objavi na
pozareport.si

Petek, 19. Maj 2023 ob 06:00

Vsi dokumenti: kako je srbski tajkun Šolak speljal slovensko televizijo mimo naše države na Sejšele
"Srbskega kupca" slovenske Šport TV, skrivnostno firmo Salvado Investments Corporation s Sejšelov, najdemo v tako imenovanih Paradise Papers, kjer so uvrščeni med sporna podjetja v davčnih oazah, pod sumom davčnih utaj in pranja denarja ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Faksimile: iz notarskega zapisa pri ljubljanskem notarju Bojanu Podgoršku


4. februarja 2015 so na Slovenskih novicah poročali, da je prva slovenska športna televizija Šport TV "prodana Srbom", pri čemer so se sklicevali na poročanje Nedeljskega dnevnika. Ustanovitelj Roman Lisac naj bi jo - po poročanju Nedeljca - prodajal "zadnji dve leti". Lisac je bil takrat direktor jadranske košarkaške lige ABA (kasneje je postal tudi direktor košarkarskega kluba Petrol Olimpija) in častni konzul Izraela v Ljubljani. No, kdo je kupec televizije, pa Nedeljski dnevnik ne poroča, so še zapisali na Slovenskih novicah.

Danes pa tukaj dokumentirano razkrivamo, kako se je takrat prodajala prva slovenska športna televizija Šport TV (oziroma podjetje ASPN, d. o. o., v 100-odstotni lasti Romana Lisca) in kdo so bili kupci. Res je, prodana je bila Srbom, aprila 2014, končni kupec pa, sodeč po ključnih povezanih osebah, srbski tajkun Dragan Šolak (United Group, SBB), danes - med drugim - lastnik slovenskega Telemacha, portala N1 in golf igrišča na Bledu, hkrati pa tudi nesojeni lastnik Pop TV, Kanala A in Siola.

Toda poglejmo, kako je Šolak v resnici prevzel Šport TV:

- Vsa pogajanja z Liscem je vodila Jadranka Drinić, visoka uslužbenka Šolakovega podjetja Direct Media (mimogrede, gre za skupno podjetje Šolaka in srbskega opozicijskega politika Dragana Djilasa, prek katerega naj bi slednji, ko je bil še župan Beograda, obvladoval okoli 80 odstotkov oglaševalskega denarja v Srbiji, namenjenega medijem), znana iz številnih srbskih poslovno-kriminalnih zgodb, sicer pa med poznavalci velja za eno od ključnih Šolakovih operativk (nekateri viri jo navajajo celo kot Šolakov "mastermaind"), ki je Liscu tudi pisno naročila, da mora biti vsa pogajalska dokumentacija izročena Šolaku ali pa uničena (vir: pogodba o zaupnosti med Drinićevo v imenu Direct Media in Romanom Liscem):

- Potem pa je Šport TV (poslovni delež Roman Lisca v družbi ASPN) kupil firma Salvado Investments Corporation, registrirano na eksotičnih Sejšelih. Pri čemer se ob podpisu pogodbe pri ljubljanskem notarju Bojanu Podgoršku nista identificirala (razkrila) niti lastnik niti direktor tega podjetja, ampak je pogodbo v imenu te "skrivnostne" sejšelske firme podpisal kar ljubljanski odvetnik Andrej Simonič:

Zato pa firmo Salvado Investments Corporation najdemo v tako imenovanih Paradise Papers, kjer so uvrščeni med sporna podjetja v davčnih oazah ...

Vir: ICSJ

... pod sumom davčnih utaj in pranja denarja.

Danes je nekdanje Lisčevo podjetje ASPN, d. o. o., v lasti nizozemske družbe Hoche Partners Balkan Media Group B.V., kdo so lastniki te nizozemske družbe, pa iz javnih evidenc ni razvidno. Šlo pa na bi za Dragana Šolaka.

Vir: Državni zbor, Ajpes, Ministrstvo za kulturo.

Brez prijave na AVK?!

Pri tem pa je pomembna še ena ugotovitev. Šolak je prevzem slovenskega Šport TV očitno speljal na Sejšele mimo slovenske države, saj bi moral prevzem prijaviti na Agencijo za varstvo konkurence (najkasneje v 30. dneh po podpisu pogodbe), vendar tega, kot lahko sklepamo po odgovoru AVK, ki smo ga prejeli 28.aprila, in dokumentaciji te agencije (vir), takrat (niti kasneje) ni storil.

Priloge:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dragan Šolak Jadranka Drinić Direct Media Šport TV AVK Roman Lisac Dragan Djilas

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Vsi dokumenti: kako je srbski tajkun Šolak speljal slovensko televizijo mimo naše države na Sejšele