objavi na
pozareport.si

forum

2007 Pozareport

Sreda, 11. julij 2007 ob 09:49

Na filmski sklad se vrača odrezana Irena Ostrouška
Režiser Kozole ekskluzivno za naš portal: Simoniti bo postal grobar slovenskega filma
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljansko upravno sodišče je minuli teden ugodilo pritožbi direktorice Filmskega sklada RS (FSRS) Irene Ostrouške, ki jo je oktobra lani nadzorni svet FSRS soglasno razrešil s položaja. Takratni predsednik nadzornega sveta sklada Stane Malčič je kot razlog za razrešitev navedel "neizpolnjevanje zakonsko določenih nalog in nalog, določenih v ustanovitvenem aktu FSRS".

Sodišče je v obrazložitvi navedlo, da je tožena stranka, torej sklad, postopek razrešitve vodila napačno in v nasprotju z zakonom o upravnem postopku. Zato je sodišče zadevo vrnilo v stanje, v katerem je bila, preden je bil akt o razrešitvi izdan. To preprosto pomeni, da je Ostrouška po sklepu sodišča znova direktorica FSRS, kar je potrdil tudi vršilec dolžnosti direktorja sklada Denis Miklavčič. "Tako je Irena Ostrouška spet direktorica FSRS, včeraj je prišla na FSRS, da bi se dogovorila o pričetku dela. O tem bo razpravljal nadzorni svet FSRS. Do nastopa dela Irene Ostrouška ostajam kot predsednik nadzornega sveta v funkciji uprave zaradi zagotavljanja nemotenega poslovanja FSRS," je pojasnil Miklavčič. Ta je po seji za naš portal povedal, da bo prihodnji teden nova seja nadzornega sveta, kamor bo povabljena tudi Ostrouška. Kdaj bo seja, Miklavčič ni povedal, pojasnil je le, da bo seja zaprta za javnost. na njej pa se bo morala direktorica zagovarjati zaradi očitkov na njeno vodenje sklada. Še vedno pa ni jasno, kdaj naj bi se Ostrouška vrnila na delo. Miklavčič pravi le, da bo do njene vrnitev kot vršilec dolžnosti sklad vodil on.
Zaplete glede Ostrouške in letošnjega programa je za naš portal komentiral tudi slovenski režiser Damjan Kozole: "S podrobnostmi v nadzornem svetu nisem seznanjen, zanima me predvsem program in programska sredstva, da bi produkcija končno stekla. Program bi morali sprejeti že konec prejšnjega leta, vendar ga do zdaj še niso. Če ga ne bodo sprejeli najkasneje v roku enega meseca, se bo zapletlo in ponovno bodo morali iti v razpis, kar bo pomenilo, da se bodo vsa neporabljena sredstva, ki so bila namenjena za letos, vrnila v proračun. To pa posledično pomeni manjši proračun za naslednje leto. V kolikor letos program ne bo speljan, potem mora minister Simoniti odstopiti, saj bo nosil za to vso odgovornost – nastala bo blamaža evropskih razmer, saj bomo edina evropska država, v kateri ne bo posnet niti en film”. Kozole je zaključil pogovor z mislijo: "Simoniti bo postal grobar slovenskega filma!" Ponovne vrnitve Ostrouške na položaj direktorice FSRS pa ni želel komentirati. Priznal pa je, da so za razliko od trenutnega stanja pod prejšnjimi direktorji programi vsaj nemoteno tekli.

Za komentar v zvezi z vrnitvijo Ostrouške na direktorski položaj Filmskega sklada smo zaprosili tudi ministra Simonitija.  "Ministrstvo za kulturo z vsebino sodbe v zadevi Irena Ostrouška - Filmski sklad ni seznanjeno, saj ni stranka v predmetnem sporu, kar pomeni, da sodba ministrstvu ni bila vročena. Prav zato ministrstvu tudi ni znano, kako bo tožena stranka v nadaljevanju ravnala. Ministrstvo za kulturo glede na svoje pristojnosti predmetnega spora ne more komentirati, saj je to stvar Filmskega sklada oziroma njegovega nadzornega sveta," so nam diplomatsko odgovorili.
Nadzorni svet Filmskega sklada RS je na današnji seji sklenil, da bo ravnal skladno z odločbo sodišča, ki je odločbo o razrešitvi direktorice sklada Irene Ostrouška razveljavilo in zadevo vrnilo v stanje pred razrešitvijo, je po koncu seje za STA povedal vršilec dolžnosti direktorja sklada Denis Miklavčič. Postopek razrešitve se bo tako ponovil, nadzorni svet pa bo Ostrouško povabil k sodelovanju v postopku in se ob zaključku postopka ponovno odločil, je še dejal Miklavčič.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Irene Ostrouške Stane Malčič Denis Miklavčič. Damjan Kozole

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

jre

2007-05-22 13:43:36


pol pa očitno gledava različna članka.
jaz gledam tega:
http://www.pozareport.si/?Id=kultura&View=novica&novicaID=1730

ki je napisan v pretekliku (primer: v petek se je zgodil.. itn)
Meta

2007-05-20 20:03:06


Kaj pa ti blebetaš?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na filmski sklad se vrača odrezana Irena Ostrouška