objavi na
pozareport.si

Četrtek, 10. Februar 2022 ob 06:00

Interno: pravniki na levi potihoma predlagajo Levici, naj se znebi Kordiša in zamenja program
Po naših informacijah naj bi (oziroma bo) - prav zaradi tega postopka pred ustavnim sodiščem - zelo verjetno prišlo tudi do izpodbijanja kandidatne liste stranke Levica pred Državno volilno komisijo ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Upokojeni politik Ciril Ribičič je bil na vrhuncu svoje politične kariere poslanec in predsednik Stranke demokratične prenove (prej ZKS, danes SD), a kot (nekdanji) ustavni sodnik ali profesor prava v primerjavi s Sašem Zagorcem, članom katedre za ustavno pravo na ljubljanski Pravni fakulteti, kjer je Zagorc tudi prodekan za študijske zadeve, danes velja skoraj za "desničarja". Zagorc, eden od stranskih mnenjskih voditeljev skrajne levice, ki celo med pravnimi debatami na družbenih omrežjih ne more skriti svoje politične agende in aktivizma, je - po naših informacijah - tudi član interne skupine pravnikov, ki te dni potihoma, a mrzlično pripravljajo odgovor stranke Levica pred obravnavo na ustavnem sodišču zaradi znane vložene pobude (zahteve) za presojo protiustavnosti programa stranke Levica in političnega delovanja politični strank Levice in Socialnih demokratov (vir) - v duhu presoje Evropskega sodišča za človekove pravice, ker da se niso distancirale od totalitarnega komunizma. To pobudo sta vložila aktivni državljan Vili Kovačič in raziskovalni novinar Luka Perš.

In spomnimo: ustavno sodišče je pred dnevi že odločilo, da bo ta primer obravnavalo absolutno prednostno (tukaj), rok za odgovor pa je samo še tri dni!

Poleg Zagorca* naj bi bili v tej interni skupini pravnikov še - širši javnosti manj znani pravnik Matija Žgur, nekdanji ustavni sodnik in politik Lojze Ude ter odvetnik in občasni pisatelj Dino Bauk, sicer tudi uradno večkrat odvetnik Levice.

In kot je slišati, naj bi debata med temi pravniki šla takole: Levica se bo rešila, če se distancira od dejanj razvpitega poslanca Levice Mihe Kordiša. Zagorc naj bi - tako - zagovarjal stališče, da to, kar počne Kordiš, niso dejanja stranke, ampak posameznika.

Toda, pod črto, ker vidni politik Levice Kordiš svojih dejanj ne obžaluje, njegova dejanja so celo ponavljajoča, stranka se pa s tem, da Kordiša znova kandidira za poslanca, od njegovih dejanj evidentno ne distancira, bi Levica s takšnim Kordišem zelo tvegala, da ustavno sodišče dejanja Levice razglasi za protiustavna in da posledično pade celotna kandidatna lista Levice, na kateri bo - Miha Kordiš?!

Mimogrede: po naših informacijah naj bi (oziroma bo) - prav zaradi tega postopka pred ustavnim sodiščem - zelo verjetno prišlo tudi do izpodbijanja kandidatne liste stranke Levica pred Državno volilno komisijo.

Skratka, da bi stranka Levica rešila sebe, bi/bo morala žrtvovati Miho Kordiša in še spremeniti svoj program, pred sodbo ustavnega sodišča ali po njej.

No, mnogi pravniki in politične stranke so zadnjih deset let očitno kar pozabili, da imamo sodišča tudi zato, da varujejo demokracijo in ustavne vrednote. Da tudi na tak način izločijo tiste, ki močno izstopajo (beri: ekstremiste). Zdaj so pa presenečeni ...

* Sašo Zagorc sicer sodi tudi v ožji krog Aleksandra Čeferina, ki je Zagorcu uredil dve nogometni funkciji: je član komisije za predpise pri Uefi (UEFA Legal Committee) in hkrati predsednik komisije za predpise pri Nogometni zvezi Slovenije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
luka mesec miha kordiš levica Ciril Ribičič Ustavno sodišče Sašo Zagorc lojze ude Dino Bauk državna volilna komisija aleksander čeferin Nogometna zveza Slovenije uefa Pravna fakulteta v Ljubljani Matija Žgur Socialni demokrati ESČP

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Interno: pravniki na levi potihoma predlagajo Levici, naj se znebi Kordiša in zamenja program