objavi na
pozareport.si

Nedelja, 23. Januar 2022 ob 06:00

Golob bi moral na tiskovni konferenci povedati, kdaj bo vrnil nezakonito visoko plačo, ne pa, kako se vrača v politiko
Ker če bi moral danes Robert Golob zaradi očitnih kršitev Lahovnikovega zakona vračati milijone evrov, pa še strah bi ga bilo razpleta upravičene kazenske ovadbe, ne bi hodil po tiskovkah in mitingih in razlagal, kako in s kom bo on vladal ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Gre za scenarij, ki smo ga pri novih obrazih že vajeni: danes zvečer naj bi Pop TV na 24ur dogovorjeno objavil naročeno anketo agencije Mediana, ki Roberta Goloba razglasi za najbolj zaželenega predsednika vlade (mandatarja)*, že jutri pa naj bi Golob nastopil na posebni tiskovni konferenci, kjer naj bi razkril svoj politični projekt.

No, to je scenarij za bolj ali manj naivne volivce, dejansko stanje je namreč precej drugačno: ker se Golob kot nekdanji vidni politik vladni funkcionar vlade LDS, bivši podpredsednik Jankovićeve Pozitivne Slovenije in potem še podpredsednik Stranke Alenke Bratušek na politično sceno zgolj vrača, pa ne zato, da bi izganjal za aktualne politične potrebe namišljene fašiste ali se kot premier ali minister "boril za svobodo", temveč zgolj zato, da skozi "malo levo malo desno" zadrži svoje (delno celo nezakonite!?) privilegije, premoženje in denar, vse skupaj pridobljeno prek vodenja napol monopolnega državnega podjetja GEN-I, kjer mu je novembra lani potekel že 4. direktorski mandat, pa mu Janševa vlada ni hotela podariti še petega.

Pri tem so najpomembnejša naslednja dejstva:

- Robert Golob je (bil) direktor oziroma predsednik uprave državnega podjetja z daleč najvišjo plačo v državi, do katere je prišel tako, da si jo je nezakonito izplačeval.

- Del medijev poklicno čudno naivno ali aktivistično-politično preračunljivo povzema Golobovo neto mesečno plačo (18 tisoč evrov) ter naseda, da tako imenovani "Lahovnikov zakon" o plačah za Goloba velja šele od 2020 naprej.

- Saj ta zakon govori o družbah, ki so v neposredni ali posredni lasti države, kar velja tudi za GEN-I, ki je (bil) 50-odstotno v lasti Gen Energije (ta je v 100-odstotni lasti države, med preostalimi 50-odstotnimi lastniki GEN-I pa so bili tudi državni Petrol in kasneje Elektro Ljubljana, torej podjetja v večinski ali vsaj delni lasti države, zato je matematični seštevek državnega deleža v GEN-I vedno presegal najmanj polovico in zato je Lahovnikov zakon o plačah (tudi) za Goloba veljal že celo vrsto let.

- Golobova plača bi torej, na podlagi tega zakona, lahko šla tja v višave do največ 18 tisoč evrov bruto (!), kar pomeni, da si je Golob, ki je imel kot predsednik uprave GEN-I približno 45 tisoč evrov bruto mesečne plače, mesečno in nezakonito izplačeval 27 tisoč evrov - preveč!

- A zanimivo in celo bizarno je dejstvo, da ne ministrstvo za gospodarstvo (MGRT) ne Gen in ne Slovenski državni holding od Roberta Goloba še vedno ne zahtevajo vrnitve vseh preveč bruto izplačanih plač (danes so to že milijonski zneski!), čeprav tako zahteva veljavni zakon (saj so nezakonita izplačila praktično avtomatično nična), in da v zvezi z nezakonitimi izplačili še vedno ni bila podana nobena kazenska ovadba?!

- Zakaj omenjeni (MGRT, Gen in SDH) tega ne storijo, lahko samo ugibamo. Pa ja ne da samo zato, ker je podpisnik teh "Golobovih pogodb" v imenu lastnika, torej države, Martin Novšak, predsednik uprave Gen?! Je pa hkrati dejstvo, da ker ministrstvo za gospodarstvo, Gen in SDH preprosto ne opravijo svojega dela, iz Goloba delajo nekakšnega frajerja in celo žrtev?!

Ker če bi moral danes Robert Golob zaradi povsem očitnih kršitev Lahovnikovega zakona vračati nezakonito izplačane milijone evrov, pa še strah bi ga bilo razpleta upravičene kazenske ovadbe, ne bi hodil po tiskovnih konferencah, okroglih mizah in podobnih mitingih in razlagal, kako in s kom bo on vladal, pa "dvigoval politično kulturo", ampak kvečjemu to, kdaj bo vrnil denar za preveč izplačane državne plače ...

* Agencija Parsifal za portal Nova24TV tega sicer ne pokaže - tukaj.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Robert Golob GENI slovenski državni holding Gen Martin Novšak MGRT lahovnikov zakon Mediana Vlada Janeza Janše Petrol Elektro Ljubljana

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Golob bi moral na tiskovni konferenci povedati, kdaj bo vrnil nezakonito visoko plačo, ne pa, kako se vrača v politiko