objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 27. maj 2017 ob 07:46

Maske padajo, blamaža. Vlada lagala, že jemala zemljo kmetom in Magni nakazala denar - ni pa še niti pogodbe!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po tem intervjuju bi morala odstopiti vsaj Počivalšek in Cantarutti, zaradi laganja in zavajanja ...
Po intervjuju Güntherja Apfalterja, direktorja "evropske" Magne Steyr, objavljenem v mariborskem časopisu Večer (gre za intervju, ki smo ga napovedali že v sredo), je že mogoče ugotoviti vsaj troje: prvič, maske padajo; drugič, očitno je Cerarjeva vlada - okoli projekta Magne Steyr - lagala slovenski javnosti, skupaj s Cerarjevo vlado pa so lagali tudi nekateri lokalni politiki, predvsem Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica; in tretjič, gre za praktično "poslovilni intervju" Magne Steyr, saj Apfalter posredno že napoveduje odhod na drugo izbrano lokacijo, to je madžarski Sombotel - kar smo na tem portalu sicer razkrili že pred dnevi.
No, ob posameznih točkah pa se, kot kaže, laže (spreneveda) tudi Günther Apfalter, če verjamemo mariborskemu županu Andreju Fištravcu. Je pa ta intervju, čeprav na Večeru tega niso nameravali storiti, vsekakor dodobra potunkal Cerarjevo vlado.
Ampak, gremo po vrsti.

VLADA POGODBE Z MAGNO STEYR SPLOH ŠE NIMA

Günther Apfalter je med intervjujem izdal, da vlada sploh še nima pogodbe z Magno Stery oziroma Magna Steyr te pogodbe še ni podpisala. Zato se sprašujemo, kako je potemtakem sploh mogoče, da je vlada za potrebe Magne Steyr prek občine Hoče-Slivnica že jemala (sicer odkupovala, ampak tudi z lažnim nagovarjanjem občinske pravne službe, da hoški kmetje nimajo nobene izbire?!) zemljo kmetom. In kaj se bo zgodilo, ko se bo Magna "umaknila" na Madžarsko? Bo Cerarjeva vlada to isto zemljo prodajala kmetom nazaj?! Po možnosti za 40 evrov na kvadratni meter, čeprav je zemljo odkupovala po 6,5 evra na kvadratni meter?! Čista šlamastika, če ne celo kriminal.
Cerarjeva vlada je - vsaj po besedah visokih predstavnikov ministrstva za gospodarstvo - na račun Magne Steyr tudi že nakazala 18 milijonov evrov državne subvencije za investicijo v Hočah, čeprav pogodba, kot rečeno, sploh še ni podpisana.
Cerarjeva vlada se je brez podpisane pogodbe tudi obvezala, da bo Magni Steyr do 1. julija zagotovila vsa potrebna dovoljenja za gradnjo ekološko sporne lakirnice. Po razkritju spornega poročila o vplivih na okolje projekta Magna Nukleus v Hočah, potem ko so se zbudile tudi civilne iniciative, štajerska javnost pa se je povsem upravičeno obrnila priti Magni, se bo izdaja potrebnih dovoljenj zaradi pravnih postopkov zavlekla vsaj do konca tega leta. Če bodo dovoljenja na koncu sploh izdana.
Prihodnji teden bo po naših zanesljivih informacijah na ustavno sodišče vložena tudi pobuda za ustavno presojo spornega lex Magna, posebnega zakona, ki ga je vlada sprejela samo za Magno Steyr in na podlagi katerega država razlašča kmetje in njihovo zemljo daje zasebni multinacionalki Magni Steyr. Po mnenju številnih pravnikov, celo tistih, ki so sodelovali pri pisanju zakona, bo zakon lex Magna na ustavnem sodišču skoraj zagotovo padel.
Da bo lex Magna na ustavnem sodišču - padel, očitno predvideva tudi vodstvo Magne Steyr. Zato tudi ne bodo začeli graditi lakirnice še pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, vendar na lastno odgovornost, kar je Magni Steyr skozi lex Magna sicer zakonsko ekskluzivno omogočila Cerarjeva vlada.

PONOVLJENO: SAMO 400 DELOVNIH MEST

Günther Apfalter je tudi ponovil že znano odločitev Magne Steyr, da zagotavlja samo 400 delovnih mest, vse ostalo je odvisno od ogromno če-jev. Apfalter tudi ne zanika možnosti, da bodo potrebne delavce uvažali od drugod, iz Madžarske, Bolgarije, Romunije, Srbije ...

KDO LAŽE, APFALTER ALI ŽUPAN FIŠTRAVEC?

Je pa zanimivo, da Günther Apfalter govori o tem, da je bila Magni Steyr ponujena samo ta lokacija v Hočah. Mariborski župan Andrej Fištravec pa je tudi na izredni seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dejal, da je mestna občina Maribor - na podlagi zahtev Magne Steyr - Avstrijcem ponudila dve različni industrijski lokaciji znotraj Maribora, vendar so jih na Magni zavrnili. Gre za Kidričevo ter industrijska zemljišča blizu Metalne in Tama, ki jih predlaga tudi okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green. Tam so tudi voda, železniški tir, blizu je avtocesta, no, so pa ta zemljišča seveda dražja od kmečke zemlje v Hočah.
Apfalter, direktor Magne Steyr, tudi pravi, da časovnico projekta Magne v Hočah poznata samo predsednik vlade Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kar pomeni, da hoški župan Marko Soršak na pamet govori tisto, kar mu pač rečejo.

AVSTRIJSKE OBLASTI: MAGNA SE V GRADCU NE BI MOGLA ŠIRITI

Hud moralni udarec za projekt lakirnice v Hočah, nevarne za okolje in zdravje ljudi, pa je zdaj prišel še od avstrijskih oblasti. Thomas Pongratz, uradnik iz referata za kvaliteto zraka iz uprave dežele Štajerske, je za slovenske medije povedal uničujoče dejstvo, da se Magna Steyr - tudi - zaradi okoljskih razlogov v avstrijskem Gradcu ne bi mogla več širiti. Vsaka nova investicija Magne Steyr v Gradcu bi zaradi strogih avstrijskih okoljevarstvenih razlogov po besedah uradnika Pongratza namreč težko dobila dovoljenje.
In tudi zato Magna Steyr prihaja v Hoče oziroma odhaja na Madžarsko!

ODSTOPITA NAJ POČIVALŠEK IN CANTARUTTI!

Po vseh teh razkritjih in polomu bi zaradi laganja in zavajanja slovenske javnosti, predvsem pa zaradi jemanja zemlje kmetom in nakazovanja milijonov državnih evrov Magni Steyr, in vse to brez pogodbe (!), zdaj morala odstopiti vsaj minister Počivalšek in njegov državni sekretar Aleš Cantarutti. No, vsaj onadva!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
magna steyr Gnther Apfalter večer Thomas Pongratz Uprava dežele Štajerske Sombotel miro cerar zdravko počivalšek Aleš Cantarutti Ministrstvo za gospodarstvo Hoče Slivnica kidričevo alpe adria green Tam Metalna marko soršak Lex Magna Ustavno sodišče Odbor za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Maske padajo, blamaža. Vlada lagala, že jemala zemljo kmetom in Magni nakazala denar - ni pa še niti pogodbe!