objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 28. junij 2017 ob 06:29

Neuradno: motiv za uboj Gašperja Tiča tako širok in grozen, da ga policija noče, ne sme ali ne želi povedati javnosti?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Že točno deset dni je minilo od nasilne smrti igralca Gašperja Tiča, policija pa še vedno - molči.
Sodeč po neuradnih informacijah z ljubljanske policije, kjer kriminalisti preiskujejo umor oziroma kruto nasilno smrt znanega igralca Gašperja Tiča, policija (še) ni sklicala tiskovne konference zato, ker bi na tiskovni konferenci morala povedati motiv uboja, tega pa na policiji nočejo, ne želijo ali ne smejo povedati javnosti, ker naj bi bil tako "širok in grozen". Tako je slišati neuradno, uradno pa policija - molči.
Ali so te informacije točne, smo namreč včeraj popoldne pisno vprašali tudi Draga Menegalijo, tiskovnega predstavnika generalne policijske uprave, in seveda Majo Ciperle Adlešič, tiskovno predstavnico Policijske uprave Ljubljana, ampak odgovora še nismo prejeli.

TUDI PRI MAGAJNI SO REKLI: GRE ZA VELIKO VEČ ...

Kaj bi bilo lahko tako "široko in grozno", da policija "noče, ne more ali ne sme povedati v javnosti", lahko samo ugibamo. Ne nazadnje policija ni kakšno dobrodelno društvo, ampak represivni državni organ, ki - predvsem - preiskuje kazniva dejanja. Se pa lahko ob tem spomnimo na zgodbo, ki jo je na svojem blogu pred časom opisal Vinko Gorenak, poslanec SDS in nekdanji minister za notranje zadeve, ob razvpitem primeru nekdanjega poslanca Socialnih demokratov Andreja Magajne, ki so ga marca letos pravnomočno oprostili vseh obtožb policije in državnega tožilstva, da naj bi bil pedofil. In to šele po šestih letih od hišne preiskave, policija pa naj bi vmes fizično izgubila tudi del dokazov in drugo uradno, med hišno preiskavo zaseženo dokumentacijo. No, ko je Vinko Gorenak postal minister za notranje zadeve, se je hotel pozanimati, kaj je s to zadevo Magajna. Na nekem dogodku, menda v Tacnu, pa se je k ministru Gorenaku nagnil Janko Goršek, nekdanji generalni direktor policije, in mu skrivnostno prišepnil na uho: "Minister, bodi tiho, ne sprašuj več o tem primeru, javno se boš osmešil.
V primeru (poslanca) Magajne ne gre le za to, kar je v javnosti znanega (?!), gre za veliko več in hujše primere kaznivega dejanja s področja pedofilije (vir: blog VinkoGorenak.net)". Minister Gorenak je direktorju policije Goršku takrat verjel, danes pa priznava, da mu je nasedel ...

STEFAN CAKIĆ OSTAJA NA POVŠETOVI

Medtem pa Stefan Cakić, uradno osumljenec uboja igralca Gašperja Tiča, ostaja v priporu na Povšetovi ulici v Ljubljani. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so včeraj za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da je sklep o odreditvi pripora zoper 20-letnika postal pravnomočen. Spomnimo, pripor zoper Stefana Cakića je bil odrejen minuli teden, na sklep o priporu se je pritožil Cakićev odvetnik Gorazd Fišer, vendar je sodišče to pritožbo zavrnilo.
Pri tem je zanimivo, da Cakića policija doslej še ni obravnavala zaradi kakšnega kaznivega dejanja. Za kaznivo dejanje uboja je sicer zagrožena kazen od pet do 15 let zapora.

PO OBJAVI ČLANKA TUDI POJASNILO POLICIJE

Po objavi članka pa nam je Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana, poslala naslednje sporočilo:
"Pri preiskavi kaznivih dejanj zoper življenje in telo policija vedno tehta, koliko informacij o konkretnem primeru je moč posredovati javnosti. Pri tem poskušamo javnosti podati čimveč relevantnih informacij o kaznivem dejanju, po drugi strani pa se zavedamo omejitev, ki jih narekujeta taktika in metodika policijskega dela ter ohranitev dostojanstva, tako žrtve kot storilca kaznivega dejanja.
Policija zato pri komuniciranju in razkrivanju ugotovitve konkretnega dogodka, med drugim tudi motiva, upošteva vse okoliščine primera, ugotovitve iz (običajno) še trajajoče preiskave, pri tem pa ni zanemarljivo, da z razkritjem motiva policija razkrije tudi subjektivno stran kaznivega dejanja v najširšem smislu. V primeru, ki ga izpostavljate, je dosedanja preiskava pokazala, da je med osumljencem in žrtvijo prišlo do spora.
Prav tako so v konkretnem primeru kriminalisti PU Ljubljana predkazenski postopek zaključili s podajo kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja in privedbo osumljenca k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.
Relevantne ugotovitve iz preiskave smo javnosti poročali s pisnimi sporočili in z izjavo z javnost. Za vse podrobnosti preiskave pa vam predlagamo, da se za pojasnila obrnete na pristojno tožilstvo v Ljubljani, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih v povezavi s konkretnim primerom.
Ob tem pojasnjujemo in kot smo že poročali javnosti, sta se ogleda kraja kaznivega dejanja udeležili dežurna preiskovalna sodnica, ki je prevzela ogled, in okrožna državna tožilka. V sklopu tega je zahtevala več preiskav kot so: obdukcija, telesni pregled, toksikološke preiskave. Z rezultati konkretnih preiskav pa policija ne razpolaga."
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
gašper tič Smrt Gašperja Tiča Drago Menegalija Maja Ciperle Adlešič Policijska uprava Ljubljana Generalna policijska uprava Vinko Gorenak Janko Goršek andrej magajna Socialni demokrati Stefan Cakić Gorazd Fišer Okrožno sodišče v Ljubljani

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neuradno: motiv za uboj Gašperja Tiča tako širok in grozen, da ga policija noče, ne sme ali ne želi povedati javnosti?!