: Acta Croatica ------------- #Slovenska veleposlanica v BiH Zorica Bukinac-ova pa je v razgovoru z oblastmi v Sarajevu zatrdila, da Slovenija podpira evropsko pot BiH. Kar seveda pomeni, tudi njeno ozemeljsko celovitost.# -------------- Slovenka Zorica Bukinac-ova je bila v BiH klicana za zagovor in ne na "kramljanje", kakor se "zapiše" Nenadu v reviji Reporter. Kaj Nenada moti v BiH, nam pove ta njegov stavek v članku: #Tako ima bošnjaška stran v predsedstvu zdaj de facto dva predstavnika, srbska enega, hrvaška pa nobenega.# ------------- In še en hrvaški "Slovenac", Aljoša Dragaš na tviterju... Aljoša Dragaš@AljosaDragas necenzurirano.si/clanek/aktualno/jansa-in-plenkovic-skupaj-proti-sarajevu-865547 Tale naslov "neodvisnega" portala ne samo, da je nevaren za BiH; nevaren je tudi za Hrvaško v zunanjepolitičnem in Slovenijo v notranjepolitičnem smislu @tfajon bi zdaj na naše ulice pognala še tukaj začasno zaposlene muslimane/Bošnjake 8:16 AM · Apr 15, 2021·Twitter Web App

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Če so prej Slovenijo uničevali navznoter, so to zdaj začeli v tujini, silovitost napadov pa dobiva brezumno dimenzijo