objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 27. februar 2017 ob 06:52

Zakonca Bobinac izsilila Panasonic, zdaj pa Franjo Bobinac, ki bi moral odstopiti, ruši še Pergarjevo
Reševanje Franja Bobinca. Hud padec ugleda na vrhu Gorenja po fiasku s Panasonicom si zdaj rešuje tudi tako, da želi na vsak način postati častni konzul kneževine Monako.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Franjo Bobinac je med svojim mandatom na čelu velenjskega Gorenja zamenjal še tri finančnike.
Minuli petek je Gorenje objavilo, da upravo sporazumno zapušča član uprave Peter Groznik, pristojen za finance, njegovo delovno mesto pa bo začasno zasedla Groznikova dosedanja namestnica Jožica Turk. Toda kratka novica o Groznikovem odhodu (Groznik je bil pred časom tudi član nadzornega sveta Pivovarne Laško in Nove Ljubljanske banke) ima zanimivo in zelo napeto ozadje, povezano predvsem s predsednikom uprave Gorenja Franjem Bobincem.

PANASONIC IN ZAKONCA BOBINAC

Kot prvo, zelo pomenljivo je dejstvo, da je Groznik že tretji finančnik, ki zapušča Gorenje med mandatom Franja Bobinca. To je, kot pravijo naši viri, "nenavadno, ampak to je stvar nadzornikov". Ljubezni med Bobincem in Groznikom sicer že dolgo ni bilo več, po lanski aferi Panasonic, kjer je, kot kaže, med Bobincem in Groznikom dokončno počilo, pa naj bi Peter Groznik ostal v Gorenju še nekaj mesecev zgolj zato, menda na prošnjo nadzornega sveta, da se konča fiskalno leto. Po navedbah naših virov sta "razvpiti" skrbni pregled Gorenja, ki ga je veliki japonski Panasonic, sicer 11-odstotni lastnik Gorenja, opravljal med julijem in septembrom, nato pa so se Japonci novembra odločili, da svojega lastniškega deleža znotraj Gorenja ne bodo povečevali, skoraj dobesedno izsilila zakonca Bobinac, Franjo in njegova žena Polona Bobinac, ki je v Gorenju izvršna direktorica prodaje, vsi ostali trije člani uprave, Branko Apat, Peter Kukovica in Drago Bahun, pa so bili proti. Proti pa so bili zaradi nepreglednega načina skrbnega pregleda in zato, ker je bilo Gorenje na to nepripravljeno. Naši viri še trdijo, da če bi takrat vprašali 30 vodilnih ljudi v Gorenju, ali naj se Panasonicu dovoli skrbni pregled, bi jih bilo 25 proti. Zato naj bi se tudi končalo tako, kot se je.
Po mnenju relevantnih poznavalcev pa tudi naših virov iz Gorenja bi moral Bobinac zaradi vsestranskega fiaska s Panasonicom že odstopiti. Ne nazadnje, Bobinac je še pred javno objavo informacije o skrbnem pregledu Gorenja o tem obvestil tudi predsednika vlade Mira Cerarja, kar je javnost izvedela iz anonimke, ki je priromala na naslove nekaterih medijev. Je anonimka prišla iz Gorenja ali kabineta predsednika vlade, lahko samo ugibamo, so pa kriminalisti začeli preiskovati odtekanje zaupnih poslovnih informacij.

SE VRAČA ŽIGA DEBELJAK, DA BI ZAMENJAL BOBINCA?

Po nekaterih informacijah naj bi Bobinac zdaj želel na novo postaviti vodenje Gorenja, tako, kot si ga je predstavljal s Panasonicom. Uvedli naj bi enotirni sistem upravljanja, pri čemer bi Bobinac postal predsednik upravnega odbora, glavni izvršni direktor pa Žiga Debeljak, od leta 2012 direktor Gorenja na Dunaju - Gorenje Beteiligungsgesellschaft. Še prej pa naj bi Bobinac nastavil Debeljaka za člana uprave Gorenja, pristojnega za finance. Kar je Žiga Debeljak, spomnimo, preden je postal predsednik uprave Mercatorja, enkrat že bil. Takrat je bil namreč Debeljak v Gorenju šef za finance in ekonomiko.
Po drugi strani je slišati, da naj bi imel Žiga Debeljak tudi svoje račune in ambicije, in to je zamenjati Bobinca na čelu uprave. Toda številni v Gorenju, kjer je menda znano, da "zaposleni ne pozabljajo", napovedujejo, da se Debeljak ne bo tako zlahka vrnil med člane uprave Gorenja ali pa celo na funkcijo predsednika uprave Gorenja. Spomnijo se namreč, da se je veliko zadolževanje Gorenja začelo ravno takrat, ko je bil prvi finančnik Gorenja Žiga Debeljak.

REŠEVANJE BOBINCA - POSTAL BI ČASTNI KONZUL MONAKA

Zaradi hudega padca svojega ugleda na vrhu Gorenja se Franjo Bobinac zdaj rešuje tudi tako, da želi na vsak način postati novi častni konzul kneževine Monako v Sloveniji. Kar naj bi sicer postala, tako smo poročali pred časom (ta članek si lahko preberete tukaj), znana lobistka in svetovalka Nevenka Črešnar Pergar. Vse naj bi bilo praktično že dogovorjeno, potem pa naj bi se očitno močno zapletlo. Po eni strani predstavitev Nevenke Črešnar Pergar na veleposlaništvu Monaka v Rimu (decembra lani) ni bila ravno najbolj uspešna (viri pravijo, da ji pač škodi, ker žal ne zna francosko niti italijansko), po drugi strani pa se je na vso silo vmešal Bobinac. In to prek francoskega poslovnega svetovalca Bernarda C. Pasquierja, ki pa je čisto naključno tudi član nadzornega sveta Gorenja in ima odlične zveze v Monaku. Je namreč generalni sekretar fundacije Monaco Méditerranée, generalni sekretar Club of Monaco (Klub Monako), generalni sekretar l’Association des Monégasques de l’Etranger, za nameček pa še član monaškega kluba Rotary. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je bil Franjo Bobinac nekaj let v Franciji, kjer je bil direktor francoskega Gorenja, to pa je sponzoriralo prav nogometni klub iz Monaka. Franjo Bobinac zato seveda zna tudi francosko. Pa ne samo to, obožuje tudi francoske šansone in je menda že od srednje šole dalje pravi frankofil ...
 
Zakaj Franja Bobinca ščiti Marko Voljč, predsednik nadzornega sveta Gorenja, pa si lahko preberete tukaj.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander

2019-11-04 17:07:06


Hja, spoštovani V.H.- (@Miha#8). Resigniranost pa taka. Da razbijem dolgočasje: Velikokrat sva trčila na forumih. Včasih plodno, včasih neplodno. Kakorkoli. Sila podoben komentar je nekoč(2011) na spletnem portalu Politokis, spisal možakar, ki te je motiviral pri ideji za tvoj psevdonim na tem portalu. Kako ga je takrat napadel tvoj znanec M.G.? Vsa korespondenca je še dosegljiva na spletu. Tako nekako se je začelo. Primer: MEFISTO pravi Pred 8 let #Kot sem napovedal. Včerajšnjemu nastopu Mercatorjevega štacunarja na Pogledih Slovenije je takoj sledilo znižanje bonitetne ocene Slovenije.# ------- Petrovc pravi Pred 8 let #POSTENO: bonitetna ocena Slovenije se NI ZNIZALA ZARADI JANKOVICA!!!! Bonitetna ocena je financni pokazatelj stanja za nazaj in forecasting za naprej! Tudi, ce bi, Jansa bil prvi mandatar, bi bilo enako! KRIVI SMO SLOVENCI, ker nsmo lustrirali Kucana in njegove zlocinske kamarile! IN SE TO, NAPOVEDOVAL JE SAMO IN SAMO PETROVC!# ------ Petrovc pravi Pred 8 let #MOJI LUBI KRANCI: kar nekaj jih je, ki se kitijo z mojimi napovedmi, tudi na “vest.si!” Pa ni to! Bil je tudi,ki mi je rekel:”Ti pa me ze ne bos ucil, gospodarja stranke!” Pa bi bilo bole, da bi me poslusal! Pa ni to!...# ------- Petrovc pravi Pred 8 let #MEFISTO says: 23. 12. 2011 at 09:37 Seveda , PETROVC, prvi in pravilno si tudi napovedal, kao lepi časi se nam obetajo pod murgeljskim izbrancem. Bi lqahko tole razlozil, ti veliki prerok!? Predno te odpikam!#

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakonca Bobinac izsilila Panasonic, zdaj pa Franjo Bobinac, ki bi moral odstopiti, ruši še Pergarjevo