objavi na
pozareport.si

forum

2009 Pozareport

Nedelja, 1. marec 2009 ob 08:47

Godec, bodoči šef nadzornikov Železnic, tam skrivaj služi milijone!
Razkrivamo prikrito poslovanja Andreja Godca s Slovenskimi železnicami
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Andrej Godec, nekdanji član uprave Slovenskih železnic (SŽ), je kandidat za novega predsednika nadzornega sveta SŽ. Predvidoma naj bi bil izvoljen že prejšnji četrtek, toda ustanovna seja nadzornega sveta ni bila sklepčna. Spomnimo: manjkala sta dva člana, Peter Kraljič (zaradi službene odsotnosti) ter Bojan Brank (nekdanji direktor DHL Slovenija je dopustoval v tujini), trije delavski nadzorniki, Silvo Berdajs, Jože Pavšek in Damjan Rak, pa so sejo protestno zapustili. Menda zato, ker ni bilo vseh ostalih članov nadzornega sveta, Berdajs pa je vztrajal, naj o vodstvu novega nadzornega sveta odločajo vsi nadzorniki. Nova seja nadzornega sveta je sklicana za ponedeljek, delavski nadzorniki pa naj bi po naših informacijah vztrajali na tem, da bo seja odprta za javnost.
Kandidatura Andreja Godca za prvega nadzornika SŽ pa je definitivno skrajno sporna. V času vlade premierja Toneta Ropa je bil Godec član uprave Slovenskih železnic, toda celotna tedanja uprava, na čelu s predsednikom uprave Blažem Miklavčičem, je bila že pod Ropom razrešena – in to iz krivdnih razlogov. Upravi so očitali škodljive pogodbe z zunanjimi svetovalci, najbolj odmevna pa je bila afera z razvpitim generalnim sekretarjem Slovenskih železnic Igorjem Šimencem, ki so ga nonšalantno zaposlili s ponarejeno diplomo. Za osvežitev spomina, dramatično razkritje Šimenčeve diplome je v državnih službah sprožilo cel plaz preverjanja diplom.
Famozni vladni kadrovsko-akreditacijski svet pod vodstvom profesorja ekonomije Bogomirja Kovača, ki je vladi predlagal imenovanje Andreja Godca za člana in posledično predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic, pa je očitno spregledal nekaj pomembnih dejstev.
Prvič, kot že rečeno, skrajno nenavadno in nehigienično je, da bo prvi nadzornik SŽ postal mož, ki je bil pred leti član krivdno razrešenega poslovodstva iste firme. Drugič, po naših informacijah Godčeva življenjska sopotnica Nada Kohek vodi podjetje, ki se ukvarja s posojanjem in dajanjem vozil v najem, največji uporabnik njenih storitev pa so Slovenske železnice. Naši viri trdijo, da se tega ni prej vedelo zato, ker v SŽ doslej nihče ni povezal njunih različnih priimkov Godec-Kohek. In tretjič, Andrej Godec, gospod s Pragerskega, je solastnik in eden od zakonitih zastopnikov ljubljanskega podjetja Tehnoing d. o. o., ki storitve ponuja tudi Slovenskim železnicam. Njegovo podjetje, denimo, se je prek izvajalca, gradbenega podjetja SCT Ivana Zidarja, zrinilo v izgradnjo novega "Objekta elektro-preizkuševalnice na lokaciji CD Moste". Posel, ki so ga razpisale Slovenske železnice, je vreden 1,5 milijona evrov, Godec pa se tako hkrati pojavlja v vlogi ponudnika in izvajalca storitve. To pa že vnaprej smrdi na zlorabo položaja člana in bodočega predsednika nadzornega sveta, poleg tega njegovo podjetje Tehnoing po navedbah naših virov sploh ne izpolnjuje zahtevanih pogojev javnega razpisa, na podlagi katerih je posel dobil SCT. Očitno tudi Godec ve, da to ne gre, zato je zadevo – vsaj na videz – hotel zamegliti. Kot podpisnik uradnih dopisov med SCT in njegovim podjetjem Tehnoing je s tiskanimi črkami naveden Dragiša Lazarević, toda "zanj" je lastnoročno podpisal Andrej Godec. To je zlahka razvidno iz primerjave njegovih podpisov na dokumentu, ki ga je Tehnoing poslal podjetju SCT pred šestimi dnevi (20. februarja letos), zadeva pa določitev podizvajalcev na prej omenjenem objektu CD Moste, in najnovejšega podpisa Andreja Godca v pobudi za sklic konstitutivne seje nadzornega sveta Slovenskih železnic, naslovljeni tudi ministru za promet Patricku Vlačiču (glej faksimile).Favorit za novega predsednika uprave Slovenskih železnic, namesto zdajšnjega Tomaža Schare, ki naj bi ga novi nadzorniki zamenjali kmalu, pa je Marjan Rekar, ki je pred leti že vodil železnice. Rekar nam je potrdil govorice, da je pred parlamentarnimi volitvami pisal program bodočemu ministru za promet Vlačiču, potem naj bi šla trikrat na pijačo, zdaj pa se menda, tako Rekar, že dolgo časa nista videla. Rekar pravi, da ga v zvezi s kandidaturo za predsednika uprave SŽ še nihče ni ničesar vprašal, niti Vlačič niti kdo izmed članov novega nadzornega sveta. Naši viri pa trdijo, da naj bi si Rekar bolj želel postati novi predsednik uprave Pošte Slovenije, toda njegovi znanci iz vladne koalicije so mu namignili, da to ne bo šlo, lahko pa "spet vzame Železnice". Glavni Rekarjev protikandidat naj bi bil nekdanji predsednik uprave Steklarne Rogaška Robert Ličen, ki je bil nekaj časa v igri celo za Pahorjevega ministra za gospodarstvo, potem pa je nenadoma izpadel iz vladnih kombinacij.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Godec Peter Kraljič Bojan Brank Silvo Berdajs Jože Pavšek Damjan Rak Toneta Ropa Blažem Miklavčičem Igorjem Šimencem Bogomirja Kovača Nada Kohek Ivana Zidarja Dragiša Lazarević Patricku Vlačiču Tomaža Schare Marjan Rekar Robert Ličen Pahorjevega

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Godec, bodoči šef nadzornikov Železnic, tam skrivaj služi milijone!