objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 24. april 2017 ob 06:54

Kdo je prejšnji petek zrušil in ponižal Boruta Jamnika? Cerar, pomagala pa mu je stara levica.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Borut Jamnik se pred skupščino Telekoma Slovenije očitno precenil. Potem pa dobil veliko lekcijo.
Minuli petek popoldne, na skupščini Telekoma Slovenije, se ni zgodila samo kadrovska menjava leta, ampak celo desetletja. Pa ne samo to: Boruta Jamnika niso zgolj "odstranili" kot predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ampak so ga, glede na že znane okoliščine, celo (javno) ponižali.
Za kar pa je, kot bomo videli kasneje, precej kriv tudi sam.
Jamnik je bil kot prvi nadzornik Telekoma Slovenije zamenjan enako, kot je bil postavljen - prek politike. Toda tokrat ga je zaustavil del vlade, natančneje ožji del SMC in kabinet predsednika vlade Mira Cerarja, pri čemer pa je Cerarju odločilno asistirala tudi tako imenovana stara levica.

USKLAJENO TIK PRED SKUPŠČINO: SMC-DESUS-SD

Vlada je - prek Slovenskega državnega holdinga - na Jamnikovi listi kandidatov pustila samo Bernardo Babič, uslužbenko Slovenskih železnic in menda kader tajkuna Darija Južne, vse ostale, vključno z Borutom Jamnikom, pa zamenjala. Po naših informacijah je bila nova kadrovska lista politično (koalicijsko) usklajena tik pred začetkom skupščine. Na listi SMC sta pristali Lidia Glavina in Barbara Kürner Čad, na listi Socialnih demokratov širši javnosti manj znana Barbara Gorjup, stranka Desus pa je skadrovala Ljubomira Rajšića. Slednjega, gre za upokojenega nekdanjega direktorja srbskega državnega mobilnega operaterja MTel, naj bi Karlu Erjavcu spet predlagal Željko Puljić, direktor Iskratela in nesojeni član nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Zato se na sceni že širijo govorice, da se Deusu po novem lahko imenuje "DeSUSTel" ali "IskraSUS" in da stranka Desus nima svojih ljudi, zato "kadruje srbske upokojence". Barbara Gorjup je bila finančnica družbe SGP Tehnik, ki je končala v stečaju, zdravi del firme pa je še pravočasno kupil znani Drago Isajlović, bila pa je tudi nadzornica Pošte Slovenije in celjske Cinkarne, zdaj pa je članica nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne. Barbara Kürner Čad je nekdanja sošolka Mira Cerarja na ljubljanski pravni fakulteti ter bivša direktorica Smučarske zveze Slovenije. Ko je Cerar postal predsednik vlade, je bila nemudoma imenovana za članico nadzornega sveta Abanke, vendar je kasneje odstopila. Menda zato, ker se je razvedelo, da ji Evropska centralna banke ne bi dodelila "licence fit & proper". In zanimivo, po naših informacijah Barbara Kürner Čad danes svetuje tudi za Stratkom, novo agencijo Francija Zavrla. Glavinova, kot je znano, je predsednica uprave SDH, pri čemer je zanimivo, da so na SDH v obrazložitvi njene kandidature mirno zapisali, da "ima Glavina dolgoletne mednarodne izkušnje pri vodenju velikih poslovnih sistemov", pri čemer so nekateri mediji, med njimi celo tednik Mladina, že dokazali, da temu ni tako.

VSE JE VODIL ERIK KOPAČ, CERAR PA KLICAL GLAVINOVO

Po naših zanesljivih informacijah je kadrovsko operacijo sestrelitve Boruta Jamnika operativno vodil Erik Kopač, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, sicer pristojen za nacionalno varnost. Je pa tudi Cerar, tako naši viri, menda osebno po telefonu poklical Lidio Glavina in zahteval Jamnikovo zamenjavo (beri: glavo).
Več o tem, kaj vse se je dogajalo tik pred skupščino Telekoma Slovenije, si lahko preberete tukaj.
Hkrati pa je dokaj nenavadno, kako Borut Jamnik, ki velja za odličnega kadrovskega stratega in kombinatorika, ni sprevidel takšnega razpleta. Še zlasti zato, ker je videl, kaj se je pred dnevi zgodilo na skupščini Petrola, kjer je - na enak način! - padel dosedanji prvi nadzornik Petrola Tomaž Kuntarič, nekdanji predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe, danes visoki uslužbenec Gorenja, sicer pa dolgoletni ožji član Jamnikovega poslovnega omrežja. Tudi Kuntariča so zamenjali direktno na skupščini, namesto njega pa je predsednica nadzornega sveta Petrola postala Nada Drobne Popovič, članica uprave SDH. Tako kot bo na Telekomu Slovenije nova predsednica nadzornega sveta postala Lidia Glavina.

PRECENIL SE JE, POTEM PA DOBIL VELIKO LEKCIJO

Jamnik je sicer doživel že kaj nekaj velikih porazov (na primer odhod iz nadzornega sveta Pivovarne Laško, kjer ga je iz Laškega napodil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ali pa nedavno zamenjavo "njegove" članice uprave SDH Anje Strojin Štampar), toda to, kar se mu je zgodilo na skupščini Telekoma Slovenije, je bila dobesedno - prava lekcija. Borut Jamnik se je tokrat očitno res precenil, Cerar(jevi) so mu dali vedeti, kdo je kakor "oblast", stara levica pa je Cerarju pomagala zato, ker je Jamnik na poslovni sceni, ki jo obvladuje levica, "zahteval" zamenjavo generacij, oni, "stari kadri", pa se še niso pripravljeni umakniti. Na Telekomovi skupščini, kjer so zamenjali Jamnika, je šlo torej (tudi) tudi za bizarni spopad med staro in mlado levico. Jamnika so odpihnili, nastavili pa kadre, ki so tudi blizu Draga Isajlovića in recimo tudi Janeza Kocijančiča.
Miniporaženca petkove Telekomove skupščine sta tudi Damijan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH, in Marko Pogorevc, svetovalec za varnost na Telekomu Slovenije in lobist. Belič zato, ker se po medijih priduša, da članici uprave SDH Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič ne bi smeli biti članici nadzornih svetov družb, ki jih upravlja SDH, zdaj pa je Glavinova pristala na Telekomu, Drobne Popovičeva na Petrolu, Belič pa tam, kjer je - ampak očitno brez posebnega vpliva. Marko Pogorevc je po drugi strani močno lobiral za Jamnikov obstoj, pri SMC, Desusu in celo pri Novi Sloveniji, čeprav NSi ni članica vladne koalicije. Pogorevc naj bi znotraj NSi uredil, da se je na levici govorilo, da ima Jamnik zelo široko politično podporo in da bi ga bilo zato zelo dobro pustiti v nadzornem svetu Telekoma Slovenije.
Borut Jamnik, za katerega je bil Telekom tudi vprašanje prestiža, ne samo področje velikanske osebne moči in vpliva, se bo zdaj prisiljen umakniti in zreducirati na stolček predsednika uprave Modre zavarovalnice. Kjer pa bo moral, vendar zdaj močno oslabljen, tudi zelo kmalu braniti svojo pozicijo, saj prihaja Demografski sklad, ki naj bi "pohrustal" Modro zavarovalnico, glavni akter Demografskega sklada, to je stranka Desus, pa Jamnika, vsaj po naših dosedanjih informacijah, ne vidi kot člana vodstva Demografskega sklada.
Na medijsko-politični sceni pa se že vroče ugiba, kaj pa se bo zdaj zgodilo z ekipo "Jamnikovih novinarjev" na spletnem portalu Siol.net. Menda so bili vsi, od Primoža Cirmana prek Vesne Vuković (Siol.net) do Simone Toplak, odgovorne urednice Financ, po Jamnikovem padcu na petkovi skupščini Telekoma Slovenije dobesedno v šoku. Katarina Matejčič (Pop TV), pa je namesto o Telekomu poročala o pozebi sadovnjakov ...
Nekateri naši viri napovedujejo, da se bodo morali Jamnikovi novinarji na Siolu (počasi) posloviti, čeprav je to, vsaj zaenkrat, bolj malo verjetno. Bolj verjetno je, da se bodo vsi nekako prilagodili, kar naj bi se "uredniško uredilo" med skorajšnjo integracijo spletnega portala Siol.net in Telekomove televizije Planet TV. Sicer pa naj bi njihov odhod zahtevali tisti, ki so odpihnili Jamnika. Menda so hude zamere zaradi "recikliranja člankov" o Miru Cerarju in Janezu Kocijančiču, vedno takrat, ko je to ustrezalo Borutu Jamniku ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Socialni demokrati karl erjavec desus Janez Kocjančič telekom slovenije SMC borut jamnik Erik Kopač lidia glavina sdh slovenski državni holding demografski sklad Barbara Krner Čad Holding slovenske elekrarne hse Matjaž Han Drago Isajlović Barbara Gorjup Bernarda Babič Dare Južna Ljubomir Rajšić franci zavrl Tomaž Kuntarič Nada Drobne Popovič Anja Strojin Štampar marko pogorevc Damijan Belič primož cirman Vesna Vuković Simona Toplak Katarina Matejčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander

2019-11-04 17:07:06


Hja, spoštovani V.H.- (@Miha#8). Resigniranost pa taka. Da razbijem dolgočasje: Velikokrat sva trčila na forumih. Včasih plodno, včasih neplodno. Kakorkoli. Sila podoben komentar je nekoč(2011) na spletnem portalu Politokis, spisal možakar, ki te je motiviral pri ideji za tvoj psevdonim na tem portalu. Kako ga je takrat napadel tvoj znanec M.G.? Vsa korespondenca je še dosegljiva na spletu. Tako nekako se je začelo. Primer: MEFISTO pravi Pred 8 let #Kot sem napovedal. Včerajšnjemu nastopu Mercatorjevega štacunarja na Pogledih Slovenije je takoj sledilo znižanje bonitetne ocene Slovenije.# ------- Petrovc pravi Pred 8 let #POSTENO: bonitetna ocena Slovenije se NI ZNIZALA ZARADI JANKOVICA!!!! Bonitetna ocena je financni pokazatelj stanja za nazaj in forecasting za naprej! Tudi, ce bi, Jansa bil prvi mandatar, bi bilo enako! KRIVI SMO SLOVENCI, ker nsmo lustrirali Kucana in njegove zlocinske kamarile! IN SE TO, NAPOVEDOVAL JE SAMO IN SAMO PETROVC!# ------ Petrovc pravi Pred 8 let #MOJI LUBI KRANCI: kar nekaj jih je, ki se kitijo z mojimi napovedmi, tudi na “vest.si!” Pa ni to! Bil je tudi,ki mi je rekel:”Ti pa me ze ne bos ucil, gospodarja stranke!” Pa bi bilo bole, da bi me poslusal! Pa ni to!...# ------- Petrovc pravi Pred 8 let #MEFISTO says: 23. 12. 2011 at 09:37 Seveda , PETROVC, prvi in pravilno si tudi napovedal, kao lepi časi se nam obetajo pod murgeljskim izbrancem. Bi lqahko tole razlozil, ti veliki prerok!? Predno te odpikam!#

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo je prejšnji petek zrušil in ponižal Boruta Jamnika? Cerar, pomagala pa mu je stara levica.